Βρειτε μας στα Social Media

ΥΓΕΙΑ

Επιδημία μυωπίας: Γιατί αυξάνεται δραματικά ο αριθμός των ατόμων με προβλήματα όρασης

Δημοσιεύτηκε

στις

μυωπία
Διαφήμιση
Διαφήμιση
33 Shares

Σε ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της ανθρωπότητας σε παγκόσμιο επίπεδο αναμένεται να εξελιχθεί τα επόμενα χρόνια η μυωπία καθώς όλο και περισσότερα άτομα χάνουν την όρασή τους και οδηγούνται ακόμη και σε μερική τύφλωση.

«Η μυωπία είναι από τις πιο συχνές διαθλαστικές ανωμαλίες του ματιού. Σημαίνει ότι δεν μπορούμε να εστιάσουμε ευκρινώς και να δούμε καλά μακριά. Αυτό οφείλεται είτε συνηθέστερα σε αυξημένο αξονικό μήκος του οφθαλμού, δηλαδή το μάτι γίνεται λίγο πιο μεγάλο από το κανονικό, είτε σε πιο κυρτό κερατοειδή. Η μυωπία δείχνει να έχει μια αυξητική τάση τα τελευταία χρόνια» τονίζει μιλώντας στο newsbeast.gr ο πρόεδρος της Ελληνικής Οφθαλμολογικής Εταιρείας Τρύφων Ρότσος.

Όπως εξηγεί ο οφθαλμίατρος υπάρχουν συγκεκριμένες περιοχές στον πλανήτη μας που τα προβλήματα όρασης είναι πιο συχνά αλλά και πιο σοβαρά.

«Η Σιγκαπούρη», σημειώνει, «έχει το υψηλότερο ποσοστό παιδιών με μυωπία. Επίσης η Ιαπωνία έχει πολύ υψηλό ποσοστό ανθρώπων με μυωπία υψηλή, μια μυωπία μάλιστα που εμείς την αποκαλούμε κακοήθη».

Γιατί η μυωπία γίνεται… επιδημία

Τα τελευταία χρόνια το πρόβλημα της μυωπίας είναι ακόμη πιο σοβαρό υπογραμμίζει ο πρόεδρος της Ελληνικής Οφθαλμολογικής Εταιρείας Τρύφων Ρότσος τονίζοντας «μπορούμε να πούμε πως έχει πάρει μια μορφή επιδημίας, δηλαδή πολύ υψηλού επιπολασμού, πολύ υψηλής συχνότητας».

«Αυξητική τάση της μυωπίας παρουσιάζεται και σε όλο τον δυτικό κόσμο. Θεωρούμε μάλιστα βασιζόμενοι σε σχετικές μελέτες ότι η αύξηση της μυωπίας θα είναι ακόμη μεγαλύτερη τα επόμενα έτη. Αυτό άλλωστε σημαίνει επιδημία της μυωπίας, να είναι αυξημένος ο αριθμός των ανθρώπων που θα πάσχουν» σημειώνει εξηγώντας «υπάρχουν πάρα πολλές θεωρίες και απόψεις αναφορικά με το γιατί συμβαίνει αυτό».

«Η μυωπία… κληρονομείται. Πολύ συχνά όταν και οι δύο γονείς έχουν μυωπία το τέκνο τους θα εμφανίσει μυωπία. Αλλά πέραν αυτού και αυτός είναι ο λόγος που είναι σημαντική η παρατήρηση ότι η μυωπία τείνει να γίνει επιδημία, είναι ο τρόπος ζωής. Δηλαδή η πολύ συχνή χρήση υπολογιστών, τάμπλετ, διαβάσματος και η πολύωρη παραμονή σε κλειστούς χώρους. Αυτά τείνουν να αυξήσουν τη μυωπία και την τάση να αναπτύσσουν τα άτομα με αυτές τις συνήθειες μυωπία» αναφέρει.

Φέροντας ως παράδειγμα την Ιαπωνία που παρατηρείται έντονο το πρόβλημα της κακοήθους μυωπίας ο Τρύφων Ρότσος επισημαίνει πως μέσα στο σχολικό πρόγραμμα των μαθητών έχουν βάλει για μιάμιση ώρα την ημέρα τα παιδιά να βρίσκονται στο προαύλιο.

«Θεωρούμε πως όταν τα άτομα είναι σε εξωτερικό χώρο υπάρχει η τάση να μειωθεί η μυωπία συν τω χρόνω είτε λόγω της επίδρασης του ηλίου είτε λόγω του αυξημένου βάθους πεδίου, δηλαδή γιατί το άτομο αναγκάζεται να βλέπει πολύ μακριά. Αντιθέτως γνωρίζουμε ότι εάν ένα άτομο έχει περισσότερη παραμονή σε κλειστό χώρο και κάνει εργασίες οι οποίες αναπτύσσουν το λεγόμενο οπτικό στρες (διαβάζει συνέχεια ή είναι σε οθόνες και δεν κάνει συχνά διαλείμματα) είναι ένας παράγοντας που μπορεί να βοηθήσει στο να αναπτυχθούν προβλήματα όρασης. Αυτό βέβαια το ήξεραν οι επιστήμονες από πολύ παλιά και υπήρχε και η λεγόμενη ψευδομυωπία. Άνθρωποι που διάβαζαν πάρα πολύ χρησιμοποιούσαν έναν μηχανισμό που έχουν τα μάτια που λέγεται μηχανισμός προσαρμογής και ανέπτυσσαν ψευδομυωπία. Αυτή λύνεται όταν το άτομο ξεκουράζεται, δεν έχει προσηλωμένο το βλέμμα σε κοντινές αποστάσεις» δηλώνει ο πρόεδρος της Ελληνικής Οφθαλμολογικής Εταιρείας.

«Οπότε γνωρίζουμε ότι ο σημερινός τρόπος ζωής με τη συνεχόμενη χρήση βοηθημάτων διαβάσματος όπως τάμπλετ, κινητά, υπολογιστές και η παρατεταμένη παραμονή σε κλειστούς χώρους είναι σημαντικοί παράγοντες που βοηθούν στην ανάπτυξη της τάσης να αναπτυχθεί μυωπία» συμπεραίνει.

Αναφερόμενος στις έρευνες που επισημαίνουν ότι μέχρι το 2050 ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι μπορεί να χάσουν την όρασή τους ο Τρύφων Ρότσος εξηγεί: «Πρόκειται για ένα νούμερο το οποίο είναι αρκετά δύσκολο να υποστηριχθεί. Η κακοήθης μυωπία (η πολύ δηλαδή υψηλή) μπορεί να προκαλέσει βλάβες όχι μόνο στο ότι ο ασθενής δεν θα βλέπει καλά μακριά αλλά και στο πίσω μέρος του ματιού στον αμφιβληστροειδή, στην ωχρά κηλίδα και τότε μπορεί να οδηγήσει σε μόνιμη και μη αναστρέψιμη απώλεια της όρασης.

Ο αριθμός όμως των ατόμων που θα αναπτύξουν τα επόμενο 30 περίπου έτη κακοήθη μυωπία δεν μπορεί να είναι τόσο υψηλός όσο αναφέρθηκε σε αυτή την έρευνα. Υπάρχει σίγουρα ένα ποσοστό ασθενών με υψηλή μυωπία που χάνουν την όρασή τους λόγω βλαβών αλλά δεν είναι η πλειοψηφία των πασχόντων, είναι ένα μικρό ποσοστό».

Τι συστήνουν οι ειδικοί στα παιδιά που παρουσιάζουν μυωπία

«Το πρώτο που συστήνουμε είναι καταρχήν να γίνεται τακτικός έλεγχος στα παιδιά τουλάχιστον ανά δύο έτη αν όχι ανά έτος για να διαγνωστεί κάποια διαθλαστική ανωμαλία όπως είναι η μυωπία, η υπερμετρωπία ή ο αστιγματισμός από νωρίς ώστε και να διορθωθεί με γυαλιά για να μην αφήσει μόνιμη βλάβη» σημειώνει ο οφθαλμίατρος κ. Ρότσος μιλώντας στο newbeast και διευκρινίζει: «Αν δεν διαγνωστεί, υπάρχουν περιπτώσεις όταν η διαφορά στα δύο μάτια είναι σημαντική, να προκύψει αμβλυωπία, το λεγόμενο τεμπέλικο μάτι».

«Εάν ένα παιδί διαγνωστεί με μυωπία το πρώτο για το οποίο ανησυχούν οι γονείς και ρωτούν είναι εάν θα εξελιχθεί, εάν θα μεγαλώσει και τι μπορούν να κάνουν για να το αποτρέψουν. Στην πραγματικότητα αυτό που συστήνουμε είναι να αλλάξει ο τρόπος ζωής. Δηλαδή να περνά το παιδί χρόνο έξω από το σπίτι, στο ύπαιθρο, να κάνει τακτικές διακοπές από τη συνεχόμενη εργασία που χρησιμοποιεί τα μάτια σε κοντινή απόσταση» επισημαίνει.

«Υπάρχουν αρκετές μελέτες αλλά και δημοσιεύσεις θεραπειών ώστε να μην αναπτυχθεί πολύ η μυωπία. Για παράδειγμα έχει χρησιμοποιηθεί ένα κολλύριο η ατροπίνη η οποία στην κανονική της όμως δόση προκαλεί θόλωμα στην όραση και δυσκολεύει τη ζωή του παιδιού και δεν γίνεται δηλαδή να χρησιμοποιηθεί σαν προληπτικό μέτρο. Έχουν επίσης αναπτυχθεί μηχανισμοί οι οποία απελευθερώνουν μικροσταγονίδια και ουσιαστικά λαμβάνει το μάτι το 20% της ποσότητας του φαρμάκου και θεωρητικά μειώνει την ανάπτυξη της μυωπίας. Δεν είναι όμως κάτι που αποτελεί αυτή τη στιγμή καθημερινή ιατρική πρακτική. Η σημαντικότερη συμβουλή μας είναι η ξεκούραση των ματιών και η έκθεσή τους σε φυσικό φως» καταλήγει.

μυωπία
33 Shares
Ακολουθήστε το Daynight.gr σε Facebook και Instagram
Σχολίασε το άρθρο
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση SYNKA
Διαφήμιση Cretanphysis Face Cream
Διαφήμιση SYNKA
Διαφήμιση Cretanphysis Face Cream

ΣΧΟΛΙΑ:

Το Daynight.gr σέβεται απόλυτα το δικαίωμα σας στην ελεύθερη γνώμη στο πλαίσιο πάντα ενός κόσμιου διαλόγου. Τα σχόλια που ακολουθούν εκφράζουν και απηχούν αποκλειστικά τον αναγνώστη/ρια και το Daynight.gr διατητηρεί το δικαίωμα να μην αναρτά ή/και να διαγράφει απρεπή, υβριστικά και διαφημιστικά σχόλια.

ΥΓΕΙΑ

Έρχεται ασφαλές φάρμακο που «εξοντώνει» τον κορονοϊό;

Δημοσιεύτηκε

στις

από

κορονοϊός
28 Shares

Η εντύπωση που έχει ο περισσότερος κόσμος είναι ότι από την αρχή της πανδημίας του κορωνοϊού η επιστημονική κοινότητα έχει αφοσιωθεί αποκλειστικά στην έρευνα για την ανακάλυψη εμβολίων. Η πραγματικότητα βέβαια είναι διαφορετική, καθώς ένα μεγάλο μέρος των ερευνών αφορά τις προσπάθειες για την ανεύρεση της κατάλληλης θεραπείας.

Το εμβόλιο είναι η πρόληψη, τα αντιικά φάρμακα η θεραπεία. Από το ξεκίνημα της έρευνας για τα εμβόλια, αρκετοί επιστήμονες είχαν ξεκινήσει να δοκιμάζουν ουσίες σε ασθενείς με covid-19, ώστε να βρουν ποιες αξίζει να μελετηθούν περισσότερο και να αναπτυχθούν σε μορφή που θα περιόριζε την εξάπλωση του ιού και θα έσωζε ζωές.

Κάποιες φαρμακευτικές εταιρίες επικεντρώθηκαν εξ αρχής σε αυτόν τον τομέα. Σε ένα χάπι που θα «σημαδεύει» τον SARS-CoV-2, με ανεκτές παρενέργειες και χαμηλή τιμή. Και θα λειτουργεί εξίσου καλά με εκείνες τις θεραπείες αντισωμάτων που απαιτούν ενδοφλέβια έγχυση, αλλά θα παρέχεται σε ένα εύχρηστο πακέτο που οι ασθενείς θα μπορούσαν να πάρουν σπίτι.

Ακούγεται πολύ καλό για να είναι αληθινό, έτσι δεν είναι; Να έχει ο SARS-CoV-2 το δικό του Tamiflu και λαμβάνοντας το κανείς να περιορίζει δραστικά τα συμπτώματα της νόσου. Μετά την πρόοδο του εμβολιασμού σε παγκόσμιο επίπεδο, θα μπορούσε και να οριστεί ως η χαριστική βολή για τον Covid-19. Ένα χάπι ανθεκτικό σε μεταλλάξεις, που θα ερχόταν να συμπληρώσει τα εμβόλια στη μάχη για την καταπολέμηση του ιού. Αποδυναμώνοντας τον μετά την προσβολή του ανθρώπινου οργανισμού και καθιστώντας αχρείαστη τη νοσηλεία.

«Ψάχνουμε ένα εύκολο, χορηγούμενο από στόματος, ασφαλές φάρμακο. Ένα πολύ αποτελεσματικό χάπι που να μπορεί να δοθεί αμέσως μετά τη διάγνωση είναι το όνειρο μας», δηλώνει στο statnews.com ο διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας των ΗΠΑ, Φράνσις Κόλινς.

Έως τώρα, κάποια από τα φάρμακα που δοκιμάστηκαν κατέληξαν να είναι αδιέξοδα, όπως η υδροξυχλωροκίνη (που χρησιμοποιείται για την ελονοσία), ενώ άλλα εξελίχθηκαν σε απροσδόκητες επιτυχίες, όπως το στεροειδές δεξαμεθαζόνη, που αποδεδειγμένα μειώνει τη θνητότητα ασθενών βαριάς μορφής με covid-19. Μεταξύ των ευεργετικών ανακαλύψεων συμπεριλαμβάνεται το remdesivir της Gilead Sciences, ένα ενδοφλέβιο αντιικό που αποδείχθηκε ότι μειώνει μετρίως τη διάρκεια της νοσηλείας σε ασθενείς. Ομοίως, οι θεραπείες μονοκλωνικών αντισωμάτων από τις Eli Lilly και Regeneron, βοήθησαν να κρατήσουν πολλούς ασθενείς υψηλού κινδύνου έξω από το νοσοκομείο.

Ωστόσο τίποτε από αυτά – είτε διότι είναι απολύτως στοχευμένο (ανάλογα με το επίπεδο ασθένειας), είτε γιατί είναι δύσχρηστο (ενδοφλέβια χορήγηση), είτε γιατί είναι πανάκριβο (παραγωγή μονοκλονικών αντισωμάτων) – δεν θα μπορούσε να συγκριθεί σε αποτελεσματικότητα με μια στοματική αντιική θεραπεία. Η οποία ίσως να είναι ακόμα πιο κοντά και από το χρόνο επίτευξης ικανοποιητικού «τείχους ανοσίας» στον παγκόσμιο πληθυσμό.

Η μεγάλη αμερικανική εταιρία Merck μπήκε σε πρώτη φάση στη μάχη για την ανακάλυψη εμβολίου. Ωστόσο και τα δύο εμβόλια που ανέπτυξε απέτυχαν να δημιουργήσουν την επιθυμητή ανοσοαπόκριση, με αποτέλεσμα να εγκαταλείψει το πρόγραμμα πειραματικών εμβολίων τον Ιανουάριο και να επικεντρωθεί στη θεραπευτική αγωγή κατά του κορωνοϊού. Δεν αποκλείεται, μέσω της… τεθλασμένης, να έκανε μια εμπνευσμένη στροφή, καθώς φαίνεται τώρα να βρίσκεται πιο μπροστά στην έρευνα για αυτό το «θαυματουργό» χάπι.

Το πειραματικό αντιικό φάρμακο molnupiravir, που αναπτύσσει με τη φαρμακευτική Ridgeback Bio, έδειξε ταχύτερη μείωση του ιικού φορτίου της νόσου, σύμφωνα με μελέτη που έγινε στη δεύτερη φάση των κλινικών δοκιμών και στην οποία συμμετείχαν ασθενείς στα πρώτα στάδια της νόσησης.

Το αντιικό φάρμακο των δύο εταιρειών έχει σχεδιαστεί για να παρέμβει με ένα «κλειδί» στη διαδικασία της ιογενούς αντιγραφής, εξαπατώντας τον SARS-CoV-2 ώστε να καταστρέψει το δικό του γενετικό υλικό. Οι κλινικές δοκιμές βρίσκονται στη φάση 2/3 και αναμένεται να ολοκληρωθούν τον Μάιο με τη συμμετοχή 3.000 εθελοντών.

«Τα δευτερεύοντα ευρήματα της μελέτης είναι πολλά υποσχόμενα», σχολίασε ο Ουίλιαμ Φίσερ, αναπληρωτής καθηγητής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Καρολίνα, στην ανακοίνωση των εταιρειών. Οι ειδικοί επικεντρώνονται ιδιαίτερα στο κατά πόσον το φάρμακο της Merck μπορεί να αποτρέψει ασθενείς με ήπια συμπτώματα από την ανάπτυξη σοβαρής ασθένειας..

Πέραν της Merck υπάρχουν άλλες δύο πολύ φιλόδοξες προσπάθειες. Η μία είναι της Atea Pharmaceuticals με το φάρμακο Atea AT-527 (με παρόμοια προσέγγιση με τις θεραπευτικές θεραπείες της Gilead Sciences για την ηπατίτιδα C) και η άλλη της Pfizer με το αντιικό PF-07321332, η οποία πάει για το απόλυτο… κόλπο γκρόσο. Ο λόγος είναι ότι το φάρμακο της Pfizer στοχεύει το ένζυμο κορμού του SARS-CoV-2, δηλαδή στον άξονα της διαδικασίας αναπαραγωγής του ιού. Αυτό το ένζυμο, που ονομάζεται 3CL, είναι ένα από τα δύο που είναι κοινά για όλους τους κορωνοϊούς. Αυτό σημαίνει ότι αν η Pfizer μπορεί να βρει τη σωστή δόση και να πραγματοποιήσει τις σωστές δοκιμές, μπορεί να έχει μια θεραπεία όχι μόνο για τον SARS-CoV-2 αλλά και μελλοντικούς πανδημικούς ιούς.

Πηγή: menshouse

κορονοϊός
28 Shares
συνεχεια αναγνωσης

ΥΓΕΙΑ

Zoom Fatigue: Ποια είναι η «νέα» κόπωση της πανδημίας

Δημοσιεύτηκε

στις

από

zoom
21 Shares

Αισθάνεστε εξουθενωμένοι έπειτα από μια τηλεδιάσκεψη; Nιώθετε ενόχληση στα μάτια; Συναισθηματική αποστράγγιση; Δεν θέλετε να δείτε κανέναν, ούτε να κάνετε τίποτα; Μήπως υποφέρετε από «zoom fatigue»;

Γράφει η Έλσα Μπάρδα στο protothema

Το εν λόγω σύνδρομο είναι μία μορφή κόπωσης, η οποία έχει συσχετιστεί με την πανδημία του κορωνοϊού, εξαιτίας της καραντίνας και της κοινωνικής αποστασιοποίησης. Χρησιμοποιείται για να περιγράψει την κόπωση, την εξάντληση και την υπερδιέγερση, που προκύπτει ως αποτέλεσμα της κατάχρησης των εικονικών εφαρμογών επικοινωνίας.

Η πανδημία και η καραντίνα, καθώς και η κοινωνική αποστασιοποίηση, έφεραν τους ανθρώπους πιο κοντά, με τα εικονικά μέσα επικοινωνίας, που χρησιμοποιούνται σε ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων από την τηλεργασία και την τηλεκπαίδευση μέχρι την ανάγκη για ανθρώπινη επαφή και επικοινωνία.

Σε συνδυασμό με τη μείωση των φυσικών δραστηριοτήτων, από τα πλέον απλά, μέχρι τη μετακίνηση από και προς τον χώρο εργασίας, τη μετακίνηση των παιδιών στις δραστηριότητές τους, το γυμναστήριο κτλ., έχουν μεταβάλει την χωροχρονική αντίληψη. Από την άλλη, η οπτική κούραση από την οθόνη του υπολογιστή, την τηλεόραση και το κινητό δημιουργεί, πέρα από την εξάντληση, και υπερδιέγερση, με αποτέλεσμα την ανεξήγητη υπερκόπωση.

Ακόμα και οι άνθρωποι που έχουν την «τύχη» να δουλεύουν (με τηλεργασία), αλλά και οι άνεργοι, δεδομένης της κοινωνικής αποστασιοποίησης, αναγκάζονται να επικοινωνήσουν με συγγενείς και φίλους μέσω βιντεοκλήσεων, σε δημοφιλείς πλατφόρμες επικοινωνίας. Ερευνητές του Στάνφορντ, με επικεφαλής τον καθηγητή Bailenson, εξέτασαν το ψυχολογικό αποτύπωμα της πολύωρης χρήσης του Zoom, καθώς και σε άλλες δημοφιλείς πλατφόρμες επικοινωνίας με βιντεοκλήσεις. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, η υπερβολική χρήση βιντεοκλήσεων οδηγεί σε αυτό που αποκαλούν «κόπωση zoom».

Εδώ να επισημάνουμε ότι, αν και το όνομα της συγκεκριμένης κόπωσης, την οποία συναντάμε για πρώτη φορά στην περίοδο της Covid-19, έχει πάρει το όνομά της από μια δημοφιλή πλατφόρμα επικοινωνίας, σαφώς δεν την «στοχοποιεί», διότι η κόπωση αυτή μπορεί να περιέλθει από οποιαδήποτε τέτοιας μορφή εφαρμογή επικοινωνίας. Πιθανότατα, ο λόγος επιλογής του ονόματος έγινε με βάση το ότι είναι πολύ δημοφιλής, ειδικά σε τηλεδιασκέψεις.

Η οπτική κούραση που προκύπτει, για παράδειγμα σε μια τηλεδιάσκεψη μέσω βιντεοκλήσης, όπου ακόμα και ο ακροατής αναγκάζεται να έχει συνεχή βλεμματική επαφή, ενισχύει το κοινωνικό άγχος, διότι ακόμα και ένας ακροατής βρίσκεται στο οπτικό επίκεντρο των υπολοίπων στη βιντεοκλήση.

Πέρα από αυτό, το κοντινό πλάνο των προσώπων από την οθόνη του υπολογιστή ο εγκέφαλος το ερμηνεύει με ιδιαίτερο τρόπο. Ο Dr. Hall υποστηρίζει ότι ο άνθρωπος αντιλαμβάνεται ως οικεία μια σχέση με απόσταση μισού μέτρου, ενώ για τους κοντινούς φίλους η απόσταση αυτή επεκτείνεται στο ενάμιση μέτρο.

Στις βιντεοκλήσεις οπτικά τα πρόσωπα προσομοιώνουν την απόσταση των 50 εκατοστών, με αποτέλεσμα ο εγκέφαλος να ερμηνεύει τον συνομιλητή ως ένα πρόσωπο οικείο. Το αποτέλεσμα όλου αυτού του φαινομένου είναι αντικρουόμενα μηνύματα, ενώ παράλληλα κυριαρχεί το αίσθημα απόρριψης, καθώς ο εγκέφαλος δεν αποδέχεται τη φυσική δυσκολία του αγγίγματος, εξαιτίας της φυσικής απόστασης.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Bailenson, σε επιστημονικό άρθρο που αναρτήθηκε στο περιοδικό Τεχνολογίας, Νόησης και Συμπεριφοράς, υπάρχουν ορισμένοι παράγοντες που συμβάλλουν στην «κόπωση zoom»

Διαβάστε τους στο protothema

zoom
21 Shares
συνεχεια αναγνωσης

ΥΓΕΙΑ

Θρόμβωση: Τα 8 συμπτώματα που πρέπει να προσέξουμε μετά το εμβόλιο

Δημοσιεύτηκε

στις

εμβόλιο
21 Shares

Συνεχίζεται η έρευνα για τη σχέση του εμβολίου της AstraZeneca για τον κορονοϊό με έναν σπάνιο τύπο θρόμβωσης που παρουσιάζεται με συγκεκριμένα συμπτώματα.

Η σχέση ανάμεσα στο εμβόλιο και αυτούς τους σπάνιους θρόμβους αίματος, γνωστοί στη διεθνή βιβλιογραφία ως CVSTs, δεν έχει αποδειχτεί, οι ειδικοί ισχυρίζονται ωστόσο πως οι ενδείξεις συσσωρεύονται, σύμφωνα με το ethnos.gr.

Η βρετανική συμβουλευτική επιτροπή για τη χορήγηση των εμβολίων Joint Committee on Vaccination and Immunisation (JCVI) συμβουλεύει ωστόσο πως σε υγιείς ενήλικες κάτω των 30 ετών να χορηγείται διαφορετικό εμβόλιο.

Στην Ελλάδα, σήμερα αποφάσισε η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών να συνεχιστεί ο εμβολιασμός με το εμβόλιο της AstraZeneca μόνο στους άνω των 30 ετών.

Τι είναι αυτή η σπάνια θρόμβωση;

Εγκεφαλική φλεβική θρόμβωση (CVST) τη λένε και αφορά στην ύπαρξη ενός θρόμβου σε μια μεγάλη φλέβα του εγκεφάλου. Ο θρόμβος μπορεί να εμποδίσει τη ροή του αίματος στο κεφάλι, μειώνοντας την πρόσληψη οξυγόνου και επιφέροντας δυσλειτουργίες στο κεντρικό νευρικό σύστημα. Η εγκεφαλική φλεβική θρόμβωση είναι μια από τις πιο απειλητικές νόσους για τη ζωή των ασθενών και η αναγνώριση των συμπτωμάτων είναι αποφασιστικής σημασίας για την έγκαιρη διάγνωση.

Σύμφωνα με το BBC, όποιος βιώνει ένα από τα παρακάτω συμπτώματα για μια περίοδο 4 ημερών μετά τη χορήγηση του εμβολίου, πρέπει να αναζητήσει αμέσως ιατρική βοήθεια.

Επίμονο και δυνατό πονοκέφαλο, θολή όραση, δυσκολίες στην αναπνοή, πόνο στο στήθος, πρήξιμο στα πόδια, παρατεταμένο πόνο στο στομάχι ή την κοιλιά, ασυνήθιστες μελανιές ή κόκκινες κηλίδες και νευρολογικού τύπου συμπτώματα, όπως αδυναμία στα πόδια ή σπασμούς.

