Βρειτε μας στα Social Media
 

ΥΓΕΙΑ

«Η μετάλλαξη Δέλτα θα κυριαρχήσει στην Ευρώπη μέχρι τέλος Αυγούστου»

Δημοσιεύτηκε

στις

μετάλλαξη
Διαφήμιση XALKIADAKIS
Διαφήμιση XALKIADAKIS

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) ανακοίνωσε σήμερα ότι η παραλλαγή Δέλτα του κορονοϊού θα αντιπροσωπεύει το 90% των στελεχών που κυκλοφορούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση έως τα τέλη Αυγούστου, και ότι οι δύο δόσεις εμβολίου κατά της COVID-19 είναι απαραίτητες για την προστασία από την ταχέως διαδεδομένη αυτή παραλλαγή.

Στην τελευταία ενημέρωση του EMA και του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (EDCD) τονίζεται ότι η παραλλαγή Δέλτα (B.1.617.2) είναι μια μετάλλαξη «ανησυχίας» που εξαπλώνεται γρήγορα στην Ευρώπη και μπορεί να παρεμποδίσει σοβαρά τις προσπάθειες για τον έλεγχο της πανδημίας. Τα στοιχεία δείχνουν ότι είναι 40% έως 60% πιο μεταδοτική από την προηγούμενη παραλλαγή Άλφα (Β.1.1.7) που ήταν η πρώτη σημαντική παραλλαγή ανησυχίας στην ΕΕ. Επιπλέον, η παραλλαγή Δέλτα μπορεί να σχετίζεται με υψηλότερο κίνδυνο νοσηλείας.

Το ECDC εκτιμά ότι μέχρι τα τέλη Αυγούστου η παραλλαγή Δέλτα θα αντιπροσωπεύει το 90% όλων των στελεχών SARS-CoV-2 που κυκλοφορούν στην ΕΕ. Αυτό καθιστά απαραίτητο για τις χώρες να επιταχύνουν τα προγράμματα εμβολιασμού, συμπεριλαμβανομένης της χορήγησης δεύτερων δόσεων, όπου συνιστώνται, και να κλείσουν τα κενά ανοσίας για τυχόν περαιτέρω εμφάνιση παραλλαγών, το συντομότερο δυνατό.

Απαραίτητες οι δύο δόσεις

Προκαταρκτικά στοιχεία δειχνουν ότι χρειάζονται και οι δύο δόσεις ενός εμβολίου κατά της COVID-19 όπως τα Comirnaty, Spikevax ή Vaxzevria για την παροχή επαρκούς προστασίας έναντι της παραλλαγής Δέλτα.

Ο κίνδυνος σοβαρής νόσου και θνησιμότητας που προκαλείται από την COVID-19 είναι μεγαλύτερος για τους ηλικιωμένους και για εκείνους με άλλες υποκείμενες καταστάσεις, τονίζοντας την ανάγκη τους να ολοκληρώσουν τις προτεινόμενες δόσεις εμβολιασμού.

Εμβολιασμός των υγειονομικών

Παρομοίως, για την προστασία ευάλωτων και ηλικιωμένων ατόμων σε κλειστά περιβάλλοντα, όπως νοσηλευόμενοι ασθενείς ή τρόφιμοι κάτοικοι σε εγκαταστάσεις μακροχρόνιας περίθαλψης, απαιτείται περαιτέρω προσοχή σε ορισμένες για την αύξηση του εμβολιασμού μεταξύ των εργαζομένων στον τομέα της υγείας και του προσωπικού τέτοιων ιδρυμάτων.

Ο EMA και το ECDC ενθαρρύνουν τους εργαζομένους στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης και της φροντίδας να εμβολιαστούν το συντομότερο δυνατό, για να προστατεύσουν τον εαυτό τους, τις οικογένειές τους και εκείνους με τους οποίους εργάζονται και φροντίζουν.

Διαφορετικό εμβόλιο στη δεύτερη δόση;

Σε περισσότερα από τα μισά κράτη μέλη αποφάσισαν να χρησιμοποιήσουν διαφορετικά εμβόλια για τη δεύτερη δόση από αυτά που χρησιμοποιήθηκαν για την πρώτη δόση. Για παράδειγμα, σε ορισμένες χώρες μπορεί να προσφερθεί μια δεύτερη δόση εμβολίου mRNA όπως το Comirnaty ή το Spikevax μετά από μια πρώτη δόση του εμβολίου αδενοϊού Vaxzevria.

Μια τέτοια στρατηγική, η λεγόμενη mix and match, έχει ιστορικά εφαρμοστεί για ορισμένα άλλα εμβόλια. Υπάρχουν καλή επιστημονική βάση ώστε να περιμένουμε ότι αυτή η στρατηγική θα είναι ασφαλής και αποτελεσματική όταν εφαρμόζεται στον εμβολιασμό κατά της COVID-19.

Επί του παρόντος, ο EMA και το ECDC δεν είναι σε θέση να υποβάλουν οριστικές συστάσεις σχετικά με τη χρήση διαφορετικών εμβολίων COVID-19 για τις δύο δόσεις. Παρ ‘όλα αυτά, τα προκαταρκτικά αποτελέσματα από μελέτες σε Ισπανία, Γερμανία, και το Ηνωμένο Βασίλειο υποδηλώνουν ικανοποιητική ανοσοαπόκριση και καμία ανησυχία για την ασφάλεια.

Αναμένονται περισσότερα δεδομένα σύντομα και ο EMA θα τα εξετάζει μόλις γίνουν διαθέσιμα.

Πηγή: newsbomb.gr

μετάλλαξη
Διαφήμιση
emvolio
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
emvolio
Ακολουθήστε το Daynight.gr σε Facebook και Instagram
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση
Διαφήμιση

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Copy link
Powered by Social Snap