Ρέθυμνο: Τα πανηγύρια του Ιουλίου που δεν πρέπει να χάσεις!

Shares

Τι θα ήταν άραγε το καλοκαίρι στην Κρήτη χωρίς τα πανηγύρια από άκρη σε άκρη στο νησί. Σίγουρα χαλάρωση στις μοναδικής ομορφιάς παραλίες, απόλαυση των γραφικών μεσογειακών τοπίων και γνωριμία με την αυθεντική κρητική φιλοξενία για την οποία είναι γνωστή η Κρήτη σε ολόκληρο τον κόσμο.

Ωστόσο, θα έλειπαν πολύ οι στιγμές εκείνες που κυριαρχεί ο ήχος της λύρας και του λαούτου, με τον κόσμο να διασκεδάζει με την ψυχή του σε πλατείες και αλάνες χωριών της ενδοχώρας. Εκεί όπου χτυπά πραγματικά η καρδιά του νησιού!

Όποιος έχει βρεθεί σε αυθεντικό, καλοκαιρινό πανηγύρι στην Κρήτη, δεν υπάρχει αμφιβολία πως του έχει μείνει ως μια ιδιαίτερη ανάμνηση. Είναι οι άκρως παραδοσιακές εικόνες σε αρκετά από αυτά, τα μοναδικά μέρη όπου διοργανώνονται και φυσικά οι πλούσιες γαστρονομικές απολαύσεις σε συνδυασμό με την κρητική μουσική που κάνουν αυτές τις στιγμές μοναδικές.

Ιδιαίτερα για τους ξένους επισκέπτες που αφήνουν τις παραλίες και τις κλασικές διακοπές, τα πανηγύρια αποτελούν μια αποκάλυψη αυθεντικότητας και σύνδεσης με το χαρακτήρα του νησιού και τους ανθρώπους τους που κάνουν τα πάντα ώστε να παραμένει ζωντανή η παράδοση της Κρήτης.

Μπορεί τα συγκλονιστικά κρητικά τοπία και οι μαγευτικές παραλίες να είναι η σημαντικότερη διαφήμιση της Κρήτης, αλλά η ψυχή του νησιού είναι αυτά τα πανηγύρια που αποτυπώνουν με τον πλέον έντονο τρόπο το χαρακτήρα των ντόπιων και τη σπουδαία πολιτιστική διαδρομή που έχει να παρουσιάσει το νησί. Δεν είναι τυχαίο πως όλοι σχεδόν οι επισκέπτες που επιλέγουν την Κρήτη για τις καλοκαιρινές τους διακοπές καθώς επιστρέφουν στην καθημερινότητά τους ξεχωρίζουν την εμπειρία κάποιους πανηγυριού που πήγαν ως την πιο έντονη και αξιομνημόνευτη…

Έχοντας φτάσει λοιπόν στα μέσα του καλοκαιριού, αναζητήσαμε και σας προτείνουμε πανηγύρια του Ιουλίου στο Ρέθυμνο που δεν πρέπει να χάσετε:

* Διαβάστε ποιες είναι και οι μεγαλύτερες συναυλίες αυτού του Καλοκαιριού στο Ρέθυμνο!

  • 15 Ιουλίου: Άγιος Κήρυκος- Λαμπιωτές

Το πανηγύρι του Αγίου Κηρύκου αποτελεί ένα ιδιαίτερο πανηγύρι καθώς είναι ίσως το μοναδικό το οποίο γίνεται για τα παιδιά. Συγκεκριμένα η γιορτή του Αγίου Κηρύκου γίνεται στις Λαμπιώτες οι οποίες βρίσκονται 41χλμ. από το Ρέθυμνο στην επαρχία Αμαρίου και στην ομώνυμη διακλάδωση στο δρόμο προς Αμάρι, από τη Μονή Ασωμάτων – Μοναστηράκι – Λαμπιώτες.

  • 17 Ιουλίου: Αγ. Μαρίνα – Μοναστηράκι Αμαρίου- Βραδινές Ώρες.

Το πανηγύρι της Αγίας Μαρίνας είναι ίσως ένα από τα πιο δημοφιλή της Κρήτης καθώς σε περιοχές όπως η Βόννη και το Τσαλικάκι (στο Ηράκλειο) φημίζονται για τα μεγάλα αυτά πανηγύρια τους με γνωστά μουσικά κρητικά συγκρότημα. Στο Μοναστηράκι Αμαρίου όμως  η αίσθηση του Χωριού και της Υπαίθρου δίνει σίγουρα έναν πιο ζεστό και φιλόξενο χαρακτήρα στη ρίζα του Ψηλορείτη στο κέντρο της επαρχίας Αμαρίου 35 χιλιόμετρα από την πόλη του Ρεθύμνου.  Το  ετήσιο πανηγύρι γίνεται την ημέρα της Αγίας Μαρίνας στις 17 Ιουλίου τις βραδινές ώρες με τραπέζι, μουσική, παρέες  και άρωμα κρητικής γης.

  • 17 Ιουλίου: Αγία Μαρίνα –Ζώμινθος Ανώγεια (Πρωινές ώρες)

Η Αγία Μαρίνα της Ζωμίνθου 11 χιλιόμετρα από τα Ανώγεια στην καρδιά του Ψηλορείτη αποτελεί με τη σειρά της μια ιδιαίτερη πρόσκληση της Οικογένειας των Φασουλάδων οι οποίοι αναλαμβάνουν την διοργάνωση τραπεζιού με πλούσια φαγητά σε όποιον παρευρεθεί εκείνη την ημέρα στο βουνό.  Τις πρωινές προς μεσημεριανές ώρες (μετά τις 10 το πρωί) η Αγιά Μαρίνα της Ζωμίνθου κτισμένη σε ένα τόπο με ιδιαίτερη φυσική ομορφιά  αποτελεί ένα δείγμα της γνήσιας κρητικής φιλοξενίας που η επαρχία του νομού Ρεθύμνου κρατάει σε μεγάλο βαθμό ανόθευτη.

  • 19 Ιουλίου:   Προφήτης Ηλίας -Περιοχή Ανώγεια, Βουνό Ανωγείων.

Ίσως ένα από τα νεότερα αλλά και πολυπληθέστερα πανηγύρια της Ενότητας Ρέθυμνου είναι αυτό του προφήτη Ηλία στην περιοχή των Ανωγείων. 14 χιλιόμετρα από τα Ανώγεια στα μιτάτα του Ψηλορείτη η οικογένεια των Αεράκηδων καλεί τον κόσμο σε μια μεγάλη παρέα από τις απογευματινές ώρες μέχρι και τις πρώτες πρωινές με φαγητό , κρασί και γλέντι σε ένα περιβάλλον της άγριας φύσης της Κρήτης που νιώθεις η φιλοξενία σε κάνει να νιώθεις ντόπιος.

  • 20 Ιουλίου: Προφήτης Ηλίας – Βυζάρι- Γερακάρι-Πλάτανος –Βραδινές ώρες

42 χιλιόμετρα από το Ρέθυμνο για άλλη μια φορά στην επαρχία Αμαρίου και το μικρό χωριό Βυζάρι ο Προφήτης Ηλίας με το πανηγύρι του Χωριού συνθέτει ίσως το κορυφαίο πολιτιστικό γεγονός του τόπου που αναμένει τον προσκυνητή για να ανταποδώσει την επίσκεψη του. Ταυτόχρονα και στο Γερακάρι και τον Πλάτανο γίνεται γιορτή για τον αγαπημένο ίσως  Προφήτη της περιοχής. Ευκαιρία λοιπόν  για μεγάλη βόλτα σε μια υπερδραστήρια επαρχία του νομού.

  • 25 και 26 Ιουλίου: Πανηγύρι της Αγίας Παρασκευής στο Ρουσσοσπίτι 

ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ρουσσοσπιτίου ανακοίνωσε την διοργάνωση ενός διήμερου κρητικού πανηγυριού για την γιορτή της Αγίας Παρασκευής όπου θα φιλοξενήσουν την «Μουσική Dream Team» της Κρήτης με Κονταρό, Ζωιδάκη και Μπικάκη! Όσοι γνωρίζουν τους αγαπημένους κρητικούς μουσικούς καταλαβαίνουν πως ίσως πρόκειται για τις «δυνατές» μουσικές βραδιές ολόκληρου του μήνα στην Κρήτη…

  • 26 Ιουλίου: Οσία Παρασκευή – Σείσαρχα- Ανώγεια -Απογευματινές ώρες

3 Χιλιόμετρα έξω από τα Ανώγεια το δρόμο προς Ηράκλειο στον μικρό οικισμό Σείσαρχα ο Πολιτιστικός Σύλλογος και οι κάτοικοι της περιοχής διοργανώνουν τραπέζι για όλους προς τιμής της Αγίας Παρασκευής που αποτελεί την κύρια και παλαιότερη εκκλησία του Χωριού . Εξαιρετική οργάνωση σε ένα άκρως γραφικό οικισμό όπου έχει χαρακτήρα απογευματινής γιορτής.

  • 27 Ιουλίου: Άγιος Παντελεήμονας – Μέρωνας- Βραδινές ώρες

Ίσως ένα από τα πλέον κοσμικά πανηγύρια του Ρεθύμνου είναι αυτό που γίνεται στο Χωριό Μέρωνας Αμαρίου προς τιμή του Αγίου Παντελεήμονα με πρωταγωνιστές τη νεολαία  σε μια  γιορτή η οποία  χωρίς υπερβολή συγκεντρώνει  απίστευτη ενέργεια για μια νύχτα που κρίνεται μεγάλη.

  • 27 Ιουλίου: Άγιος Παντελεήμονας -Ανώγεια – Πρωινές ώρες.

Το ξωκλήσι της οικογένειας των Ανδρεαδάκηδων επιμελείται τη γιορτή στο συγκεκριμένο ξωκλήσι 3 χιλιόμετρα έξω από τα Ανώγεια στην εξοχή του χωριού. Η γιορτή γίνεται κατά τις πρωινές ώρες (μετά τις 9:30) με ανοιχτή πρόσκληση όπως σε όλα τα πανηγύρια , άφθονο φαγητό και δυνατή φιλοξενία.

 

 

 

 

Shares

1 comment

  1. Pingback: Εκατοντάδες πιστοί τίμησαν την Αγία Μαρίνα στο Μοναστηράκι Ρεθύμνου! | ΦΩΤΟ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *