Διαφήμιση

ΥΓΕΙΑ

Κρήτη – καρδιακή ανεπάρκεια: Τα «αθώα» συμπτώματα που πρέπει να μας κινητοποιήσουν

Δημοσιεύτηκε

στις

[ss_social_share shape="rectangle" size="small"]
Διαφήμιση

Η Καρδιακή Ανεπάρκεια είναι μια ιδιαίτερα σοβαρή πάθηση που αφορά στο 1,5% περίπου του πληθυσμού στη χώρα μας. Όσον αφορά στην Κρήτη, υπολογίζεται ότι έχουμε 1000 νέα περιστατικά κάθε χρόνο.

Για τα συμπτώματα που μπορεί να μην μας υποψιάσουν, την θεραπευτική αντιμετώπιση, αλλά κυρίως την πρόληψη, μιλά στο Ράδιο Κρήτη ο κοσμήτορας της Ιατρικής Σχολής και πρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας καθηγητής Γιώργος Κοχιαδάκης με αφορμή τις ενημερωτικές εκδηλώσεις που οργανώνονται πανελλαδικά αλλά και στο Ηράκλειο για ασθενείς, φροντιστές ασθενών και γιατρούς.

Τα κύρια συμπτώματα είναι αρχικά δύσπνοια στην έντονη προσπάθεια και στη συνέχεια στην καθημερινή δραστηριότητα, αλλά ακόμη και όταν είμαστε ήρεμοι, ή ξαπλωμένοι στο κρεβάτι.

Επίσης απότομη αύξηση σωματικού βάρους, εύκολη κόπωση ακόμα και σε συνήθεις δραστηριότητες, εμφάνιση αρρυθμιών, επεισοδίων ζάλης και πόνου στο στήθος την γνωστή στηθάγχη και οίδημα, δηλαδή πρήξιμο στα πόδια.

Πολλά νοσήματα μπορούν να προκαλέσουν βλάβες στην καρδιά και να οδηγήσουν σε καρδιακή ανεπάρκεια, όπως είναι η στεφανιαία νόσος, το έμφραγμα του μυοκαρδίου, ο σακχαρώδης διαβήτης, η υπέρταση, οι σημαντικού βαθμού βαλβιδοπάθειες, οι συγγενείς καρδιοπάθειες, οι μυοκαρδίτιδες, η διατατική μυοκαρδιοπάθεια κ.α.

Το προσδόκιμο ζωής των ασθενών στην πενταετία φθάνουν το 50% και πρόκειται για ασθενείς με συχνές νοσηλείες που επιβαρύνουν ιδιαίτερα το σύστημα υγείας.

Η θεραπεία εστιάζεται στα φάρμακα, την χειρουργική επέμβαση και την τακτική παρακολούθηση από γιατρό, ενώ υπάρχουν και συσκευές για την αυτοδιαχείριση ασθενών με καρδιακή ανεπάρκεια.

(Ο κοσμήτορας της Ιατρικής Σχολής και πρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας καθηγητής Γιώργος Κοχιαδάκης)

Ωστόσο αυτό που έχει την μεγαλύτερη σημασία, είναι η πρόληψη.

Ο κ.Κοχιαδάκης υπογράμμισε ότι η πρόληψη των καρδιαγγειακών νοσημάτων ουσιαστικά ξεκινά από τα πρώτα χρόνια της ζωής και πρέπει να συνεχίζεται με υγιεινή διατροφή, άσκηση, διατήρηση του σωστού σωματικού βάρους, ρύθμιση της υπέρτασης, αποφυγή του καπνίσματος και του αλκοόλ.

Στη χώρα μας δεν γίνεται γενετικός έλεγχος όπως συμβαίνει σε άλλες χώρες και ο προληπτικός έλεγχος στην Ελλάδα, είναι περιορισμένος.

Αυτό που συνίσταται είναι υπέρηχος καρδιάς και τεστ κοπώσεως μετά τα 35-40 μια φορά το χρόνο σε περίπτωση που δεν υπάρχει κληρονομικό ιατρικό, διαφορετικά ο έλεγχος πρέπει να γίνεται πολύ νωρίτερα.

 

Πηγή: ekriti

Διαφήμιση
Διαφήμιση

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Το Daynight.gr σέβεται απόλυτα το δικαίωμα σας στην ελεύθερη γνώμη στο πλαίσιο πάντα ενός κόσμιου διαλόγου. Τα σχόλια που ακολουθούν εκφράζουν και απηχούν αποκλειστικά τον αναγνώστη/ρια και το Daynight.gr διατητηρεί το δικαίωμα να μην αναρτά ή/και να διαγράφει απρεπή, υβριστικά και διαφημιστικά σχόλια.

[gs-fb-comments]
Exit mobile version