Ελιά Αζοριά: Το αρχαιότερο ελαιόδεντρο του κόσμου βρίσκεται στην ανατολική Κρήτη | ΒΙΝΤΕΟ

Shares

Η Κρήτη είναι άρρηκτα  συνδεδεμένη με το άκρως πλούσιο παρελθόν της που «χάνεται» στο βάθος της ιστορίας. Αυτό είναι εμφανές στα αμέτρητα αξιοθέατα της αρχαιότητας, τα σημαντικά μουσεία της που μπορούμε να επισκεφτούμε από άκρη σε άκρη στο νησί και πολλά άλλα ενδιαφέροντα μέρη στο έδαφος της. Ένα τέτοιο ιδιαίτερο αξιοθέατα που επισκέπτονται πολλοί επισκέπτες κάθε καλοκαίρι είναι η Μνημειακή Ελιά Αζοριά στην επαρχία Ιεράπετρας.

Γράφει ο Αντώνης Τσαλίκης για το Daynight.gr

Το ελαιόδεντρο της Αζοριάς αποτελεί ένα σπάνιο φυσικό μνημείο που μας «ταξιδεύει» στο μακρινό παρελθόν της Κρήτης και αποτυπώνει απόλυτα τόσο την σπουδαία ιστορία του νησιού αλλά βεβαίως και την αξία που έχει διαχρονικά η ελιά κοινωνικά και οικονομικά. Ευρέως, η ελιά της Αζοριάς  θεωρείτε πως είναι η αρχαιότερη ελιά σε ολόκληρο τον κόσμο και έχει γίνει αντικείμενο μελέτης από εκατοντάδες επιστήμονες τις τελευταίες δεκαετίες.

Το συγκεκριμένο ιστορικό δέντρο έχει ανακηρυχτεί από τον Σύνδεσμο Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης (ΣΕΔΗΚ) ως μνημειακό, για τις πρωτοφανείς διαστάσεις του κορμού και λόγω της θέσης του βρίσκεται κοντά στους αρχαίους οικισμούς του Βροντά, Κάστρο και Αζοριάς, όπου έχουν ανευρεθεί πολλά αγγεία και εργαλεία έκθλιψης του καρπού της ελιάς. Η μέγιστη διάμετρος του κορμού είναι 4,9 μέτρα και η περίμετρος 14,20 μέτρα. Με βάση την μέθοδο μέτρησης των ετήσιων δακτυλίων στο κορμό του δέντρου, υπολογίζεται από τους ειδικούς ότι το δέντρο φυτεύτηκε την περίοδο 1350 έως 1100π.χ.!

Ένα εξαιρετικό βίντεο, παρουσιάζει με τον ιδανικότερο τρόπο το ελαιόδεντρο της Αζοριάς και την ευρύτερη περιοχή που είναι γεμάτη φυσικές ομορφιές:

Shares

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *