παπα Ανδρέας Κεφαλογιάννης

Παπα-Ανδρέας Κεφαλογιάννης στο Daynight: «Να πάψουν τα παιχνίδια τους οι δικηγόροι των οικογενειών»

Shares

Ήρεμη, στιβαρή και μετρημένη… Η φωνή από την άλλη άκρη της γραμμής έρχεται σε πλήρη αντίθεση με το αντικείμενο της συνέντευξης: ένα διπλό φονικό που προκάλεσε πάταγο στην τοπική κοινωνία των Ανωγείων, στο Ρέθυμνο, την Κρήτη, την Ελλάδα ολόκληρη. Κι όμως, όσοι τον ξέρουν και όσοι έχουν παρακολουθήσει την παρεμβατική του πορεία τα τελευταία χρόνια, δεν εκπλήσσονται. Τέτοιος είναι ο παπα-Ανδρέας Κεφαλογιάννης. Ήρεμος, στιβαρός και μετρημένος.

Συνέντευξη στον Κώστα Ηλιάδη για το Daynight.gr

Η κλήση μου τον βρήκε (πού αλλού;) στα Ανώγεια και πίσω από τη φωνή του, μπορούσες να διακρίνεις την Κρητική ντοπιολαλιά από αρκετά στόματα να μιλούν μεταξύ τους. Όχι απαραίτητα για το φονικό που συγκλόνισε το χωριό. Η ζωή, βρίσκει πάντα τον τρόπο να συνεχίζει την πορεία της και παρά το γεγονός ότι ελάχιστα είναι τα 24ωρα που έχουν συμπληρωθεί από το συγκλονιστικό περιστατικό, ο παπα-Ανδρέας, μου δίνει τον τόνο από την αρχή: «Γαλήνια. Κατά έναν περίεργο τρόπο, η ζωή εδώ στα Ανώγεια είναι σήμερα γαλήνια…»

Αυτή τη γαλήνη, αυτή τη νηφαλιότητα και την ψυχραιμία, έθεσαν άπαντες ως αυτοσκοπό αφότου έπεσαν οι μοιραίες σφαίρες. Άντρες, γυναίκες, νέοι αλλά και πρεσβύτεροι που τυγχάνουν μιας ξεχωριστής θέσης στην αξιακή πυραμίδα των Ανωγείων, οι φορείς, η Εκκλησία. «Το περιστατικό αυτό καθαυτό δεν μπορεί να αλλάξει και χρέος όλων μας είναι να κινηθούμε προς μία και μοναδική κατεύθυνση: να στηρίξουμε τις δύο οικογένειες. Θα το κάνουμε για αυτούς, θα το κάνουμε και για το χωριό μας. Η περισυλλογή είναι αυτή που μας πρέπει αυτή τη στιγμή», ξεκινάει την κουβέντα μας ο παπα-Ανδρέας Κεφαλογιάννης και ξεκαθαρίζει.

«Δεν τίθεται θέμα αντεκδίκησης. Δεν τέθηκε ποτέ. Κανείς δεν μπορεί να ξέρει τι ακριβώς έγινε εκείνο το βράδυ και τι προκάλεσε την ένταση. Ναι μεν υπήρχε κόσμος στο σημείο, αλλά να ξέρεις πως στα δύο, στα τρία, στα πέντε και στα δέκα μέτρα απόσταση, θα ακούσεις και διαφορετικές γνώμες. Το μόνο που είναι βέβαιο, είναι πως τα πάντα έγιναν εν βρασμώ ψυχής. Για αυτό και πάντα συμβουλεύω πως πρέπει πρώτα να αφήνεις να καταλαγιάζει το πάθος, να κάνεις τις δεύτερες σκέψεις και μετά να προχωράς σε οποιαδήποτε ενέργεια».

