Βρειτε μας στα Social Media

ΚΡΉΤΗ

Τουρισμός στην Κρήτη: Ποιες χώρες κάλυψαν τους 70.000 Ρώσους και Ουκρανούς που δεν ήρθαν φέτος στο νησί

Δημοσιεύτηκε

στις

τουρίστες
Διαφήμιση xalkiadakis
Διαφήμιση xalkiadakis
165 Shares

O Ιούλιος είναι παραδοσιακά ο μήνας που η Κρήτη υποδέχεται τους περισσότερους ξένους τουρίστες, φτάνοντας τα όρια της από πλευράς πληροτήτων στα τουριστικά καταλύματα όλων των τύπων και στους τέσσερις νομούς.

Οι Έλληνες τουρίστες είναι εκείνοι που καταλαμβάνουν πολλά από τα κρεβάτια του νησιού τον μήνα Αύγουστο, «κλέβοντας» διανυκτερεύσεις από τους ξένους. Το μεγάλο πάντως στοίχημα που πρέπει να κερδηθεί φέτος, είναι αυτό ακριβώς των διανυκτερεύσεων και των εσόδων, αφού πέρυσι, «δεύτερη σεζόν πανδημίας», η μέση δαπάνη των ξένων αυξήθηκε κατά 30%, ως αποτέλεσμα σε μεγάλο βαθμό της αύξησης της μέσης παραμονής κατά σχεδόν δύο ημέρες.

Τα επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι ο Ιούλιος του 2019 δεν ήταν ο μήνας ρεκόρ όλων των εποχών για την Κρήτη, αλλά ο Ιούλιος του 2018, όπου οι ξένες αφίξεις έφτασαν στο αεροδρόμιο του Ηρακλείου τις 657.000, 12.000 περισσότερες από το 2019.

Ο φετινός αντίστοιχος μήνας είναι εκείνος που κατέρριψε τελικά αυτό το ιστορικό ρεκόρ, με 686.300 αφίξεις από 37 χώρες από όλο τον κόσμο. Το εντυπωσιακά σοβαρό στοιχείο είναι ότι η Κρήτη κατάφερε όχι μόνο να καλύψει τις απώλειες των Ρώσων και των Ουκρανών τουριστών, που τον Ιούλιο του 2019 ήταν 70.500, αλλά να τις υπερκαλύψει.

Τα στοιχεία από το αεροδρόμιο των Χανίων δεν έχουν ακόμη εκδοθεί, όμως φαίνεται ότι η «φόρα» του Ιουνίου, συνεχίστηκε και τον Ιούλιο και σίγουρα μιλάμε για πάνω από 220.000 αφίξεις ξένων τουριστών, νούμερο κοντά ή και πάνω από τον αντίστοιχο μήνα του ’19.

Ποιες χώρες κάλυψαν τις απώλειες

Διψήφια σημαντική αύξηση κατέγραψαν οι Γερμανοί τουρίστες, αφού τον Ιούλιο ήρθαν μέσω του αεροδρομίου του Ηρακλείου 23% περισσότεροι σε σχέση με τον Ιούλιο του 2019 και ανήλθαν σε 183.300.

Δώδεκα χιλιάδες περισσότεροι Βρετανοί επισκέπτες ήρθαν τον προηγούμενο μήνα, απευθείας στο νησί, που ανήλθαν στο σύνολο τους σε 95.200.

Σημαντικά αυξημένοι ήταν και η Γάλλοι τουρίστες, που σημείωσαν άνοδο τον Ιούλιο φέτος κατά 23.4%, σχεδόν 15.000 περισσότεροι σε σχέση με το 2019. Αυτές οι τρεις αγορές, που είναι οι μεγαλύτερες και οι παραδοσιακές για την Ελλάδα, κάλυψαν ουσιαστικά το κενό των Ρώσων και των Ουκρανών.

Μια ματιά στα στοιχεία των άλλων μεγάλων χωρών που «στέλνουν» τουρίστες στην Ελλάδα δείχνουν ότι οι Ολλανδοί παρέμειναν σταθεροί, κατά 25,5 % αυξήθηκαν οι Πολωνοί και πάνω από 30% αύξηση κατέγραψαν οι Ελβετοί τουρίστες. Ρουμάνοι, Αυστριακοί και Βέλγοι επίσης κατέγραψαν αύξηση αφίξεων. Μικρή μείωση σημείωσαν στις αφίξεις τους τον Ιούλιο οι Ιταλοί τουρίστες και οι επισκέπτες από το Ισραήλ.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του αεροδρομίου του Ηρακλείου, οι διεθνείς αφίξεις του Αυγούστου θα ανέλθουν σε περίπου 665.000 και ίσως καταγράψουν μονοψήφια ποσοστιαία αύξηση σε σχέση με τον Αύγουστο του 2019.

Πάντως όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι οι 270.000 Ρώσοι τουρίστες που ήρθαν το 2019 θα αντικατασταθούν από Ευρωπαίους, όπως και οι 43.000 Ουκρανοί. Πρόκειται για ένα σύνολο 312.000 επισκεπτών που αντιπροσωπεύουν σχεδόν μισό μήνα αιχμής για το νησί.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στα μεγάλα ξενοδοχεία υπάρχουν κρατήσεις μέχρι και αρχές Νοεμβρίου, κυρίως στα resorts που βρίσκονται στα Βόρεια της Κρήτης, πολλά από τα οποία άνοιξαν ακόμα και από τον Απρίλιο.

Πηγή: news247 | Βίκυ Βαμιεδάκη

τουρίστες
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση louvro
Διαφήμιση vision
Ακολουθήστε το Daynight.gr σε Google News, Facebook και Instagram.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Daynight.gr
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση cretan
Διαφήμιση louvro
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση vision
Διαφήμιση
Διαφήμιση gialos
Διαφήμιση

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Copy link
Powered by Social Snap