Οι λατέρνες επέστρεψαν στο Ρέθυμνο! Δείτε εικόνες μιας άλλης εποχής

Shares

Συνηθισμένοι να συναντάμε λατέρνες σε μεγαλουπόλεις είναι επόμενο να μας τραβούν την προσοχή στο Ρέθυμνο, ιδίως όταν προσπαθούμε να θυμηθούμε πότε είχαμε συναντήσει για τελευταία φορά κάπου στην Ελλάδα.

Ίσως η τελευταία λατέρνα που συνάντησα βρισκόταν σε κάποια κεντρική λεωφόρο του Πειραιά και μάλιστα επάνω της ήταν τοποθετημένο ένα πωλητήριο.

Το επάγγελμα αυτό εκ των πραγμάτων έχει χαθεί στον χρόνο, αφού με την ραγδαία εξέλιξη της τεχνολογίας κατασκευάστηκαν άλλα πιο σύγχρονα μέσα που κάλυψαν την ανάγκη για μουσική και διασκέδαση με πολύ πιο εύκολους τρόπους, αλλά και με πιο πλούσιο ρεπερτόριο. Άλλωστε, η εποχή της λατέρνας ξεκίνησε στο δεύτερο μισό του 19ου αιώνα και ολόκληρο τον 20ο, ενώ κατά τον τελευταίο, έφτασε στο απόγειό της με πάνω από 10.000 όργανα σε όλη την Ελλάδα, όμως εκείνες τις εποχές δεν υπήρχε γραμμόφωνο, ραδιόφωνο, στερεοφωνικό και τηλεόραση.

Πλέον, το επάγγελμα του λατερνατζή έχει σχεδόν εκλείψει, ενώ θα μπορούσε να θεωρηθεί ένα cult θέαμα δεδομένου ότι δεν συναντάμε συχνά κάποιον λατερνατζή, πόσο μάλλον στο Ρέθυμνο. Παρ’ όλα αυτά, υπάρχει μια περιορισμένη ζήτηση από συλλέκτες και κάποιους ελάχιστους μουσικούς, ενώ οι μετρημένοι στα δάχτυλα, είναι οι περιπλανώμενοι λατερνατζήδες που συναντάει κάποιος συχνότερα στην Αττική, ενώ δοκιμάζουν την τύχη τους ανά τακτά χρονικά διαστήματα ταξιδεύοντας στην Ελλάδα.

Αυτό ισχύει στην περίπτωση του κύριου Σπύρου που έχει επισκεφθεί ξανά το Ρέθυμνο και έχει καταγωγή από την Αλεξάνδρεια Ημαθίας. Ταξιδεύει σε όλη την Ελλάδα, συντροφιά με μια λατέρνα που κληρονόμησε από τον επαγγελματία στο είδος παππού του με σκοπό να συντηρήσει την οικογένειά του.

Δείτε παλαιότερο σχετικό ρεπορτάζμε τίτλο:

ΡΕΘΥΜΝΟ: Ο λατερνατζής που ταξιδεύει όλη την Κρήτη για να συντηρήσει την πολύτεκνη οικογένειά του 

Shares


1 comment

  1. Pingback: Οι λατέρνες επέστρεψαν στο Ρέθυμνο! Δείτε εικόνες μιας άλλης εποχής - http://eretikos.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *