Βρειτε μας στα Social Media

PLUS +

Ειδικός αποκαλύπτει: Aυτές τις ώρες να τρώτε για να χάσετε κιλά

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Δημοσιεύτηκε

στις

Απώλεια βάρους: H σημασία των ωρών που τρώμε

Για την απώλεια βάρους, δεν μετράει μόνο αν κάποιος ακολουθεί μια ισορροπημένη δίαιτα αλλά υπάρχουν και οι ιδανικές ώρες. Σημαντικό ρόλο, όπως φαίνεται, παίζει και η ώρα που ένα άτομο επιλέγει να τρώει. Όπως σε κάθε τι στη ζωή, οι λεπτομέρειες είναι αυτές που κάνουν τη διαφορά. Σύμφωνα με τη διατροφολόγο-διαιτολόγο Ζιλί Μποέ, το πότε καταναλώνονται τα τρόφιμα –οποιαδήποτε τρόφιμα– μπορεί να γίνει ισχυρός σύμμαχος στην προσπάθεια για απώλεια βάρους και στη βελτίωση της γενικότερης ευεξίας.

Κοινώς, φαίνεται πως έχει μεγαλύτερη σημασία το πότε κάποιος βάζει το φαγητό στο πιάτο του και στη συνέχεια στο στομάχι του, παρά το τι ακριβώς είναι αυτό το φαγητό. Αυτή η προσέγγιση, γνωστή ως χρονοδιατροφή, βασίζεται στην αρχή ότι ο οργανισμός μεταβολίζει διαφορετικά την τροφή, ανάλογα με την ώρα της ημέρας. Ο πρώτος που αναφέρθηκε σε αυτή τη θεωρία ήταν ο γιατρός-διατροφολόγος και συγγραφέας βιβλίων, Αλέν Ντελαμπό, το μακρινό 1986.

Πότε πρέπει να τρώμε για να χάσουμε κιλά: ο ρυθμός του σώματος

«Το σώμα μας λειτουργεί σύμφωνα με έναν φυσικό κιρκαδικό ρυθμό. Αυτός ο ρυθμός ρυθμίζει τις ορμόνες μας, τους νευροδιαβιβαστές μας και τον μεταβολισμό μας. Όταν σεβόμαστε αυτούς τους κύκλους, υποστηρίζουμε το βάρος μας, την ενέργειά μας και τη γενική μας ευεξία», εξηγεί η κυρία Μποέ, δίνοντας έμφαση στον βιολογικό μας χρονοδιακόπτη για την απώλεια βάρους. Ο συγχρονισμός του φαγητού με αυτό το βιολογικό ρολόι θα πρέπει να γίνει ως εξής:

  • Πρωί (06:00 – 10:00): Με το ξύπνημα, η κορτιζόλη κορυφώνεται, ενεργοποιώντας τον μεταβολισμό. Η λεπτίνη, που προκαλεί κορεσμό, βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα, ενώ η γκρελίνη, που σχετίζεται με την πείνα, είναι ακόμη χαμηλή. Ιδανικά, το πρωινό πρέπει να είναι πλούσιο σε πρωτεΐνη (όπως αυγά, γιαούρτι χωρίς ζάχαρη, άπαχο τυρί), καλά λιπαρά (αβοκάντο, ξηρούς καρπούς) και μέτριους υδατάνθρακες. Αυτή η σύνθεση ενισχύει την παραγωγή ντοπαμίνης και σεροτονίνης, οι οποίες προάγουν τη διάθεση και τη συγκέντρωση, λέει η διατροφολόγος.

  • Αργά το πρωί (10:00 – 12:00): Η ευαισθησία στην ινσουλίνη είναι στο μέγιστο. Αυτό σημαίνει ότι οι υδατάνθρακες μεταβολίζονται καλά από τους μυς και αποθηκεύονται λιγότερο ως λίπος. Ένα ελαφρύ σνακ δεν είναι απαραίτητο, εκτός αν υπάρχει πραγματική πείνα. «Τότε αρκεί μια χούφτα ξηροί καρποί ή ένα φρούτο», σημειώνει η Μποέ.

  • Μεσημέρι (12:00 – 14:00): Το σώμα αφομοιώνει ιδανικά τα θρεπτικά συστατικά. Η παραγωγή ινσουλίνης και πεπτικών ενζύμων βρίσκεται σε υψηλό επίπεδο. Το μεσημεριανό γεύμα μπορεί να είναι το κυρίως γεύμα της ημέρας. Περιλαμβάνει πρωτεΐνες όπως ψάρι ή κοτόπουλο, ποικιλία λαχανικών, σύνθετους υδατάνθρακες όπως κινόα, καστανό ρύζι ή ζυμαρικά ολικής άλεσης, και καλά λιπαρά όπως ελαιόλαδο ή αβοκάντο, προτείνει η ειδικός για την απώλεια βάρους.

  • Απόγευμα (14:00 – 16:00): Η εγρήγορση μειώνεται ελαφρώς, λόγω διακυμάνσεων της σεροτονίνης. Αν χρειάζεται, ένα σνακ πλούσιο σε πρωτεΐνη και φυτικές ίνες, όπως γιαούρτι, αμύγδαλα ή μούρα, μπορεί να βοηθήσει να σταθεροποιηθούν τα επίπεδα σακχάρου και να αποφευχθούν οι λιγούρες, τονίζει η Μποέ.

  • Βράδυ (19:00 – 21:00): Η μελατονίνη αρχίζει να αυξάνεται και το πεπτικό σύστημα επιβραδύνεται. Ένα βαρύ δείπνο δυσκολεύει τον ύπνο και απορρυθμίζει τις ορμόνες. Η βραδινή επιλογή πρέπει να είναι ελαφριά: μαγειρεμένα λαχανικά, άπαχη πρωτεΐνη όπως ψάρι ή αυγά, και μια μικρή ποσότητα σύνθετων υδατανθράκων. Για παράδειγμα, καστανό ρύζι ή λίγα όσπρια, τα οποία στηρίζουν την παραγωγή σεροτονίνης και διευκολύνουν τον ύπνο, σύμφωνα με τη διατροφολόγο.

  • Νύχτα (21:00 – 06:00): Κατά τον βαθύ ύπνο, ενεργοποιείται η αυξητική ορμόνη. Αυτή προάγει την κυτταρική ανανέωση και τη χρήση του αποθηκευμένου λίπους. Ο ποιοτικός ύπνος είναι βασικός για τη ρύθμιση της λεπτίνης και της γκρελίνης.

Ένας θεμελιώδης κανόνας, όπως τονίζει η Ζιλί Μποέ, είναι η ευελιξία. Το σώμα μας έχει τη δυνατότητα να προσαρμόζεται. «Αν κάποιες ημέρες δεν ακολουθούμε ακριβώς το ιδανικό πρόγραμμα, δεν πειράζει. Η συνέπεια στο σύνολο του χρόνου είναι πιο σημαντική από την καθημερινή τελειότητα. Η ενοχή κάνει περισσότερο κακό από ένα μικρό διατροφικό “ολίσθημα”», επισημαίνει καταληκτικά η διατροφολόγος.

Διαφήμιση
Ακολουθήστε το Daynight.gr σε Google News, Facebook και Instagram.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Daynight.gr
Διαφήμιση
Διαφήμιση ANEK LINES
Διαφήμιση
Διαφήμιση vikos
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση vision

ΔΗΜΟΦΙΛΗ