Ιερωνυμάκη

Πέθανε η λατρεμένη Αμαριώτισσα Δέσποινα Ιερωνυμάκη-Ριτσάτου σε ηλικία 102 ετών

Shares

Ήταν από τις υπεραιωνόβιες που έζησαν τα γεγονότα του Ολοκαυτώματος στο Γερακάρι η Δέσποινα Ριτσάτου.

Μια σπουδαία γυναίκα που είχαμε τη χαρά να συναντήσουμε όταν πατούσε τα 100 και να έχουμε μια εξαιρετική μαρτυρία για τα γεγονότα με ακρίβεια και απόλυτη αντικειμενικότητα, όπως συνήθιζε να εκφράζεται η γιαγιά Δέσποινα.

Ο χρόνος όμως είχε αρχίσει να βαραίνει απελπιστικά στους ώμους της και κάποια στιγμή υπέκυψε κι εκείνη στο νόμο της φθοράς σε ηλικία 102 χρόνων.

Έσβησε μέσα στη δίνη των μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας κι έτσι δεν ήταν εφικτός και ο αποχαιρετισμός με την προσέλευση κόσμου που θα ήθελε να παραστεί στο ξόδι της, όπως της άξιζε. Γιατί η Δέσποινα Ριτσάτου το γένος Ιερωνυμάκη ήταν μια από τις σημαντικές γυναίκες της επαρχίας, πασίγνωστη για τις δεξιότητές της. Είχαν να λένε οι πάντες για την αξιοσύνη της εκτός από την ίδια που απέφευγε πάντα την προβολή και τη δημοσιότητα.

Όταν την συναντήσαμε ήταν ακόμα αρκετά καλά στην υγεία της και επικοινωνούσε θαυμάσια με το περιβάλλον. Σε τόσο προχωρημένη ηλικία κι έλαμπε από τη φροντίδα των παιδιών της, ενός γιου και τεσσάρων θυγατέρων που της ανταπέδωσαν σε στοργή και αγάπη όλο τον πλούτο της σοφίας και εμπειρίας που τους έδινε, καθώς τα μεγάλωσε υποδειγματικά.

Ακόμα και στην ηλικία των 100 χρόνων διατηρούσε την φιλόξενη διάθεση κάθε Αμαριώτισσας μόλις άνοιγε το σπίτι της σε ξένους. Μας καλωσόρισε με αγάπη αλλά μας παρακάλεσε να μιλάμε λίγο δυνατότερα. Αυτό ήταν το μοναδικό πρόβλημα που αντιμετώπιζε. Κι έπειτα είχε την έγνοια αν μας περιποιούνται οι δικοί της όπως η ίδια θα ήθελε.

Όταν θελήσαμε να τη γυρίσουμε στο παρελθόν, ενώ ήταν τόσο εκδηλωτική στην αρχή, άρχισε να μετράει τα λόγια της. Αισθανόταν άβολα όπως καταλάβαμε να μιλά για τον εαυτό της. Ήταν όμως τόσα που είχαμε ακούσει γι’ αυτήν, από αξιόπιστες πηγές, που μπορούσαμε και χωρίς τη βοήθειά της να σκιαγραφήσουμε την πολυτάλαντη προσωπικότητά της.

Κι είχαμε τόσα να πούμε. Από πού να βάζαμε αρχή…

Διαβάστε τη συνέχεια στο rethenea

Shares

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *