πελαργοί

Πελαργοί έχτισαν φωλιά και… οικογένεια στην Μονή Αρκαδίου! | ΦΩΤΟ

Shares

Τα μεγάλα και ιστορικά κυπαρίσσια της Μονής Αρκαδίου διάλεξε ένα ζευγάρι πελαργών για να χτίσει την φωλιά του και να δημιουργήσει οικογένεια.

Έφτασαν εκεί την άνοιξη.

Στην κορυφή του δέντρου τοποθέτησαν την μεγάλη φωλιά τους και σήμερα μια πολυμελή οικογένεια πελαργών ετοιμάζεται για τα ταξίδια της.

Οι φωτογραφίες τραβήχτηκαν από την κ. Ελένη Cretu – Οικονομάκη που επισκέφθηκε την Μονή στις 13 Ιουλίου. Και είναι αυτές οι φωτογραφίες απόδειξη του μεγαλείου της φύσης, που όταν οι άνθρωποι την φροντίζουν και δεν την πληγώνουν, δίνει τις πιο όμορφες εικόνες ζωής και αισιοδοξίας.

Έτσι και ο φωτογραφικός φακός απαθανάτισε ένα μέρος της φυσικής εξέλιξης ενός πουλιού μονογαμικού, που δένεται με τον σύντροφο του για πάντα, φτιάχνουν την οικογένεια τους και κάθε χρόνο κάνουν το ταξίδι τους από τον βορρά στον νότο και αντίστροφα, γιορτάζοντας την αγάπη τους μέσα από την αναπαραγωγή και

Όπως διαβάζουμε από την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, η λέξη πελαργός είναι σύνθετη από τις λέξεις “πελός” (που σημαίνει μαύρος) και “αργός” (πού σημαίνει λευκός) και ανταποκρίνεται τελείως στο ασπρόμαυρο χρώμα αυτού του πουλιού. Είναι ένα αρκετά μεγάλο ημερόβιo πουλί, με μήκος του ξεπερνάει το ένα μέτρο, φτερούγες του έχουν άνοιγμα δύο μέτρα και βάρος του φτάνει τα τέσσερα κιλά.

Η πρώτη δουλεία του πελαργού που θα φτάσει στον τόπο όπου θα κλωσήσει, είναι να φροντίσει να εγκατασταθεί σε μια παλιά φωλιά, κατά προτίμηση τη δική του. Η φωλιά έχει διάμετρο 70-80 εκ. και βρίσκεται χτισμένη πάνω σε κολώνες, στις στέγες και στις καμινάδες των σπιτιών, σε εκκλησίες και καμπαναριά, σε μεγάλα δέντρα, σε ερείπια, σιλό και γενικά σε σημεία που να έχουν ελεύθερο χώρο γύρω για να ελέγχει για πιθανούς θηρευτές.

Οι πελαργοί είναι μονογαμικά πουλιά. Όταν ωριμάσουν και ζευγαρώσουν, το αρσενικό με το θηλυκό διατηρούν το δεσμό τους για ένα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα. Μετά την άφιξη ή την εκλογή της συντρόφου, το θηλυκό γεννά τον Απρίλιο, συνήθως 2-3, πολλές φορές όμως ως και 6 αυγά.

Ένα πούλι τόσο μεγάλο όσο είναι ο πελαργός δεν μπορεί να είναι εκλεκτικό στην τροφή του, γιατί χρειάζεται μεγάλη ποσότητα. Πραγματικά οι πελαργοί τρέφονται με κάθε είδους μικρά ζώα όπως έντομα, που τα καταπίνουν ολόκληρα ή αφού τα τεμαχίσουν προηγουμένως. Η διατροφή τους περιλαμβάνει φίδια και σαύρες, βατράχια και φρύνους, αρουραίους, ποντίκια, τυφλοπόντικες και έντομα. Επίσης τρέφονται με αυγά και νεοσσούς διαφόρων πουλιών.Σήμερα σε όλον τον κόσμο ζουν 17 είδη πελαργών, από τα οποία στην Ευρώπη απαντούν μόνο ο Λευκοπελαργός και ο Μαυροπελαργός. Τα μέρη όπου συχνά ζουν σήμερα οι πελαργοί βρίσκονται κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα από τον νομό Φθιώτιδας και βόρεια. Οι μεγαλύτεροι πληθυσμοί απαντιόνται στους νομούς Σερρών, Θεσσαλονίκης, Έβρου, Κιλκίς και Λαρίσης.

Πηγή: rethemnosnews

Shares

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *