Βρειτε μας στα Social Media

ΚΡΗΤΗ

Τουρισμός στην Κρήτη: Από το Πάσχα οι πρώτοι τουρίστες

Δημοσιεύτηκε

στις

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Γυρίσαμε 30 χρόνια πίσω. Χάθηκαν 1 δισεκατομμύριο τουρίστες και 1,1 τρισεκατομμύρια δολάρια από τις αφίξεις σε ολόκληρο τον κόσμο, ποσό που κατά μέσο όρο αντιστοιχεί σε απώλειες άνω των 2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων του παγκόσμιου ΑΕΠ, ενώ σε κίνδυνο έχουν τεθεί 100-120 εκατομμύρια θέσεις εργασίας άμεσα εξαρτημένες από τον τουρισμό.
Τα σοκαριστικά αυτά στοιχεία έρχονται από τον προσωρινό απολογισμό της χρονιάς του κορωνοϊού που συνέταξε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού στην τελευταία του έκθεση, τονίζοντας την άνευ προηγουμένου – στα καταγεγραμμένα χρονικά – ζημιά που έχει υποστεί ο κλάδος με την εξίσου ανατριχιαστική εκτίμηση, ότι η επανάκαμψη στα επίπεδα του 2019 μπορεί να απαιτήσει από δυόμισι έως ακόμα και τέσσερα ολόκληρα χρόνια, ανάλογα με το καθένα από τα τρία σενάρια που έχει εκπονήσει!
Η στατιστική του τουριστικού Αρμαγεδδώνα είναι απλά ένα “καρέ” της γενικότερης εικόνας που περιλαμβάνει το θολό τοπίο για τον τουρισμό του 2021 και το ακόμα πιο δυσδιάκριτο των ραγδαίων αλλαγών που επέρχονται, και τις οποίες κανείς δεν μπορεί να προβλέψει, τουλάχιστον επί του παρόντος. Ψηφιακός μετασχηματισμός, ψυχολογία ταξιδιωτών, απρόβλεπτοι παράγοντες στην πορεία της πανδημίας, εξέλιξη των εμβολισμών και βιωσιμότητα μεγάλων “παιχτών” του τουρισμού στην παγκόσμια αγορά αποτελούν μερικές μόνο από τις παραμέτρους αυτής της εξίσωσης με ένα μεγάλο “άγνωστο Χ”: πώς θα εξελιχθεί η νέα σεζόν και πότε θα επιτευχθεί η επιστροφή στην ομαλότητα, όποια μορφή και αν έχει αυτή.

Κατακλυσμιαίες εξελίξεις

Η εξέλιξη της πανδημίας θα κρίνει τα πάντα και βεβαίως το χρονικό ορίζοντα επιστροφής στην τουριστική κανονικότητα, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συλλόγου Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Πρακτόρων Κρήτης κ. Μιχάλη Βλατάκη, ο οποίος επισημαίνει ότι η εμπειρία του 2020 δείχνει πως όντως γυρίσαμε 30 χρόνια πίσω λόγω των κατακλυσμιαίων εξελίξεων στο επίπεδο της πανδημίας. Για τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Διευθυντών Ξενοδοχείων κ. Γιώργο Πελεκανάκη το απαισιόδοξο σενάριο της ανάκαμψης στα επίπεδα του 2019 το 2024, που καταγράφει η έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού, δεν αποτελεί έκπληξη καθώς ο ίδιος ήδη από το καλοκαίρι είχε κάνει αυτή την εκτίμηση για την επιστροφή στην “ομαλότητα”, καταγράφοντας επίσης την αγωνία του για την επόμενη μέρα.

«Δεν κινείται τίποτα»

Και οι δύο γνωστοί τουριστικοί παράγοντες επισημαίνουν ότι κάθε εκτίμηση είναι παρακινδυνευμένη, καθώς αυτή την περίοδο, που παραδοσιακά καταγράφονται οι τάσεις της σεζόν, «δεν κινείται» – χωρίς υπερβολή – «τίποτα». Την ίδια στιγμή που οι όποιες διαδικτυακές τουριστικές εκθέσεις, σύμφωνα με τον κ. Βλατάκη, αποδείχτηκαν παταγώδη αποτυχία.
Μάλιστα, ο κ. Πελεκανάκης χαρακτηρίζει το 2021 ακόμα πιο δύσκολη χρονιά σε σχέση με την προηγούμενη, ξεκινώντας τις διαπιστώσεις του από το ότι μέχρι το ξέσπασμα της πανδημίας εκτός Ασίας, τον περσινό Μάρτιο, είχε ήδη εκδηλωθεί με τη μορφή κρατήσεων ένα πρώτο ενδιαφέρον των ταξιδιωτών. «Τώρα δεν πουλιέται τίποτα». Το μόνο που υπάρχει σε επίπεδο κρατήσεων είναι αυτές που έχουν μεταφερθεί από το 2020, όπως διευκρινίζει ο κ. Μιχάλης Βλατάκης, προσθέτοντας ότι η ψυχολογία αποτελεί έναν από τους κρισιμότερους παράγοντες σε αυτή την ιστορία. Δεν υπάρχει ψυχολογία του ταξιδιώτη στον ταξιδιώτη, το ταξίδι είναι το τελευταίο που τους ενδιαφέρει αυτή τη στιγμή, με δεδομένο και το στοιχείο του φόβου που είναι ακόμα έντονο σε όλους.

Σεζόν… last second

Και οι δύο συμφωνούν ότι με αυτή την αφετηρία εκείνο που θα καθορίσει την έκβαση της φετινής τουριστικής σεζόν θα είναι όχι απλά οι last minute (τελευταίου λεπτού) κρατήσεις, αλλά οι last second (τελευταίου δευτερολέπτου), όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Συλλόγου Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Πρακτόρων Κρήτης. Σύμφωνα με τον ίδιο, κανείς δεν μπορεί να προβλέψει πώς θα αντιδράσει ο καταναλωτής, γεγονός που μας προϊδεάζει ότι πρέπει να έχουμε “γερό στομάχι”, μιας που δεν αναμένεται τίποτα σε επίπεδο κρατήσεων τουλάχιστον ως τον Φεβρουάριο, ενδεχομένως και ως τον Μάρτιο.
«Θα πετάς την Παρασκευή και θα κάνεις κράτηση την Τετάρτη», συμφωνεί από την πλευρά του ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Διευθυντών Ξενοδοχείων, συμπληρώνοντας τις εκτιμήσεις του με το ότι ο κόσμος φοβάται και περιμένει να δει πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα. Γιατί δεν είναι μόνο η πανδημία. Έχει ακούσει πολλά για τους μεγάλους tour operators. Ελπίζει στο εμβόλιο, αλλά διαπιστώνει ότι απαιτείται χρόνος μέχρι να μπει το τρένο στις ράγες, από την παραγωγή ως τη διανομή και τον εμβολιασμό ενός σημαντικού ποσοστού του πληθυσμού. Και όλα αυτά βεβαίως υπό το πρίσμα της πορείας της πανδημίας σε τοπικό και διεθνές επίπεδο.

Όλα “είναι στον αέρα” και για το 2021

«Δεν είναι εύκολη υπόθεση. Θα απαιτήσει πολύ χρόνο», δηλώνει ο κ. Πελεκανάκης, προσθέτοντας στη λίστα των επιβαρυντικών παραγόντων και τα όσα αποκόμισαν οι ταξιδιώτες μέσα στο 2020 με τα voucher και τα “πέρα-δώθε”. Έκλεισε για παράδειγμα η Μεγάλη Βρετανία την Κρήτη στις 10 Σεπτεμβρίου και γέμισαν τα Δωδεκάνησα με Βρετανούς τουρίστες. Έκλεισε η Γερμανία την Τουρκία και οι Γερμανοί στράφηκαν στην Ελλάδα. Πράγματα πρωτόφαντα για μια και μόνη κίνηση.
«Ο κόσμος ήρθε πέρυσι με οδηγό τις συγκυρίες», σύμφωνα με τον Πελεκανάκη, ο οποίος έδωσε έμφαση στο ότι όλα είναι κυριολεκτικά «στον αέρα», γεγονός που κάνει το 2021 ακόμα πιο δύσκολο από το 2020 όσον αφορά στον τουρισμό.

Κρητικός τουρισμός: Μονόδρομος να ξεκινήσει η νέα σεζόν

Η Κρήτη και η Ελλάδα, παρά τις μεγάλες δυσκολίες, απέδειξαν ότι προσπάθησαν και έδειξαν προς τον υπόλοιπο κόσμο μια πολύ καλή εικόνα, γεγονός που επιτρέπει να περάσουν ακτίδες αισιοδοξίας από τις χαραμάδες του επερχόμενου καλοκαιριού. Για τον κ. Μιχάλη Βλατάκη, η σεζόν θα ξεκινήσει καθώς «είναι μονόδρομος να κυλήσει η οικονομία, οποιαδήποτε μορφή και αν έχει ο φετινός τουρισμός. Αν δε συμβεί αυτό, η καταστροφή θα είναι πολύ μεγάλη».
«Διεκδικούμε μια γρηγορότερη επανεκκίνηση και αυτό που χρειαζόμαστε είναι, εκτός από την προσπάθεια, και λίγη τύχη», σημειώνει χαρακτηριστικά.
«Πέρυσι το 50% των ξενοδοχείων έμεινε κλειστό. Δεύτερη χρονιά δεν το αντέχει κανείς. Και αυτό σημαίνει ότι με νύχια και με δόντια θα προσπαθήσουν να ανοίξουν όλοι», σύμφωνα με τον κ. Γιώργο Πελεκανάκη. Όμως, ο ίδιος θέτει μια σημαντική παράμετρο σε αυτή την ιστορία: «Εμείς θα προσπαθήσουμε να αντέξουμε. Τα ξενοδοχεία είναι εδώ και δε φεύγουν από τη θέση τους. Τι γίνεται όμως με τους συνεργάτες μας. Θα αντέξουν; Οι tour operatiors, οι αεροπορικές εταιρείες, θα τα καταφέρουν; Τι θα γίνει με τα χρωστούμενα» και τα μύρια όσα που συνθέτουν το τοπίο στην ομίχλη, το οποίο δεν αναμένεται να αρχίσει να δίνει μια στοιχειωδώς πιο σαφή εικόνα τουλάχιστον μέχρι τον Απρίλη, με ορόσημο το Πάσχα των καθολικών. Ας μην ξεχνάμε τα όσα έγιναν με την Thomas Cook, για να αντιληφθεί κανείς το μέγεθος της ανησυχίας ή έστω του προβληματισμού.
«Μια σπίθα που μπορεί να μας δείξει πως η καταστροφή μπορεί να έρθει ανά πάσα στιγμή», όπως εξηγεί ο κ. Βλατάκης, ο οποίος συμφωνεί στο ότι είναι μεγάλη η πιθανότητα συγκλονιστικών αλλαγών σε όλους τους τομείς. Αλλαγών που αφορούν εν γένει το τουριστικό σκηνικό, όπως τουλάχιστον το γνωρίζαμε. Άλλωστε, αυτό που συνέβη το 2020 ήταν κάτι που κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί ότι θα “δραπέτευε” από τις σελίδες των βιβλίων και τη φαντασία των σεναριογράφων, φτάνοντας στον πραγματικό κόσμο. Όπως ουδείς δε θα τολμούσε να διανοηθεί πέρυσι τέτοια εποχή ότι θα έπεφτε μια τέτοια “πυρηνική βόμβα” πάνω στον παγκόσμιο τουρισμό. Έτσι κανείς δεν μπορεί να κάνει την παραμικρή πραγματιστική εκτίμηση που να αφορά στη φετινή χρονιά, πέρα από το ότι στα σίγουρα έρχονται ραγδαίες αλλαγές και στον τουρισμό, γεγονός που πρέπει να μας βρει όλους έτοιμους ή τουλάχιστον ευέλικτους, μιας που απουσιάζει το στοιχείο της προβλεψιμότητας.
Διαβάστε τη συνέχεια στο neakriti

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση SYNKA
Διαφήμιση Cretanphysis Face Cream
Σχολίασε το άρθρο
Ακολουθήστε το Daynight.gr σε Facebook και Instagram
Διαφήμιση SYNKA
Διαφήμιση Cretanphysis Face Cream

ΣΧΟΛΙΑ:

Το Daynight.gr σέβεται απόλυτα το δικαίωμα σας στην ελεύθερη γνώμη στο πλαίσιο πάντα ενός κόσμιου διαλόγου. Τα σχόλια που ακολουθούν εκφράζουν και απηχούν αποκλειστικά τον αναγνώστη/ρια και το Daynight.gr διατητηρεί το δικαίωμα να μην αναρτά ή/και να διαγράφει απρεπή, υβριστικά και διαφημιστικά σχόλια.

ΚΡΗΤΗ

Τι συμβαίνει στην αγορά ακινήτων της Κρήτης;

Δημοσιεύτηκε

στις

διαμερισμα τιμες αγορα ακινητων
8 Shares

Iδιαίτερη είναι η εικόνας της αγοράς διαμερισμάτων στις τέσσερις μεγάλες πόλεις της Κρήτης, καθώς η έλλειψη προφοράς έχει κρατήσει τις τιμές σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα ενώ δεν υπάρχει μεγάλη απόκλιση ανάμεσα στα νεόδμητα και τα πολύ παλιά διαμερίσματα.

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της εταιρείας συμβούλων GEOAXIS, η διαφορά στην τιμή αγοράς των νέων διαμερισμάτων (έως 10 ετών) και των παλιών (άνω της 30ετίας) δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλη και κυμαίνεται στο 25% περίπου, όταν σε άλλες πόλεις της Ελλάδας, όπως η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη, η απόκλιση αγγίζει και το 50%.

Τα στοιχεία της μελέτης – όπως παρουσιάζονται στο bizness.gr – συνηγορούν ότι οι λόγοι που συμβαίνει αυτό έγκεινται σε δύο τομείς:

  • η προσφορά είναι μικρή αφού και στις 4 πόλεις δεν υπάρχει πλέον γη διαθέσιμη για κατασκευή νέων σπιτιών
  • πολλά από τα παλιά διαμερίσματα λόγω τουρισμού και AirBnB έχουν ανακαινιστεί και παρόλη την παλαιότητά τους, προσφέρουν μια καλή εμπειρία στέγασης

Η έρευνα αφορά σε διαμερίσματα μέσης, τυπικής ποιότητας κατασκευής βάσει της ηλικίας τους και στεγασμένα σε απολύτως τυπικές πολυκατοικίες δίχως ιδιαιτερότητες στην αρχιτεκτονική, στη θέα, στις παροχές κλπ. εμβαδού από 70 τμ έως 120 τμ.

Νεόδμητα Διαμερίσματα

Στα νέα σε ηλικία διαμερίσματα διάμεσης επιφανείας 90 τμ, ηλικίας 8 ετών και 2ου ορόφου, η μέση τιμή για ένα απολύτως τυπικό διαμέρισμα βρίσκεται στα 1.840 euro/τμ. Οι υψηλότερες αξίες καταγράφονται στο Ηράκλειο (1.980euro/τμ) και ακολουθούν η περιοχή του Αγίου Νικολάου (1.884euro/τμ), το Ρέθυμνο (1.788euro/τμ) και τέλος τα Χανιά (1.707euro/τμ).

Αναφορικά με τις διαθέσιμες επιφάνειες, με δεδομένο τη διάμεση επιφάνεια των 90τμ, η μεγαλύτερη διάμεση διαθέσιμη προς πώληση καταγράφεται στον Άγιο Νικόλαο με 105τμ, και έπειτα στα Χανιά 90τμ, στο Ρέθυμνο 85τμ και τέλος στο Ηράκλειο 80τμ.

Παλαιότερα Διαμερίσματα

Όσον αφορά στα διαμερίσματα παλαιότητας διάμεσης επιφανείας 99 τμ, διάμεσης ηλικίας 37 ετών και 2ου ορόφου, η έρευνα αγοράς οδήγησε στο συμπέρασμα ότι η μέση τιμή για ένα απολύτως τυπικό διαμέρισμα βρίσκεται στα 1.360 euro/τμ, δηλαδή στο 74% της αξίας ενός νεόδμητου διαμερίσματος.

Οι υψηλότερες αξίες καταγράφονται στον Άγιο Νικόλαο (1.714euro/τμ) και εν συνεχεία στο Ρέθυμνο (1.525euro/τμ), στα Χανιά (1.143euro/τμ) και τέλος στο Ηράκλειο (1.053euro/τμ). Με βάση τα παραπάνω, ο Άγιος Νικόλαος συνεχίζει να κινείται σε υψηλά επίπεδα τιμών σε σχέση με τις υπόλοιπες πόλεις. Αυτό δικαιολογείται από την πολύ μεγάλη έλλειψη διάθεσης ακινήτων και το γεγονός ότι σε τέτοιου είδους μικρή πληθυσμιακά πόλη, οι κάτοικοι επιλέγουν την ιδιοκατοίκηση και την ανοικοδόμηση ιδιόκτητων και οικογενειακών ακινήτων και σε κοντινές περιοχές και όχι στο αμιγώς αστικό κέντρο.

Με δεδομένο τη διάμεση επιφάνεια των 99τμ, φαίνεται ότι τα παλαιότερα σε ηλικία διαμερίσματα καταλάμβαναν μεγαλύτερη επιφάνεια ακολουθώντας την τάση της τότε εποχής. Η μεγαλύτερη διάμεση διαθέσιμη προς πώληση επιφάνεια καταγράφεται στα Χανιά με 105τμ και έπειτα στο Ηράκλειο 104τμ,στο Ρέθυμνο 98τμ και τέλος στον Άγιο Νικόλαο 90τμ.

Πηγή: bizness.gr

διαμερισμα τιμες αγορα ακινητων
8 Shares
συνεχεια αναγνωσης

ΚΡΗΤΗ

Τραγική φιγούρα ο πατέρας του αδικοχαμένου Νάθαν στον τόπο του τροχαίου

Δημοσιεύτηκε

στις

τροχαίο
21 Shares

Σε άθλια κατάσταση, έφτασε στην Κρήτη, από το Βόλο όπου μένει, ο πατέρας του 42χρονου Νάθαν ο οποίος έχασε τη ζωή του στο τραγικό τροχαίο στο Μπαλί.

Ο φίλος του Νάθαν, Γιώργος Συμιανάκης, μιλώντας στο Cretalive σοκάρει περιγράφοντας το πώς βρήκε τους φίλους του, αρχικά την 32χρονη Σβέτα και λίγο μετά τον Νάθαν.

Όπως λέει ο ίδιος, πληροφορήθηκε το απόγευμα της Παρασκευής ότι ο φίλος του και η γυναίκα του αγνοούνταν και πήρε το αυτοκίνητό του μαζί με τη σύζυγό του και άρχισε να “ψάχνει” σπιθαμή προς σπιθαμή την εθνική οδό.

Με την επιμονή του και με οδηγό την παρατηρητικότητά του, καθώς στο σημείο η προστατευτική μπάρα ήταν κομμένη – από προηγούμενο τροχαίο –  ο Γιώργος σταμάτησε και λίγα λεπτά μετά άρχισε να ανακαλύπτει κομμάτια της μηχανής. Αμέσως μετά είδε το σακίδιο της 32χρονης και λίγα εκατοστά πιο δίπλα είδε την ίδια αναίσθητη. Το σώμα της ήταν μέσα στους θάμνους γι αυτό και δεν είχε δει κανείς τίποτα έως τότε παρά το γεγονός ότι ήταν σε μια απόσταση 2 μέτρων από τον ΒΟΑΚ.

“Θα είχε σωθεί ο Νάθαν, αν είχαν βρεθεί εγκαίρως”

Υπενθυμίζεται ότι όπως είπε επίσης στο Cretalive ο ιατροδικαστής Σταμάτης Μπελιβάνης, ο θάνατός του Νάθαν προήλθε μεταξύ άλλων από κακώσεις σπλάχνων κοιλίας και σύμφωνα με την εκτίμησή του θα μπορούσε να είχε σωθεί αν είχαν βρεθεί εγκαίρως.

Ως χρόνος θανάτου τοποθετείται είτε η 12η είτε η 13η Απριλίου, όπερ σημαίνει ότι το δυστύχημα συνέβη εκείνες τις ημέρες, 4-5 ημέρες πριν βρεθούν ο άτυχος άνδρας και η 32χρονη σύντροφός του.

 
*Κεντρική φωτογραφία αρχείου

τροχαίο
21 Shares
συνεχεια αναγνωσης

ΡΕΘΥΜΝΟ

Ιστορική φωτογραφία: Ο Κώστας Μουντάκης διδάσκει τα μυστικά της λύρας σε Ρεθυμνιωτόπουλα!

Δημοσιεύτηκε

στις

Μουντάκης

Mια μοναδική φωτογραφία ανέσυρε από το φωτογραφικό του αρχείο ο φωτογράφος Νίκος Μπουζιάνης από τη Ναύπακτο.

Στην εν λόγω φωτογραφία, η οποία χρονολογείται στις αρχές της δεκαετίας του ’80 και την οποία απέστειλε στο cretalive, απεικονίζεται ο θρυλικός Ρεθυμνιώτης λυράρης, Κώστας Μουντάκης, να διδάσκει τα μυστικά της λύρας σε μικρά ρεθυμνιωτόπουλα στο Τζαμί Νερατζέ (Ωδείο).

Με την πραγματικά ιστορική αυτή φωτογραφία, έστειλε και το ακόλουθο συνοδευτικό κείμενο:

«Περνούσα απ’ έξω, νομίζω ότι ήταν το παλιό Τζαμί στο Ρέθυμνο όταν άκουσα πολλές Λύρες να παίζουν. Μπήκα μέσα και έκπληκτος είδα τον Μουντάκη να κάνει μάθημα σε παιδιά.

Μουντάκης Ρέθυμνο Μαθητές

© Νίκος Μπουζιάνης

Αφού φωτογράφησα σκέφτηκα στο διάλειμμα να του ζητήσω να πάω στο σπίτι του, δήθεν να τον φωτογραφίσω, αλλά στην ουσία λαχταρούσα να τον ακούσω να παίζει Λύρα. Ντρεπόμουν να το ζητήσω, ενώ με αυτό το πρόσχημα θα είχα σήμερα  ένα πολύτιμο ντοκουμέντο.

Δυστυχώς δεν σώζονται όλες οι φωτογραφίες γιατί κάποτε πέταξα πολλά κομμάτια φιλμ της περιόδου πριν το 1986 γιατί δεν τα θεωρούσα καλα. Δυστυχώς έτσι έκανα, αλλά τα χρόνια  δεν γυρνάνε πίσω. Θυμάμαι πολύ έντονα το πορτραίτο ενός παιδιού με την Λύρα. Την στέλνω για δημοσίευση στην Κρήτη».

Σχετικά με την τεχνική της διδασκαλίας, ο μέγιστος Κώστας Μουντάκης είχε αναφέρει:

“…Δεν τους διδάσκω πεντάγραμμο, αλλά με τον δικό μου τρόπο, στα δάχτυλά τους, τους δείχνω που είναι ο κάθε τόνος. Έτσι μαθαίνουν εύκολα όταν τους τραγουδώ τις νότες. Θέλω μαζί με την τεχνική να καλλιεργούν και την ψυχική τους ευαισθησία. Όχι πράγματα σε καλούπι. Πρέπει ο κάθε λαϊκός μουσικός που εκφράζεται με το συναίσθημα και το ένστικτο του να δημιουργεί ανάλογα με την ψυχική του διάθεση τον χαρακτήρα του, τα γεννήματα του. Να βάλει τον εαυτό του μέσα. Αυτό του δίνω εγώ να καταλάβει. Εγώ θα του πω τί; βάσεις, θα του δείξω τις ρίζες, κι ας τον-ε. Δεν τον καθηλώνω…”.

Μουντάκης
συνεχεια αναγνωσης

ΡΕΘΥΜΝΟ

Θλίψη στα Λιβάδια Μυλοποτάμου για τον ξαφνικό χαμό του Γρηγόρη Χρυσού

Δημοσιεύτηκε

στις

επιχειρηματίας
176 Shares

Μεγάλη θλίψη στα Λιβάδια Μυλοποτάμου από τον ξαφνικό θάνατο του γνωστού μερακλή και καλού οικογενειάρχη Γρηγόρη Χρυσού.

Ο Γρηγόρης Χρυσός ήταν μόλις 58 ετών, κατάγονταν από τα Λιβάδια Μυλοποτάμου, αστυνομικός και δούλευε στις δικαστικές φυλακές Χανίων, ως Διοικητής της Εξωτερικής Φρουράς, ενώ τα τελευταία χρόνια ζούσε μόνιμα στα Χανιά.

Ήταν παντρεμένος και είχε δύο παιδιά, ενώ η γυναίκα του ήταν αδερφή του Νίκου Ζωιδάκη.

Σύμφωνα με πληροφορίες χθες είχε επισκεφθεί γνωστούς του στο Ρέθυμνο και κατά την επιστροφή του στα Χανιά, φαίνεται ότι τον πρόδωσε η καρδιά του.

Η οικογένειά του ανησύχησε αφού δεν μπορούσαν να έρθουν σε επαφή μαζί του παρά τις απεγνωσμένες προσπάθειες και αφού γνώριζαν ότι είχε εγκαταλείψει τους φίλους του στο Ρέθυμνο.

Αφού τον αναζήτησαν φίλοι και συγγενείς, βρέθηκε τελικά σήμερα το μεσημέρι, ακινητοποιημένο το αυτοκίνητό του και στην άκρη του δρόμου, στην περιοχή Πετρέ.

Ο Γρηγόρης Χρυσός μεταφέρθηκε άμεσα στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου, όπου εκεί απλά διαπιστώθηκε ο θάνατός του.

Η ιατροδικαστική εξέταση θα διαπιστώσει τα ακριβή αίτια του θανάτου.

Η κηδεία θα τελεστεί αύριο, στις 12:00 το μεσημέρι, στα Λιβάδια Μυλοποτάμου.

Η Γενική Γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής, Σοφία Νικολάου, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Νιώθω βαθιά θλίψη για τον αδόκητο χαμό ενός άξιου στελέχους του Καταστήματος Κράτησης Χανίων. Ο Γρηγόρης ήταν αγαπητός στους συναδέλφους του και υπηρέτησε με συνέπεια και επαγγελματισμό στη θέση την οποία βρισκόταν. Ο ξαφνικός χαμός του μας συγκλόνισε όλους. Εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένειά του, οι σκέψεις μας βρίσκονται μαζί τους».

Πηγή: politikakritis

επιχειρηματίας
176 Shares
συνεχεια αναγνωσης

ΚΡΗΤΗ

Αποκάλυψη: Τα «γυρίζει» ο 40χρονος για τον θάνατο της Κορίνας

Δημοσιεύτηκε

στις

Κορίνα
31 Shares

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Βασίλη Χήτου για το newsit, η συμπληρωματική κατάθεση του 40χρονου Κρητικού για τον θάνατο και την πτώση στο γκρεμό της 27χρονης Κορίνας, δίνει άλλη διάσταση επιτείνοντας έτσι το θρίλερ, για τις αδιευκρίνιστες συνθήκες, που εκείνη έχασε τη ζωή της όταν το αμάξι τους έπεσε σε γκρεμό στη Γαύδο και με την ίδια να μένει αβοήθητη για τουλάχιστον 5 ώρες, ενώ ο ίδιος κατάφερε να σωθεί και να ανέβει στο δρόμο!

Η νέα κατάθεση για την 2η ταχύτητα

Ο 40χρονος, με συμπληρωματική του κατάθεση στο αρμόδιο τμήμα Τροχαίας, έρχεται να επιβεβαιώσει πως πράγματι το όχημα είχε στο κιβώτιο ταχυτήτων την 2η ταχύτητα, που αποδείχτηκε και η μοιραία όταν έθεσε σε λειτουργεία την μηχανή για να ανάψει το καλοριφέρ και να ζεσταθούν. Ο 40χρονος φέρεται να αναφέρει πως: «Όντως, έτσι είναι γιατί έκανα το λάθος όταν γύρισα το κλειδί της μηχανής να πατήσω ταυτόχρονα και το αμπραγιάζ του συμπλέκτη, κάτι που συνηθίζουν πολύ παλιοί οδηγοί, με αποτέλεσμα να … εκτιναχθεί το ΙΧ προς το γκρεμό πριν προλάβω να κάνω οτιδήποτε… Κρυώναμε, το ίδιο και η Κορίνα που τη ρώτησα και έτσι αποφάσισα να ανοίξω το καλοριφέρ για να ζεσταθούμε, αφού βρισκόταν ήδη σε κατηφόρα όπως και το είχα σταθμεύσει.»

 

Φ. Σκαμπαρδώνης: «Δεν στάθμευσε σε κατηφόρα …»

Ο νομικός εκπρόσωπος της οικογένειας Φίλιππος Σκαμπαρδώνης με τον οποίο επικοινώνησε το newsit.gr, ανέφερε μετά βεβαιότητας πως «το σημείο όπου είχε παρκάρει ο 40χρονος το αυτοκίνητό του δεν είχε κατωφέρεια, επομένως δεν δικαιολογείται σε καμία περίπτωση η «εκτίναξη» και μάλιστα με 2η και όχι 1η ταχύτητα …». Κάτι που σημαίνει πως σε μια τέτοια περίπτωση με την απελευθέρωση και μόνο του συμπλέκτη η μηχανή θα έσβηνε αυτομάτως. Ο 40χρονος πάντως δεν ήταν σίγουρος για το τι συνέβη και με το χειρόφρενο ενώ το απέδωσε ή στο ότι δεν είχε «κουμπώσει» καλά ή ότι κάποια στιγμή αντιληφθήκαμε όπως πως μας ενοχλούσε για να καθόμαστε πιο αναπαυτικά.

Για όλα φταίει το «μετατραυματικό σοκ»

Αξιωματικός, πάντως που ρωτήθηκε από το newsit.gr, απέδωσε αυτήν την «διαφορετική» απ’ την αρχική εκδοχή του, στο γεγονός ότι ίσως να βρισκόταν σε σύγχυση απ’ το «μετατραυματικό σοκ» καθώς και ο ίδιος έφερε τραύματα ενώ «τρόμαξε» -όπως τους είπε- να απεγκλωβιστεί απ’ την καμπίνα για να μπορέσει να ανέβει έστω και ξυπόλυτος στον δρόμο και να ζητήσει βοήθεια. Πάντως ο 40χρονος φέρεται να είπε στους αστυνομικούς ότι δεν βρισκόταν σε πλήρη διαύγεια καθώς είχε χρήση οινοπνευματωδών μέσα στο όχημα. Κάτι βέβαια που πρέπει να αποδειχθεί απ’ τις εργαστηριακές εξετάσεις.

Οικογένεια Κορίνας: «Κάποιο λάκκο έχει η φάβα»

Αξίζει να σημειωθεί πως απ’ την πρώτη στιγμή η οικογένεια της Κερκυραίας, υποστηρίζει ότι πίσω απ’ την μοιραία κατάληξη της κόρης τους, πρέπει να βρίσκονται άλλοι πιο σοβαροί λόγοι ακόμη ίσως και «εγκληματική ενέργεια». Η άτυχη Κορίνα, σπούδαζε αρχιτεκτονική στην Κρήτη και έκανε την διπλωματική της.

Ο 40χρονος πάντως είχε καταθέσει πως εκείνη την τραγική νύχτα «σαν ζευγαράκι φάγαμε κάποια σουβλάκια, φύγαμε από ένα τοπικό σουβλατζίδικο εκεί στο Καστρί κατά τη 1 η ώρα κοντά και πήγαμε στο Βαθύ Σελί εκεί στο σημείο, ένα πάρα πολύ ωραίο μέρος και έχει θέα όλο το Λιβυκό πέλαγος …».

Κορίνα
31 Shares
συνεχεια αναγνωσης

ΡΕΘΥΜΝΟ

Μέλη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ συγκεντρώθηκαν έξω από το στρατόπεδο Ρεθύμνου

Δημοσιεύτηκε

στις

KKE
51 Shares

Συγκέντρωση έξω από το 547 ΑΜ/ΤΠ-Κέντρο Εκπαίδευσης Νεοσυλλέκτων, στο Ρέθυμνο, πραγματοποίησαν , το Σάββατο , οι Τομεακές Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ Ρεθύμνου, τηρώντας όλα τα μέτρα προστασίας. Η παρέμβαση έγινε στο πλαίσιο της πανελλαδικής καμπάνιας του ΚΚΕ και της ΚΝΕ για τα δικαιώματα των στρατευμένων, ενάντια στη αύξηση της θητείας, για την οικονομική στήριξη των φαντάρων, κόντρα στον αυταρχισμό και την καταστολή καθώς και για μέτρα προστασίας της υγείας στα στρατόπεδα, όχι δαπάνες για ΝΑΤΟ και ΕΕ.

Στη συγκέντρωση παραβρέθηκαν οι δημοτικοί σύμβουλοι, Ρεθύμνου, Μανούσος Μανουσογιάννης και Αγίου Βασιλείου, Χαρά Βρυλάκη. Επίσης παραβρέθηκε ο Νίκος Μανουσάκης, μέλος του ΓΠ Κρήτης και περιφερειακός σύμβουλος ο οποίος δήλωσε:

«Το ΚΚΕ και η ΚΝΕ είναι δίπλα σας! Κάνουμε σήμερα αυτή την συμβολική συγκέντρωση, γιατί ανησυχούμε, προβληματιζόμαστε, γιατί οι νέοι στρατευμένοι που σήμερα υπηρετούν τη στρατιωτική τους θητεία, έχουν όνειρα και αγωνίες, όπως κάθε νέος άνθρωπος και θέλουμε να απευθύνουμε κάλεσμα σε όλους τους στρατευμένους. Τα προβλήματα δεν σταματάνε στις πύλες των στρατοπέδων, ούτε η διεκδίκηση των δικαιωμάτων!

Απαιτούμε:

Όχι στην αύξηση της θητείας. Η κυβέρνηση να εξασφαλίσει εδώ και τώρα την έκτακτη οικονομική στήριξη των στρατευμένων, ώστε σε αυτές τις πολύ δύσκολες συνθήκες να μην επιβαρύνονται οι οικογένειές τους με το μεγάλο κόστος της θητείας τους.

Να εξασφαλίσουν τώρα μέτρα για την αποσυμφόρηση θαλάμων και κοινόχρηστων χώρων, συνεχή απολύμανση, επαναλαμβανόμενα διαγνωστικά τεστ. Αντί να δίνουν 4 δισ. ευρώ κάθε χρόνο για τις στρατιωτικές δαπάνες που απαιτούν η Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ, που αιματοκυλούν τους λαούς,

Να επιταχτούν άμεσα από την κυβέρνηση, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, όλες οι ιδιωτικές μονάδες Υγείας και Πρόνοιας με το προσωπικό τους, έτσι ώστε να ενισχυθεί το δημόσιο σύστημα Υγείας με περισσότερες κλίνες, ΜΕΘ, γιατρούς και νοσηλευτές. Να γίνουν άμεσα προσλήψεις μόνιμου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού.

Να αξιοποιηθούν όλα τα διαθέσιμα ασφαλή εμβόλια για να προχωρήσει γρήγορα ο εμβολιασμός των στρατιωτών και η υπεύθυνη ενημέρωσή τους από υγειονομικούς.

Να δοθούν όλες οι άδειες, και άδειες ορκωμοσίας, και να πραγματοποιούνται όλες οι έξοδοι των στρατιωτών, τηρώντας όλα τα μέτρα προστασίας. Να πραγματοποιούνται δωρεάν επαναλαμβανόμενα διαγνωστικά τεστ πριν την άδεια και πριν την επιστροφή από αυτή.

Ξέρουμε ότι τα προβλήματα που συσσωρεύονται, η ανεργία που θα μεγαλώσει στις συνθήκες της νέας καπιταλιστικής κρίσης, οι “ανατροπές του αιώνα” που φέρνουν με την κατάργηση του 8ωρου και τη θεσμοθέτηση της 10ωρης δουλειάς, την ιδιωτικοποίηση της ασφάλισης και της σύνταξης, οι χειρισμοί της κυβέρνησης για την πανδημία και η ισοπέδωση των δικαιωμάτων του λαού θα γεννήσουν μεγαλύτερη αγανάκτηση, αντιδράσεις και κινητοποιήσεις του λαού.

Καλούμε τους στρατευμένους να πουν «όχι στην καταστολή και τον αυταρχισμό!», στα σχέδια για αξιοποίηση των Ενόπλων Δυνάμεων απέναντι στο λαό,

Στη χώρα μας, όπως και στις περισσότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η αστική τάξη και η κυβέρνηση με τους κατασταλτικούς μηχανισμούς της θωρακίζεται και επιχειρεί να εκφοβίσει και να τρομοκρατήσει τον λαό. Γι’ αυτό εντείνουν τον αυταρχισμό και την καταστολή. Γι’ αυτό χτυπούν τις δίκαιες διαδηλώσεις του λαού και της νεολαίας, βάζουν αστυνομία στα Πανεπιστήμια που έχουν έναν χρόνο κλειστά, διώκουν και απολύουν αγωνιστές γιατρούς που δίνουν μάχη για όλους μας».

KKE
51 Shares
συνεχεια αναγνωσης
Διαφήμιση
Διαφήμιση SYNKA

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Copy link
Powered by Social Snap