Βρειτε μας στα Social Media

PLUS +

Δώρο Πάσχα 2025: Πότε πληρώνεται και ποια η τελική ημερομηνία

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Δημοσιεύτηκε

στις

Μέχρι τη Μεγάλη Τετάρτη, οι εργοδότες είναι υποχρεωμένοι να καταβάλουν το δώρο Πάσχα στους εργαζομένους τους.

Το δώρο Πάσχα, όπως και το Χριστουγέννων, είναι νομικά κατοχυρωμένο για όλους τους εργαζομένους του ιδιωτικού τομέα στην Ελλάδα, σύμφωνα με την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.

Οι διατάξεις του θεσμικού πλαισίου που αφορούν τα δώρα εορτών θεωρούνται δημόσιας τάξης, πράγμα που σημαίνει ότι δεν επιτρέπεται και είναι άκυρη οποιαδήποτε συμφωνία, είτε ρητή είτε σιωπηρή, που έρχεται σε αντίθεση με αυτές. Επίσης, η παραίτηση του εργαζομένου από το δικαίωμα να λάβει τα δώρα αυτά είναι άκυρη.

Ποιοι εργαζόμενοι δικαιούνται δώρο Πάσχα

Σύμφωνα με τη νομοθεσία, δικαίωμα για το δώρο Πάσχα έχουν όλοι οι μισθωτοί που εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα με σχέση εξαρτημένης εργασίας, είτε αυτή είναι αορίστου είτε ορισμένου χρόνου, πλήρους ή μερικής απασχόλησης, ανεξαρτήτως εργοδότη.

Πότε καταβάλλεται το δώρο Πάσχα

Το δώρο Πάσχα πρέπει να καταβληθεί μέχρι τη Μεγάλη Τετάρτη.

Το δώρο Πάσχα καταβάλλεται την Μεγάλη Τετάρτη, αν και ο εργοδότης μπορεί να το καταβάλει και νωρίτερα. Για το δώρο Πάσχα αποδίδονται εισφορές υπέρ του ΕΦΚΑ (ΙΚΑ) και Φόρος Μισθωτών Υπηρεσιών. Σημειώνεται ότι το δώρο Πάσχα δεν επιτρέπεται να καταβληθεί σε είδος, αλλά μόνο σε χρήμα.

Σε περίπτωση που το δώρο Χριστουγέννων δεν καταβληθεί εγκαίρως, οι εργαζόμενοι ή τα σωματεία τους μπορούν και πρέπει να προσφύγουν στην Επιθεώρηση Εργασίας για την υποβολή μηνυτήριας αναφοράς. Η αναφορά διαβιβάζεται στον Εισαγγελέα για την άσκηση ατομικής δίωξης κατά του εργοδότη και παράλληλα στο αρμόδιο αστυνομικό τμήμα για την έναρξη αυτόφωρης διαδικασίας.

Οι εργαζόμενοι ή τα σωματεία μπορούν επίσης να υποβάλουν μήνυση απευθείας στην αστυνομία και να ζητήσουν την εφαρμογή της αυτόφωρης διαδικασίας. Στην μηνυτήρια αναφορά θα πρέπει να περιλαμβάνονται τα στοιχεία της επιχείρησης και τα στοιχεία κατοικίας του εργοδότη, αν είναι δυνατόν, καθώς η διαδικασία του αυτοφώρου διαρκεί 48 ώρες.

Σε κάθε περίπτωση μη καταβολής του δώρου Πάσχα εντός της καθορισμένης προθεσμίας, οι Κοινωνικοί Επιθεωρητές Εργασίας του Σ.ΕΠ.Ε. έχουν την υποχρέωση να επεμβαίνουν άμεσα, διενεργώντας ελέγχους και να είναι σε πλήρη ετοιμότητα για την άσκηση της αυτόφωρης διαδικασίας και την επιβολή των σχετικών κυρώσεων.

Πώς υπολογίζεται το δώρο Πάσχα

Ο υπολογισμός του ποσού του δώρου Πάσχα εξαρτάται από τον τρόπο αμοιβής των μισθωτών, δηλαδή αν αμείβονται με μισθό ή με ημερομίσθιο. Η χρονική περίοδος για τον υπολογισμό του δώρου Πάσχα είναι από την 1η Ιανουαρίου μέχρι την 30η Απριλίου κάθε έτους.

Αν η σχέση εργασίας διήρκεσε όλο το χρονικό διάστημα, ο εργαζόμενος δικαιούται:

Μισθωτοί με μισθό: Μισό μηνιαίο μισθό.
Μισθωτοί με ημερομίσθιο: 15 ημερομίσθια.
Εάν η σχέση εργασίας δεν διήρκεσε όλο το παραπάνω χρονικό διάστημα, το δώρο υπολογίζεται αναλογικά:

Για μισθωτούς με μισθό: Το δώρο υπολογίζεται ως 1/15 του μισού μηνιαίου μισθού ή ένα ημερομίσθιο, για κάθε 8 ημερολογιακές ημέρες διάρκειας της εργασιακής σχέσης.
Για μισθωτούς με ημερομίσθιο: Για κάθε 8 ημερολογιακές ημέρες εργασίας, ο εργαζόμενος δικαιούται ένα ημερομίσθιο. Αν η σχέση εργασίας διαρκέσει λιγότερο από 8 ημέρες, το δώρο Πάσχα υπολογίζεται αναλογικά.

Διαφήμιση
Ακολουθήστε το Daynight.gr σε Google News, Facebook και Instagram.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Daynight.gr
Διαφήμιση ammos
Διαφήμιση ammos
Διαφήμιση vikos
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση vision

ΔΗΜΟΦΙΛΗ