PLUS +
«22 μέρες σε τροχόσπιτο»: Η νομαδική ζωή ενός ελατοπαραγωγού πίσω από τα χριστουγεννιάτικα δέντρα

Ελατοπαραγωγός από τον Ταξιάρχη: Συνεχίζοντας την οικογενειακή παράδοση
Ο Δημήτρης Μαλανδρής, ένας ελατοπαραγωγός από τον Ταξιάρχη Χαλκιδικής, συνεχίζει μια οικογενειακή παράδοση δεκαετιών, έχοντας παραλάβει τη σκυτάλη από τον πατέρα του. Όπως κάθε χρόνο, ο κ. Μαλανδρής έχει στήσει το σημείο πώλησης στο Πεδίον του Άρεως, έναν χώρο που αυτές τις ημέρες πλημμυρίζει από τη μυρωδιά του φρέσκου έλατου.
Ο ίδιος, μιλώντας στο Orange Press Agency, δήλωσε: «Ονομάζομαι Μαλανδρής Δημήτρης, είμαι ελατοπαραγωγός και έχω ξεκινήσει από τα 18 μου». Η σχέση του με το έλατο ήταν σχεδόν προδιαγεγραμμένη, καθώς βρήκε «από τον πατέρα μου τα χωράφια φυτεμένα».
Η νομαδική ζωή των γιορτών
Η ζωή στο βουνό αποτελεί προσωπική επιλογή για τον κ. Μαλανδρή. «Σ’ αυτό το επάγγελμα είμαι στο βουνό, έχω την ησυχία μου, όλα είναι μια χαρά», αναφέρει. Ωστόσο, η περίοδος των Χριστουγέννων απαιτεί νομαδική ζωή και θυσίες.
Η παρουσία τους στο Πεδίον του Άρεως είναι μακροχρόνια, καθώς «ήταν ο πατέρας μου πριν από μένα εδώ, ήρθα εγώ και συνεχίζουμε». Η διαμονή διαρκεί περίπου 20 με 22 ημέρες. «Μένουμε σε τροχόσπιτα, πάμε σε ξενοδοχεία για μπάνιο, κάπως έτσι να περάσουν οι μέρες, για να πάμε μετά να κάνουμε γιορτές», εξηγεί ο ελατοπαραγωγός από τον Ταξιάρχη.
Η Κοπιαστική Καλλιέργεια και το Κόστος
Πίσω από κάθε δέντρο που στολίζει τα σαλόνια, κρύβεται μία μακροχρόνια και κοπιαστική διαδικασία. «Από σποράκια ξεκινάμε, μέχρι να γίνουν 15 χρονών για να βγούμε στο εμπόριο», διευκρινίζει ο κ. Μαλανδρής.
Η καλλιέργεια απαιτεί συνεχή παρουσία στα χωράφια για λιπάσματα και καθαρίσματα. Ωστόσο, ο μεγαλύτερος εχθρός πλέον είναι η κλιματική αλλαγή. Ο κ. Μαλανδρής τονίζει: «Τώρα τελευταία μας έχει επηρεάσει η κλιματική αλλαγή, δεν μας βρέχει, ποτίζουμε συνέχεια». «Το καλοκαίρι δεν σταματάμε το πότισμα», προσθέτει.
Το κόστος είναι δυσβάσταχτο, καθώς οι γεωτρήσεις που χρησιμοποιεί λειτουργούν με μηχανές πετρελαίου, κάτι που τους έχει «γονατίσει».
Προστατεύοντας το περιβάλλον
Ερωτηθείς για τυχόν ζημιά στο περιβάλλον, ο κ. Μαλανδρής ξεκαθαρίζει ότι πρόκειται για καλλιέργειες. «Δεν χαλάμε δάσος», αναφέρει, προσθέτοντας: «Προστατεύουμε το δάσος, προσφέρουμε στη φύση, γιατί όσο να το κόψουμε το δέντρο προσφέρει οξυγόνο».
Η διαδικασία είναι ένας αέναος κύκλος: «Μόλις το κόψουμε, έχουμε έτοιμα δεντράκια, περίπου 5-6 χρονών, και τα ξαναφυτεύουμε. Οπότε προσφέρουμε, δεν καταστρέφουμε».
Τιμές και Ζήτηση
Στο πόστο του στο Πεδίον του Άρεως διαθέτει περίπου 3.000 δέντρα. Οι διαστάσεις ξεκινούν από ένα μέτρο και φτάνουν μέχρι τα πέντε μέτρα για επαγγελματικούς χώρους.
Οι τιμές είναι σταθερές «εδώ και χρόνια». Ένα μέτριο δέντρο για οικιακή χρήση κοστίζει «60, 70, 80 ευρώ, κάπου εκεί παίζει, ανάλογα το ύψος και το σχήμα». Οι καταναλωτές φαίνεται να επιμένουν στο φυσικό έλατο. Προτιμούν συνήθως δέντρα ύψους 2,5 με 3 μέτρα.
Η ζήτηση φέτος είναι ικανοποιητική. Ο παραγωγός φέρνει δύο παρτίδες, μία για όσους βιάζονται και μία για όσους αναζητούν το πιο φρέσκο δέντρο. «Μας μείνανε λίγα, πιστεύω μέχρι το Σαββατοκύριακο να ‘χουμε τελειώσει», σημειώνει αισιόδοξα, προσθέτοντας: «Υπάρχει κόσμος, ψωνίζει». Ο κ. Μαλανδρής ευχήθηκε «Καλά Χριστούγεννα σε όλους, καλή χρονιά να έχουμε και υγεία όλος ο κόσμος για να ξανάρθουμε του χρόνου».
Πηγή:protothema.gr




