Βρειτε μας στα Social Media

ΚΡΉΤΗ

Συνεργασία ΣΥΝ.ΚΑ – Μασούτη: Μεγάλο deal στα ελληνικά σούπερ μάρκετ

Διαφήμιση

Δημοσιεύτηκε

στις

ΣΥΝΚΑ Μασούτης

Θέμα λίγων ημερών είναι να επισημοποιηθεί η συνεργασία του κρητικού συνεταιρισμού ΣΥΝ.ΚΑ. με τη βορειοελλαδίτικη αλυσίδα Μασούτης, που πλέον «κατεβαίνει» στην αγορά της μεγαλονήσου.

Οι δύο πλευρές πρόκειται να δημιουργήσουν μία νέα εταιρεία με την επωνυμία «ΣΥΝ.ΚΑ Κρήτης Υπεραγορές Ανώνυμος Εταιρεία», το οποίο προέκυψε από την απόσχιση που αποφασίστηκε ήδη στις 27 Ιανουαρίου 2022 του κλάδου χονδρικού και λιανικού εμπορίου του ΣΥΝΚΑ – Προμηθευτικού και Καταναλωτικού Συνεταιρισμού Περιορισμένης Ευθύνης Καταναλωτών Κρήτης.

Αρχικά η νέα εταιρεία θα είναι 100% θυγατρική του ΣΥΝ.ΚΑ. και η είσοδος της Μασούτης θα γίνει μέσω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου. Στη νέα εταιρεία η Μασούτης θα συμμετέχει με το 50% των μετοχών και ο Συνεταιρισμός με το αντίστοιχο 50%.

Η συνεργασία εφόσον εγκριθεί από την αρμόδια αρχή ανταγωνισμού θα δημιουργήσει ένα πανελλαδικό δίκτυο με 402 καταστήματα με πάνω από 9.500 εργαζόμενους.

Με βάση τις οικονομικές καταστάσεις του 2020  (τελευταίος δημοσιευμένος ισολογισμός του ΣΥΝ.ΚΑ.) ο Συνεταιρισμός εμφάνισε πωλήσεις 186,214 εκατ. ευρώ από 189,179 εκατ. ευρώ το 2019. Τα προ φόρων κέρδη είχαν υποχωρήσει στα 751.895 ευρώ από 1,066 εκατ. ευρώ, τα καθαρά κέρδη στα 523.984 ευρώ έναντι 688.686 ευρώ ενώ τα ταμειακά διαθέσιμα και ισοδύναμα είχαν μειωθεί στα 3,221 εκατ. ευρώ από 4,482 εκατ. ευρώ.

Η αλυσίδα ΣΥΝΚΑ κατέχει τη δεύτερη θέση από πλευράς καταστημάτων στην Κρήτη μετά την αλυσίδα Χαλκιαδάκης.

Ποιος είναι ο ΣΥΝ.ΚΑ.

Ο Προμηθευτικός και Καταναλωτικός Συνεταιρισμός Περιορισμένης Ευθύνης Καταναλωτών Κρήτης ιδρύθηκε το 1979, από 482 ιδρυτικά μέλη, με έδρα την πόλη των Χανίων. Ο σκοπός του ήταν να αλλάξει την παραπάνω κατάσταση προς όφελος των καταναλωτών.

Η αποστολή του Συνεταιρισμού ήταν δύσκολη, και ο μόνος τρόπος για να γίνει αυτό αποτελεσματικά ήταν να αντιμετωπιστεί αυτή η δυσάρεστη κατάσταση με τα ίδια μέσα. Γι’ αυτόν το λόγο ο Συνεταιρισμός προχώρησε στη δημιουργία ενός πρότυπου super market που θα λειτουργούσε με βάση τις αρχές του για την προστασία των καταναλωτών.

Το πρώτο αυτό SYN.KA Super market λειτούργησε το 1979 στην οδό Ν. Επισκόπου & Μίνωος στην πόλη των Χανίων. Ήταν ένα μικρό κατάστημα με επιφάνεια 150 τμ και 6 εργαζομένους.

Από τότε ακολούθησε μία συνεχής ανάπτυξη του συν/σμού που επιτεύχθηκε κυρίως επειδή έμεινε πιστός στις βασικές αρχές και αξίες του. Το γεγονός αυτό του έδωσε ένα μεγάλο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα έναντι των άλλων αλυσίδων super market με αποτέλεσμα να κυριαρχήσει πρωτίστως στην αγορά των Χανίων και μετέπειτα όλης της Κρήτης.

Ωστόσο, το 2014 ο Συνεταιρισμός με την εξαγορά της αλυσίδας super market Βιδάλης προχωράει σε μία σημαντική επένδυση που σηματοδοτεί την επέκταση του για πρώτη φορά εκτός Κρήτης.

Με την εξαγορά της Βιδάλης ΑΕ, λειτουργεί μέσω του νέου δικτύου Super Market και Cash & Carry πλέον και σε 16 νέα σημεία στην Τήνο, την Πάρο, την Κάλυμνο, τη Χίο, τη Σαντορίνη, τη Σύρο, τη Μήλο και τη Νάξο.

Το 2020 τα super market ΣΥΝ.ΚΑ ανακοινώνουν ότι μεγαλώνουν κι άλλο, ενισχύοντας το δίκτυό τους με 19 καταστήματα στο νησί της Κέρκυρας, μετά την εξαγορά της τοπικής αλυσίδας σούπερ μάρκετ, Δήμητρα Μαρκάτο.

Σήμερα, τα μέλη του Συνεταιρισμού έχουν ξεπεράσει τα 5.600, τα καταστήματα του SYN.KA έχουν γίνει 74 και οι εργαζόμενοι είναι πάνω από 1.600.

Πηγή: Οικονομικός Ταχυδρόμος


Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Ακολουθήστε το Daynight.gr σε Google News, Facebook και Instagram.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Daynight.gr
Διαφήμιση
Διαφήμιση ypen
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση expoyachtingcrete
Διαφήμιση agroexpoierapetra
Διαφήμιση ypen
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση expoyachtingcrete
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση vision
Διαφήμιση
Διαφήμιση agroexpo

ΔΗΜΟΦΙΛΗ