Νέα NAVTEX από την Τουρκία: Ασκήσεις με πραγματικά πυρά μεταξύ Ρόδου-Κύπρου | ΦΩΤΟ

Shares

Το τουρκικό επιτελείο με νέα NAVTEX που εξέδωσε το πρωί του Σαββάτου, δεσμεύει περιοχή στην Ανατολική Μεσόγειο για άσκηση με πραγματικά πυρά από τις 29 Αυγούστου έως τις 11 Σεπτεμβρίου.

Η Τουρκία, όχι μόνο δεν πτοείται από τις προειδοποιήσεις της ΕΕ για κυρώσεις αν δεν αποκλιμακωθεί η ένταση στην αν. Μεσόγειο, αλλά εξέδωσε νέα Navtex μεταξύ Ρόδο-Κύπρου.

Επισημαίνεται ότι σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του τουρκικού επιτελείου, η άσκηση με πραγματικά πυρά στην Αν. Μεσόγειο θα διεξαχθεί με κανόνες εμπλοκής σε επίπεδο κυβερνήτη. Δηλαδή, ο κυβερνήτης θα αποφασίσει πως θα αντιδράσει σε περίπτωση παρενόχλησης, χωρίς προηγουμένως να ρωτήσει την Άγκυρα. Τουλάχιστον αυτό αναφέρεται από τα τουρκικά ΜΜΕ στο πλαίσιο τη ανακοίνωσης για τη νέα NAVTEX.

Δείτε τη νέα NAVTEX:

Χθες βράδυ η Άγκυρα εξέδωσε νέα ναυτική οδηγία για άσκηση με πραγματικά πυρά από σήμερα μέχρι και τις 11 Σεπτεμβρίου ανάμεσα στην Κύπρο και τη Ρόδο.

Η Λευκωσία απάντησε με έκδοση αντι-Navtex καταγγέλλοντας την παραβίαση της εδαφικής ακεραιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας, του Διεθνούς Δικαίου και της ασφάλειας στην περιοχή και τονίζοντας ότι η μόνη αρμόδια για οδηγίες εκεί είναι η Λάρνακα.

Σημειώνεται πως χθες το υπουργείο Εξωτερικών της γείτονος, απαντώντας στην απόφαση του άτυπου Συμβουλίου Εξωτερικών των «27», υποστήριξε πως «η κριτική της Ε.Ε. για τις έρευνες για υδρογονάνθρακες που κάνει η χώρα μας και η απαίτηση να τις σταματήσουμε, ξεπερνάει τα όρια».

Μάλιστα, ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠ.ΕΞ, Χαμί Ακσόι, απέδωσε για ακόμα μια φορά τις ευθύνες για την ένταση Μεσόγειο σε Αθήνα και Λευκωσία επαναλαμβάνοντας τους γνωστούς ισχυρισμούς ότι η Ελλάδα δεν έχει αρχιπέλαγος, ειδικά στο Καστελόριζο».

Κατά την έκτακτη συνεδρίαση οι Ευρωπαίοι υπουργοί Εξωτερικών απείλησαν με το ενδεχόμενο κυρώσεων, αλλά έδωσαν προθεσμία ενός μήνα στην Άγκυρα να συμμορφωθεί και παρέπεμψαν το ζήτημα στο συμβούλιο κορυφής της Ε.Ε. (24-25 Σεπτεμβρίου).

Πηγή: newsbomb

Shares

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *