Βρειτε μας στα Social Media
 

ΚΡΉΤΗ

Τρία Κρητικά χωριά που αποτελούν πραγματική εμπειρία ζωής! | ΦΩΤΟ

Δημοσιεύτηκε

στις

λασίθι
Διαφήμιση
Διαφήμιση
1.1K Shares

Η ανεξάντλητη Κρήτη κάθε φορά που θα την επισκεφτεί κανείς θα του αποκαλύψει και μια καινούρια έκπληξη. Οι αμέτρητες όμορφες και γραφικές γωνιές του νησιού δεν μπορούν να ανακαλυφθούν σε μία μόνο επίσκεψη, γι’ αυτό και το αγαπημένο νησί όλων σημειώνει επαναλαμβανόμενους επισκέπτες. Από τα σημεία που κεντρίζουν το ενδιαφέρον τους τα αυθεντικά χωριά στην ενδοχώρα της- πραγματική εμπειρία ζωής.

Απόστολοι, Ρέθυμνο

Σε υψόμετρο 500 μέτρων και σε απόσταση 30 χλμ. από την πόλη του Ρεθύμνου, οι Απόστολοι είναι ένα ήρεμο ορεινό χωριό με ενδιαφέρουσα ιστορία. Σύμφωνα με την παράδοση το όνομά τους οφείλεται σε μια μικρή εκκλησία αφιερωμένη στους Αποστόλους, η οποία δημιουργήθηκε προς τιμή της μνήμης των Αγίων Δέκα, που κρυβόντουσαν σε δάσος στην ευρύτερη περιοχή όταν συνελήφθησαν από τους Ρωμαίους. Ενώ, ο θρύλος για τη δημιουργία του θέλει τέσσερις καταδιωκόμενους κτηνοτρόφους από τα Σφακιά να χτίζουν το χωριό, αποτελώντας και τους πρώτους κατοίκους του. Μάλιστα, στην περιοχή σήμερα υπάρχουν τοπωνύμια από τα ονόματά τους -Βάρδα, Καλούτση, Μαστραχά και Κουλουμπά.

Στα σημεία ενδιαφέροντος των Αποστόλων ο ναός του Αγίου Νικολάου με τις εντυπωσιακές τοιχογραφίες με τιμωρίες κολασμένων και κτητορική επιγραφή, καθώς και εκείνος του Αγίου Σπυρίδωνα. Η κεντρική εκκλησία του χωριού αφιερωμένη στους Αποστόλους χτίστηκε το 1880 πάνω σε θέση παλαιότερου ναού.

Ρέθυμνο

Αρχάνες, Ηράκλειο

Βραβευμένες ουκ ολίγες φορές -το 2019 είχαν συμπεριληφθεί στη λίστα του CNN Travel με τα 17 ομορφότερα ελληνικά χωριά, ενώ έχει βραβευτεί και σε διαγωνισμό της Ευρωπαικής Ένωσης για την οικιστική τους ανάπτυξη- οι Αρχάνες αποτελούν ένα χωριό έκπληξη, σε απόσταση μόλις 14 χλμ. από την πόλη του Ηρακλείου και 7 χλμ. από το περίφημο μινωικό ανάκτορο της Κνωσού.

Χτισμένη σε υψόμετρο 380 μέτρων, στο βορειοανατολικό άκρο της κοιλάδας του Γιούχτα, η κωμόπολη αποτελεί πρότυπο παραδοσιακό οικισμό και εντυπωσιάζει τον επισκέπτη με το πολύχρωμο ψηφιδωτό καλαίσθητων σπιτιών, μουσείων με ευρήματα των Μινωικών-Βυζαντινών χρόνων και εκθέματα λαογραφικής τέχνης, κτιρίων εξαιρετικής αρχιτεκτονικής και βυζαντινών εκκλησιών που αντικρίζει κανείς εδώ.

Αξίζει να αναφερθεί ότι στην ευρύτερη περιοχή έχει ανακαλυφθεί ένα από τα αρχαιότερα πατητήρια στον κόσμο και ότι η περιοχή εξακολουθεί να παράγει εκλεκτό –και βραβευμένο– κρασί.

Αρχάνες

Καστέλλι Φουρνής, Λασίθι

Ένα από τα πιο άγνωστα χωριά της Κρήτης συναντάται στην περιοχή του Επάνω Μεραμπέλλου, στο νομό Λασιθίου, σε απόσταση 16 χλμ. περίπου από την πόλη του Αγίου Νικολάου. Ο λόγος για το μικρό και γραφικό Καστέλλι Φουρνής, το οποίο συγκαταλέγεται ανάμεσα στα πιο παλιά χωριά του νησιού, με την ύπαρξή του να αναφέρεται ακόμη από το 1.400 μ.Χ. περίπου.

Χαρακτηρισμένο ως παραδοσιακός οικισμός, το χωριό οφείλει την ονομασία του στην ενετική λέξη Kastelium, που σημαίνει φρούριο. Αυτό που σίγουρα θα εντυπωσιάσει τον επισκέπτη του χωριού η ιδιαίτερη αρχιτεκτονική των κτιρίων του με έντονα τα ενετικά στοιχεία, που φέρνει στο νου εικόνες από την μαγευτική Βενετία -έστω χωρίς το υδάτινο στοιχείο. Γραφικά σοκάκια γεμάτα με κτίρια- αρχιτεκτονικά διαμάντια, κατάφυτες και πολύχρωμες αυλές, φιλόξενοι κάτοικοι και αργοί, νωχελικοί ρυθμοί στα βασικά χαρακτηριστικά του χωριού.

λασίθι

Πηγή: newsbeast

λασίθι
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Ακολουθήστε το Daynight.gr σε Facebook και Instagram
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση
Διαφήμιση

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Copy link
Powered by Social Snap