Διαβάστε επίσης:

Φονικό στα Ανώγεια: Η «προφητική» μαντινάδα του Λευτέρη Καλομοίρη 

Το προφητικό όνειρο του Λευτέρη Καλομοίρη πριν το φονικό

Σοκαρισμένος ο Βασίλης Σκουλάς με το διπλό φονικό στα Ανώγεια 

Τα αντικριστά και σφαλιστά σπίτια των δύο οικογενειών κρύβουν αναμφίβολα πόνο που όσοι δεν διαβαίνουμε τις πόρτες τους, δεν μπορούμε να αντιληφθούμε στην ολότητά του και ο παπα-Ανδρέας χαμηλώνει αυτόματα τη φωνή του όταν στέκεται σε αυτό: «Δύο σπίτια πενθούνε. Η απώλεια είναι απώλεια. Η μάνα κλαίει τον άνδρα και το παιδί της, η άλλη μάνα το δικό της το παιδί, τα δυο μωρά αναζητούν τον πατέρα τους…»

 

 

«Η σχέση μου με τον Λευτέρη και τον Γιώργο»

«Βεβαίως τους ήξερα και τους δύο. Τους ήξερα πολύ καλά», απευθείας η απάντησή του σε μια ερώτηση που αποδείχτηκε ρητορική. «Ήταν καλοί χωριανοί, γειτόνοι και φίλοι μου. Με τον Γιώργη πίναμε καφέ το βράδυ της Παρασκευής και καλαμπουριάζαμε. Με τον Λευτέρη είχαμε ιδωθεί το μεσημέρι του Σαββάτου και μου είπε πως την Κυριακή θα ερχόταν να κοινωνήσει. Δυστυχώς, δεν πρόλαβε… Μπορεί να μην ήταν στην ενορία μου, αλλά ερχόντουσαν στην εκκλησία όπου λειτουργώ, δεν έχαναν την γιορτή του Άη Γιώργη που είναι μόνο για άντρες. Ο Ξυλούρης ήταν μικροπαντρεμένος, πολύ καλό παιδί από όμορφη οικογένεια, βοσκός, παιδί της καθημερινότητας».

Εξαίρει τη στάση των οικογενειών και τους βγάζει το καπέλο: «Πρόκειται για ιστορικές οικογένειες των Ανωγείων, οικογένειες με αξίες και ιδανικά που μετά το συμβάν έχουν συμπεριφερθεί σωστά και όμορφα. Είναι άνθρωποι σοβαροί και πνευματικοί, όλο το χωριό είναι δίπλα τους και τους στηρίζει. Ο επικήδειος της κόρης του Καλομοίρη, τα συγκλονιστικά της λόγια, τα λένε όλα για το επίπεδό τους»

 

Η έκκληση προς τους δικηγόρους

Με το δεδομένο πως οι δύο οικογένειες που θρηνούν σήμερα, αποτελούν πρότυπο συμπεριφοράς για τον παπα-Ανδρέα, ο ίδιος έχει να προτείνει προς τους δικηγόρους που έχουν αναλάβει να τις εκπροσωπήσουν: «Κάνω έκκληση στους δικηγόρους και των δύο πλευρών να σεβαστούν όλα τα μέλη και των δύο οικογενειών. Να προσπαθήσουν καταθέτοντας ψυχή, να μη δυναμιτισθεί το κλίμα μεταξύ τους αλλά και η κατάσταση στα Ανώγεια. Θεωρώ ότι είναι πολύ άσχημο να υπάρχουν οι όποιες δηλώσεις και τα όποια σενάρια που αντί να ισορροπούν τις στιγμές, μπορεί να εξαγριώνουν σκέψεις και ψυχές. Πρόκειται για καταξιωμένους δικηγόρους της Κρήτης, ας κρατήσουν τις γνώσεις τους για την ανάκριση και τη δίκη, ας προσέξουν κατά την έκθεση τους στα τηλεοπτικά παράθυρα να μην εκθέσουν κανέναν και για κανέναν λόγο».

Shares

 

2 comments

  1. Pingback: Παπα-Ανδρέας Κεφαλογιάννης για το διπλό φονικό στ' Ανώγεια: «Να πάψουν τα παιχνίδια τους οι δικηγόροι των οικογενειών»» - zarpanews.gr

  2. Pingback: Κρήτη: Νέο κρούσμα κορονοϊού στο νησί μετά από ένα μήνα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *