Βρειτε μας στα Social Media

ΕΛΛΑΔΑ

«Έτσι δολοφόνησαν την Ειρήνη Λαγούδη» αποκαλύπτει ο πραγματογνώμονας

Δημοσιεύτηκε

στις

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Σε καλοσχεδιασμένη δολοφονία με θύτες δύο ή ακόμα και περισσότερους ανθρώπους οφείλεται ο θάνατος της Ειρήνης Λαγούδη στο Αγρίνιο, που συγκλόνισε το πανελλήνιο τον Ιανουάριο του 2018. Οι δολοφόνοι νόμιζαν ότι σχεδίασαν το τέλειο έγκλημα, ώστε να παραπλανήσουν τις Αρχές πως πρόκειται για αυτοκτονία και να κλείσει εύκολα η υπόθεση, όμως το πόρισμα του τεχνικού πραγματογνώμονα της οικογένειας, Ανδριανού Γκουρμπάτση, έρχεται να ρίξει νέο φως στις συνθήκες του θανάτου της και να καθοδηγήσει τις Αρχές πιο κοντά στη διαλεύκανση του μυστηρίου.

Όπως καταλήγει στην πολυσέλιδη έκθεσή του που φέρνει στο φως το zougla.gr ο πρώην στρατηγός της Πυροσβεστικής και ειδικός σε θέματα εμπρησμών Ανδριανός Γκουρμπάτσης, αφού ανέλυσε όλα τα διαθέσιμα στοιχεία, «η συγκεκριμένη φωτιά στο όχημα της 44χρονης τέθηκε εσκεμμένα από άγνωστους δράστες, πάντως περισσότερους του ενός, με ανθρωποκτόνο σκοπό, για άγνωστο λόγο, που όμως σκηνοθετήθηκε από τους δράστες με έναν ιδιαίτερα άρτια επαγγελματικό τρόπο, για να αποπροσανατολιστούν οι έρευνες των ανακριτικών αρχών και να εμφανίζεται εικόνα που να παραπέμπει σε αυτοχειρία του θύματος».

Ο έμπειρος -με ειδικές εκπαιδεύσεις σε εγκλήματα εμπρησμών στις ΗΠΑ- τεχνικός σύμβουλος, σκιαγραφεί εκτός από τις ακριβείς συνθήκες από τις οποίες επήλθε ο θάνατος της άτυχης 44χρονης, και το προφίλ του δράστη και των συνεργών του, αφού εμφανίζεται πεπεισμένος ότι η πράξη αυτή δεν θα μπορούσε να γίνει από έναν άνθρωπο.

Παράλληλα, όπως προκύπτει, η Ειρήνη Λαγούδη γνώριζε τον δολοφόνο της, ο οποίος είχε σχεδιάσει με κάθε λεπτομέρεια τον θάνατό της με αργό και βασανιστικό τρόπο…

Το χρονικό του εγκλήματος

 Το μεσημέρι της 8ης Ιανουαρίου 2018 ο δράστης με τον συνεργό του περιέλουσε με 20 λίτρα πετρέλαιο τη θέση του οδηγού του Ford Ka της 44χρονης Ειρήνης, η οποία βρέθηκε στην ερημική περιοχή της λίμνης Τριχωνίδας, πιθανότατα έπειτα από κλήση γνωστού της προσώπου για βοήθεια.

Ο δράστης κλειδώνει στο αμάξι την Ειρήνη και με έναν μαύρο αναπτήρα BIC προκαλεί τη μοιραία πυρκαγιά.

«Ο άγνωστος χρησιμοποίησε πετρέλαιο και όχι βενζίνη, που προτιμάται σε πράξεις εμπρησμού, προκειμένου να δημιουργήσει ατελή καύση που θα σκότωνε το θύμα, δεν θα κατέστρεφε όμως το όχημα και τις προσεχτικά επιλεγμένες ”ενδείξεις” και στοιχεία που ήθελε να αφήσει για τις Αρχές, προκειμένου να καταλήξουν στο συμπέρασμα της αυτοκτονίας» αναφέρεται στην πραγματογνωμοσύνη.

​Ο θάνατος προκαλείται όχι από εγκαύματα, αλλά από ασφυξία, λόγω της έλλειψης του οξυγόνου που αντικαταστάθηκε στην καμπίνα του αυτοκινήτου από το μονοξείδιο του άνθρακα ως προϊόν της φωτιάς

Επί 10 με 15 λεπτά ο δράστης και ο συνεργός του παρακολουθούν την Ειρήνη να ψυχορραγεί, προσπαθώντας να ανοίξει την πόρτα και να σωθεί από τις φλόγες. Ο θάνατος προκαλείται όχι από εγκαύματα, αλλά από ασφυξία, λόγω της έλλειψης του οξυγόνου που αντικαταστάθηκε στην καμπίνα του αυτοκινήτου από το μονοξείδιο του άνθρακα ως προϊόν της φωτιάς, τον «αόρατο δολοφόνο» δηλαδή, υπεύθυνο και για τους θανάτους ανθρώπων από μαγκάλια ή χαλασμένες σόμπες. Ο δράστης είχε προνοήσει να δημιουργήσει τις συνθήκες «ασφυξίας», κλείνοντας προηγουμένως και τους αεραγωγούς του air condition.

«Η συγκεκριμένη φωτιά προφανώς οφείλεται σε εσκεμμένη ενέργεια από άγνωστο άτομο, το οποίο ναι μεν επιδίωξε για κάποιο λόγο την πρόκλησή της, αλλά όμως μερίμνησε να έχει προκαθορισμένα χαρακτηριστικά ελέγχου αυτής, όπως π.χ. το κλείσιμο παραθύρου της πόρτας του συνοδηγού, ο δείκτης ταχύτητας του ανεμιστήρα στο ταμπλό τοποθετήθηκε στη θέση μηδέν (0), δηλαδή ήταν κλειστός» αναφέρεται χαρακτηριστικά στην έκθεση.

Η Ειρήνη Λαγούδη πεθαίνει σε λίγα λεπτά από ασφυξία και σε εφαρμογή μπαίνει η δεύτερη φάση του δολοφονικού σχεδίου. Ο δράστης ανοίγει την πόρτα του συνοδηγού του οχήματος κι αφού βγουν οι καπνοί από την καμπίνα -μιας και η φωτιά έχει σβήσει λόγω της έλλειψης οξυγόνου-, μεταφέρει το κορμί της 44χρονης στο πίσω κάθισμα.

«Το αριστερό μποτάκι, σε αντίθεση με το δεξιό, ήταν διπλωμένο στην περιοχή του αστραγάλου, ένδειξη ανθρώπινης παρέμβασης ή βίαιης κίνησης, κατά την προσπάθεια της τοποθέτησης του θύματος στο πίσω κάθισμα» σημειώνεται.

«Η πόρτα αυτή λοιπόν άνοιξε από άλλο άτομο εκτός από την Ειρήνη Λαγούδη, και αυτό δεν είναι άλλο από ον   φερόμενο δράστη της απόπειρας του εμπρησμού, που έχοντας ανθρωποκτόνο σκοπό προκάλεσε κατά τρόπο άρτια οργανωμένο και επαγγελματικό το εγκληματικό σχέδιό του, προκειμένου να σκηνοθετηθεί ο θάνατός της, ως αυτοχειρία, ενώ υποκρύπτεται δολοφονία.

Η ανωτέρω λοιπόν ένδειξη αποδεικνύει κατηγορηματικά και με βεβαιότητα την παρουσία έξω από το αυτοκίνητο του φερόμενου δράστη, ο οποίος προφανώς είχε και συνεργό, – μόνος του άλλωστε δεν θα μπορούσε να λειτουργήσει στη σκηνή της πυρκαγιάς – οι οποίοι άνοιξαν την πόρτα του οδηγού προφανώς και του συνοδηγού για να μεταφέρουν και τοποθετήσουν στο πίσω κάθισμα την Ειρήνη Λαγούδη, που πιστεύω ότι ήταν ήδη νεκρή κατά τη μεταφορά της αυτή. Η πόρτα του συνοδηγού προφανώς και άνοιξε για τη μεταφορά του θύματος σε άλλο χρόνο. Δηλαδή αυτό συνέβη μετά την απομάκρυνση ολόκληρης της εγκλωβισμένης στην καμπίνα επιβατών ποσότητας καπνού» αναφέρεται στην έκθεση.

