Βρειτε μας στα Social Media

ΚΡΉΤΗ

Κρητικοί μαθητές έφτιαξαν το πιο «έξυπνο» χριστουγεννιάτικο δέντρο! | ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ

Δημοσιεύτηκε

στις

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Πατέντες με άρωμα Χριστουγέννων, σκάρωσαν οι μαθητές του ΕΠΑΛ Βρυσών, φτιάχνοντας ένα smart-Χριστουγεννιάτικο δέντρο που αντιλαμβάνεται την κίνηση και αναβοσβήνει σε όποιον το πλησιάζει, ενώ ο χειρισμός του με πολλά εφέ και εκατοντάδες λαμπιόνια γίνεται ασύρματα από κινητό τηλέφωνο μέσω bluetooth.

Στο πλαίσιο των μαθημάτων προγραμματισμού που διδάσκονται οι μαθητές του ΕΠΑΛ στον τομέα της πληροφορικής, έβαλαν λίγο πνεύμα των Χριστουγέννων και δημιούργησαν ένα «έξυπνο» χριστουγεννιάτικο δέντρο.

Στην ανακοίνωσή τους αναφέρουν:

“Θέλαμε να κάνουμε ένα έργο που θα επέτρεπε στον κώδικα μας να βγει «έξω» απ’ τη συμβατική οθόνη του υπολογιστή. Ήδη είχαμε πειραματιστεί με τη δημιουργία προγραμμάτων για arduino καθώς και εφαρμογές για κινητά στο περιβάλλον AppInventor του MIT. Έτσι η ιδέα μας πήρε μορφή όταν ανακαλύψαμε τις πολύ εντυπωσιακές ταινίες με φωτάκια RGB LED (LED strips) οι οποίες ανήκουν στην κατηγορία «addressable», δηλαδή μας επιτρέπουν μέσα από κώδικα να ελέγξουμε το κάθε φωτάκι ξεχωριστά ως προς το χρώμα, τη φωτεινότητα, τον κορεσμό και φυσικά το πότε και αν θα είναι αναμμένο ή σβηστό.

Τα εφέ λοιπόν που μπορούν να δημιουργηθούν τελειώνουν όπου τελειώνει η φαντασία. Στο βίντεο παρουσιάζονται κάποιες απ’ τις ιδέες μας. Όλα τα εφέ δημιουργήθηκαν ένα ένα με εντολές προγραμματισμού, δομές επανάληψης (απλές και πιο σύνθετες) και φυσικά είναι μόνο ένα δείγμα. Στη συνέχεια θελήσαμε να επεκταθούμε και στο αντικείμενο των έξυπνων συσκευών κάνοντας το δέντρο μας διαδραστικό με τη χρήση αισθητήρων αλλά και ελεγχόμενο εξ αποστάσεως.

Προσθέσαμε λοιπόν περιμετρικά αισθητήρες υπερήχων που αντιλαμβάνονται σε πραγματικό χρόνο αν κάποιος βρίσκεται κοντά στο δέντρο και από ποια μεριά και ανάβουν δυναμικά τα φωτάκια που βρίσκονται από εκείνη την πλευρά του δέντρου παρακολουθώντας της κίνηση του. Τέλος δημιουργήσαμε μία εφαρμογή για κινητά Android η οποία μας επιτρέπει να ελέγξουμε χειροκίνητα τα φωτάκια μέσω Bluetooth.

Έτσι η εφαρμογή επιτρέπει απ’ την οθόνη του κινητού να ανάψουμε μια σειρά από 1 έως 50 LED , σε οποιοδήποτε σημείο του δέντρου, να την μετακινήσουμε με τρόπο που θυμίζει animation και να επιλέξουμε το χρώμα της αρεσκείας μας μέσα από 256 διαφορετικές επιλογές”.

Δημιουργοί του «έξυπνου» δέντρου μας είναι οι μαθητές της Γ’ τάξης του τομέα Πληροφορικής: Γεράι Λορέντζο, Οικονομάκης Γιώργος, Παπαδάκης Λεωνίδας, Φραγκούλης Φίλιππος.

Ο εξοπλισμός που χρησιμοποιήθηκε ήταν:

  • Arduino Uno (προτείνεται Arduino Mega αν υπάρχει διαθέσιμο)
  • Ταινία 300 LED addressable RGB
  • Τροφοδοτικό 10Ampere (η ταινία για να ανάψουν όλα τα φώτα ταυτόχρονα απαιτεί 18Ampere)
  • 3 αισθητήρες απόστασης (HC-SR04)
  • HC-05 Bluetooth module
  • Κινητό τηλέφωνο με λειτουργικό Android

Πηγή: zarpanews

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση louvro
Ακολουθήστε το Daynight.gr σε Google News, Facebook και Instagram.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Daynight.gr
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση cretan
Διαφήμιση vision
Διαφήμιση louvro
Διαφήμιση
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση vision
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Copy link
Powered by Social Snap