Βρειτε μας στα Social Media

ΥΓΕΙΑ

Αυτή η διατροφή φαίνεται να προσθέτει χρόνια στις γυναίκες – Νέα επιστημονική μελέτη

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Δημοσιεύτηκε

στις

Τα ευρήματα που φέρνουν στο φως ερευνητές από τη Βοστώνη

Ένα ενδιαφέρον εύρημα ήρθε πρόσφατα στο φως μέσα από μελέτη που έγινε σε χιλιάδες γυναίκες. Η έρευνα ξεκίνησε πριν αρκετές δεκαετίες και δείχνει πως η διατροφή – ειδικά μετά τα 40 – μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο στο πώς γερνά μια γυναίκα. Όχι απλά αριθμητικά, αλλά ποιοτικά. Σώμα, μυαλό, και ψυχολογία.

Ποια ήταν η μελέτη – Ποιοι συμμετείχαν

Η μελέτη πραγματοποιήθηκε από επιστήμονες του Πανεπιστημίου Tufts, στη Βοστώνη. Συμμετείχαν συνολικά 47.512 γυναίκες, όλες άνω των 40 όταν ξεκίνησε η καταγραφή, και η έρευνα διήρκεσε δεκαετίες. Από το 1984 μέχρι το 2016, οι συμμετέχουσες απαντούσαν ανά τέσσερα χρόνια σε αναλυτικά ερωτηματολόγια σχετικά με τη διατροφή τους. Στην ουσία, κατέγραφαν πόσο συχνά κατανάλωναν διάφορα τρόφιμα – η λίστα περιλάμβανε περίπου 130 επιλογές.

Ταυτόχρονα, οι ερευνητές παρακολουθούσαν και την κατάσταση της υγείας τους.

Τι βρήκαν τελικά;

Μέχρι το τέλος της μελέτης, 3.706 γυναίκες είχαν καταφέρει να φτάσουν τουλάχιστον μέχρι την ηλικία των 70 ετών χωρίς σοβαρές χρόνιες παθήσεις, με καλή ψυχική και σωματική υγεία. Και – πολύ σημαντικό – διατηρούσαν επίσης καλή νοητική λειτουργία.

Με άλλα λόγια, είχαν γεράσει με τρόπο που τους επέτρεπε να συνεχίσουν να ζουν ενεργά.

Ο ρόλος της διατροφής

Το βασικό σημείο που ξεχώρισε; Η ποιότητα των υδατανθράκων στη διατροφή τους.

Οι γυναίκες που κατανάλωναν υψηλής ποιότητας υδατάνθρακες – όπως:

  • Δημητριακά ολικής άλεσης

  • Φρούτα και λαχανικά

  • Όσπρια

…είχαν περισσότερες πιθανότητες να γεράσουν καλά. Η συγκεκριμένη διατροφή, πλούσια σε φυτικές ίνες και ανθεκτικό άμυλο, φάνηκε να συνδέεται με περίπου 31% περισσότερες πιθανότητες υγιούς γήρανσης.

Από την άλλη πλευρά…

Όσες γυναίκες βασίζονταν σε πιο επεξεργασμένους υδατάνθρακες – όπως λευκό ψωμί, ρύζι, ζυμαρικά και ζάχαρη – φάνηκε να είχαν σημαντικά λιγότερες πιθανότητες να γεράσουν χωρίς προβλήματα.

Τι είναι αυτό το “ανθεκτικό άμυλο”;

Πρόκειται για ένα είδος υδατάνθρακα που δεν διασπάται τόσο γρήγορα όσο οι επεξεργασμένοι. Έτσι, τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα ανεβαίνουν πιο αργά, δεν υπάρχει απότομη πτώση – άρα ούτε και ξαφνική πείνα. Αυτό είναι κάτι που προστατεύει το σώμα σε βάθος χρόνου.

Διαφήμιση
Ακολουθήστε το Daynight.gr σε Google News, Facebook και Instagram.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Daynight.gr
Διαφήμιση
Διαφήμιση ANEK LINES
Διαφήμιση
Διαφήμιση vikos
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση vision

ΔΗΜΟΦΙΛΗ