Σχετικά με το συμπέρασμα ότι ο δράστης έστησε το σκηνικό της αυτοχειρίας, ο πρώην ανώτατος αξιωματικός της Πυροσβεστικής αναγράφει το εξής:

«Το εκρού-καφέ χρώματος μπιτόνι, που περιείχε το καύσιμο υγρό και χρησιμοποιήθηκε ως επιταχυντής της καύσης, ο μαύρος αναπτήρας τύπου bic καθώς και το πώμα του ως άνω μπιτονιού, κατά την ανάφλεξη, εξάπλωση, ανάπτυξη της φωτιάς μέχρι και την αυτοκατάσβεσή της, προφανώς και δεν βρίσκονταν στις θέσεις όπου ανευρέθηκαν κατά την αυτοψία της αστυνομίας στη σκηνή της πυρκαγιάς
αλλά σε άλλα σημεία»…

Προφίλ του φερόμενου δράστη

Όπως αναφέρει η έκθεση, από τα δεδομένα στοιχεία που έχουμε μέχρι στιγμής στη διάθεσή μας, το
προφίλ του φερόμενου δράστη σκιαγραφείται ως εξής:

-Το άτομο που από πρόθεση προκάλεσε τη φωτιά προφανώς είναι άτομο ψυχικά (πνευματικά) υγιές. Τούτο σημαίνει ότι αποφάσισε την τέλεση της πράξης του οδηγούμενος σ΄ αυτήν από ένα ή περισσότερα από τα ψυχολογικά κίνητρα.

​Το άτομο που από πρόθεση προκάλεσε τη φωτιά προφανώς είναι άτομο ψυχικά (πνευματικά) υγιές-Οι συνθήκες και γενικά η συμπεριφορά της φωτιάς παραπέμπουν σε δράστη με χαρακτηριστικά προσωπικότητας και συμπεριφοράς που προσομοιάζουν σε «οργανωμένο» εμπρηστή. Ο οργανωμένος εμπρηστής χαρακτηρίζεται από τα παρακάτω: Είναι εγωκεντρικός, μεθοδικός, πονηρός, πανούργος, έχει ικανότητα να επηρεάζει άλλα άτομα, παρουσιάζει και είναι εμφανές στη συμπεριφορά του αυξημένο άγχος.

 

Σε αυτό το προφίλ και για το συγκεκριμένο έγκλημα ταιριάζουν και τα παρακάτω χαρακτηριστικά του δράστη:

-Η χρήση του μέσου ή συσκευής πρόκλησης εμπρησμού γίνεται προκειμένου να εξασφαλίσει χρονοκαθυστέρηση, για να απομακρυνθεί και να επιτύχει ένα πειστικό άλλοθι.

-Υπάρχει σχετική προετοιμασία για να προκαλέσει τον εμπρησμό. Επίσης, λαμβάνει και μέτρα προστασίας για να μη γίνει αντιληπτός κατά τη δράση του, όπως εξαφάνιση των ιχνών, πειστηρίων και άλλων αποδεικτικών στοιχείων. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, παρατηρείται και οργανωμένη τοποθέτηση των στοιχείων αυτών, ώστε να επιτευχθεί το προσδοκώμενο αποτέλεσμα (αυτοχειρία).

-Προσχεδιάζει την ένταση της πυρκαγιάς, για να προκληθούν τα επιθυμητά αποτελέσματα. Ο δράστης ήξερε τι έκανε προκειμένου να μην καταστρέψει το Ford Ka ή να προκαλέσει έκρηξη, ώστε να βρεθούν από τις Αρχές τα επιθυμητά στοιχεία.

-Δεν επιλέγει εύκολο στην πρόσβαση τόπο, για να μη γίνει εύκολα αντιληπτός. Όπως, στη συγκεκριμένη περίπτωση, μια απομακρυσμένη αγροτική περιοχή.

-Έχει προετοιμάσει το «άλλοθί» του.

Ο Ανδριανός Γκουρμπάτσης εξηγεί επίσης:

Ο δράστης είναι οργανωτικός και μεθοδικός, αφού (προ)σχεδίασε, οργάνωσε και εκτέλεσε την πράξη του κατά τρόπο άρτιο τεχνικά και με επαγγελματισμό, έχοντας προφανώς και συνεργό. Και τούτο αποδεικνύεται από τα εξήςπραγματικά περιστατικά:

-Είναι πολύ καλός γνώστης του μηχανισμού λειτουργίας της καύσης και γενικά γνωρίζει για τον τρόπο συμπεριφοράς της πυρκαγιάς σε συνθήκες αερισμού και υποαερισμού. Γνώριζε, δηλαδή, πολύ καλά πότε επιτυγχάνεται πλήρης και πότε ατελής καύση, και πώς συμπεριφέρεται κάθε είδος εκ των ως άνω
πυρκαγιάς. Ειδικότερα, γνώριζε τον ρόλο που παίζει σε μια φωτιά στην ανάφλεξη, εξάπλωση και ανάπτυξη και πλήρη ανάπτυξη ο αέρας (οξυγόνο).

-Ο ίδιος δε στη συγκεκριμένη φωτιά στόχευε στο να μην υπάρξει πλήρης καύση του αναφλεγέντος καύσιμου υγρού, που χρησιμοποιήθηκε για τη φωτιά, προκειμένου να αποπροσανατολιστούν οι έρευνες των αρχών και οδηγηθούν σε λανθασμένες εκτιμήσεις περί «αυτοχειρίας». Υπολογίζεται ότι η ποσότητα του καυσίμου που εκ της συνολικής ποσότητας των 20 λίτρων κάηκε είναι περίπου το 1/3 αυτής, ήτοι περίπου 7 λίτρα. Η επιλογή της ατελούς καύσης πράγματι επετεύχθη, αφού ο ρυθμός καύσης ήταν πολύ αργός, λόγω έλλειψης αέρα (οξυγόνου) και συνακόλουθα και ο ρυθμός απελευθέρωσης θερμότητας χαμηλός, δηλαδή η ένταση της φωτιάς ήταν χαμηλή, και η ποσότητα του μονοξειδίου του άνθρακα καθώς και της αιθάλης (άκαυστου άνθρακα λόγω ανεπάρκειας οξυγόνου του αέρα) που παρήχθη ήταν πολύ μεγάλη.

Αντίθετα, αν δηλαδή υπήρχε πλήρης καύση ή ατελής μεν αλλά χρησιμοποιείτο ως επιταχυντής άλλο καύσιμο, π.χ. βενζίνη, θα απανθρακωνόταν η Ειρήνη Λαγούδη και θα προξενούνταν μεγάλες καταστροφές στο αυτοκίνητο – ίσως και ολοκληρωτική καταστροφή του – από την πυρκαγιά, και πολύ πιθανό η πυρκαγιά και ειδικότερα ο καπνός αυτής να γινόταν αντιληπτός από κατοίκους της περιοχής, γεγονός που απέφυγε επιτυχώς να συμβεί.

Εξάλλου, αν η καύση ήταν πλήρης, δηλαδή καιγόταν όλη η ποσότητα των 20 λίτρων καυσίμου σε συνθήκες επάρκειας αέρα (οξυγόνου), με τα ανωτέρω αποτελέσματα, ακυρωνόταν και ολόκληρος ο σχεδιασμός του δράστη, να παρουσιάσει και παραπλανήσει τις Αρχές από πραγματική εγκληματική (δολοφονική) ενέργεια, σε απλή (φυσιολογική) υπόθεση «αυτοχειρίας».

Συμπεράσματα

«Κλειδί» που μπορεί να οδηγήσει ακόμα και στην ταυτοποίηση του δράστη αποτελεί το μπιτόνι με τα 20 λίτρα πετρέλαιο.

«​Η επιλογή αγοράς του συγκεκριμένου είδους καυσίμου το πιο πιθανόν δεν αποτελεί προϊόν βούλησης της θανούσης, αλλά υποδείχθηκε, κατ΄ ακριβολογία αιτήθηκε, κατά τρόπο και για λόγο πειστικό από άλλο άγνωστο προς εμάς άτομο, πλην όμως γνωστό στο θύμα»«Θεωρώ για τους ανωτέρω λόγους (…), ότι η επιλογή αγοράς του συγκεκριμένου είδους καυσίμου το πιο πιθανόν δεν αποτελεί προϊόν βούλησης της θανούσης, αλλά υποδείχθηκε, κατ΄ ακριβολογία αιτήθηκε, κατά τρόπο και για λόγο πειστικό από άλλο άγνωστο προς εμάς άτομο, πλην όμως γνωστό στο θύμα.

