Βρειτε μας στα Social Media

ΕΛΛΑΔΑ

Μητσοτάκης στη Βουλή: «Επεκτείνουμε τα χωρικά μας ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια προς δυσμάς»

Δημοσιεύτηκε

στις

Μητσοτάκης
Διαφήμιση
Διαφήμιση

Την κατάθεση άμεσα νομοσχεδίου με το οποίο η Ελλάδα Ελλάδα επεκτείνει την αιγιαλίτιδα ζώνη προς δυσμάς από τα έξι στα 12 ναυτικά μίλια, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη Βουλή κατά τη συζήτηση για τις συμφωνίες με Ιταλία και Αίγυπτο για την ΑΟΖ.

Διαμήνυσε μάλιστα ότι η χώρα επιφυλάσσεται να ασκήσει το κυριαρχικό της αυτό δικαίωμα και σε άλλες περιοχές. Εξάλλου, αναφερόμενος στη συμφωνία με την Αίγυπτο, τόνισε ότι επιβεβαιώνει πως τα νησιά έχουν υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ, δεδομένο όπως ξεκαθάρισε καίριο και για το Καστελόριζο. Ενώ έστειλε μήνυμα προς Τουρκία και ΕΕ:

«Έξι λέξεις αρκούν: Σταματούν οι προκλήσεις, ξεκινούν οι συζητήσεις».

Δείτε το χαρακτηριστικό σημείο της ομιλίας, με την αναφορά στην επέκταση στα 12 ναυτικά μίλια στο Ιόνιο:

«Εκφράζω τα συγχαρητήρια μου στο Λιμενικό Σώμα και στις ένοπλες δυνάμεις που συνεργάστηκαν χθες το βράδυ με αντίξοες συνθήκες στην μεγαλύτερη επιχείρηση διάσωσης που έγινε τους τελευταίους μήνες το Αιγαίο δυτικά της Χάλκης. Κάτω από δύσκολες συνθήκες σχεδόν 100 ζωές σώθηκαν και περιθάλπονται από το ελληνικό κράτος. Ακόμα μία τρανή απόδειξη ότι η δράση μας στις θάλασσες δεν είναι μόνο εθνική αλλά και ανθρωπιστική. Η καλύτερη απάντηση σε όσους διαδίδουν fake news για αδιαφορία της Ελλάδας για όσους κινδυνεύουν στη θάλασσα».

Μίλησε για «μείζον ιστορικό και πολιτικό βάρος» στις δύο συμφωνίες, υπογραμμίζοντας ότι «ο λόγος μας σήμερα πρέπει να είναι υπεύθυνος» για να μην υπονομευτεί η εθνική στρατηγική της χώρας.

Οι δύο συμφωνίες είναι διμερείς, έχουν «όμως οικουμενική ακτινοβολία ως φωτεινό παράδειγμα διακρατικής συνεννόησης».

«Ο λόγος μας πρέπει να είναι και μετρημένος και υπεύθυνος», είπε ο πρωθυπουργός. Είπε ακόμα ότι «ο Εμανουέλ Μακρόν καθιέρωσε τον όρο ευρωπαϊκή κυριαρχία στη θάλασσά μας και η Άνγκελα Μέρκελ μίλησε ανοιχτά για δικαιώματα των μελών της ΕΕ η αμφισβήτηση των οποίων δεν μπορεί να γίνει ανεκτή».

«Σε θάλασσες όπως η Μεσόγειος η έκταση της υφαλοκρηπίδας ταυτίζεται με την ΑΟΖ», είπε ακόμα ο πρωθυπουργός.

Η συζήτηση θα ολοκληρωθεί, με τη σχετική ψηφοφορία η οποία θα διεξαχθεί αύριο, μετά από το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ για ονομαστική ψηφοφορία. Σήμερα αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και οι τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών.

 

Αντιπαράθεση

Σύμφωνα με την Ελληνική Λύση οι συμφωνίες εκχωρούν κυριαρχία και ότι παραβιάζεται η αρχή της αμοιβαιότητας λόγω της μειωμένης επήρειας που αναγνωρίζεται σε ελληνικά νησιά.

Να διαβάζουν καλύτερα το Σύνταγμα προέτρεψε τους βουλευτές του κόμματος του Κυριάκου Βελόπουλου, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας. “Το άρθρο 28 παρ.3 δεν βρίσκει εδώ καμία εφαρμογή. Παρακαλώ σε θέματα τόσο σοβαρά καλό να γίνεται επαρκής ανάλυση των διατάξεων πριν τις επικαλεστεί κανείς”, επεσήμανε ο υπουργός Εξωτερικών.

Η συμφωνία με την Ιταλία αναμένεται να περάσει με μεγάλη πλειοψηφία καθώς τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και το ΚΙΝΑΛ θα την υπερψηφίσουν. Από την άλλη, ο ΣΥΡΙΖΑ θα δηλώσει «παρών» στη συμφωνία με την Αίγυπτο, ενώ «ναι» με ορισμένες επιφυλάξεις λέει το ΚΙΝΑΛ. Αρνητική ψήφο και στις δύο συμφωνίες δίνουν ΚΚΕ και ΜέΡΑ25.

Έχει ζητηθεί ονομαστική ψηφοφορία από τον ΣΥΡΙΖΑ στη συμφωνία με την Αίγυπτο, η οποία θα διεξαχθεί αύριο στις 3 το μεσημέρι.

Να σημειωθεί ότι ποτέ στο παρελθόν δεν έχει ζητηθεί ονομαστική ψηφοφορία από κόμμα που δηλώνει «παρών».

Το αίτημα της ονομαστικής ψηφοφορίας υποστήριξε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κατρούγκαλος λέγοντας πως δεν μπορεί να υποστηριχθεί μια συμφωνία για την οποία δεν έχει εξηγηθεί η μεθοδολογία χάραξης της οριογραμμής.

«Για την συμφωνία με την Αίγυπτο δεν ξέρουμε τι επήρεια έχουν τα νησιά από το κείμενο της συμφωνίας και ο υπουργός αρνήθηκε να δώσει λεπτομέρειες. Ξέρουμε ότι δεν ακολουθήθηκε ο κανόνας μέσης γραμμής και ότι η επήρεια είναι μειωμένη. Οπωσδήποτε δεν έχουμε την μεθοδολογία που ακολουθούσαμε εως τώρα. Το κρίσιμο δεν είναι η αξιολόγηση της συμφωνίας αλλά τι πρόκειται να κάνετε με την Τουρκία. Θα εφαρμόσετε την ίδια μέθοδο;» είπε αρχικά ο κ. Κατρούγκαλος για να προσθέσει σε άλλο σημείο: «Εμείς έχουμε αποδείξει ότι είμαστε πατριωτική δύναμη ευθύνης. Θέλουμε εθνική ενότητα και εθνική στρατηγική. Σας καλέσατε να αναδιαμορφώσουμε την στρατηγική αυτή και αρνηθήκατε. Σας δώσαμε το ελαφρυντικό της αμφιβολίας επιλέγοντας το «παρών» και όχι αρνητική στάση ώστε να είχατε τη δυνατότητα να δώσετε διευκρινήσεις καθώς μπορεί να διεμβολιστεί το τουρκολιβικό μνημόνιο. Ζητήσατε μέτωπο εθνικής ομοψυχίας. Σε ποια βάση; Υπάρχει χρόνος διαμόρφωσης εθνικής στρατηγικής. Δεν θεωρούμε ότι η ακινησία είναι τρόπος λύσης. Η δική μας εξωτερική πολιτική ήταν ενεργητική και το αποδείξαμε με την Συμφωνία Πρεσπών. Απορρίπτουμε τις λογικές μη λύσης. Περιμένουμε από εσάς να μας εξηγήσετε ποια στρατηγική θα ακολουθήσετε και ποιά μεθοδολογία με την Τουρκία. Δεν μπορείτε να ζητάτε λευκή επιταγή από την αξιωματική αντιπολίτευσης. Η κλιμάκωση της επιθετικότητας της Τουρκίας έχει λάβει πρωτόγνωρες διαστάσεις. Ο καθένας από εμάς έχει ατομική ευθύνη να τοποθετηθεί στις προκλήσεις. Ζητάμε ονομαστική ψηφοφορία ώστε ο καθένας ατομικά κάθε πολιτική δύναμη να πάρει τις ευθύνες που του αναλογεί».

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Ακολουθήστε το Daynight.gr σε Google News, Facebook και Instagram.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Daynight.gr
Διαφήμιση
Διαφήμιση TAMEIO EGGYODOSIAS
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση TAMEIO EGGYODOSIAS
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση vision

ΔΗΜΟΦΙΛΗ