Η μισή Ελλάδα είναι “κρεβατωμένη”, με τη γρίπη αλλά και τις ιώσεις πραγματικά να προκαλούν ασφυξία στα Κέντρα Υγείας και στα Επείγοντα των νοσοκομείων. Μάλιστα, όπως τονίστηκε στην εκπομπή “Ώρα Αιχμής” στην “ΚΡΗΤΗ TV” προχθές Δευτέρα, η φετινή έξαρση της γρίπης είναι μεγαλύτερη σε σχέση με πέρυσι και με βάση τους καθηγητές Παθολογίας Διαμαντή Κοφτερίδη και Πνευμονολογίας Κατερίνα Αντωνίου, οφείλεται στα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού κατά της γρίπης, με τους ακαδημαϊκούς γιατρούς να συμβουλεύουν τις ευπαθείς ομάδες να εμβολιαστούν έστω και τώρα.
Η φετινή έξαρση της γρίπης στην Κρήτη, όπως και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας, οφείλεται σε διάφορους παράγοντες.
Η γρίπη βρίσκεται σε έξαρση αυτήν την εποχή, με υψηλό πυρετό και έντονα συμπτώματα, κάτι που είναι αναμενόμενο για την περίοδο αυτή του έτους. Επιπλέον, η μειωμένη εμβολιαστική κάλυψη συμβάλλει στην αύξηση των κρουσμάτων. Με βάση τα στοιχεία από τα κρητικά νοσοκομεία, «στους δύο που εκδηλώνουν συμπτώματα, ο ένας έχει γρίπη», υπογραμμίζοντας τη σημασία του εμβολιασμού, ιδιαίτερα για τις ευπαθείς ομάδες. Η γρίπη μεταδίδεται εύκολα μέσω του βήχα, του φτερνίσματος και των μολυσμένων χεριών.
Η τήρηση των μέτρων υγιεινής, όπως το συχνό πλύσιμο των χεριών και η αποφυγή συνωστισμού σε κλειστούς χώρους, είναι απαραίτητη για τον περιορισμό της μετάδοσης.
Σύμφωνα με τα αριθμητικά δεδομένα, τα κρούσματα γρίπης παρουσιάζουν αυξητική τάση στα νοσοκομεία του Ηρακλείου, αν και προς το παρόν δεν υπάρχουν ασθενείς που νοσηλεύονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Η πίεση στα νοσοκομεία είναι αισθητή, με τις Παθολογικές και Πνευμονολογικές Κλινικές να αντιμετωπίζουν μεγάλο φόρτο εργασίας, όπως τόνισαν στην εκπομπή “Ώρα Αιχμής” τόσο ο κ. Κοφτερίδης όσο και η κ. Αντωνίου.
Οι ειδικοί επισημαίνουν τη σημασία της τήρησης των βασικών μέτρων υγιεινής, όπως η χρήση μάσκας, η συχνή χρήση αντισηπτικού και το τακτικό πλύσιμο των χεριών, ειδικά σε κλειστούς χώρους και για τις ευπαθείς ομάδες. Ωστόσο, η κατάσταση στα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας της Κρήτης είναι διαχειρίσιμη, αλλά απαιτείται συνεχής επαγρύπνηση και τήρηση των μέτρων προστασίας για τον περιορισμό της εξάπλωσης της γρίπης.
Μάλιστα, για μια ακόμη φορά ο ομότιμος καθηγητής Γενικής Ιατρικής Χρήστος Λιονής τόνισε τον κομβικό ρόλο που παίζει η πρωτοβάθμια υγεία, με δεδομένο ότι απορροφά πολλά από τα περιστατικά που μπορεί να μπλοκάρουν τα κρητικά νοσοκομεία. Όπως λένε οι ειδικοί, χρειάζεται αυξημένη προσοχή, μιας και πολλά περιστατικά γρίπης μπορεί να “γυρίσουν” σε πνευμονία αλλά και να χρειαστούν νοσηλεία σε νοσοκομείο.
Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο από τη γρίπη
Ορισμένες ομάδες ανθρώπων διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν σοβαρές επιπλοκές από τη γρίπη. Αυτές είναι οι εξής:
1. Ηλικιωμένοι-άτομα άνω των 65 ετών, που έχουν εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα.
2. Βρέφη και μικρά παιδιά – Ιδιαίτερα τα παιδιά κάτω των 5 ετών και ειδικά τα κάτω των 2 ετών.
