Παναγιά Φανερωμένη

«Περιηγηθείτε» στο πιο όμορφο προσκύνημα της Ανατολικής Κρήτης! | BINTEO

Shares

Η Κρήτη είναι γεμάτη από ιστορικά αξιοθέατα κάθε περιόδου του Ελληνισμού και για το λόγο αυτό συγκεντρώνει χιλιάδες τουρίστες κάθε χρόνο που συνδυάζουν τα μοναδικά τοπία με ενδιαφέρουσες επισκέψεις όποιες και αν είναι οι προσωπικές προτιμήσεις.

Μινωικά ανάκτορα, βενετικά κάστρα και αμέτρητες χριστιανικές εκκλησίες «γεμίζουν» το πρόγραμμα όσων επιλέγουν την Κρήτη και στο τέλος επιστρέφουν στα μέρη τους έχοντας τις καλύτερες εντυπώσεις και αξέχαστες αναμνήσεις.

Γράφει ο Αντώνης Τσαλίκης για το Daynight.gr

Για εκείνους που χαρακτηρίζονται από θρησκευτικό ενδιαφέρον, ένα προσκύνημα από τα πιο διάσημα της Κρήτης είναι αυτό της Μονής Φανερωμένης ή Παναγίας Γουρνιών κοντά στο ομώνυμο χωριό της επαρχίας Ιεράπετρας.

Η ανδρική μονή που βρίσκεται 24 χιλιόμετρα νότια του Αγίου Νικολάου ξεχωρίζει ανάμεσα στις εκατοντάδες άλλες καθώς είναι κτισμένη μέσα σε μία σπηλιά σε απότομη πλαγιά σε υψόμετρο 540 μέτρων με εκπληκτική θέα στο πέλαγος. Με την πρώτη επαφή αντιλαμβάνεσαι τον οχυρό χαρακτήρα της μονής καθώς έπρεπε για αιώνες να αμύνεται από τις συχνές επιδρομές των πειρατών στην ακτογραμμή της Κρήτης.

Η σπηλιά κατά την διάρκεια της Ενετοκρατίας διαμορφώθηκε σε ναό, οι τοίχοι του οποίου είναι γεμάτοι αγιογραφίες και άλλα στοιχεία. Οι τοιχογραφίες όμως είναι δυστυχώς μαυρισμένες από τον καπνό που προήλθε από πυρκαγιά που προκάλεσαν πιθανότατα κάποτε οι Τούρκοι. Το ιερό του ξεχωριστού αυτού ναού επικοινωνεί με δεύτερο σπήλαιο, από το οποίο ρέει νερό που χρησιμοποιείται ως αγίασμα.

Τα κτίσματα στο συγκρότημα της Μονής Φανερωμένης έχουν κτιστεί έτσι ώστε οι εξωτερικοί τους τοίχοι να σχηματίζουν τείχος, στην κορυφή των οποίων υπήρχαν πολεμίστρες και επάλξεις. Μέσα στο «φρουριακό» συγκρότημα υπήρχε από χρόνια αρτοποιείο, αποθήκες τροφίμων και τα κελιά των μοναχών. Πάνω από την βασική πύλη υπήρχε η «ζεματίστρα», μια τρύπα από την οποία οι αμυνόμενοι έριχναν καυτό λάδι στους εχθρούς που την πολιορκούσαν!

Στο παρακάτω υπέροχο βίντεο «ξενάγηση», μπορείτε να μάθετε τα πιο σημαντικά ιστορικά στοιχεία και να περιηγηθείτε στο πιο όμορφο προσκύνημα της Ανατολικής Κρήτης:

Shares

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *