Νίσυρος

Χειροκρότημα: Στη Νίσυρο μετατρέπουν τα πλαστικά σκουπίδια σε πρώτη ύλη! | ΦΩΤΟ

Shares

Νίσυρος, αυτό το ξεχωριστό ηφαιστειακό νησί των Δωδεκανήσων, μαγνητίζει όλο και περισσότερους επισκέπτες τα τελευταία χρόνια. Ωστόσο το νησί πάσχει από έλλειψη πόσιμου νερού, κάτι που αναγκάζει τους μόνιμους κατοίκους αλλά και τους επισκέπτες του να καταναλώνουν εμφιαλωμένο.

Αποτέλεσμα αυτής της πρακτικής είναι η μεγάλη συγκέντρωση πλαστικών απορριμμάτων –μερικοί τόνοι πλαστικών σκουπιδιών σε ένα νησί 42 τετραγωνικών χιλιομέτρων– και αυτό που προκύπτει είναι το επείγον ζήτημα της διαχείρισής τους.

Αρκεί κανείς να αναλογιστεί ότι για να παραχθεί ένα πλαστικό μπουκάλι χρειάζονται μόλις 2 δευτερόλεπτα, ο μέσος χρόνος χρήσης του περιεχομένου του είναι τα 30 λεπτά ενώ χρειάζονται περισσότερα από 450 χρόνια για να διασπαστεί.

«Στη Νίσυρο οι κάτοικοι μόνο καταναλώνουμε 325.500 μπουκάλια τον χρόνο. Αυτό σημαίνει 27 τόνους πλαστικό που μπορούμε να αξιοποιήσουμε» λέει ο Γρηγόρης Χατζηιωαννίδης, εμπνευστής της οργάνωσης «Νισύριο» που εστιάζει στη δημιουργία ενός νέου περιβάλλοντος διαβίωσης στη Νίσυρο.

Ο όγκος πλαστικού κάθε χρόνο είναι τόσο μεγάλος που αν προσθέσουμε σε αυτόν και το οικιακό πλαστικό ή και το πλαστικό μιας χρήσης, φτάνουμε σε μερικούς τόνους πλαστικού σκουπιδιού.

Και κάπως έτσι λοιπόν προέκυψε και η ανάγκη να γίνει κάτι γι’ αυτό. Πρόσφατα μάλιστα δημιουργήθηκαν μεγάλες τσάντες από ανακυκλωμένα και ανακυκλώσιμα δίχτυα για να χρησιμοποιηθούν στον καθαρισμό των παραλιών των Λουτρών Πάλων και του Μανδρακίου.

Οι κάτοικοι και τα μέλη του νεοσύστατου οργανισμού «Νισύριο» γέμισαν ένα σωρό τέτοιες τεράστιες τσάντες με πλαστικά σκουπίδια αλλοιωμένα από τον ήλιο και την θάλασσα κι έπειτα συνέχισαν λαμβάνοντας μέρος στο πρώτο εργαστήριο επεξεργασίας πλαστικού που έγινε στο λιμάνι, όπου και στήθηκαν τα δυο Precious Plastic μηχανήματα που υπάρχουν διαθέσιμα στο νησί.

Διαβάστε τη συνέχεια στο Lifo

 

Shares

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *