Βρειτε μας στα Social Media

ΚΡΉΤΗ

Τραγικές καταστάσεις σε νοσοκομεία: Στην αναμονή οι Κρητικοί για να… χειρουργηθούν

Διαφήμιση

Δημοσιεύτηκε

στις

χειρουργείο

Τα στοιχεία αναφορικά με τα «παγωμένα» χειρουργεία στην Κρήτη, εξαιτίας της πανδημίας του κορoνοϊού, έδωσε μέσα από τον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό CRETA και την εκπομπή Live με την Αντιγόνη, o Πρόεδρος Νοσοκομειακών Γιατρών Εθνικού Συστήματος Υγείας, Γιώργος Κωστάκης. 

Όπως εξήγησε ο κ. Κωστάκης, η πανδημία έφερε «έμφραγμα» σε τακτικά και έκτακτα χειρουργεία, τονίζοντας ότι «εν μέσω πανδημίας ουσιαστικά τα νοσοκομεία και το ΕΣΥ μετατράπηκαν σε σύστημα μονοθεραπείας, με τα αποτέλεσμα τα χρόνια περιστατικά να παρακαμφθούν και να περιμένουν τη σειρά τους. Αυτή τη στιγμή εξυπηρετούνται κυρίως ογκολογικά και έκτακτα περιστατικά, ενώ έχει γινεί περικοπή έως και 80% στα τακτικά χειρουργεία».

Τα ακριβή στοιχεία είναι ακόμη πιο σοκαριστικά, αφού σύμφωνα με τον ίδιο, «6 με 7 χιλιάδες Κρητικοί βρίσκονται στις λίστες αναμονής του Βενιζέλειου και του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου, για τακτικά χειρουργεία. Όμως και οι λίστες αναμονής έχουν πλέον «φρακάρει», αφού δεν είχαν όλοι τη δυνατότητα να ανακατευθυνθούν προς τον ιδιωτικό τομέα».

Στην ουσία, αυτό που διευκρίνισε ο κ. Κωστάκης, είναι ότι οι Κρητικοί, βρίσκονται στην «αναμονή» για επεμβάσεις που χρειάζεται να κάνουν, ωστόσο, ένας ακόμη παράγοντας που διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο είναι και ο «χειρουργικός χρόνος». «Από τις 8 διαθέσιμες χειρουργικές αίθουσες, λειτουργούν μόνο οι 2. Αυτό, σε συνδυασμό με τη διαχρονική έλλειψη αναισθησιολόγων, δημιουργεί ένα κενό στον χειρουργικό χρόνο που απαιτείται για το κάθε χειρουργείο. Το Βενιζέλειο δε μπόρεσε να απορροφήσει τους κραδασμούς της πανδημίας, με αποτέλεσμα να συσσωρευτούν κατά πολύ τα περιστατικά. Το ΠΑΓΝΗ τα κατάφερε, αφού δέχεται πόρους από δύο υπουργεία».

Χαρακτηριστικό είναι εξάλλου ότι η διοίκηση του Βενιζελείου, σύμφωνα με τον κ. Κωστάκη, αποφάσισε εν μέσω πανδημίας να κοπούν 100% τα τακτικά χειρουργεία. 

«Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει προσωπικό. Υπάρχουν 8 αναισθησιολόγοι, οι οποίοι δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στις ανάγκες. Είχαμε ζητήσει να προκηρυχθούν θέσεις. Δεν έγινε ποτέ. Ουδέποτε δόθηκε μια σοβαρή λύση ώστε να λυθεί το πρόβλημα των αναισθησιολόγων. Πρέπει να δοθεί επειγόντως λύση», τόνισε κλείνοντας ο ίδιος.

 

Πηγή: creta24.gr

 

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Ακολουθήστε το Daynight.gr σε Google News, Facebook και Instagram.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Daynight.gr
Διαφήμιση
Διαφήμιση ypen
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση expoyachtingcrete
Διαφήμιση agroexpoierapetra
Διαφήμιση ypen
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση expoyachtingcrete
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση vision
Διαφήμιση
Διαφήμιση agroexpo

ΔΗΜΟΦΙΛΗ