Ο δήμος Ρεθύμνου από τους καλύτερους στην Ελλάδα σε ποσοστά ανακύκλωσης! | ΦΩΤΟ

Shares

Μαθητές δημοτικών σχολείων του Ρεθύμνου διασκέδασαν στην πλατεία Μικρασιατών με το λούνα παρκ της ανακύκλωσης που σκοπό είχε να μάθουν τα ανακυκλώσιμα υλικά μέσα από την ευχάριστη διαδικασία του παιχνιδιού.

Η μουσική από dj, τα μπαλόνια που μοιράστηκαν και οι δύο μασκότ, ο «κώδωνας» και ο «καδούλης» που βρίσκονταν εκεί απογείωσαν την όλη αυτή περιβαλλοντική εκπαίδευση σε ένα φανταστικό διαδραστικό παιχνίδι γεμάτο γνώση και ελπίδα για το μέλλον.

*Γράφει η Ιωάννα Καψάλη 

Άλλωστε, «Οι πρεσβευτές της ανακύκλωσης στο σπίτι είναι τα παιδιά» όπως τόνισε ο Δημήτρης Παπασωτηρίου, Υπεύθυνος του Τμήματος Μάρκετινγκ και ΟΤΑ της Ελληνικής Εταιρείας Αξιοποίησης Ανακύκλωσης, ενώ ανέφερε ότι: «Οι μετρήσεις δείχνουν μεγαλύτερη συμμετοχή των γυναικών στην ανακύκλωση παρά από τους άντρες».

 

Με αφορμή την άψογη συνεργασία που έχει ο δήμος Ρεθύμνου με την ΕΕΑΑ και στο πλαίσιο της εκστρατείας και της συνεργασίας με το ΣΚΑΪ, διοργανώθηκε αυτή η δράση, η οποία είναι σχεδιασμένη για παιδικές ηλικίες με οικολογικά μηνύματα για την ανακύκλωση.

Όλα αυτά τα μηνύματα που στόχο έχουν να βελτιώσουν την ανθρώπινη παρέμβαση ως προς το περιβάλλον, θα ήταν καλύτερο να τα ενστερνιστούμε και όλοι εμείς εκτός από τα παιδιά γιατί η κλιματική αλλαγή είναι πλέον μπροστά μας και την αισθανόμαστε, ανέφερε ο Γιώργος Μαρινάκης, Δήμαρχος Ρεθύμνου. Ωστόσο, τόνισε ότι: «Το περιβάλλον χρειάζεται περισσότερη φροντίδα και προστασία, ενώ ελπίζουμε ότι τα παιδιά που είναι πάντα εξαιρετικοί πρεσβευτές όλων των οικολογικών μηνυμάτων θα μάθουν και στους γονείς αυτά που δεν κάνουν καλά μέχρι τώρα. Γεγονός είναι ότι στην Ελλάδα, παρά τις προσπάθειες των τελευταίων χρόνων δεν βρισκόμαστε ακόμα σε ικανοποιητικό επίπεδο, απορρίπτουμε πολύ περισσότερα απορρίμματα στους ΧΥΤΥ από ότι θα έπρεπε. Γι’ αυτό ελπίζουμε ότι μια γενιά, η οποία εκπαιδεύεται σωστά θα κάνει ένα καλύτερο και πιο καθαρό κόσμο και ένα περιβάλλον το οποίο πραγματικά θα προστατέψει τη ζωή μας από την έντονη κλιματική αλλαγή με τις τόσες δυσμενείς επιπτώσεις σε όλο τον κόσμο».

 

Ωστόσο, αξιοσημείωτο είναι ότι ο δήμος Ρεθύμνου είναι από τους καλύτερους δήμους στην Ελλάδα, σε ποσοστά ανακύκλωσης, σύμφωνα με την ΕΕΑΑ, η οποία ως επιβράβευση, παρέχει στον δήμο Ρεθύμνου μηχανολογικό εξοπλισμό, όπως τα αυτοκίνητα μεταφοράς απορριμμάτων αξίας εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ. Το σίγουρο είναι, ότι από την πλευρά του ο δήμος θέτει σε προτεραιότητα την συλλογική προσπάθεια για ένα τόπο με λιγότερα απορρίμματα, διότι αυτό είναι πλέον ανάγκη για την Ελλάδα σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη που έχει ήδη δρομολογηθεί στο θέμα της ανακύκλωσης.

Αντίστοιχα, ο Δημήτρης Παπασωτηρίου ανέφερε ότι: «Δεν θα μπορούσαμε παρά να συνεργαστούμε και με το δήμο Ρεθύμνου, αφού είναι από τους καλύτερους στη χώρα σε ποσοστά ανακύκλωσης συσκευασιών. Ωστόσο, δεν είναι μόνο οι αριθμοί που είναι καλοί, αλλά και η συνεργασία που βασίζεται κυρίως στη δημοτική αρχή και το δήμαρχο.  Αυτός είναι και ο λόγος που τα αποτελέσματα βελτιώνονται και ενώ υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης σε όλη τη χώρα, ομολογουμένως στο Ρέθυμνο υπάρχουν λιγότερα αναφορικά με την ανακύκλωση συσκευασιών».

Η ΕΕΑΑ όπως τόνισε ο Δημήτρης Παπασωτηρίου σχετίζεται μόνο με την ανακύκλωση συσκευασιών και όχι με τα υπόλοιπα απορρίμματα που εύλογα απασχολούν το δήμο. Το ποσοστό των συσκευασιών στο σύνολο των σκουπιδιών καταλαμβάνει ένα 20%. Από εκεί και πέρα ο δήμος Ρεθύμνου καταπολεμάει και το υπόλοιπο 80% το οποίο μάλιστα είναι και το πιο τοξικό και ρυπογόνο γιατί αποτελείται από τα λεγόμενα οργανικά μέσα που επιβαρύνουν τους ΧΥΤΑ και την υδροφόρο ορίζοντα.

Ωστόσο, σύμφωνα με τα λεγόμενα του Δημήτρη Παπασωτηρίου: «Η συνεργασία είναι πάρα πολύ καλή και έχει λίγα περιθώρια για να γίνει καλύτερη διότι είναι πραγματικά πάρα πολύ καλή, αλλά έχουμε και την τύχη ο δήμος εδώ να εξυπηρετεί και την ανακύκλωση ευρύτερα. Ο χώρος μεταφόρτωσης Ρεθύμνου εξυπηρετεί όλους τους κοντινούς ΟΤΑ της περιοχής και γι’ αυτό συμβάλει πολλαπλά στο έργο της ανακύκλωσης».

 

Όσο για την εκπαίδευση των παιδιών για περιβαλλοντικά θέματα στα σχολεία δεν είναι εύκολη υπόθεση όπως εξηγεί ο Δημήτρης Παπασωτηρίου, διότι κάθε δράση χρειάζεται έγκριση από το Υπουργείο Παιδείας με χρονικό προγραμματισμό ακόμη και ένα χρόνο μετά.

Οι καθηγητές από πλευράς τους κάνουν αναφορές στο περιβάλλον και στην ανακύκλωση εντός της σχολικής κοινότητας, άρα το συνολικό παραγόμενο προϊόν δεν αναφέρετε μόνο σε δράσεις τις ΕΕΑΑ.

Παρ’ όλα αυτά όπως τόνισε: «Θα συνεχίσουμε και εμείς τις δράσεις ενημέρωσης με ακόμα περισσότερη ένταση γιατί οι στόχοι θα ανέβουν το 2025 και το 2030».

1 (1) (10)
Aperture: 3.3Camera: COOLPIX B700Iso: 100Orientation: 1
« 1 από 10 »
Shares

 

1 comment

  1. Pingback: Ρέθυμνο: Δείτε τα σημειώματα που αφήνουν αγανακτισμένοι πολίτες έξω από τους κάδους! | ΦΩΤΟ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *