LIFESTYLE
Δημήτρης Ήμελλος: Θρήνος για τον «Φραγκιαδάκη» του «Σασμού» – Σπαρακτικά τα «αντίο» των συνεργατών του

Ο σπουδαίος ηθοποιός, Δημήτρης Ήμελλος πέθανε σε ηλικία 57 ετών, βυθίζοντας στο πένθος τον καλλιτεχνικό κόσμο.
Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 57 ετών ο Δημήτρης Ήμελλος, ύστερα από μακρά μάχη με τον καρκίνο. Ο ηθοποιός άφησε την τελευταία του πνοή στο νοσοκομείο όπου νοσηλευόταν για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Για δύο χρόνια αγωνιζόταν για την υγεία του, παραμένοντας ενεργός στο θέατρο και την τηλεόραση. Ο ηθοποιός είχε έναν γιο, τον Φοίβο ο οποίος ήταν συνεχώς δίπλα του κατά τη διάρκεια της δύσκολης αυτής περιόδου, όπως και οι συνεργάτες του.
Παρά τις δυσκολίες που αντιμετώπιζε, ο ηθοποιός εργαζόταν κανονικά, δίνοντας το παρών σε πρόβες, γυρίσματα και θεατρικές παραστάσεις. Ο θάνατός του βύθισε στη θλίψη τον καλλιτεχνικό κόσμο, με τους συναδέλφους του να τον αποχαιρετούν μέσα από τα social media. Με φωτογραφίες και μηνύματα που ανάρτησαν στους προσωπικούς τους λογαριασμούς, ηθοποιοί και σκηνοθέτες είπαν το δικό τους «αντίο» στον πολυαγαπημένο τους συνάδελφο.
Ο Γιώργος Γεροντιδάκης τον αποχαιρέτησε με ένα story στο Instagram, όπου τον χαρακτήρισε «παλικάρι» και του ευχήθηκε «καλό ταξίδι». «Ήσουν και θα είσαι πάντα παλικάρι. Σ’αγαπώ φίλε μου. Καλό ταξίδι σκαλιδομούτσουνε», έγραψε πάνω σε μία φωτογραφία που δείχνει τον ηθοποιό να γελάει.
Ο συγγραφέας Σπύρος Πετρουλάκης, ο οποίος έφερε στη μικρή οθόνη την ιστορία του «Σασμού» και δημιούργησε τον χαρακτήρα του «Αντώνη Φραγκιαδάκη», αποχαιρέτησε κι εκείνος τον ηθοποιό με μία ανάρτηση στο Instagram. «Ο πόνος είναι μεγάλος, όσο και η απουσία σου Αντώνη Φραγκιαδακη. Αντίο…», έγραψε.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Ανάμεσα στους ηθοποιούς του «Σασμού» που έσπευσαν να τιμήσουν τη μνήμη του ήταν και ο Στάθης Μαντζώρος ή αλλιώς ο τηλεοπτικός «Παντελής». «Ξεκουράσου Δημήτρη… Θα μου λείψεις. Θα σε έχω μέσα στην καρδιά μου. Ξέρεις εσύ», έγραψε αρχικά ο ηθοποιός, ενώ στη συνέχεια, απευθυνόμενος στον γιο του Δημήτρη Ήμελλου πρόσθεσε: «Κουράγιο Φοίβο μας. Μας την έσκασε ο Αντώνης μας. Νωρίς».
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Ο «παπά Μιχάλης», τον οποίο υποδύθηκε στον «Σασμό» ο Μιχάλης Αεράκης και με τον οποίο είχε έντονη σύνδεση ο ρόλος του Δημήτρη Ήμελλου, ευχήθηκε κι εκείνος «καλό ταξίδι» στον ηθοποιό, ενώ του έδωσε και μια υπόσχεση. «Σου χρωστώ ένα τάβλι», αναφέρει στην ανάρτησή του.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Η Μαρία Τζομπανάκη εξέφρασε κι εκείνη τη συγκίνησή της για τον χαμό του συναδέλφου της, ενώ ανέφερε πόσο λυπάται που δεν πρόλαβε να τον δει. Εκείνο που θα της μείνει αξέχαστο όπως λέει, από τον Δημήτρη Ήμελλο είναι το «βλέμμα της ψυχής του». Αφού ανάρτησε μια φωτογραφία του στη Νάξο όπως λέει, που ήταν ένα από τα αγαπημένα του νησιά, έγραψε: «Εκεί στη Νάξο σου, στην “απαλάμη του Θεού” γείρε αγαπημένε μας Δημήτρη. Δεν μπορούν δάκρυα και λόγια να αρθρώσουν πόσο μα πόσο πολύ θα μας λείψεις. Δημήτρη μου δεν σε πρόλαβα. Το βλέμμα της ψυχής σου θα το αγαπώ παντοτινά. Αχ Δημήτρη μας».
