Βρειτε μας στα Social Media

PLUS +

Φρούτα και λαχανικά: Ποιες επιλογές προάγουν τη μακροζωία;

Διαφήμιση
Διαφήμιση
20 Ιουλίου 2025 - 08:20

Απόφοιτος του ΙΕΚ ΑΛΦΑ, ο Αναστάσιος Σαραντινάκης δραστηριοποιείται στον χώρο των μέσων ενημέρωσης από το 2019. Έχει συνεργαστεί με τα Kingsport και Alanasports, καλύπτοντας αθλητικά και τοπικά θέματα. Από τον Απρίλιο του 2025 είναι αρχισυντάκτης στο DayNight.gr, όπου συντονίζει τη δημοσιογραφική ομάδα, επιμελείται την ύλη και διαχειρίζεται το περιεχόμενο της ιστοσελίδας.

Ο ρόλος της διατροφής στη μακροβιότητα

Η σύνδεση ανάμεσα στην καθημερινή μας διατροφή και την πορεία της ζωής μας απασχολεί εδώ και καιρό την επιστημονική κοινότητα. Μια πρόσφατη μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο έγκριτο περιοδικό Circulation, έρχεται να ρίξει περισσότερο φως σε αυτό το θέμα. Βασιζόμενη σε μια τεράστια βάση δεδομένων, από το Nurses’ Health Study και το Health Professionals Follow-Up Study, με τη συμμετοχή πάνω από 100.000 ατόμων για διάστημα τριάντα ετών, τα συμπεράσματα είναι ιδιαίτερα ενδιαφέροντα. Φαίνεται λοιπόν, πως η καθημερινή κατανάλωση συγκεκριμένων ποσοτήτων από φρούτα και λαχανικά συνδέεται άμεσα με τη μακροζωία, μειώνοντας παράλληλα τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου.

Η ιδανική ποσότητα για μακροβιότητα

Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, η βέλτιστη αναλογία που προσφέρει τα μέγιστα οφέλη στην υγεία είναι η κατανάλωση πέντε μερίδων αυτών των φυσικών προϊόντων ημερησίως. Πιο συγκεκριμένα, αυτό μεταφράζεται σε δύο μερίδες από καρπούς και τρεις μερίδες από βλαστάρια ή ριζώματα. Είναι αξιοσημείωτο πως η κατανάλωση περισσότερων από πέντε μερίδων την ημέρα δεν φάνηκε να προσφέρει επιπλέον ουσιαστικά οφέλη για τον οργανισμό.

Οι τροφές που ξεχωρίζουν

Ποια, όμως, είναι τα είδη εκείνα που φαίνεται να έχουν τη μεγαλύτερη θετική επίδραση; Η μελέτη ξεχωρίζει τις ακόλουθες κατηγορίες:

Πράσινα φυλλώδη

Σε αυτά ανήκουν το σπανάκι, το μαρούλι και το λάχανο. Είναι πλούσια σε βιταμίνες, μέταλλα, αλλά και αντιοξειδωτικά στοιχεία, προσφέροντας προστασία ενάντια σε διάφορες χρόνιες παθήσεις.

Πλούσια σε βιταμίνη C και βήτα καροτίνη

Εδώ συγκαταλέγονται τα εσπεριδοειδή, τα μούρα, τα καρότα, οι πιπεριές και οι ντομάτες. Λόγω των αντιοξειδωτικών τους ιδιοτήτων, ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα και θωρακίζουν τα κύτταρα του σώματος.

Σταυρανθή λαχανικά

Πρόκειται για το μπρόκολο, τα λαχανάκια Βρυξελλών και το κοινό λάχανο. Περιέχουν βιταμίνες C και K, καθώς και σημαντικές φυτικές ίνες, ενώ έχουν συσχετιστεί με αντικαρκινικές ιδιότητες.

Μήλα και αχλάδια

Αυτοί οι καρποί είναι ιδιαίτερα πλούσιοι σε φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά. Συμβάλλουν στη βελτίωση της καρδιακής υγείας και βοηθούν στη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.

Ελιές και ελαιόλαδο

Η ίδια η ελιά (που κατατάσσεται στα φρούτα) και το προϊόν της, το ελαιόλαδο, παρέχουν υγιή λιπαρά και διαθέτουν σημαντικές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.

Όσπρια

Φακές, φασόλια και ρεβίθια, αποτελούν εξαιρετικές πηγές πρωτεΐνης και φυτικών ινών. Η κατανάλωσή τους μπορεί να συμβάλλει στη μείωση της χοληστερόλης και στη σταθεροποίηση του σακχάρου.

Τι πρέπει να αποφεύγεται

Είναι σημαντικό να σημειωθεί πως, βάσει της ίδιας μελέτης, ορισμένα είδη όπως τα αμυλούχα (π.χ. πατάτες, αρακάς) και οι χυμοί φρούτων, δεν έδειξαν την ίδια ευεργετική επίδραση στην υγεία, σε σχέση με την κατανάλωση ολόκληρων φρούτων και λαχανικών στην επιδίωξη της μακροζωίας.

Διαφήμιση
Ακολουθήστε το Daynight.gr σε Google News, Facebook και Instagram.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Daynight.gr
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση vikos
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση vision

ΔΗΜΟΦΙΛΗ