Βρειτε μας στα Social Media
 

ΚΡΉΤΗ

Το ερειπωμένο «φάντασμα» του Ψηλορείτη | ΒΙΝΤΕΟ & ΦΩΤΟ

Δημοσιεύτηκε

στις

Ψηλορείτη
Διαφήμιση
Διαφήμιση

Τα ερειπωμένα κτήρια με τις περίτεχνες πετρόκτιστες λεπτομέρειες και τα γυαλιστερά πατώματα που διακρίνονται ανάμεσα από τα περιττώματα των ζώων, μοιάζουν με στάβλους πολυτελείας, στις βουνοκορφές του Ψηλορείτη. Είναι ότι έχει απομείνει από το χιονοδρομικό κέντρο που βρίσκεται λίγα χιλιόμετρα πιο πάνω από το οροπέδιο της Νίδας, στα 1,500 μέτρα περίπου υψόμετρο.

Η Νίδα οφείλει το τοπωνύμιό της στη σύνεκφορά των λέξεων «στην Ίδη», που σημαίνει «στον Ψηλορείτη». Το οροπέδιο έχει σχήμα τριγωνικό, ενώ τα βουνά που το περιβάλλουν είναι χιονισμένα έως και τους πρώτους καλοκαιρινούς μήνες. Εκεί το 1977 άρχισε να κατασκευάζεται το χιονοδρομικό κέντρο του Ψηλορείτη.

Στις αρχές της δεκαετίας του 1980 λειτουργούσε με μια πίστα για σκι και είχε δυο λιφτ. Διέθετε εστιατόριο, αναψυκτήριο, δωμάτια και δικό του εκχιονιστικό »ρατράκ» που φυλασσόταν σε ξεχωριστό κτίσμα, όπως και η γεννήτρια ρεύματος, η οποία εξασφάλιζε την ενεργειακή αυτονομία των εγκαταστάσεων…

Τα χρήματα που προϋπολογίστηκαν για το έργο ήταν δεκάδες εκατομμύρια δραχμές αλλά έπρεπε να απορροφηθούν άμεσα για να μη »χαθούν». Αυτό, σε συνδυασμό με άλλους παράγοντες, είχε ως αποτέλεσμα να κατασκευαστεί το χιονοδρομικό κέντρο χωρίς επαρκείς υποδομές και με λανθασμένες επιλογές σε σημαντικά λειτουργικά ζητήματα. Βασικά προβλήματα αποτελούν η τοποθεσία κατασκευής του και η δύσκολη πρόσβαση σε αυτό. Η πινακίδα σπασμένη, έγινε και στόχος σκοποβολής.

Η περιοχή της Νίδας, συνδέεται και με την ελληνική μυθολογία. Εκεί βρισκόταν το Ίδαιον Άντρον, το σπήλαιο όπου ανατράφηκε ο Δίας από τους Κουρήτες και την Αμάλθεια, κρυμμένος από τον πατέρα του Κρόνο που κατάπινε τα παιδιά, καθώς τα θεωρούσε απειλή.

Ο χωματόδρομος δεν ασφαλτοστρώθηκε και φυσικά, ήταν απροσπέλαστος τους χειμερινούς μήνες. Επίσης, η αρχική πίστα σκι λόγω κακού προσανατολισμού μετά από μερικά χρόνια  μεταφέρθηκε ανατολικότερα. Μέχρι και για τη γεννήτρια ρεύματος υπήρχαν παράπονα ότι έβγαζε πολύ καπνό στην πίστα. Όταν καταστράφηκε ένας αναβατήρας από χιονοστιβάδα, το χιονοδρομικό του Ψηλορείτη παραμελήθηκε. Η διαχρονική έλλειψη σωστού σχεδιασμού και η αδιαφορία μετέτρεψαν ένα φιλόδοξο σχέδιο σε  στάβλους.

Δείτε το βίντεο του Νίκου Σαράντου με το χιονοδρομικό κέντρο «φάντασμα» στον Ψηλορείτη…

Πηγή: mixanitouxronou

Ψηλορείτη
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Ακολουθήστε το Daynight.gr σε Facebook και Instagram
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση
Διαφήμιση

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Copy link
Powered by Social Snap