3. Έγκυες γυναίκες – Η εγκυμοσύνη επηρεάζει το ανοσοποιητικό, το καρδιαγγειακό και το αναπνευστικό σύστημα, αυξάνοντας τον κίνδυνο επιπλοκών.
4. Άτομα με χρόνια νοσήματα, όπως διαβήτη, άσθμα, ΧΑΠ, καρδιακές παθήσεις ή νεφρική ανεπάρκεια.
5. Άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό, όπως καρκινοπαθείς, μεταμοσχευμένοι, άτομα με HIV/AIDS ή υπό αγωγή με κορτικοστεροειδή.
6. Παχύσαρκα άτομα, ειδικά όσοι έχουν Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) >40.
7. Ένοικοι δομών μακροχρόνιας φροντίδας, όπως γηροκομεία ή ψυχιατρικές δομές.
8. Επαγγελματίες Υγείας λόγω αυξημένης έκθεσης στον ιό.
Γι’ αυτές τις ομάδες, ο ετήσιος αντιγριπικός εμβολιασμός και η προστασία μέσω καλών υγειονομικών πρακτικών (π.χ. πλύσιμο χεριών, χρήση μάσκας) είναι ζωτικής σημασίας.
Γρίπη και ιώσεις “χτυπούν” τα παιδιά
Δεκάδες είναι τα παιδιατρικά περιστατικά που γεμίζουν Κέντρα Υγείας και παιδιατρικά τμήματα νοσοκομείων λόγω των ιώσεων αλλά και της έξαρσης της γρίπης στα παιδιά.
Σύμφωνα με τη διευθύντρια της Παιδιατρικής Κλινικής στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου, που μίλησε στην εκπομπή “Ώρα Αιχμής” της “ΚΡΗΤΗ TV”, χρειάζεται επαγρύπνηση και όχι πανικός και πριν τα παιδιά φτάσουν με τους γονείς τους στα Επείγοντα, καλό θα ήταν να υπάρχει συνεννόηση με τους οικογενειακούς παιδιάτρους. Μάλιστα, οι απουσίες στα σχολεία όλων των βαθμίδων αυτήν την περίοδο αποτυπώνουν και τη μεγάλη έξαρση στα παιδιά.
Η έξαρση ιώσεων και γρίπης στα παιδιά αυτήν την περίοδο οφείλεται σε διάφορους παράγοντες: Κατά τους χειμερινούς μήνες, οι ιογενείς λοιμώξεις, όπως η γρίπη, ο RSV (αναπνευστικός συγκυτιακός ιός) και οι κορωνοϊοί, παρουσιάζουν έξαρση λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών και της αυξημένης υγρασίας, που ευνοούν τη μετάδοσή τους. Τα παιδιά περνούν περισσότερο χρόνο σε κλειστούς, μη καλά αεριζόμενους χώρους, όπως σχολεία και παιδότοπους, όπου οι ιοί μεταδίδονται πιο εύκολα.
Με την επανέναρξη των σχολείων και των δραστηριοτήτων μετά τις διακοπές, τα παιδιά έρχονται σε επαφή με περισσότερους ιούς, ενισχύοντας τη διάδοσή τους. Το κρύο, η κακή διατροφή, η έλλειψη ύπνου και το άγχος μπορούν να επηρεάσουν το ανοσοποιητικό σύστημα, κάνοντας τα παιδιά πιο ευάλωτα σε λοιμώξεις.
Τα προηγούμενα χρόνια, τα αυστηρά μέτρα προστασίας για τον COVID-19 (μάσκες, αποστάσεις) είχαν μειώσει τη μετάδοση πολλών ιών. Με τη χαλάρωση των μέτρων, τα παιδιά εκτίθενται ξανά σε ιούς που μπορεί να είχαν αποφύγει, με αποτέλεσμα συχνότερες και εντονότερες λοιμώξεις. Η πρόληψη περιλαμβάνει καλό αερισμό των χώρων, τακτικό πλύσιμο των χεριών, υγιεινή διατροφή, επαρκή ύπνο και εμβολιασμό όπου είναι απαραίτητο.
Ανησυχία για τις πολλές πνευμονίες
Η ανησυχία για τα αυξημένα κρούσματα πνευμονίας αυτήν την περίοδο οφείλεται κυρίως στην έξαρση λοιμώξεων από το βακτήριο Mycoplasma pneumoniae, γνωστό ως μυκόπλασμα της πνευμονίας. Αυτό το βακτήριο προκαλεί λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος, όπως βρογχίτιδες και βρογχοπνευμονίες, και πλήττει κυρίως παιδιά ηλικίας 3 έως 10 ετών, καθώς και εφήβους.
Πρόσφατα, στην Κίνα παρατηρήθηκε σημαντική αύξηση των κρουσμάτων πνευμονίας σε παιδιά, προκαλώντας ανησυχία στις υγειονομικές Αρχές. Αν και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ζήτησε περισσότερες πληροφορίες, οι αρχικές εκτιμήσεις υποδεικνύουν ότι η αύξηση οφείλεται σε γνωστά παθογόνα, όπως το μυκόπλασμα της πνευμονίας, και όχι σε νέο παθογόνο. Επιπλέον, αυξημένα κρούσματα πνευμονίας από μυκόπλασμα έχουν αναφερθεί και σε ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Ιρλανδία, η Γαλλία, η Ολλανδία και η Δανία, με ορισμένες από αυτές να αντιμετωπίζουν επίπεδα επιδημίας. Η ανησυχία εντείνεται λόγω της αντοχής του μυκοπλάσματος στα αντιβιοτικά, καθιστώντας τη θεραπεία πιο δύσκολη.
Η αύξηση των κρουσμάτων μπορεί να οφείλεται στην ευαλωτότητα των οργανισμών που δεν είχαν έρθει σε επαφή με το συγκεκριμένο μικρόβιο, ειδικά μετά από περιόδους με περιορισμένα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης. Συνολικά, η έξαρση των κρουσμάτων πνευμονίας από μυκόπλασμα και η πιθανή αντοχή του στα αντιβιοτικά αποτελούν σημαντικούς λόγους ανησυχίας για τις υγειονομικές Αρχές παγκοσμίως.
Η Ελλάδα δεν αποτελεί εξαίρεση, μιας και αυτήν την περίοδο καταγράφονται πολλές περιπτώσεις άτυπης πνευμονίας, κάποιες από τις οποίες καταλήγουν στα νοσοκομεία για νοσηλεία.
ΤΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΤΗΣ ΓΡΙΠΗΣ
1. Υψηλός πυρετός,
2. Ρίγη,
3. Αδιαθεσία,
4. Μυαλγίες,
5. Άλγος στο κατώτερο θωρακικό τοίχωμα,
6. Πονοκεφάλους,
7. Βήχας,
8. Ρινική συμφόρηση,
9. Περιστασιακά ναυτία.
ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΙΩΣΕΩΝ ΚΑΙ ΚΡΥΟΛΟΓΗΜΑΤΟΣ
1. Καταρροή-συνάχι,
2. Βήχας,
3. Πυρετός (δέκατα),
4. Ελαφρύς πονοκέφαλος,
5. Σταδιακή έναρξη συμπτωμάτων.
Η κατάσταση στα φαρμακεία
Από τη μια έξαρση και από την άλλη ελλείψεις φαρμάκων
Πάνω από 150 είναι τα φάρμακα που καταγράφουν έλλειψη και στα κρητικά φαρμακεία, όπως τόνισε στην εκπομπή “Ώρα Αιχμής” το μέλος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου Γιάννης Τσικανδηλάκης. Οι ελλείψεις αφορούν κυρίως ογκολογικά, νευρολογικά, αντιψυχωσικά, σκιαγραφικά, σκευάσματα για τον σακχαρώδη διαβήτη και την υπέρταση, αλλά και ραδιοφάρμακα είναι στη λίστα με τα σκευάσματα και τα εμβόλια που λείπουν από τα ράφια των φαρμακείων, σύμφωνα με τον ΕΟΦ.
Παράλληλα, τις τελευταίες μέρες καταγράφεται έλλειψη και σε γνωστό φάρμακο που αφορά τη γρίπη. Πολλές εταιρείες και φαρμακαποθήκες φαίνεται πως δυσκολεύονται να προμηθεύσουν τη χώρα με τον απαιτούμενο αριθμό των σκευασμάτων, παρά το γεγονός ότι τον περασμένο χρόνο η ηγεσία του υπουργείου Υγείας έλαβε την απόφαση να αυξήσει τις τιμές 700 φθηνών φαρμάκων, για να περιοριστούν οι ελλείψεις.
Πηγή: neakriti