Όσο για τον χρόνο εμφάνισης, οι περισσότερες περιπτώσεις παρουσιάστηκαν από 4 μέρες ως και μερικές εβδομάδες μετά τη χορήγηση του εμβολίου.

εμβόλιο
21 Shares
συνεχεια αναγνωσης

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Εμβόλιο AstraZeneca: Να χορηγείται σε άτομα άνω των 30 ετών αποφάσισε η Επιτροπή

Δημοσιεύτηκε

στις

astrazeneca
97 Shares

Να συνεχιστεί ο εμβολιασμός με το εμβόλιο της AstraZeneca στους άνω των 30 ετών αποφάσισε η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών. 

astrazeneca
97 Shares
συνεχεια αναγνωσης

ΥΓΕΙΑ

Τι πρέπει να τρώμε πριν και μετά το εμβόλιο για να μειώσουμε τις παρενέργειες

Δημοσιεύτηκε

στις

εμβόλιο
164 Shares

Ένας τρόπος για να μειώσουμε τις όποιες παρενέργειες από το εμβόλιο κατά του κορονoϊού είναι η σωστή διατροφή.

Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, (CDC) των Ηνωμένων Πολιτειών, οι παρενέργειες των εμβολίων μπορεί να περιλαμβάνουν πόνο, ερυθρότητα και πρήξιμο στο σημείο της ένεσης, καθώς και πιθανό πυρετό, πονοκέφαλο, κόπωση, ναυτία, ρίγη και μυϊκούς πόνους.

Αυτά τα συμπτώματα είναι στην πραγματικότητα ένα καλό σημάδι ότι το σώμα μας χτίζει ανοσία ενώ μέσα σε λίγες μέρες πρώτα θα εξασθενίσουν και στην συνέχεια θα εξαφανιστούν εντελώς.

Τρόφιμα και ποτά για την αντιμετώπιση των παρενεργειών του εμβολίου

Πίνουμε τσάι από τζίντζερ για την ναυτία. Το τσάι από τζίντζερ είναι ιδανικό όταν αντιμετωπίζουμε γαστρεντερικά προβλήματα. Ψιλοκόβουμε το τζίντζερ αφού το έχουμε ξεφλουδίσει. Χρειαζόμαστε περίπου μία φέτα 2.5 εκατοστών για κάθε κούπα.

Βράζουμε πρώτα το τζίντζερ με το νερό σε δυνατή φωτιά και στην συνέχεια το αφήνουμε να σιγοβράσει για πέντε λεπτά ή δέκα αν θέλουμε έντονη γεύση.

Σουρώνουμε και σερβίρουμε με μια φέτα λεμόνι ή πορτοκάλι για να δώσουμε περισσότερη οξύτητα.

Αν όχι, μπορούμε να βάλουμε μια κουταλιά μέλι η σιρόπι από σφένδαμο (maple syrup), για να μειώσουμε την έντονη γεύση του τζίντζερ.

Δεν νηστεύουμε ή κάνουμε αποτοξίνωση

Η ανοσία βασίζεται στις πληροφορίες που μεταδίδει ο οργανισμός μας από το εμβόλιο. Η σύνθεση αντισωμάτων και λευκών αιμοσφαιρίων απαιτούν επαρκή ποσότητα πρωτεΐνης, υποστηρίζει ο Δρ. Ρόναλντ Χόφμαν από την Νέα Υόρκη.

Πίνουμε πολλά υγρά

Από νερό και τσάι μέχρι ανθρακούχο νερό, καταναλώνουμε μεγάλες ποσότητες υγρών. Ο πυρετός που μπορεί να προκαλέσει ένα εμβόλιο μπορεί να οδηγήσει σε αφυδάτωση.

Πηγή: in

εμβόλιο
164 Shares
συνεχεια αναγνωσης

ΥΓΕΙΑ

Τσάμπα χάνεις το χρόνο σου καθαρίζοντας επιφάνειες για τον κορονοϊό

Δημοσιεύτηκε

στις

κορονοϊός
52 Shares

Τα μαντιλάκια απολύμανσης και τα οικιακά καθαριστικά έκαναν «φτερά» από τα ράφια των καταστημάτων στις αρχές της πανδημίας, καθώς πολίτες, νοικοκυριά και επιχειρήσεις προσπαθούσαν να εξοντώσουν τον κορονοϊό από τις κάθε είδους επιφάνειες. Όμως τώρα πια, το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νόσων (CDC) των ΗΠΑ θεωρεί ότι η τακτική απολύμανση των επιφανειών είναι αχρείαστη στις περισσότερες περιπτώσεις, εκτός και αν υπάρχει κρούσμα Covid-19 στο σπίτι.

Το CDC εκτιμά, σύμφωνα με τους «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς», ότι η πιθανότητα ενός ανθρώπου να μολυνθεί πρωτογενώς από τον κορονοϊό μέσω επαφής με μολυσμένη επιφάνεια ή αντικείμενο είναι πολύ χαμηλή, κάτω από μία στις 10.000. Η βασική οδός μόλυνσης, με διαφορά από άποψη πιθανοτήτων, είναι η άμεση επαφή με κάποιον φορέα του κορονοϊού ή μέσω εισπνοής μολυσμένων σωματιδίων του αέρα.

Σύμφωνα με τo CDC, το τακτικό πλύσιμο των χεριών μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο μόλυνσης, αλλά η απολύμανση των επιφανειών και αντικειμένων μία ή δύο φορές τη μέρα έχει μικρή επίπτωση στον κίνδυνο«Υπάρχει μικρή επιστημονική υποστήριξη για την χρήση ρουτίνας των απολυμαντικών στην κοινότητα, σε ανοικτούς ή κλειστούς χώρους, με στόχο την πρόληψη της μετάδοσης της Covid-19 από αντικείμενα», κατά το CDC.

Όμως η απολύμανση των επιφανειών έχει αποδειχθεί σχετικά αποτελεσματική στο να μειώσει τον κίνδυνο δευτερογενούς λοίμωξης, δηλαδή μετάδοσης της Covid-19 από ένα φορέα του κορονοϊού σε άλλα μέλη της οικογένειας μέσα στο σπίτι. Έτσι, σύμφωνα με το CDC, έχει νόημα να απολυμαίνονται τακτικά οι επιφάνειες που αγγίζονται συχνά (πόμολα, τραπέζια, χερούλια, διακόπτες κ.α.), εφόσον μέσα στο σπίτι έχει υπάρξει ύποπτο ή επιβεβαιωμένο κρούσμα Covid-19 κατά το τελευταίο 24ωρο.

Το CDC επισημαίνει ότι τα απλά προϊόντα καθαριότητας και τα σαπούνια αρκούν για να απομακρύνουν τα περισσότερα σωματίδια του κορονοϊού από τις επιφάνειες και η χρήση πιο ισχυρών απολυμαντικών χρειάζεται μόνο αν κάποιον άρρωστος με Covid-19 ζει στο σπίτι ή κάποιος θετικός στον κορονοϊό επισκέφθηκε το σπίτι τις προηγούμενες 24 ώρες.

Οι νέοι σε ρόλο «οδηγού»

Οι νέοι είναι αυτοί που πλέον σε μεγάλο βαθμό «καθοδηγούν» τους αυξανόμενους αριθμούς κρουσμάτων Covid-19 στις ΗΠΑ, σύμφωνα με την διευθύντρια του CDC Ροσέλ Γουαλένσκι, κυρίως όσοι κάνουν σπορ και άλλες υπαίθριες δραστηριότητες.

ΟΙ ΗΠΑ παρουσιάζουν μια μικτή εικόνα, με τους θανάτους από κορονοϊό να συνεχίζουν να μειώνονται (κάτω από 800 τη μέρα για πρώτη φορά από πέρυσι τον Οκτώβριο), κάτι που αποτελεί ένδειξη ότι τα εμβόλια «δουλεύουν», καθώς σχεδόν το 40% των ενηλίκων στις ΗΠΑ έχουν κάνει τουλάχιστον τη μία δόση, μεταξύ των οποίων τα τρία τέταρτα των ανθρώπων άνω των 65 ετών. Αλλά, από την άλλη, τα νέα κρούσματα αυξάνουν για τέταρτη συνεχόμενη εβδομάδα, κάτι που προξενεί μεγάλη ανησυχία στο CDC, όπως είπε η επικεφαλής του.

«Βλέπουμε ότι πολλά ξεσπάσματα κρουσμάτων στους νέους σχετίζονται με τα σπορ και τις εξωσχολικές δραστηριότητες. Σύμφωνα με τις οδηγίες του CDC, αυτές οι δραστηριότητες πρέπει να περιορισθούν. Καταλαβαίνω ότι οι άνθρωποι έχουν πια κουραστεί και ότι είναι έτοιμοι για το τέλος της πανδημίας, όπως είμαι κι εγώ. Όμως πρέπει να αντέξουμε και να συνεχίσουμε να κάνουμε τα πράγματα που γνωρίζουμε ότι εμποδίζουν την εξάπλωση του ιού», τόνισε η δρ Γουαλένσκι.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

κορονοϊός
52 Shares
συνεχεια αναγνωσης
Διαφήμιση
Διαφήμιση SYNKA

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Copy link
Powered by Social Snap