»Ένας αυτόχειρας στην προσπάθειά του να επιφέρει τον θάνατο με φωτιά δεν έχει προτιμήσεις – και δεν
είναι λογικό να έχει – ως προς το είδος του εύφλεκτου υγρού που επιλέγει να αυτοπυρποληθεί, πόσω μάλλον δεν επιλέγει συγκεκριμένο είδος πετρελαίου, όπως π.χ. θέρμανσης ή κίνησης (diesel), αφού όλα οδηγούν και επιτυγχάνουν το ίδιο επιδιωκόμενο αποτέλεσμα, τον θάνατο του αυτόχειρα».

Ακόμη ένας λόγος για τον οποίο ο κ. Γκουρμπάτσης αποκλείει το ενδεχόμενο της αυτοχειρίας είναι ο ακόλουθος:

«Ο αυτοπυρπολισμός, όταν επιλέγεται από τον αυτόχειρα ως τρόπος επιδίωξης του θανάτου, πραγματοποιείται συνήθως σε δημόσιο χώρο και όχι σε κλειστό και μάλιστα σε αυτοκίνητο, θέλοντας με αυτόν τον τρόπο ο αυτόχειρας να προκαλέσει το κοινό αίσθημα και διά της πράξεώς του αυτής να εκπέμψει ορισμένο μήνυμα προς συγκεκριμένη κατεύθυνση, θεσμό ή αρχή. Αυτοχειρία με αυτοπυρπολισμό εντός αυτοκινήτου δεν συνηθίζεται.

»Ιστορικά, η πιο συχνά χρησιμοποιούμενη προσφιλής μέθοδος στην πράξη αυτοκτονίας σε αυτοκίνητο, συνήθως είναι η σκόπιμη εισπνοή καυσαερίων από κινητήρα αυτοκινήτου που λειτουργεί, τα οποία εισέρχονται από την εξάτμιση στην καμπίνα επιβατών μέσω σωληνώσεως».

«Δεν υπάρχει έγκλημα που δεν αφήνει ίχνη»



​«Όπως κάθε επικοινωνία αφήνει ίχνη, είναι πρακτικά αδύνατο για ένα άτομο να διαπράξει εγκληματική πράξη χωρίς να αφήσει κάποια ίχνη και αποδεικτικά στοιχεία της πράξης του»Όπως καταλήγει ο Ανδριανός Γκουρμπάτσης, όλα τα εγκλήματα αφήνουν ίχνη…«Παρά τις αναγκαίες γνώσεις του για τον μηχανισμό λειτουργίας της καύσης, ο συγκεκριμένος δράστης – όπως και κάθε δράστης εμπρησμού – αγνοεί βέβαια ότι η φωτιά και τα προϊόντα της (καπνός, φλόγες κ.ά. ) παρέχουν στον ειδικό και έμπειρο ερευνητή (προανακριτικό υπάλληλο, πραγματογνώμονα, τεχνικό σύμβουλο) πολύτιμες πληροφορίες για την πράξη του εμπρησμού».Αξίζει να σημειωθεί ότι, όπως ανέφερε και ο καθηγητής Edmond Locard και Διευθυντής του Ινστιτούτου Εγκληματολογίας στο Πανεπιστήμιο της Λυών Γαλλίας:«Όπως κάθε επικοινωνία αφήνει ίχνη, είναι πρακτικά αδύνατο για ένα άτομο να διαπράξει εγκληματική πράξη χωρίς να αφήσει κάποια ίχνη και αποδεικτικά στοιχεία της πράξης του»…

Διαβάστε ολόκληρη την έκθεση εδώ

Η έκθεση θα παραδοθεί στον εισαγγελέα Αγρινίου τη Μ. Δευτέρα.

Πηγή: zougla.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Ακολουθήστε το Daynight.gr σε Google News, Facebook και Instagram.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Daynight.gr
Διαφήμιση
Διαφήμιση TAMEIO EGGYODOSIAS
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση TAMEIO EGGYODOSIAS
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση vision

ΔΗΜΟΦΙΛΗ