Βρειτε μας στα Social Media

PLUS +

Αλμα αποδοχών για όσους διαθέτουν δεξιότητες τεχνητής νοημοσύνης

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Δημοσιεύτηκε

στις

Η ανάπτυξη της ΑΙ και η επίδρασή της στους μισθούς

Η τεχνητή νοημοσύνη εξελίσσεται ραγδαία και η επίδρασή της αρχίζει να γίνεται αισθητή όχι μόνο στην τεχνολογία, αλλά και στους μισθούς. Η παγκόσμια αγορά ΑΙ εκτιμάται ότι μπορεί να φτάσει μέχρι και τα 2 τρισ. δολάρια έως το 2030. Με την αύξηση αυτή, η ζήτηση για εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό φαίνεται πως θα συνεχίσει να ενισχύεται έντονα.

Σύμφωνα με την έκθεση της PwC για το 2025, οι εργαζόμενοι με δεξιότητες στην τεχνητή νοημοσύνη καταγράφουν αξιοσημείωτες αυξήσεις στους μισθούς τους. Το 2024 σημειώθηκε μέση άνοδος 56% στους μισθούς του κλάδου – ποσοστό σχεδόν διπλάσιο σε σχέση με το 2023.

Πού εντοπίζονται οι μεγαλύτερες αυξήσεις

Η αύξηση της προσφοράς εργασίας σε ρόλους σχετικούς με την ΑΙ αγγίζει το 38%, την ώρα που οι αντίστοιχοι τομείς παρουσιάζουν άνοδο εσόδων ανά εργαζόμενο κατά 27%. Για να το θέσουμε αλλιώς, οι επιχειρήσεις που επενδύουν στην ΑΙ βλέπουν υψηλότερη παραγωγικότητα και αυξήσεις εσόδων, γεγονός που αντικατοπτρίζεται και στους μισθούς.

Οι δεξιότητες που σχετίζονται με την ΑΙ αλλάζουν με ταχύτητα. Σε ρόλους που είναι πιο εκτεθειμένοι στην τεχνολογική αυτή πρόοδο, οι απαιτούμενες δεξιότητες τροποποιούνται 66% πιο γρήγορα σε σχέση με άλλους τομείς.

Ποιες ειδικότητες πληρώνονται περισσότερο

Τα δεδομένα της πλατφόρμας Glassdoor δείχνουν καθαρά ποιες θέσεις καταγράφουν τους υψηλότερους μισθούς:

Μηχανικός Τεχνητής Νοημοσύνης (AI Engineer): $134.188

Μηχανικός Μηχανικής Μάθησης: $123.117

Επιστήμονας Δεδομένων: $118.399

Μηχανικός Λογισμικού: $118.366

Μηχανικός Ρομποτικής: $113.270

Ερευνητής ΑΙ: $99.578

Οι ειδικότητες αυτές, πέραν της τεχνικής κατάρτισης, απαιτούν και συνεχή εξοικείωση με νέα εργαλεία και μεθοδολογίες. Παράλληλα, η έλλειψη εξειδικευμένων επαγγελματιών οδηγεί αναπόφευκτα σε μεγαλύτερη ζήτηση και, κατ’ επέκταση, καλύτερες απολαβές.

Μεταβολές στην αγορά εργασίας

Το Γραφείο Στατιστικών Εργασίας των ΗΠΑ προβλέπει αύξηση 26% στις θέσεις εργασίας που σχετίζονται με την πληροφορική και την τεχνητή νοημοσύνη, την περίοδο 2023-2033. Πρόκειται για ρυθμό σημαντικά υψηλότερο από τον γενικό μέσο όρο αύξησης απασχόλησης, που είναι μόλις στο 4%.

Η παραγωγικότητα στους κλάδους που έχουν ενσωματώσει δημιουργικές εφαρμογές ΑΙ (όπως το software και οι χρηματοοικονομικές υπηρεσίες) έχει σχεδόν τετραπλασιαστεί από το 2018 έως το 2024 – από 7% σε 27%. Αντίθετα, σε τομείς όπως η μεταλλευτική ή η φιλοξενία, η παραγωγικότητα έμεινε σχεδόν στάσιμη.

