Βρειτε μας στα Social Media

ΥΓΕΙΑ

Πέντε περιστατικά θρόμβωσης μετά από AstraZeneca | Συνεχίζεται κανονικά ο εμβολιασμός στην Ελλάδα

Δημοσιεύτηκε

στις

μπρατσο covid
Διαφήμιση
Διαφήμιση

Πέντε περιστατικά θρόμβωσης μετά από εμβολιασμούς με το AstraZeneca επιβεβαίωσε η Επιτροπή Φαρμακοεπαγρύπνησης.

Στη σημερινή ενημέρωση του Υπουργείου Υγείας ανακοινώθηκε η συνέχιση του συγκεκριμένου εμβολίου σε όλες τις ηλικίες καθώς τα προτερήματα υπερτερούν των κινδύνων όπως ανέφερε η πρόεδρος της Επιτροπής Εμβολιασμών.

5 επιβεβαιωμένα περιστατικά ΤΤS

Προς ενημέρωση των πολιτών αναφορικά με το θέμα των περιστατικών θρόμβωσης σε συνδυασμό με θρομβοπενία μετά τον εμβολιασμό με το εμβόλιο VAXZEVRIA της Εταιρείας AstraZeneca, και μετά την ολοκλήρωση της διερεύνησης και αξιολόγησης των περιστατικών από την Επιτροπή Φαρμακοεπαγρύπνησης (ΕΦΑΡ) και την ομάδα εργασίας αυτής (ΟΕ/ΕΦΑΡ) αναφέρονται τα ακόλουθα:

Σε σύνολο 905.915 εμβολιασμών 1ης και 2ης δόσης υπάρχουν από την αρχή του εμβολιασμού 5 επιβεβαιωμένα περιστατικά ΤΤS, τα οποία η Επιτροπή Φαρμακοεπαγρύπνησης αξιολόγησε βάσει κλινικοεργαστηριακών και δημοσιευμένων επιστημονικών δεδομένων ότι σχετίζονται με το εμβόλιο και για τα οποία η αναλογία προς το σύνολο των εμβολιασθέντων με VAXZEVRIA είναι 1:181.000 (0,55/100.000).

Αναφορικά με την εμφάνιση περιστατικών TTS σε εμβολιασμένους των ηλικιακών ομάδων κάτω των 50 ετών με το εμβόλιο VAXZEVRIA στον ελληνικό πληθυσμό, από τα μέχρι σήμερα στοιχεία προκύπτει ότι η συχνότητα εμφάνισης για την ηλικιακή ομάδα 30-39 είναι 1.58/100.000 (αντίστοιχη αναφερόμενη στον ΕΜΑ 1.8/100.000), ενώ για την ηλικιακή ομάδα 40-49 υπολογίζεται σε 2.28/100.000 (αναφερόμενη στον ΕΜΑ 2.1/100.000).

Το περιστατικό της 63χρονης γυναίκας στη Μυτιλήνη που αναφέρθηκε εχθές είχε εξετασθεί από την ειδική Ομάδα Εργασίας της Ε.ΦΑΡ. για τα εμβόλια σε παλαιότερη συνεδρίαση και χαρακτηρίστηκε, βάσει όλων των διαθέσιμων πληροφοριών, ως μη σχετιζόμενο, λόγω του χρονικά απομακρυσμένου γεγονότος (25 μέρες μετά τον εμβολιασμό) και του υψηλού κινδύνου για εμφάνιση καρδιαγγειακού συμβάντος λόγω προδιαθεσικών παραγόντων.

Μ. Θεοδωρίδου: Συνεχίζεται ο εμβολιασμός με AstraZeneca σε όλες τις ηλικίες

Στη σημερινή ενημέρωση για την πανδημία συμμετείχε εκτάκτως και η Μαρία Θεοδωρίδου, πρόεδρος της Επιτροπής Εμβολιασμών, η οποία αναφέρθηκε στο τι μέλλει γενέσθαι με τον εμβολιασμό των πολιτών με το σκεύασμα της AstraZeneca.

Τόνισε πως η επιτροπή έκρινε πως πρέπει να συνεχιστεί ο «εμβολιασμός με το συγκεκριμένο σκεύασμα καθώς το όφελος εξακολουθεί να υπερτερεί των κινδύνων», συνεπώς γίνεται «σύσταση για την συνέχιση του εμβολιασμού με το ισχύον πρόγραμμα».

Παράλληλα, η επιτροπή κρίνει πως ο εκτιμώμενος κίνδυνος είναι μεγαλύτερος σε γυναίκες με ηλικία κάτω των 50.

Τα εμβόλιο mrna τόνισε, δηλαδή της Pfizer και της Moderna, είναι διαθέσιμα για όλες τις ηλικίες.

Παράλληλα, τόνισε πως για την δεύτερη δόση συστήνεται η συνέχισε του εμβολιασμού με το ίδιο εμβόλιο, καθώς «η εμφάνιση θρομβώσεων μετά την δεύτερη δόση είναι εξαιρετικά σπάνια».

 

μπρατσο covid
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση cretan
Ακολουθήστε το Daynight.gr σε Google News, Facebook και Instagram.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Daynight.gr
Διαφήμιση cretan
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση
Διαφήμιση

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Copy link
Powered by Social Snap