Βρειτε μας στα Social Media

PLUS +

AstraZeneca, Pfizer, Moderna, Johnson & Johnson: Ποιο εμβόλιο είναι πιο αποτελεσματικό

Δημοσιεύτηκε

στις

εμβόλιο
Διαφήμιση
Διαφήμιση
87 Shares

Τα εμβόλια για τον κορονοϊό έχουν αδειοδοτηθεί από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA), είναι αυτά της Pfizer/BioNTech, της AstraZeneca, της Moderna και της Johnson & Johnson.

Αυτή την περίοδο στην Ελλάδα γίνεται ο εμβολιασμός των 30 έως 44 ετών μόνο με AstraZeneca, ενώ οι μεγαλύτερες ηλικίες με όλα τα εμβόλια.

Το υπουργείο Υγείας της Κύπρου έδωσε πριν λίγες μέρες στη δημοσιότητα έναν πίνακα και όλα τα στοιχεία για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων, αλλά και πότε πιάνουν ανοσία.

Όσον αφορά, λοιπόν, στο ποσοστό ανοσίας μετά από κάθε δόση ανά εμβόλιο, τα δεδομένα είναι τα ακόλουθα:

 • – Pfizer/BioNTech: προσφέρει ανοσία 52% επτά ημέρες μετά την 1η δόση, με το ποσοστό να αυξάνεται στο 89% ύστερα από μια ακόμη εβδομάδα. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Pfizer, επτά ημέρες μετά τη 2η δόση, η αποτελεσματικότητα φτάνει στο 91,3% έναντι της ήπιας νόσου COVID-19 και 95,3% έναντι της σοβαρής.
 • – AstraZeneca: διασφαλίζει ανοσία κατά 70% τρεις εβδομάδες από την 1η δόση, ενώ 15 ημέρες μετά τη 2η δόση επιτυγχάνεται προστασία έναντι της COVID-19 της τάξεως 76% έως 94% και είναι 100% αποτελεσματικό στην αποτροπή σοβαρής νόσου και νοσηλείας.
 • – Moderna: η αποτελεσματικότητα φθάνει στο 92% 14 ημέρες μετά την 1η δόση, ενώ 14 ημέρες από τη 2η δόση, η αποτελεσματικότητα αγγίζει το 94,1%, ενώ η προστασία έξι (6) μήνες μετά τη 2η δόση ανέρχεται σε 90% έναντι της ήπιας νόσου COVID-19 και στο 95% για σοβαρή.
 • – Johnson&Johnson: η προστασία αρχίζει μετά από 14 ημέρες, ενώ η αποτελεσματικότητά του έναντι των σοβαρών επιπτώσεων της νόσου COVID-19, μετά τις 28 ημέρες, αγγίζει το 85%. Μετά από 49 ημέρες, το εμβόλιο έχει αποδειχθεί ότι αποτρέπει σχεδόν πλήρως τις εισαγωγές στο νοσοκομείο και τον κίνδυνο θανάτου.

Σχετικά με το χρονικό διάστημα που μεσολαβεί από την 1η και τη 2η δόση ανά εμβόλιο, ισχύουν τα εξής:

– Pfizer/BioNTech: Το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech χορηγείται σε δύο δόσεις με χρονική διαφορά 3 εβδομάδων μεταξύ τους.

– AstraZeneca: Το εμβόλιο της AstraZeneca χορηγείται σε δύο δόσεις με χρονική διαφορά 8 εβδομάδων μεταξύ τους.

– Moderna: Το εμβόλιο της Moderna χορηγείται σε δύο δόσεις με χρονική διαφορά 28 ημερών μεταξύ τους.

– Johnson & Johnson: Το εμβόλιο της Johnson&Johnson χορηγείται σε μία δόση και όποιος το λάβει ολοκληρώνει το εμβολιαστικό του σχήμα.

 

Πηγή: zarpanews.gr

εμβόλιο
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση SYNKA
Διαφήμιση Cretanphysis Face Cream
Σχολίασε το άρθρο
Ακολουθήστε το Daynight.gr σε Facebook και Instagram
Διαφήμιση SYNKA
Διαφήμιση Cretanphysis Face Cream

ΣΧΟΛΙΑ:

Το Daynight.gr σέβεται απόλυτα το δικαίωμα σας στην ελεύθερη γνώμη στο πλαίσιο πάντα ενός κόσμιου διαλόγου. Τα σχόλια που ακολουθούν εκφράζουν και απηχούν αποκλειστικά τον αναγνώστη/ρια και το Daynight.gr διατητηρεί το δικαίωμα να μην αναρτά ή/και να διαγράφει απρεπή, υβριστικά και διαφημιστικά σχόλια.

ΚΡΉΤΗ

Δίκταμο: Ο «βασιλιάς» των βοτάνων της Κρήτης!

Δημοσιεύτηκε

στις

δίκταμο
191 Shares

Όλα τα βότανα που ευδοκιμούν στη χώρα μας έχουν την δική τους γοητεία και τις απίστευτα ευεργετικές ιδιότητες. Για εμάς τους Κρητικούς όμως ένα από τα πιο γνωστά βότανα που πάντα θα υπάρχουν στις αυλές και τα βάζα της κουζίνας είναι το δίκταμο.

Ναι, ναι, εκείνο το βότανο με το χνουδωτό φύλλωμα! Μπορείτε να το εντοπίσετε σε χωράφια αλλά και παραλίες ή γκρεμούς μέσα σε βράχους.  Συλλέγεται όταν βρίσκεται σε περίοδο ανθοφορίας κατά την περίοδο του καλοκαιριού και χρησιμοποιείται για να δώσει έξτρα άρωμα σε φαγητά και ποτά όπως το βερμούτ και το αψέντι, στην αρωματοποιεία, καθώς και ως καλλωπιστικό φυτό σε κήπους. Πρόκειται για έναν μικρού μέγεθος θάμνο, ύψους 30-40 εκατοστά.

Η ονομασία του προέρχεται από το Όρος “Δίκτη” και τη λέξη “θάμνος”. Ανάλογα με την χρήση του μπορείτε να το ακούσετε ως σταθάρι, σταμνόχορτο, μαλλιαρόχορτο, στοματόχορτο (γιατί βοηθάει στην κακοσμία του στόματος), αλλά και στομαχόχορτο, καθώς συμβάλει στη χώνεψη. Η πιο ιδιαίτερη ονομασία του όμως είναι “έρωντας” και αυτό γιατί θεωρείται αφροδισιακό!

Για τις επουλωτικές του δραστηριότητες μιλάει ο αρχαίος Ρωμαίος ποιητής Βιργίλιος  στην Αινειάδα. Όταν ο Αινείας, γιος της Αφροδίτης τραυματίστηκε στον Τρωικό πόλεμο, η Αφροδίτη έτρεξε μέχρι την Κρήτη για να μαζέψει δίκταμο από τον Ψηλορείτη να το ακουμπήσει στις πληγές και να γιατρευτεί το τραύμα!

Βάλε το δίκταμο στην καθημερινότητά σου!

1. Ως αφέψημα

Η ιδανική χρήση του βοτάνου είναι με τον πατροπαράδοτο τρόπο του ροφήματος. Συγκεκριμένα τοποθετούμε 5-10gr σε 1 λίτρο βραστού νερού και τα αφήνουμε εκεί για περίπου 10 λεπτά. Αυτόματα θα σας χαλαρώσει από τον πονοκέφαλο, ενώ μπορείτε να ρίξετε σταγόνες μελιού μέσα. Μπορείτε να βρείτε Κρητικό δίκταμο εδώ

2. Ως επίθεμα-κατάπλασμα

Για να δημιουργήσουμε ένα κατάπλασμα αφήνουμε φύλλα του δίκταμου σε μικρή ποσότητα βραστού νερού έτσι ώστε να βραχούν και ύστερα τα τυλίγουμε μέσα σε γάζες. Ο πολτός του βοτάνου συμβάλλει στους πόνους του στομάχου και τοποθετείται ως κατάπλασμα σε φλεγμονές του δέρματος.

3. Μπάνιο με δίκταμο

Βράζουμε σε αρκετό νερό φύλλα από δίκταμο και ιδίως τις ανθισμένες κορυφές του και προσθέτουμε το νερό μέσα στη μπανιέρα με το ήδη υπάρχον νερό. λεπτά. Οι ευεργετικές του ιδιότητες είναι κυρίως η χαλάρωση και η τόνωση του δέρματος ενώ αυξάνεται η ερωτική επιθυμία!

 

Σε τι μπορεί να σε βοηθήσει το δίκταμο;

 1. Βοηθάει στους πόνους του στομάχου.
 2. Είναι αιμοστατικό.
 3. Έχει επουλωτικές και αντισηπτικές ιδιότητες.
 4. Τονώνει και διεγείρει το νευρικό σύστημα.
 5. Συμβάλει στην καταπράυνση των πονοκεφάλων και του πονόδοντου.
 6. Βοηθάει στην χώνεψη.
 7. Δρα κατά του κρυολογήματος και της γρίπης.
 8. Βοηθάει στην ερωτική διάθεση.

Γενικά, η χρήση των βοτάνων είναι ένας απλός, οικονομικός και σίγουρα ωφέλιμος τρόπος για να καταπολεμήσουμε σε πρώτο στάδιο πιθανές ενοχλήσεις του σώματος, χωρίς ωστόσο να παραβλέπουμε την ιατρική γνωμάτευση. Το δίκταμο, λοιπόν, έχει αναμφισβήτητα θεραπευτικές ιδιότητες και μαζί με μια σειρά από άλλα βότανα που υπάρχουν σε αφθονία στην Κρητική γη, συμβάλλουν θετικά σε περιπτώσεις όπως η δυσκοιλιότητα, το άγχος, η αυπνία, ενώ βοηθούν στην αποτοξίνωση και την τόνωση του οργανισμού.

Ρίξτε μια ματιά εδώ για να βρείτε το βότανο που θα σας… λύσει τα χέρια 🙂

δίκταμο
συνεχεια αναγνωσης

VIRAL

Πίνουν την ποτάρα τους και βλέπουν το πλοίο να περνάει… ξυστά!  | ΒΙΝΤΕΟ

Δημοσιεύτηκε

στις

πλοίο
Chiosphotos
4 Shares

Μία μοναδική εμπειρία που ζεις μόνο στη Χίο!

Όπως μπορείτε να δείτε και στο βίντεο που ακολουθεί, το πλοίο Νήσος Ρόδος περνάει μία ανάσα από το Μπούρτζι στο λιμάνι της Χίου, τη στιγμή που οι θαμώνες παρακείμενου μπαρ απολαμβάνουν το ποτό τους.

Πολλοί από αυτούς γυρίζουν το κεφάλι τους για να απολαύσουν το ασυνήθιστο θέαμα, ενώ οι… χαιρετούρες ανάμεσα σε θαμώνες και ταξιδιώτες, δίνουν και παίρνουν!

Δείτε το σχετικό βίντεο:

πλοίο
συνεχεια αναγνωσης

VIRAL

Καταπληκτικό! Μερακλής έφτιαξε με τα χεράκια του μικρογραφία της οικίας Κοκοβίκου! | ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ

Δημοσιεύτηκε

στις

από

κων-κρητικος
208 Shares

Το απίστευτο ταλέντο του στις κατασκευές και μικροδημιουργίες μας παρουσιάζει μέσω Facebook ένας κομμωτής από τη Σάμο.

Ο λόγος για τον Κωνσταντίνο Κρητικό, ο οποίος αξιοποίησε στο έπακρο τον ελεύθερό του χρόνο κατά τη διάρκεια της καραντίνας και μέχρι να επιστρέψει στα καθήκοντα του κομμωτή, δημιούργησε μια άκρως εντυπωσιακή μικρογραφία της οικίας Κοκοβίκου από τη γνωστή ελληνική ταινία «Η δε γυνή να φοβήται τον άνδρα».

Το διάσημο κινηματογραφικά σπίτι του Αντωνάκη και της Ελενίτσας «ζωντάνεψε» ξανά μέσα από το δημιουργικό όραμα του Κωνσταντίνου και οι εικόνες μιλούν από μόνες τους!

 

Δείτε και το σχετικό βίντεο:

Περισσότερες δημιουργίες του μπορείτε να δείτε εδώ

κων-κρητικος
συνεχεια αναγνωσης

VIRAL

Δε φαντάζεστε πόσο πωλούνται κέρματα των 100 δραχμών με το αστέρι της Βεργίνας

Δημοσιεύτηκε

στις

από

Βεργίνα
21 Shares

Πόσο πουλιούνται κέρματα των 100 δραχμών με τον Μ. Αλέξανδρο και το αστέρι της Βεργίνας;

Μοσχοπουλιούνται για τους συλλέκτες, οι δραχμές που έχουν απομείνει ως αναμνηστικά μιας άλλης οικονομικής εποχής στα συρτάρια των Ελλήνων.

Σε ιστοσελίδα αγγελιών γίνεται πραγματικό… παζάρι με τα ελληνικά νομίσματα. Σε μία από αυτές τις αγγελίες, τέσσερα κέρματα των 100 δραχμών, κοπής 2.000 με τον Μέγα Αλέξανδρο και το αστέρι της Βεργίνας, πωλούνται προς 5.000 ευρώ.

 

Πηγή: in

Βεργίνα
συνεχεια αναγνωσης

VIRAL

Το ζευγάρι από την Ελλάδα που ταξιδεύει με τα παιδιά του σε όλο τον πλανήτη!

Δημοσιεύτηκε

στις

από

ζευγάρι
24 Shares

Είναι η πιο ταξιδιάρικη οικογένεια της Ελλάδας. Έχουν επισκεφτεί το μισό πλανήτη, έχουν τρυπώσει στις πιο άγνωστες γωνιές και έχουν καθιερώσει το Traveling with kids πολύ πριν ο κορονοϊός μας κλείσει στα σπίτια.

Eυτυχώς δηλαδή που έγινε και η πανδημία και τους πετύχαμε λίγο στο σπίτι τους στην Αθήνα. Το ραντεβού μας δόθηκε στο μικρό παράδεισο της οικογένειας που θυμίζει περισσότερο παιδότοπο. Η μαμά μας καλωσορίζει και ο μπαμπάς παίζει στο πιάνο το θρυλικό Αutumn Leaves του Joseph Kosma προετοιμάζοντας το κλίμα για τις περιγραφές αλά Ιντιάνα Τζόουνς που θα ακολουθήσουν. Η αλήθεια είναι πως όσο βρέθηκα στην αυλή ο χρόνος σταμάτησε. Ήταν ο πιο σύντομος αλλά πιο συναρπαστικός γύρος της Γης. Είχαν τόσα πολλά να μου διηγηθούν και τότες εικόνες να μου περιγράψουν που όταν κάθισα να γράψω τούτες τις αράδες δεν ήξερα από που να αρχίσω και που να τελειώσω…

Ήταν γραφτό τους…

Η γνωριμία του Θοδωρή και της Μαρίας ήταν γραφτή από τη μοίρα. Ήθελαν τα ίδια πράγματα, την ίδια στιγμή στο ίδιο μέρος. Και ενώ για άλλους η δημιουργία οικογένειας είναι ένα καλό άλλοθι για αλλαγή ζωής με αναστολές με «πρέπει» και «μη» για αυτούς ήταν μία καλή ευκαιρία για ταξιδιωτικές εξορμήσεις. «Μη φαντάζεστε πως υπήρχαν πολλά χρήματα. Όλο το χρόνο κάναμε σκληρές οικονομίες για το επόμενο ταξίδι. Κάναμε πέντε χρόνια για να αγοράσουμε καναπέ στο σπίτι μας. Πάντα περνούσαμε με τα απαραίτητα. Έχουμε κοιμηθεί σε καλύβες, σε πολύ φτηνά ξενοδοχεία, youth hostels αλλά όποτε χρειαζόμασταν ξεκούραση είχαμε προϋπολογίσει και μερικές διαμονές σε ένα καλό ξενοδοχείο όπου φυσικά υπήρχε η δυνατότητα».

Έχουν γράψει χιλιάδες χιλιόμετρα

Η γέννηση του 10χρονου σήμερα Αλέξανδρου και της 4χρονης Μαριάννας όχι μόνο δεν απέτρεψε το Θοδωρή και τη Μαρία στο να υλοποιήσον τα σχέδια τους αλλά και να δημιουργήσουν έναν εναλλακτικό τρόπο ζωής για την ελληνική οικογένεια «ταξιδεύοντας με τα παιδιά» (traveling with the kinds). Ο μπαμπάς έχει ταξιδέψει σε 92 χώρες, η μαμά σε 75, ο Αλέξανδρος σε 32 και η Μαριάννα σε 16. «Το καλύτερο δώρο που μπορείς να κάνεις στα παιδιά είναι να τους δίνεις την ευκαιρία να ταξιδεύουν. Δημιουργούν παραστάσεις και λαμβάνουν γνώσεις σε μικρή ηλικία που τους ανοίγουν την σκέψη και τους ορίζοντες».

Τον εκπαίδευσε ο Αλ Γκορ

Ο μπαμπάς Θοδωρής Αναγνωστόπουλος είναι science communicator, κοινωνικός επιχειρηματίας και public speaker. Πρόεδρος και συνιδρυτής της Κοινωνικής Επιχείρησης SciCo, στόχος της οποίας είναι η προώθηση της επιστήμης μέσω καινοτόμων τρόπων στο ευρύ κοινό, ενώ έχει διεθνή δράση. Από το 2013 έως το 2017 ήταν ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Υποτρόφων Ωνάση. Το 2012 εκπαιδεύτηκε από τον τέως Αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Αλ Γκορ για θέματα κλιματικής αλλαγής και είναι πρεσβευτής του για το Climate Reality Project.

Κόρη του θρυλικού Βρανόπουλου

Η Μαρία Βρανοπούλου είναι κόρη του σπουδαίου ιστορικού και αρχαιολόγου Επαμεινώνδα Βρανόπουλου από τότε που θυμάται τον εαυτό της ταξιδεύει. Ακολουθούσε τον πατέρα της στα οδοιπορικά που σχεδίαζε και έγραφε, «Στον άγνωστο εκτός Ελλάδος Ελληνισμό». Είναι φιλόλογος στο Γυμνάσιο του Κολλεγίου Αθηνών. Έχει σπουδάσει Ιστορία και Αρχαιολογία στη Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών και συνέχισε τις μεταπτυχιακές της σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Birmingham. Έχει παρακολουθήσει πλήθος σεμιναρίων και συνεδρίων σε θέματα εκπαιδευτικά, ιστορικά, περιβαλλοντικά, θέματα εκπαιδευτικής τεχνολογίας, ψυχολογίας.

Οι απόγονοι του Μεγάλου Αλεξάνδρου

Το 1992 η Μαρία ακολούθησε το μπαμπά της στην πρώτη ελληνική αποστολή που είχε φτάσει στη φυλή των Καλάς στο Πακιστάν που περήφανα διακήρυττε πως κατάγονταν από τους στρατιώτες του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Και όμως φοβάται τα αεροπλάνα

Το πιο εντυπωσιακό είναι πως η μαμά παρότι έχει ταξιδέψει σε 75 χώρες παραδέχεται πως φοβάται τα αεροπλάνα: «Φοβόμουν και φοβάμαι τα αεροπλάνα. Μία περίοδο υπέφερα πολύ αλλά δεν είχα άλλη επιλογή. Δεν ήθελα να ματαιώσω κάποιο ταξίδι και έτσι το πολεμούσα. Εκανα σεμινάρια αεροφοβίας και ψυχοθεραπεία για να ξεπεράσω τους φόβους μου. Αλλες φορές το κατάφερνα, άλλες όχι αλλά νομίζω πως τελικά έκανα το σωστό. Βέβαια, έχουμε κάνει και απίθανες πτήσεις. Μία φορά στη Μαλαισία με ένα μικρό ελικοφόρο διασχίσαμε την αχαρτογράφητη ζούγκλα. Δεν τα θα το ξεχάσω ποτέ…».

Από τους Μάγια στην κουζίνα του διαβόλου

Από τα ξεχωριστά ταξίδια της οικογένειας ήταν στη Γουατεμάλα, στα άγνωστα μονοπάτια των Μάγια στο Μεξικό, στην απομονωμένη Βόρεια Κορέα του Κιμ Γιονγκ Ουν, στη Σρι Λάνκα, σε άγνωστες φυλές της Ρουάντα, σε απομονωμένα μέρη της Ινδίας, στη ζούγκλα και στο βασίλειο των ουρακοτάγκων στο Βόρνεο, στην αχανή Μογγολία, στα άγνωστα μονοπάτια της Μαλαισίας, στο Σουλτανάτο του Μπρουνέι, στους δρόμους των αποστόλων στην Αρμενία, στο όρος Καζμπέκ, στην οροσειρά του Καυκάσου, στις αρχέγονες φυλές της Αιθιοπίας αλλά και στο ηφαίστειο Έρτα Άλε πιο γνωστή και ως «κουζίνα του διαβόλου».

Φτώχεια στην Ινδία, έκπληξη στη Βόρεια Κορέα

«Δεν θα ξεχάσω επίσης ποτέ την ατελείωτη φτώχεια και τη δυστυχία που είδα στην ενδοχώρα της Ινδίας αλλά και το ταξίδι που έκανα στο Βόρειο Κορέα όντας έγκυος στη Μαριάννα. Μου είχε κάνει εντύπωση η Βόρεια Κορέα το 2016. Μείναμε μία εβδομάδα. Εδώ έχουμε άλλη εικόνα για τη Βόρεια Κορέα, όμως, τα μέρη που επισκεφτήκαμε ήταν σύγχρονα, υπήρχαν μεγάλα πάρκα και ο κόσμος ήταν πολύ φιλικός. Είδαμε έναν ευτυχισμένο λαό. Τουλάχιστον στα μέρη που πήγαμε δεν είδαμε φτώχεια», είπε η Μαρία Βρανοπούλου.

Η ταλαιπωρία μας φαίνονταν παιχνίδι για τα παιδιά

Για τον Θοδωρή Αναγνωστόπουλο το ταξίδι στη Μογγολία ήταν πολύ ιδιαίτερο για όλη την οικογένεια: «Η Μογγολία είναι η πιο αραιοκατοικημένη χώρα στον κόσμο. Κάναμε χιλιάδες χιλιόμετρα μέσα σε ένα βανάκι. Μείναμε στους νομάδες και καταλύσαμε ένα γιούρτα (σκηνή νομάδων) που ήταν για τους ξένους. Νερό για να πλυθούμε δεν υπήρχε. Τον Αύγουστο η θερμοκρασία ήταν 0 βαθμοί Κελσίου. Μετά από μία εβδομάδα μας πήγαν σε μια λίμνη να κάνουμε μπάνιο αλλά όταν αντικρίσαμε το θέαμα πάθαμε σοκ. Το νερό ήταν τόσο παγωμένο που μας κόβονταν η ανάσα. Δεν είχαμε άλλη επιλογή, κάναμε όλοι μπάνιο. Μπορεί να ήταν το πιο ωραίο ταξίδι για τον Αλέξανδρο. Διασκέδαζε, ρωτούσε συνεχώς, έμαθε πολλά πράγματα και ήταν ευτυχισμένος».

Τα… χρειάστηκαν στην Αιθιοπία

Όπως λένε ο Θοδωρής και η Μαρία τα πράγματα δεν ήταν πάντα εύκολα. Υπήρχαν οι στιγμές που η αδρεναλίνη χτύπησε κόκκινο και το αίσθημα της ανασφάλειας κυριάρχησε στους δύο γονείς με τα παιδιά το 2018 βρέθηκαν σε μία αρχέγονη φυλή της Αιθιοπίας: «Μετά από πολύωρο ταξίδι είχαμε φτάσει σε μία περιοχή που κατοικούσαν φυλές που ποτέ δεν έχουν έρθει σε επαφή με τον υπόλοιπο κόσμο».

Ήταν σε έκσταση

«Είχαμε έναν οδηγό από ένα τοπικό γραφείο που οργάνωσε την αποστολή. Ενιωσα μεγάλη ένταση όταν με πλησίασαν οι γυναίκες και άρχισαν να μου τραβούν ότι φορούσαν. Γελούσαν με το σουτιέν μου. Ένιωσα άβολα. Αργότερα μας προσκάλεσαν σε προγραμματισμένη τελετουργία ενηλικίωσης. Ήταν πολύ σκληρό το τελετουργικό σε πολύ βίαιες συνθήκες. Μαστίγωναν τις κοπέλες οι οποίες στο μεταξύ βρίσκονταν σε χορογραφική έκσταση. Όλο αυτό ήταν μία μεγάλη δοκιμασία που πραγματικά μας έφτασε στα όρια μας».

Κάτι μαγικό…

Οι ταξιδιωτικές εμπειρίες μιας και πλέον δεκαετίας έχουν καταγραφεί σε φωτογραφίες και βίντεο: «Το να ταξιδεύει κανείς με παιδιά είναι μαγικό, αλλά όχι πάντα εύκολο… Υπήρχαν και ορισμένοι που μας επέκριναν αλλά οι αυθόρμητες αντιδράσεις των παιδιών και η δύναμη τους να μετατρέπουν σε παιχνίδια ακόμα και τη μεγαλύτερη ταλαιπωρία  είναι αυτό που μας μένει μετά από κάθε ταξίδι. Είναι η ανεκτίμητη εμπειρία ζωής που θα μείνει για πάντα χαραγμένη στο μυαλό και στην ψυχή μας».

Πηγή: ethnos

ζευγάρι
συνεχεια αναγνωσης

VIRAL

Μετά την Θεσσαλονίκη, αγριογούρουνα «βολτάρουν» σε Εκάλη και Κηφισιά! | ΒΙΝΤΕΟ

Δημοσιεύτηκε

στις

από

αγριογούρουνο
68 Shares

Από τη Φθιώτιδα και τη Θεσσαλονίκη τώρα και στα βόρεια προάστια της Αττικής. Αγριογούρουνα έχουν κάνει την εμφάνισή τους στον αστικό ιστό, προβληματίζοντας κατοίκους αλλά και ειδικούς.

Καθαρόαιμα ή υβρίδια παρεπιδημούν σε περιοχές της χώρας όπου ποτέ πριν δεν είχαν κάνει την εμφάνισή τους. Πριν από περίπου δυο εβδομάδες ένα ζευγάρι αγριόχοιρων έψαχνε για τροφή στην ανατολική Θεσσαλονίκη με τις εικόνες που τράβηξε μια κάτοικος της περιοχής να γίνονται αμέσως viral.

Ένα βίντεο, αυτή τη φορά, αναρτήθηκε, πριν από λίγες ημέρες, στη σελίδα «Κηφισιά Διαφάνεια» στο facebook δείχνοντας έναν αγριόχοιρο να πλησιάζει αρκετά κοντά εκείνον που τον απαθανάτιζε στην περιοχή της Εκάλης, στην Αττική. Στην ίδια σελίδα στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης μέλος της ανέφερε ότι αγριογούρουνα εμφανίστηκαν και στην Πολιτεία στη συμβολή των οδών Πινδάρου και Κουντουριώτη, με «όχι και τόσο φιλικές διαθέσεις προς τα σκυλιά».

Στην αναζήτηση απαντήσεων για το περίεργο φαινόμενο, το οποίο δεν το συναντάμε για πρώτη φορά, υπάρχουν κάποιες εξηγήσεις, οι οποίες βασίζονται σε δυο βασικά σενάρια. Την κλιματική αλλαγή στον πλανήτη, αλλά και την μη σωστή αξιοποίηση ευρωπαϊκών κονδυλίων από κτηνοτρόφους και αγρότες στην Ελλάδα, πριν από περίπου 20 χρόνια.

Με την επίμονη παρότρυνση της πολιτείας πολλοί ήταν εκείνοι που επιδίωκαν να αποσπάσουν τις υψηλότερες δυνατές επιδοτήσεις με μόνο αντίκρυσμα το πλήθος των ζώων.

«Αυτό που παρατηρούμε κατά έναν πολύ μεγάλο βαθμό είναι υβρίδια, ζώα που γεννήθηκαν από τη διασταύρωση άγριων ζώων με ήμερων και οφείλεται σε μια ανόητη πράξη στο παρελθόν, ενός προγράμματος του 2003 αν θυμάμαι καλά, όπου επιδοτήθηκαν προς 800 ευρώ περίπου το κεφάλι, για να διατηρηθούν μέσα σε δασικές εκτάσεις χοιρομητέρες. Αυτό συνέβη τότε με την δικαιολογία της ποιοτικής αναβάθμισης του κρέατος. Όταν όμως το 2011 σταμάτησε η επιδότηση του προγράμματος, τα ζώα αυτά αφέθηκαν στην τύχη τους. Άλλα έφυγαν από τις μονάδες και άλλα εγκαταλείφθηκαν στα δάση, με αποτέλεσμα να αναπαράγονται με γοργούς ρυθμούς. Η διατήρηση οικόσιτων θηλυκών έξω στα δάση δημιούργησε τον υβριδισμό, όπου αυτά τα υβρίδια άλλαξαν συμπεριφορά. Δεν έχουν αυτή την αγριότητα με αποτέλεσμα να πλησιάζουν στα αστικά περιβάλλοντα και να έρχονται αρκετά κοντά στον άνθρωπο», λέει στο protothema.gr ο κ. Χρήστος Βλάχος καθηγητής Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του 2019, ο πληθυσμός των καθαρόαιμων αγριόχοιρων υπολογίζεται ως 400.000. Οι ημίαιμοι, κατά την εκτίμηση των ειδικών, δεν θα πρέπει να ξεπερνούν το 15% των άγριων συγγενών τους, ήτοι 60.000. Η Ρυθμιστική Απόφαση του ΥΠΕΚΑ για την κυνηγετική περίοδο 2020-2021 έδωσε παράταση στην χρονική περίοδο του κυνηγιού αγριόχοιρου μέχρι την 28η Φεβρουαρίου 2021, ενώ έληγε κανονικά στις 20 Ιανουαρίου 2021, «με δικαίωμα θήρευσης χωρίς περιορισμό στο όριο κάρπωσης», όπως χαρακτηριστικά αναγράφεται.

Και αυτό όχι γιατί οι αγριόχοιροι κάνουν την εμφάνισή τους σε δρόμους και πλατείες, αλλά γιατί το αρμόδιο υπουργείο φοβάται ότι με την κάθοδο των χοίρων ελλοχεύει ο κίνδυνος εισόδου και στη χώρα μας της αφρικανικής πανώλης των χοίρων, η οποία πλήττει γειτονικές βαλκανικές χώρες και αποτελεί εν δυνάμει πρόβλημα και για τη χώρα μας. Πρόκειται για μια ασθένεια που δεν προσβάλλει τον άνθρωπο, είναι όμως καταστροφική για την κτηνοτροφία. Και ο κύριος φορέας της είναι οι αγριόχοιροι.

Ωστόσο, το κυνήγι ασκείται μόνο σε κάποιες περιόδους και όχι σε καθημερινή βάση με αποτέλεσμα ο πληθυσμός τους να αυξάνεται, χωρίς κανείς να τον παρακολουθεί. «Ο πληθυσμός τους έχει αυξηθεί ραγδαία γιατί έχουν μεγάλο αναπαραγωγικό δυναμικό. Αυτά μπορούν να γεννήσουν και δυο φορές το χρονό, με αποτέλεσμα να έχουμε υπερπληθυσμό. Αυτός με τη σειρά του να πιέζει και έτσι έχουμε την εισβολή σε νέες περιοχές. Το πρόβλημα είναι παγκόσμιο με την άγρια πανίδα να εισχωρεί σε αστικά περιβάλλοντα. Έχουμε δει εικόνες και βίντεο από πάρκα και πόλεις της Ευρώπης, ενώ παρόμοιες εικόνες έχουμε και εδώ τα τελευταία 2 με 3 χρόνια. Το θέμα είναι πώς η πολιτεία πρέπει να παρακολουθεί την άγρια πανίδα. Ειδικά κάποια είδη έχουν και οικονομικό ενδιαφέρον ενώ υπάρχει και ο κίνδυνος μεταφοράς ασθενειών. Πρέπει λοιπόν οι αρμόδιοι να πάρουν μέτρα. Όταν ο πληθυσμός αυτών των ζώων είναι μεγάλος πρέπει να μειώνεται ειδικά περιμετρικά των πόλεων, γιατί αυτά θα αυξηθούν ξανά», τονίζει ο κ. Βλάχος.

Σύμφωνα με τον καθηγητή του ΑΠΘ ο διαρκής πληθυσμιακός έλεγχος είναι απαραίτητος ενώ τα υβρίδια θα πρέπει να θανατωθούν. «Δεν επιτρέπεται να κυκλοφορούν υβρίδια στο ελεύθερο περιβάλλον. Υποβαθμίζεται γενετικά το είδος. Με βάση το χρώμα και κάποιων άλλων χαρακτηριστικών φαίνονται πια είναι υβρίδια και αυτά πρέπει να θανατωθούν. Γιατί θα έχουμε και θανατηφόρα τροχαία όταν τρέχουν στους αυτοκινητόδρομους, αλλά μπορεί να έχουμε αι επιθέσεις σε ανθρώπους ειδικά αν κάποιος έχει βγάλει το σκυλί του για βόλτα. Είναι ένα πρόβλημα που ο άνθρωπος το δημιούργησε και πρέπει να το λύσει» καταλήγει ο κ. Βλάχος.

Σύμφωνα με κάποια στοιχεία στην Ελλάδα θηρεύονται κανονικά περί τα 50.000 αγριογούρουνα, ενώ έχουν συσταθεί και ομάδες δίωξης, για τον υπερπληθυσμό, σε Ήπειρο, Μακεδονία και Θράκη οι οποίες κυνηγούν περίπου 1.000 ζώα. Βέβαια, ένας ακόμη παράγοντας του υπερπληθυσμού και της εμφάνισης αγριόχοιρων σε περιοχές όπου πριν από χρόνια δεν υπήρχαν, είναι και η ερημοποίηση της ελληνικής υπαίθρου. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα καθαρές εκτάσεις να μεταμορφωθούν σε δάση, γεγονός το οποίο δημιούργησε βιότοπους φιλικούς στον αγριόχοιρο, ευνοώντας τον πληθυσμό του.

αγριογούρουνο
συνεχεια αναγνωσης
Διαφήμιση
Διαφήμιση SYNKA

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Copy link
Powered by Social Snap