Βρειτε μας στα Social Media

ΥΓΕΙΑ

Αυξάνει 3 φορές τον κίνδυνο εγκεφαλικού – Το ρόφημα που πολλοί πίνουν καθημερινά

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Δημοσιεύτηκε

στις

Περισσότερο από το 75% των ατόμων που παθαίνουν εγκεφαλικό επεισόδιο για πρώτη φορά πάσχουν από υψηλή αρτηριακή πίεση, σύμφωνα με την Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία (American Heart Association – AHA).

Συγκεκριμένα, το 77% των περιστατικών πρώτου εγκεφαλικού σχετίζεται με πίεση άνω των 140/90 mmHg, όταν τα φυσιολογικά επίπεδα θεωρούνται κάτω από 120/80 mmHg, σύμφωνα με τα αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC).

Για αυτόν τον λόγο, οι ειδικοί επισημαίνουν ότι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος πρόληψης ενός εγκεφαλικού είναι η μείωση της αρτηριακής πίεσης. Και ο βασικότερος τρόπος για να το πετύχει κανείς, είναι μέσα από αλλαγές στη διατροφή. Ακόμη κι αν περιορίσετε το αλάτι ή την κατανάλωση αλκοόλ, υπάρχουν και άλλα κοινά τρόφιμα και ποτά που ενδέχεται να αυξήσουν σημαντικά τον κίνδυνο.

Μια πρόσφατη μελέτη εντόπισε ότι ένα άλλο πολύ διαδεδομένο ρόφημα –που συχνά προωθείται ως πιο «υγιεινή επιλογή»– μπορεί να τριπλασιάσει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, αν καταναλώνεται καθημερινά, έστω και μία φορά την ημέρα.

diet soda 0e4f6bf77fa74fe6a4fa71d6fa9f9462

Εγκεφαλικό: Η καθημερινή κατανάλωση αναψυκτικών διαίτης μπορεί να τριπλασιάσει τον κίνδυνο

Μια μελέτη από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Βοστώνης φέρνει στο φως ανησυχητικά ευρήματα σχετικά με την κατανάλωση ποτών που περιέχουν τεχνητά γλυκαντικά. Οι ερευνητές εξέτασαν σχεδόν 3.000 άτομα άνω των 45 ετών, με στόχο να εντοπίσουν τυχόν μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην υγεία από την κατανάλωση αναψυκτικών διαίτης. Τα αποτελέσματα δημοσιεύτηκαν το 2017 στο έγκριτο ιατρικό περιοδικό Stroke.

Κατά τη διάρκεια μιας δεκαετούς περιόδου παρακολούθησης, καταγράφηκαν περιστατικά εγκεφαλικών επεισοδίων, ενώ η κατανάλωση αναψυκτικών καταγραφόταν μέσω ειδικού ερωτηματολογίου. Τα στοιχεία αποκάλυψαν ότι όσοι έπιναν τουλάχιστον ένα αναψυκτικό διαίτης την ημέρα είχαν σχεδόν διπλάσιο κίνδυνο να υποστούν εγκεφαλικό, σε σύγκριση με όσους δεν κατανάλωναν καθόλου.

Ακόμη πιο ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι ο κίνδυνος εμφάνισης ισχαιμικού εγκεφαλικού επεισοδίου, της πιο συχνής μορφής εγκεφαλικού, ήταν έως και τριπλάσιος για τους τακτικούς καταναλωτές.

«Η μελέτη μας ενισχύει τα υπάρχοντα στοιχεία που συνδέουν την κατανάλωση τεχνητών γλυκαντικών με αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, ιδίως ισχαιμικού», αναφέρουν χαρακτηριστικά οι ερευνητές.

Αναψυκτικά διαίτης: Τριπλάσιος ο κίνδυνος άνοιας για όσους τα καταναλώνουν καθημερινά

Εκτός από τον αυξημένο κίνδυνο για εγκεφαλικό επεισόδιο, η καθημερινή κατανάλωση αναψυκτικών διαίτης φαίνεται πως σχετίζεται και με μεγαλύτερη πιθανότητα εμφάνισης άνοιας.

Ερευνητές από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Βοστώνης μελέτησαν τις περιπτώσεις περίπου 1.500 ατόμων άνω των 60 ετών, διερευνώντας τη σχέση μεταξύ της κατανάλωσης ποτών με τεχνητά γλυκαντικά και της εμφάνισης άνοιας.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης, όσοι κατανάλωναν τουλάχιστον ένα τέτοιο ρόφημα την ημέρα είχαν τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν άνοια, σε σύγκριση με όσους δεν κατανάλωναν καθόλου αναψυκτικά διαίτης.

«Η μελέτη μας είναι η πρώτη που εντοπίζει συσχέτιση ανάμεσα στην καθημερινή κατανάλωση ποτών με τεχνητά γλυκαντικά και τον αυξημένο κίνδυνο άνοιας», τόνισαν οι επιστήμονες.

Οι ειδικοί προειδοποιούν: Αποφύγετε τα ποτά με τεχνητά γλυκαντικά – Τι δείχνει η μελέτη

Παρόλο που η μελέτη της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Βοστώνης ανέδειξε τον αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού και άνοιας από την κατανάλωση αναψυκτικών διαίτης, δεν εντοπίστηκε αντίστοιχη συσχέτιση με τα αναψυκτικά που περιέχουν ζάχαρη.

Ωστόσο, ο δρ. Matthew Pase, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, διευκρίνισε ότι αυτό μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι οι συμμετέχοντες κατανάλωναν αναψυκτικά με ζάχαρη λιγότερο συχνά από τα αντίστοιχα διαίτης. «Αν και δεν βρήκαμε σύνδεση ανάμεσα στην κατανάλωση ζαχαρούχων ποτών και τον κίνδυνο εγκεφαλικού ή άνοιας, αυτό δεν σημαίνει ότι αποτελούν υγιεινή επιλογή», επεσήμανε.

Η δρ. Rachel K. Johnson, πρώην πρόεδρος της Επιτροπής Διατροφής της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας (AHA), προσθέτει:
«Γνωρίζουμε ότι ο περιορισμός των προστιθέμενων σακχάρων είναι βασικός για μια ισορροπημένη διατροφή και τη διατήρηση υγιούς σωματικού βάρους. Μέχρι να έχουμε πιο σαφή εικόνα για τις επιπτώσεις των τεχνητών γλυκαντικών, οι άνθρωποι θα πρέπει να καταναλώνουν τέτοια ποτά με προσοχή».

Οι ειδικοί συνιστούν να αποφεύγουμε εντελώς τα ποτά με τεχνητά γλυκαντικά και να προτιμούμε πιο φυσικές επιλογές, όπως νερό, γάλα με χαμηλά λιπαρά ή ροφήματα χωρίς πρόσθετα γλυκαντικά.

Διαφήμιση
Ακολουθήστε το Daynight.gr σε Google News, Facebook και Instagram.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Daynight.gr
Διαφήμιση ammos
Διαφήμιση ammos
Διαφήμιση agroexpo
Διαφήμιση vikos
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση vision

ΔΗΜΟΦΙΛΗ