Διαφήμιση

ΚΡΉΤΗ

Συνταγή για το πιο νόστιμο Σφακιανό Τσιγαριαστό ρίφι που έχετε δοκιμάσει

Δημοσιεύτηκε

στις

[ss_social_share shape="rectangle" size="small"]
Διαφήμιση

Το τσιγαριαστό ρίφι (συνήθως πρόκειται για κατσικάκι) είναι ένα από τα πιο χαρακτηριστικά πιάτα των Σφακίων και της δυτικής Κρήτης. Λακωνικό εις το έπακρον, φτιάχνεται με τρία μόνο υλικά, κατσικάκι (ή αρνάκι), ελαιόλαδο και αλατοπίπερο. Η νοστιμιά του οφείλεται στο ντόπιο εύγευστο κρέας των αιγοπροβάτων (των φουριάρικων, όπως τα λένε), που αλωνίζουν τις ξέρες και τις πλαγιές του νησιού.

Επειδή στην Αθήνα και σε άλλες μεγάλες πόλεις τις περισσότερες φορές δεν φτάνουν εξίσου αξιόλογα κρέατα, αξίζει να αναζητήσουμε την καλύτερη δυνατή πρώτη ύλη με ελληνική προέλευση σε κρεοπωλεία που εμπιστευόμαστε.

Υλικά

  • 1½ κιλό κατσικάκι ή αρνάκι (χρειαζόμαστε κομμάτια μετρίως λιπαρά αλλά όχι άπαχα – μπορούμε να διαλέξουμε οποιοδήποτε μέρος του ζώου από το λαιμό μέχρι το μπούτι· ζητάμε από τον κρεοπώλη να μας τεμαχίσει το κρέας με το κόκαλο σε κομματάκια περίπου 4 εκ.)
  • 80 ml ελαιόλαδο αλάτι,
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 120 ml κρασί ξηρό, λευκό ή κόκκινο (προαιρετικά)

Μυστικό: Ανάλογα με την ηλικία του ζώου, μπορεί να χρειαστεί περισσότερο ή λιγότερο μαγείρεμα. Ιδανικά, το κατσικάκι δεν πρέπει να είναι μεγαλύτερο από 6 – 8 μηνών.

Διαδικασία

Πλένουμε και στραγγίζουμε καλά το κρέας. Σε μια ρηχή και πλατιά κατσαρόλα (τύπου πλασοτέ) βάζουμε το λάδι και την τοποθετούμε σε πολύ δυνατή φωτιά. Μόλις ζεσταθεί καλά, βάζουμε μέσα τα κομμάτια κρέατος και τα ροδίζουμε για περίπου 5 λεπτά από όλες τις πλευρές. Αλατοπιπερώνουμε. Αν χρησιμοποιήσουμε κρασί, το βάζουμε σε αυτό το σημείο και σείουμε ελαφρώς το σκεύος μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ.

Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία σχεδόν στο ελάχιστο (π.χ. για μάτια που έχουν διαβάθμιση 1 – 3, τη βάζουμε στο 1), το σκεπάζουμε καλά με το καπάκι και το αφήνουμε να ψηθεί για περίπου 1 – 1½ ώρα ή μέχρι να γίνει. Κατά το ψήσιμο ελέγχουμε το κρέας· θα δούμε ότι βγάζει τα υγρά του μέσα στα οποία ψήνεται. Λίγο πριν ολοκληρωθεί το μαγείρεμα, ξεσκεπάζουμε ώστε να εξατμιστούν τα υγρά και το κρέας να μείνει μόνο με το λίπος του. Σερβίρουμε το τσιγαριαστό ρίφι ζεστό με τηγανητές πατάτες.

Πηγή: www.gastronomos.gr

Φωτογραφία: Περικλής Μεράκος

Διαφήμιση
Διαφήμιση

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΟΛΙΑ

Το Daynight.gr σέβεται απόλυτα το δικαίωμα σας στην ελεύθερη γνώμη στο πλαίσιο πάντα ενός κόσμιου διαλόγου. Τα σχόλια που ακολουθούν εκφράζουν και απηχούν αποκλειστικά τον αναγνώστη/ρια και το Daynight.gr διατητηρεί το δικαίωμα να μην αναρτά ή/και να διαγράφει απρεπή, υβριστικά και διαφημιστικά σχόλια.

[gs-fb-comments]
Exit mobile version