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Ο Βασίλης Μπισμπίκης χαρακτήρισε τον ηθοποιό που έφυγε από τη ζωή ως τον «πιο γενναίο άνθρωπο», ενώ του ευχήθηκε κι εκείνος «καλό ταξίδι».
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Από τους πιο ταλαντούχους και πολυδιάστατους καλλιτέχνες της ελληνικής θεατρικής σκηνής, υπηρέτησε την τέχνη του με επιμονή, προσήλωση και συνέπεια σε όλη την αξιοσημείωτη πορεία του.
Γεννημένος στις 12 Ιουνίου του 1967 στην Κυψέλη της Αθήνας, ο Δημήτρης Ήμελλος καταγόταν από τη Νάξο, από τα χωριά Φιλώτι και Απείρανθο. Μεγάλωσε σε μια πολυμελή οικογένεια με τέσσερα παιδιά και είχε έναν γιο, τον οποίο πάντα περιέγραφε ως το μεγαλύτερο δώρο της ζωής του.
Αν και ξεκίνησε σπουδές στη Νομική Σχολή Αθηνών, σύντομα ακολούθησε το πάθος του για την υποκριτική. Φοίτησε στο Θεατρικό Εργαστήρι του Βασίλη Διαμαντόπουλου και αποφοίτησε από τη Δραματική Σχολή του Διομήδη Φωτιάδη. Η καλλιτεχνική του αναζήτηση τον οδήγησε στη Μόσχα, όπου σπούδασε σκηνοθεσία στην Ακαδημία Θεατρικής Τέχνης.
Η διαδρομή του στο θέατρο
Η καριέρα του στο θέατρο περιλάμβανε συνεργασίες με κορυφαίους σκηνοθέτες και συμμετοχές σε παραστάσεις όπως: «Οιδίπους επί Κολωνώ», «Μήδεια», «Πέρσες», «Ερωτόκριτος», και «Ταρτούφος». Από το 2001 έως το 2007, υπήρξε μέλος της Πειραματικής Σκηνής του Εθνικού Θεάτρου, υπό τη διεύθυνση του Στάθη Λιβαθινού, ενώ υπήρξε κομμάτι της σημαντικής ιστορίας του Θεάτρου της Οδού Κυκλάδων, στο πλευρό του Λευτέρη Βογιατζή.
Το Βραβείο Χορν και οι 12 συμμετοχές του στην Επίδαυρο
Ήταν ο πρώτος ηθοποιός που τιμήθηκε με το Βραβείο Χορν το 2001 για την ερμηνεία του στην «Φρεναπάτη» του Τόνι Κούσνερ σε σκηνοθεσία Στάθη Λιβαθινού». Εμφανίστηκε στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου 12 φορές με πιο πρόσφατη εκείνη του καλοκαιριού του 2022, στον «Αίαντα» του Σοφοκλή σε σκηνοθεσία του Αργύρη Ξάφη για λογαριασμό του Εθνικού Θεάτρου.
Η τελευταία του θεατρική εμφάνιση σημειώθηκε πέρυσι στο Θέατρο Πορεία, στο ρόλο του επιθεωρητή Πορφύρη Πετρόβιτς στο έργο του Ντοστογιέφσκι «Έγκλημα και τιμωρία» σε σκηνοθεσία του Δημήτρη Τάρλοου. Η τρέχουσα σεζόν θα τον έβρισκε στην συμπαραγωγή της Εναλλακτικής Σκηνής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και του Εθνικού Θεάτρου, «Ματαρόα στον ορίζοντα», σε σκηνοθεσία του Θοδωρή Αμπαζή, από την οποία και αποχώρησε λόγω των προβλημάτων υγείας που αντιμετώπιζε.
Η τηλεόραση
Ο Δημήτρης Ήμελλος άφησε το στίγμα του και στην τηλεόραση, με σημαντικές εμφανίσεις στις σειρές «Το 10», «Καρυωτάκης», «Άγιος Παΐσιος» και πολλές άλλες.
Η συμμετοχή του στην μεγάλη τηλεοπτική επιτυχία «Σασμός» στον Alpha τον έκανε, έστω και καθυστερημένα, δημοφιλή στο ευρύ κοινό.
Πλούσια η κινηματογραφική του πορεία
Στον κινηματογράφο, ξεχώρισε για τις ερμηνείες του σε ταινίες όπως:
- “Αλιόσα” του Θανάση Σκρούμπελου (1999)
- “Beautiful people” του Νίκου Παναγιωτόπουλου (2001)
- “Παρά λίγο, παρά πόντο, παρά τρίχα” της Στέλλας Θεοδωράκη (2002)
- “Delivery” του Ν.Παναγιωτόπουλου (2004)
- “Γλυκιά μνήμη” του Κυριάκου Κατζουράκη (2005)
- “Bank Bang” του Αργύρη Παπαδημητρόπουλου (2008)
- “Απ’ τα κόκκαλα βγαλμένα” του Σωτήρη Γκορίτσα (2011)
- “Χρόνια Πολλά” του Χρήστου Γεωργίου (2017)
- “Η δουλειά της” του Νίκου Labot (2018)
- “Ράφτης” της Σόνια Λίζα Κέντετμαν (2020).
Συλλυπητήρια από Μενδώνη
Πληροφορούμενη την απώλεια του Δημήτρη Ήμελλου, η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Με μεγάλη θλίψη πληροφορήθηκα την εντελώς πρόωρη απώλεια του Δημήτρη Ήμελλου. Ο Δημήτρης Ήμελλος υπήρξε ένας από τους πιο ταλαντούχος και καταξιωμένους ηθοποιούς της γενιάς του. Αξιοποίησε στο έπακρο τη στιβαρή θεατρική του σκευή, για να μας χαρίσει μοναδικές ερμηνείες σε κάθε ρόλο που ερμήνευσε. Μάρτυρας αδιάψευστος του ταλέντου του, αλλά και της επίπονης τριβής στους ρόλους με τους οποίους αναμετρήθηκε, η προέλευσή τους από ένα ευρύτατο φάσμα, από την κλασική γραμματεία έως το σύγχρονο ρεπερτόριο. Αλλά και τα επιλεκτικά περάσματά του από τον κινηματογράφο και τη μεγάλη οθόνη, καθώς και η συνεργασία του με τις μεγαλύτερες σκηνές και σκηνοθέτες μας. Το ταλέντο του έλαμψε από νωρίς, καθώς είχε την, απόλυτα δίκαιη, τιμή να είναι ο πρώτος βραβευθείς με το επίζηλο “Βραβείο Χορν”. Το μέγεθος της απώλειάς του επιτείνεται, δυστυχώς, ακόμη περισσότερο από το γεγονός ότι έφυγε στη δημιουργικότερη και ωριμότερη ηλικία και στο απόγειο της πορείας του στη σκηνή.
Η απώλειά του στερεί την Τέχνη από έναν αφοσιωμένο υπηρέτη της, που είχε ακόμη να δώσει πολλά. Στην οικογένειά του, τους συναδέλφους του και τους πολλούς φίλους του, απευθύνω ειλικρινέστατα συλλυπητήρια».

-
ΚΡΉΤΗ3 ημέρες πριν
Μάχη του Λούλου: Η πρώτη Νίκη των επαναστατημένων Κρητικών το 1821
-
ΚΡΉΤΗ3 ημέρες πριν
Θυμιανή Παναγία: Η «Αγία Λαύρα» της Κρήτης στην επανάσταση του 1821
-
Ρέθυμνο3 ημέρες πριν
Έφυγε από τη ζωή η Ελένη Μαραγκουδάκη – Μια σπουδαία πανεπιστημιακός και άνθρωπος του πνεύματος
-
ΕΛΛΑΔΑ3 ημέρες πριν
Ανατρίχιασαν για μία ακόμη φορά τα «Βατράχια» – Η στιγμή που τραγούδησαν τον ύμνο τους | ΒΙΝΤΕΟ