Βρειτε μας στα Social Media

ΚΡΉΤΗ

Α. Λινού: Είστε τυχεροί στην Κρήτη, εφαρμόσατε τα μέτρα νωρίς!

Δημοσιεύτηκε

στις

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Αναγκαιότητα θεωρεί η καθηγήτρια Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ κ. Αθηνά Λινού τη λήψη αυστηρότερων μέτρων ενάντια στη διασπορά του κορωνοϊού, και κυρίως την καθολική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους.

Μιλώντας στην εκπομπή «Βασικά, καλημέρα σας!» στο Livetalks.gr η κ. Λινού αναφέρθηκε ακόμη στα συμπτώματα που ενδέχεται να παρουσιάσουν τα παιδιά και θα πρέπει να ενεργοποιήσουν τους γονείς, και για το πότε πρέπει να παραμείνουν οι μαθητές στο σπίτι.

Μεταξύ άλλων και αναφερόμενη στα μέτρα που έχουν ληφθεί για τον κορωνοϊού η καθηγήτρια Επιδημιολογίας υπογράμμισε χαρακτηριστικά πως «στην Κρήτη» είμαστε «τυχεροί, γιατί τα μέτρα εφαρμόστηκαν νωρίς με αποτέλεσμα να υπάρχει καλύτερος έλεγχος της διασποράς του ιού και μείωση των κρουσμάτων».

«Η μάσκα προστατεύει αλλά και σε συνδυασμό με την τήρηση των αποστάσεων»

Ερωτηθείσα για τη μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων που καταγράφεται στην Αττική, η κ. Λινού σημείωσε ότι η χρήση της μάσκας είναι ένα μέτρο που προστατεύει πολύ από τον κορωνοϊό, όχι όμως πλήρως, αφού θα πρέπει να συνοδεύεται με την αποφυγή του συνωστισμού και τη σχολαστική υγιεινή. «Οπωσδήποτε, όμως, μειώνει και τα κρούσματα και τον αριθμό αύξησης των κρουσμάτων. Γι’ αυτό θα έπρεπε να έχει εφαρμοστεί ευρύτατα από όλους και σε όλους τους χώρους».

Βρισκόμαστε στο δεύτερο κύμα

Ακόμη, η κ. Λινού υπογράμμισε ότι βιώνουμε ήδη το δεύτερο κύμα της πανδημίας καθώς είχε προηγηθεί μια πολύ σημαντική ύφεση το προηγούμενο διάστημα, ενώ τώρα αυξάνονται ξανά τα κρούσματα. «Αυτό που δεν γνωρίζουμε τώρα» διευκρίνισε «είναι πόσο θα κρατήσει αυτό το δεύτερο κύμα και πώς θα εξελιχθεί σε συνάρτηση με την επιθετικότητα του ιού και τις συνθήκες συνωστισμού που επικρατούν. Ο συνωστισμός που γίνεται στα ΜΜΜ ξεπερνά κάθε λογική».

Κρατάμε τα παιδιά στο σπίτι και με μια απλή καταρροή

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε η κ. Λινού στα συμπτώματα που ενδέχεται να παρουσιάσει ένα παιδί και τα οποία θα πρέπει να ανησυχήσουν τους γονείς. Η καθηγήτρια Επιδημιολογίας ξεκαθάρισε ότι τα παιδιά θα πρέπει να παραμένουν στο σπίτι και να μην πηγαίνουν στο σχολείο ακόμη και όταν παρουσιάσουν μια απλή καταρροή. «Δεν τα στέλνουμε στο σχολείο και συναχάκι – όπως λέμε – να έχουν γιατί δεν θέλουμε να επιδεινώσουμε την κατάσταση της σχολικής κοινότητας. Ο κορωνοϊός συνήθως εμφανίζεται με βήχα, δυνατό πονοκέφαλο και πυρετό. Η γρίπη μπορεί να παρουσιαστεί με φταρνίσματα, με συνάχι, και πυρετό επίσης. Κρατάμε λοιπόν το παιδί στο σπίτι και αν αυτή η σωματική κακουχία συνεχιστεί, ή επιμένει ο πονοκέφαλος ή παρουσιαστεί δύσπνοια, τότε φροντίζουμε να του κάνουμε το τεστ του κορωνοϊού. Γι’ αυτό, θεωρώ ότι το διαγνωστικό τεστ θα έπρεπε να είναι πιο εύκολο και πιο προσβάσιμο. Δεν γνωρίζω πόσα είναι διαθέσιμα αυτή τη στιγμή, αλλά ιδανικά θα έπρεπε οποιοσδήποτε έχει την οποιαδήποτε υποψία να μπορεί να εξεταστεί. Γιατί από τη στιγμή που παρουσιάζεται κρούσμα σε ένα παιδί, τότε ολόκληρη η οικογένεια είναι εκτεθειμένη και οι συνθήκες που επικρατούν στα σχολεία διευκολύνουν τη διασπορά».

Να αερίζουμε καλά τους κλειστούς χώρους

Ενόψει της έλευσης του χειμώνα η κ. Λινού επισημαίνει ότι είναι ιδιαίτερης σημασίας ο καλός αερισμός του εσωτερικού χώρου. «Όταν αφήνουμε ανοιχτά τα παράθυρα δεν ευνοείται ο κορωνοϊός. Γι’ αυτό ο καλός αερισμός του σπιτιού είναι απαραίτητος. Ας φοράμε πιο ζεστά ρούχα στους εσωτερικούς χώρους τον χειμώνα για να αφήνουμε ανοιχτά τα παράθυρα».

Ακούστε ολόκληρη τη συνέντευξη της κ. Λινού στο cretalive

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Ακολουθήστε το Daynight.gr σε Google News, Facebook και Instagram.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Daynight.gr
Διαφήμιση
Διαφήμιση TAMEIO EGGYODOSIAS
Διαφήμιση ammos
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση TAMEIO EGGYODOSIAS
Διαφήμιση ammos
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση vision

ΔΗΜΟΦΙΛΗ