Βρειτε μας στα Social Media

ΚΡΉΤΗ

Συνάντηση Μητσοτάκη – Βαρθολομαίου εν μέσω εντάσεων για την Εκκλησία της Κρήτης

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Δημοσιεύτηκε

στις

Αντιδράσεις για την επίμαχη τροπολογία – Επιστολές, ερμηνείες και πολιτική πίεση

Σε μια κρίσιμη συγκυρία για τις σχέσεις Πολιτείας και Εκκλησίας, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντάται σήμερα, Πέμπτη 9 Μαΐου, στις 10:00 π.μ. στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο. Η συνάντηση πραγματοποιείται ενώ παραμένουν σε εξέλιξη οι έντονες αντιδράσεις για την τροπολογία του Υπουργείου Παιδείας που αφορά στην Εκκλησία της Κρήτης και ειδικότερα στο καθεστώς εκλογής νέου Μητροπολίτη Χανίων.

Την ίδια στιγμή, προγραμματίζεται επίσκεψη του πρωθυπουργού στο Ηράκλειο, την Παρασκευή, σε μια περίοδο όπου οι σχέσεις μεταξύ Εκκλησίας και κυβέρνησης δοκιμάζονται από ερμηνευτικές παρεμβάσεις που κρίνονται ιδιαιτέρως ευαίσθητες.

Η τροπολογία και οι αντιδράσεις των Ιεραρχών της Κρήτης

Η συγκεκριμένη τροπολογία, που αφορά στον Καταστατικό Χάρτη της Εκκλησίας της Κρήτης, προκάλεσε έντονη αντίδραση της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου. Στο επίσημο ανακοινωθέν της Συνόδου, γίνεται λόγος για παρεμβάσεις θεσμικών προσώπων με σκοπό να αποτραπεί συγκεκριμένη υποψηφιότητα για τη Μητρόπολη Κυδωνίας και Αποκορώνου. Τονίζεται ότι εσφαλμένα επιχειρήθηκε να θεμελιωθεί η αδυναμία πλήρωσης μητρόπολης με μετακίνηση ιεράρχη από άλλη μητρόπολη της ίδιας Εκκλησίας.

Η Εκκλησία της Κρήτης επικαλείται ιστορικά προηγούμενα, στα οποία –με την έγκριση της Πολιτείας– είχαν πραγματοποιηθεί αντίστοιχες εκλογές, ενώ υπογραμμίζει πως η νέα ερμηνεία αλλοιώνει το νομικό καθεστώς της Εκκλησίας και δημιουργεί ενδεχόμενο μονομερούς τροποποίησης μέσω υπουργικής παρέμβασης.

Η στάση της κυβέρνησης και οι διαβεβαιώσεις Ζαχαράκη

Από την πλευρά της κυβέρνησης, η υπουργός Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη υπερασπίστηκε την τροπολογία, διαβεβαιώνοντας στη Βουλή πως αυτή έχει λάβει την πλήρη έγκριση του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Η κ. Ζαχαράκη υπογράμμισε ότι πρόκειται για ερμηνευτική διάταξη, η οποία –όπως ανέφερε– δεν συνιστά παρέμβαση αλλά αποτέλεσε απάντηση σε αίτημα του Φαναρίου.

Όπως σημείωσε, η ρύθμιση δεν είναι αιφνιδιαστική και στοχεύει στη νομική αποσαφήνιση ζητημάτων που σχετίζονται με τις μετακινήσεις μητροπολιτών εντός της Εκκλησίας της Κρήτης.

Η αντιπολίτευση ζητά την απόσυρση

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή, το θέμα έθεσε η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου, χαρακτηρίζοντας την τροπολογία «ωμή παρέμβαση στον καταστατικό χάρτη της Εκκλησίας της Κρήτης». Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν οι εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΡΙΖΑ και της Ελληνικής Λύσης, ζητώντας την άμεση απόσυρση της ρύθμισης και επανακατάθεσή της έπειτα από θεσμική διαβούλευση.

Η κ. Ζαχαράκη, πάντως, απέρριψε τις αιτιάσεις περί παρέμβασης, επιμένοντας πως η τροπολογία κινείται εντός του νομικού πλαισίου και διαμορφώθηκε με γνώμονα την απάντηση του Πατριαρχείου, ενώ επισήμανε ότι πρόκειται για πρωτοβουλία που αφορά τη διευκόλυνση της επικοινωνίας μεταξύ των εμπλεκόμενων πλευρών.

Διαφήμιση
Ακολουθήστε το Daynight.gr σε Google News, Facebook και Instagram.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Daynight.gr
Διαφήμιση
Διαφήμιση ANEK LINES
Διαφήμιση
Διαφήμιση vikos
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση vision

ΔΗΜΟΦΙΛΗ