Προβληματισμοί για την εισοδηματική ανισότητα

Η τεχνολογία, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΟΣΑ, έχει συμβάλει στο παρελθόν στην αύξηση των ανισοτήτων. Ωστόσο, μελέτες δείχνουν ότι τουλάχιστον έως το 2018, η τεχνητή νοημοσύνη δεν είχε εντείνει το χάσμα μεταξύ υψηλόμισθων και χαμηλόμισθων, τουλάχιστον μέσα στους κλάδους της. Αντιθέτως, φαίνεται να ενίσχυσε τις απολαβές γενικά, μειώνοντας τις ανισότητες εντός του ίδιου επαγγελματικού χώρου.

Οι υψηλά καταρτισμένοι εργαζόμενοι είναι οι πιο ευνοημένοι: προγραμματιστές, αναλυτές, μηχανικοί και ειδικοί σε AI εφαρμογές είναι αυτοί που ωφελούνται περισσότερο.

Παράλληλα, δημιουργούνται και νέες ειδικότητες, όπως επαγγελματίες που καθοδηγούν τις ΑΙ εφαρμογές με κατάλληλες οδηγίες, ειδικοί ηθικής της ΑΙ, καθώς και ελεγκτές συστημάτων. Θέσεις που αμείβονται υψηλότερα, εν μέρει λόγω της σπανιότητας των απαιτούμενων δεξιοτήτων.

Ρόλοι που κινδυνεύουν και η ανάγκη για επανακατάρτιση

Σε αντίθεση με τα παραπάνω, επαγγέλματα μεσαίας εξειδίκευσης –όπως υποστήριξη πελατών ή λογιστική– είναι πιο εκτεθειμένα στον κίνδυνο αυτοματοποίησης. Οι μισθοί στους κλάδους αυτούς ενδέχεται να δεχτούν πιέσεις. Η επανακατάρτιση των επαγγελματιών αυτών θεωρείται απαραίτητη για τη διατήρηση της ανταγωνιστικότητάς τους.

Το πιθανότερο σενάριο είναι ότι η ΑΙ θα περιορίσει το «μεσαίο στρώμα» της εργασίας: από τη μία θα δημιουργήσει καλά αμειβόμενους ρόλους υψηλής εξειδίκευσης, και από την άλλη θα αυξήσει την απασχόληση σε χαμηλόμισθους ρόλους που δεν μπορούν να αυτοματοποιηθούν, όπως φροντίδα και υπηρεσίες φιλοξενίας.

Παράγοντες που θα καθορίσουν την πορεία

Το πώς ακριβώς θα διαμορφωθεί η νέα εργασιακή πραγματικότητα, θα εξαρτηθεί από:

Το μέγεθος της συνεισφοράς της ΑΙ στο ΑΕΠ

Την επένδυση σε δεξιότητες και επανακατάρτιση

Τις πολιτικές μετάβασης που θα ακολουθήσουν οι κυβερνήσεις

Την ισότιμη πρόσβαση στην τεχνολογία

Το θεσμικό πλαίσιο εκπροσώπησης και τα κοινωνικά δίχτυα

Σε δεύτερη φάση, η διανομή των οφελών που θα προκύψουν –είτε σε οικονομικό επίπεδο είτε σε επίπεδο εξοικονόμησης χρόνου– θα είναι το κλειδί για τη μακροπρόθεσμη ισορροπία στην αγορά εργασίας.

 

Πηγή: kathimerini

Διαφήμιση
Ακολουθήστε το Daynight.gr σε Google News, Facebook και Instagram.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Daynight.gr
Διαφήμιση
Διαφήμιση ANEK LINES
Διαφήμιση
Διαφήμιση vikos
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση vision

ΔΗΜΟΦΙΛΗ