μετεωρολογική

Πότε «σκάει» η μετεωρολογική βόμβα στη χώρα μας; | ΦΩΤΟ

Shares

Βαρομετρικό χαμηλό στις ακτές της βόρειας Αφρικής και συγκεκριμένα κοντά στην Τυνησία αναμένεται το επόμενο 24ωρο να στροβιλιστεί γύρω από τον εαυτό του και καθώς θα αλληλεπιδρά με τα θερμά νερά της ευρύτερης περιοχής, αναμένεται να βαθύνει σημαντικά φτάνοντας στα όρια της Μετεωρολογικής βόμβας.

Σύμφωνα με τον Κλέαρχο Μαρουσάκη, μετεωρολόγο του Open Tv, με τον όρο «Μετεωρολογική βόμβα» χαρακτηρίζεται το βαρομετρικό χαμηλό του οποίου η βαρομετρική πίεση στο κέντρο του ανοιγμένη στην επιφάνεια της θάλασσας, πέφτει για τα δικά μας γεωγραφικά πλάτη πάνω από 17 χιλιοβαρίδες ή εκτοπασκάλς (mbrs ή hpa) σε χρονικό διάστημα ενός 24ωρου.

Αυτή η απότομη βάθυνση στο κέντρο του δημιουργεί μεγάλη βαροβαθμίδα (διαφορά πίεσης) μεταξύ του κέντρου και της περιφέρειάς του με αποτέλεσμα τη δημιουργία πολύ θυελλωδών ανέμων που μπορεί να προσεγγίζουν ακόμη και τα επίπεδα θύελλας (ταχύτητα ανέμου μεγαλύτερη των 10 μποφόρ!).

Ταυτόχρονα εξαιτίας της έντονης αστάθειας που συνοδεύει το σύστημα αυτό, έχουμε εκδήλωση ραγδαίων βροχοπτώσεων που πολλές φορές προκαλούν ακόμη και πλημμύρες.

precipitation2_8.jpg

Η Μετεωρολογική βόμβα αυτή καθώς θα μετατοπιστεί ανατολικά βορειοανατολικά θα επηρεάσει και τη χώρα μας με μικρότερη όμως ένταση μιας και συνεχώς θα χάνει από τη δύναμή της.

Έτσι λοιπόν τον πιο επικίνδυνο καιρό (καταιγίδες, χαλάζι, ανεμοστρόβιλοι, υδροστρόβιλοι, πολύ θυελλώδεις άνεμοι) τον περιμένουμε στο Ιόνιο και τη δυτική ηπειρωτική χώρα και σε δεύτερο βαθμό επικινδυνότητας στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και το Αιγαίο. Τα φαινόμενα θα ξεκινήσουν από την Τρίτη το απόγευμα και από τα δυτικά και μέσα στην Τετάρτη αλλά και την Πέμπτη θα επηρεαστεί το σύνολο της χώρας.

Πηγή: ethnos

Shares

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *