Βρειτε μας στα Social Media

ΕΛΛΑΔΑ

Κορονοϊός: «Μάχη» στις εφημερίες στα νοσοκομεία-Ασφυκτιούν οι ΜΕΘ | ΒΙΝΤΕΟ

Δημοσιεύτηκε

στις

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Οριακή είναι η κατάσταση στα νοσοκομεία της βόρειας Ελλάδας και το Σάββατο θα μεταβεί στη Θεσσαλονίκη ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης όπου θα επισκεφθεί νοσοκομεία της πόλης και θα έχει συναντήσεις με τοπικούς φορείς. Με το δεύτερο κύμα του κορονοϊού να καλπάζει στη χώρα μας, γιατροί, υγειονομικοί αλλά και κυβέρνηση ανησυχούν, διότι η μείωση του αριθμού των ημερήσιων κρουσμάτων, δεν αντικατοπτρίζεται στον αριθμό των νοσηλειών, ενώ οι ΜΕΘ ειδικά στην βόρεια Ελλάδα δέχονται ασφυκτικές πιέσεις.
Έντονη είναι η ανησυχία των εντατικολόγων, οι οποίοι δεν προβλέπουν μείωση του αριθμού των βαριά ασθενών με κορονοϊό μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα, το οποίο συνεπάγεται ότι δεν θα υπάρξει και μείωση στους θανάτους. Χαρακτηριστικό δείγμα της πίεσης που δέχονται τα νοσοκομεία της πόλης είναι το ότι την Πέμπτη, στο νοσοκομείο «Άγιος Δημήτριος», από τους 12 ασθενείς, που ήταν διασωληνωμένοι, εξέπνευσαν οι 3, ενώ ο μέσος όρος ηλικίας των θυμάτων ήταν μόλις τα 50 έτη. Στη Φλώρινα εντοπίστηκαν κρούσματα σε γηροκομείο, ενώ στην Αλεξανδρούπολη είναι δραματική η αύξηση των διασωληνωμένων, με αποτέλεσμα να γκρεμίζουν τοίχους του Πανεπιστημιακού νοσοκομείου για να φτιάξουν ΜΕΘ.
Πάντως, αναφορικά με τις νέες εισαγωγές στα Νοσοκομεία μας, έχουμε μία σταθεροποίηση, σύμφωνα με όσα δήλωσε η Βάνα Παπαευαγγέλου στην ενημέρωση του υπουργείου Υγείας την Παρασκευή. «Σήμερα υπολογίζεται ότι σε όλη τη χώρα νοσηλεύονται περίπου 4.500 ασθενείς και οι περισσότεροι από το 1/4 αυτών νοσηλεύονται στη Θεσσαλονίκη. Με βάση όμως τον αριθμό των νέων κρουσμάτων, αναμένουμε μία μείωση των νέων εισαγωγών στα Νοσοκομεία μέσα στην προσεχή εβδομάδα. Όλοι γνωρίζετε την πληρότητα των ΜΕΘ, ιδιαίτερα στη βόρεια Ελλάδα. Και είδαμε για πρώτη φορά αυτές τις ημέρες αεροδιακομιδή ασθενών. Στην επικράτεια η πληρότητα των κλινών ΜΕΘ είναι στο 88%. Σύμφωνα με μαθηματικά μοντέλα, που όμως βασίζονται στα πραγματικά επιδημιολογικά δεδομένα της χώρας μας, υπολογίζεται ότι κατά τη διάρκεια των επόμενων δύο εβδομάδων, περίπου 1.600 συνάνθρωποί μας θα χρειαστεί να νοσηλευτούν, ενώ εισαγωγή σε ΜΕΘ θα χρειαστεί να κάνουν περίπου 250 άτομα» ανέφερε.
Όλα αυτά τα επιδημιολογικά δεδομένα κατά τις επόμενες ημέρες θα κρίνουν και την παράταση στο lockdown μέχρι τις 14 Δεκεμβρίου.

«Έστω και ένας ασθενής να χρειάζεται ΜΕΘ, πρέπει να διακομιστεί»

Η πίεση που δέχονται τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης και οι τραγικές καταστάσεις που αντιμετωπίζει το υγειονομικό προσωπικό σε αυτά, σκιαγραφείται ξεκάθαρα από τις συνθήκες που επικρατούν στον «Άγιο Δημήτριο». Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά στο ethnos.gr ο αντιπρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του νοσοκομείου και εκπρόσωπος των εργαζομένων, Στέφανος Χατζηλιάδης, παρά το γεγονός ότι το συγκεκριμένο νοσοκομείο δεν είναι αναφοράς για τον κορονοϊό στη Θεσσαλονίκη, αυτή τη στιγμή έστω και ένας ασθενής με covid-19 που χρήζει διασωλήνωσης να προσέλθει, θα πρέπει να διακομιστεί αμέσως σε άλλο νοσηλευτικό ίδρυμα, όπου και αν υπάρχει άδειο κρεβάτι.

Δράμα: 70 θάνατοι σε 20 ημέρες

Οποιοσδήποτε χώρος μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την περίθαλψη ασθενών με κορονοϊό επιστρατεύεται στο Νοσοκομείο της Δράμας, με αποτέλεσμα άτομα με covid-19 να νοσηλεύονται στην ίδια κλινική, αλλά σε διαφορετικούς θαλάμους, με πάσχοντες από άλλες ασθένειες.
Την ίδια στιγμή, ασθενείς με κορονοϊό μεταφέρονται από τους ίδιους διαδρόμους και τα ίδια ασανσέρ με τους υπόλοιπους, με αποτέλεσμα να υπάρχει τεράστιο ζήτημα περαιτέρω διασποράς του κορονοϊού.
Μάλιστα, ακόμα και κάποιοι από αυτούς που καταλήγουν, περνούν μέσα από διοικητικές υπηρεσίες του νοσοκομείου. Τα παραπάνω τόνισε στο ethnos.gr ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων στο Νοσοκομείο της Δράμας, Γιάννης Παπαδόπουλος, σημειώνοντας ότι η συγκεκριμένη κατάσταση και η μεγάλη διασπορά που παρατηρείται εντός του νοσηλευτικού ιδρύματος, έχει ως αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή να νοσεί ένας στους επτά εργαζόμενους, 105 από τους περίπου 734.
O προβληματισμός που επικρατεί στην περιοχή είναι μεγάλος, καθώς τις τελευταίες ημέρες καταγράφονται εκατοντάδες κρούσματα κορονοϊού. Σύμφωνα με τους νοσοκομειακούς γιατρούς της πόλης, τις τελευταίες 20 ημέρες στη Δράμα σημειώθηκαν 70 θάνατοι από κορονοϊό.
Στην πόλη έχουν σπεύσει υγειονομικοί από τα κέντρα υγείας της περιοχής, δύο εθελοντές ιδιώτες γιατροί, αλλά και δύο γιατροί από τους όμορους νομούς, με στόχο να ενισχύσουν το σύστημα υγείας. Ωστόσο, σύμφωνα με το Open, υπάρχουν αναφορές, ότι τόσο στην πόλη της Δράμας όσο και κυρίως στα γύρω χωριά δεν τηρούνται τα απαραίτητα υγειονομικά μέτρα, με αποτέλεσμα να υπάρχει ραγδαία διασπορά του ιού.

Οι 18 περιοχές στην Ελλάδα με υψηλό ιικό φορτίο

Tο επιδημιολογικό φορτίο στη χώρα μας παραμένει υψηλό και «Το δεύτερο κύμα της πανδημίας δεν λέει να φύγει» όπως σημείωσε η Βάνα Παπαευαγγέλου κατά την ενημέρωση για τον κορονοϊό. Ορισμένες περιοχές της χώρας είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένες, τόνισε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, κατά την καθιερωμένη ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας.
Τέτοιες περιοχές και με τη σειρά του επιδημιολογικού φορτίου των 14 τελευταίων ημερών είναι οι εξής 18 σε σύνολο 74 περιοχών: Πέλλα, Δράμα, Θεσσαλονίκη, Γρεβενά, Φλώρινα, Πιερία, Ημαθία, Σέρρες, Λάρισα, Κιλκίς, Χαλκιδική, Μαγνησία, Ξάνθη, Καρδίτσα, Έβρος, Καβάλα, Ροδόπη, Τρίκαλα.
Πηγή: ethnos

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Ακολουθήστε το Daynight.gr σε Google News, Facebook και Instagram.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Daynight.gr
Διαφήμιση
Διαφήμιση TAMEIO EGGYODOSIAS
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση TAMEIO EGGYODOSIAS
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση vision

ΔΗΜΟΦΙΛΗ