Βρειτε μας στα Social Media

ΚΡΉΤΗ

Ρώσος μεγιστάνας επενδύει 408 εκ. ευρώ στην Κρήτη!

κροίσος
Διαφήμιση
Διαφήμιση

Δημοσιεύτηκε

στις

Στην τελική ευθεία μπαίνει η μεγάλη τουριστική ανάπτυξη του Ρώσου κροίσου Βιτάλι Μπορίσοφ στην Κρήτη – μία επένδυση ύψους 408 εκατ. ευρώ, η οποία έχει πλέον και τη σφραγίδα της Διυπουργικής Επιτροπής Στρατηγικών Επενδύσεων.

Μάλιστα, ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Δημήτρης Παπαδημητρίου συναντήθηκε με τον πρόεδρο και διευθύνοντα Σύμβουλο της Mirum Hellas, Βιτάλι Μπορίσοφ, κατά τη διάρκεια επίσκεψης του πρώτου στον νομό Λασιθίου. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στις τουριστικές κατοικίες που έχει κατασκευάσει η εταιρεία στην περιοχή Τσιφλίκι, στην Ελούντα.

Ο κ. Μπορίσοφ ανέπτυξε στον κ. Παπαδημητρίου το επενδυτικό σχέδιο «Elounda Hills», που περιλαμβάνει την κατασκευή πολυτελών τουριστικών υποδομών στην περιοχή. Ο πρόεδρος της Mirum Hellas διαβεβαίωσε τον υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης πως η κατασκευή του έργου θα ξεκινήσει στις αρχές του επόμενου χρόνου. Υπενθυμίζεται ότι η συγκεκριμένη επένδυση είναι ύψους 408 εκατ. ευρώ και έχει εγκριθεί από τη Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων.

,

Το project της Mirum Hellas περιλαμβάνει την ανάπτυξη πολυτελών τουριστικών κατοικιών, ξενοδοχειακών μονάδων 5 αστέρων, μαρίνας, καταστημάτων, αθλητικών κέντρων και πάρκων αναψυχής. Η αγορά των εκτάσεων πραγματοποιήθηκε από το 2007 έως το 2009.

Το «Elounda Hills» περιλαμβάνει την ανάπτυξη περίπου 375 πολυτελών κατοικιών και διαμερισμάτων, τριών ξενοδοχείων συνολικής δυναμικότητας 730 κλινών, μαρίνας, καταστημάτων, πάρκων, κέντρων ευεξίας, εστιατορίων, καφέ, μπαρ, αθλητικών κέντρων και πάρκων αναψυχής.

Το επενδυτικό σχέδιο, που έχει υποβληθεί στο Enterprise Greece, αναπτύσσεται σε μία έκταση 840 στρεμμάτων στον Δήμο Αγίου Νικολάου του Νομού Λασιθίου, με το σύνολο των εκτάσεων να ανήκουν σε 23 εταιρείες της κοινοπραξίας Mirum Hellas με επικεφαλής τον επιχειρηματία Βιτάλι Μπορίσοφ.

Η αγορά των εκτάσεων πραγματοποιήθηκε την περίοδο από το 2007 έως το 2009, από την εταιρεία, η οποία έκτοτε προωθεί τις εγκρίσεις για το φιλόδοξο σχέδιο έχοντας ξεκινήσει, σε πρώτη φάση, την κατασκευή ενός συγκροτήματος 17 πολυτελών κατοικιών γνωστού στην Ελούντα ως Tsifliki Villas. Οι πρώτες βίλες έχουν ήδη πουληθεί, ενώ προτεραιότητα αυτή τη στιγμή είναι η κατασκευή ξενοδοχειακών εγκαταστάσεων, η οποία θα προχωρήσει εφόσον το έργο εξασφαλίσει τον βασικό όγκο των αδειοδοτήσεων.

 

Το πακέτο της επένδυσης

Το «Elounda Hills» περιλαμβάνει την ανάπτυξη πολυτελών τουριστικών κατοικιών και διαμερισμάτων – περί τα 375 συνολικά- τριών ξενοδοχειακών μονάδων συνολικής δυναμικότητας 730 κλινών, μαρίνας, καταστημάτων, υποδομών κοινής ωφέλειας, θεματικών πάρκων, κέντρων ευεξίας, υποδομών εστίασης, αθλητικών κέντρων, πάρκων αναψυχής και λοιπών βοηθητικών υποδομών στο πλαίσιο εκπλήρωσης των στρατηγικών στόχων του φορέα της επένδυσης.

Το χρονοδιάγραμμα της επένδυσης κάνει λόγο για μία οκταετία για την πλήρη ανάπτυξη του έργου, το οποίο θα χρηματοδοτηθεί με ίδια κεφάλαια των εταίρων και με τραπεζικό δανεισμό σε ποσοστό 55% – 45%. Πιο συγκεκριμένα, με βάση το επενδυτικό σχέδιο αξίας 408 εκατ. ευρώ, η έκταση των 840 στρεμμάτων χωρίζεται σε έξι τμήματα, με συνολική δόμηση περί τα 163.000 τ.μ. Πρώτο, δεύτερο και έκτο τμήμα συγκεντρώνουν την κύρια έκταση της επένδυσης, ενώ το σύνολο των κοινόχρηστων και κοινωφελών χώρων ανέρχεται στο 50% της έκτασης. Η συνολική δυναμικότητα του επενδυτικού σχεδίου ανέρχεται σε περίπου 3.400 επισκέπτες, είτε στις παραθεριστικές κατοικίες είτε στα ξενοδοχεία. Επιπλέον, από την υλοποίηση της επένδυσης θα δημιουργηθούν 763 μόνιμες θέσεις εργασίας. Σε αυτές δεν προσμετρώνται όσες προκύψουν από την απασχόληση προσωπικού στις κατοικίες μετά την πώλησή τους, οι οποίες υπολογίζονται σε πάνω από 600.

 

«Τσιφλίκι»

Στο πρώτο τμήμα, με την επωνυμία «Τσιφλίκι», στόχος είναι να κατασκευαστούν 15 τουριστικές κατοικίες υψηλών προδιαγραφών, μέσης επιφάνειας 500 τ.μ. έκαστη, και λοιπές κτιριακές υποδομές εξυπηρέτησης του κοινού, επιφάνειας περίπου 2.300 τ.μ., που θα δημιουργήσουν μια ενιαία οικιστική ζώνη του τουριστικού παραθεριστικού χωριού. Επιπλέον, σχεδιάζεται να πραγματοποιηθεί ήπια ανάπλαση του παραλιακού μετώπου καθώς και των κοινόχρηστων – κοινωφελών χώρων. Στο παράκτιο μέτωπο προβλέπεται η δημιουργία υποδομών, όπως beach bar-cafe και παιδική χαρά, καθώς και ξύλινες εξέδρες και προβλήτες.

 

Tα «Ελληνικά»

Το δεύτερη κομμάτι, τα «Ελληνικά», συγκεντρώνει το μεγαλύτερο μέρος της επένδυσης. Οπως επισημαίνεται, στόχος είναι «η δημιουργία ενός παραθεριστικού τουριστικού χωριού που θα συνδυάζει τουριστικές χρήσεις με χρήσεις εστίασης και αναψυχής, αλλά και πολιτιστικές, αθλητισμού, πρόνοιας, εκπαίδευσης και άλλων υποδομών που εξυπηρετούν τη συνολική και ολοκληρωμένη λειτουργία του χωριού». Πιο συγκεκριμένα, εκτός των ξενοδοχείων και των τουριστικών κατοικιών, το χωριό θα περιλαμβάνει εστιατόρια, καφετέριες, μπαρ, κλαμπ, γραφεία, καταστήματα και κτίρια υπηρεσιών, ελικοδρόμιο και μαρίνα. Ακόμη, στόχος είναι η δημιουργία εκπαιδευτικών μονάδων, ιατρικών εγκαταστάσεων, ιερού ναού, αμφιθεάτρου, θερινού σινεμά, βοτανικού κήπου και παρατηρητηρίου.

Οι αθλητικές εγκαταστάσεις θα περιλαμβάνουν υπαίθρια γήπεδα, ανοιχτές και κλειστές πισίνες, spa και γυμναστήρια. Ετσι, προβλέπεται να κατασκευαστούν 65 κατοικίες των 80 τ.μ., 100 κατοικίες των 130 τ.μ., 100 βίλες των 190 τ.μ., 50 βίλες των 250 τ.μ., 28 βίλες των 400 τ.μ., άρα συνολική επιφάνεια 60.900 τ.μ. και δύο ξενοδοχεία συνολικού εμβαδού 24.000 τ.μ.. Στον τομέα της εκπαίδευσης προβλέπεται να δημιουργηθούν ένα αγγλικό σχολείο, ένα κέντρο για παιδιά και ένα ίδρυμα τεχνών. Σε αυτόν της περίθαλψης προβλέπεται να δημιουργηθούν ένα ιατρικό κέντρο και τρία κέντρα πρώτων βοηθειών. Ακόμη, προβλέπεται να κατασκευαστούν μία εκκλησία και δέκα γραφεία υπηρεσιών. Κεντρικό σημείο της ανάπτυξης του ακινήτου αποτελεί η κατασκευή μαρίνας δυναμικότητας ελλιμενισμού έως 200 σκαφών αναψυχής, η οποία, σύμφωνα με τους επενδυτές, θα αποτελέσει πόλο έλξης τόσο για την ίδια την επένδυση όσο και για την ευρύτερη περιοχή του δήμου.

Οσον αφορά τις τεχνικές υποδομές, προβλέπονται η κατασκευή υποδομής για την αφαλάτωση του νερού, ένας υποσταθμός μέσης τάσης, ένας χώρος συλλογής απορριμμάτων και υποδομές για γκαράζ και αποθήκες. Ο χωροταξικός σχεδιασμός θα γίνει με σεβασμό στα αντίστοιχα ευρωπαϊκά πλαίσια και τα εθνικά και περιφερειακά πρότυπα και κατευθύνσεις. Ο σχεδιασμός του χωριού θα γίνει με βάση τις αρχές του βιοκλιματικού σχεδιασμού και θα εστιάζει στη χρήση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

«Στόχος είναι η ένταξη των εγκαταστάσεων και των υποδομών στις κλιματολογικές συνθήκες και το φυσικό περιβάλλον της περιοχής ώστε να δημιουργηθεί ένας οικισμός συμβατός με τις αρχές της αειφόρου ανάπτυξης σε επίπεδο όχι μόνο περιβαλλοντικό, αλλά και οικονομικό και κοινωνικό», αναφέρεται στο επενδυτικό σχέδιο.

 

«Κούνδουρος»

Οσον αφορά την τρίτη χωρική ενότητα, με την ονομασία «Κούνδουρος», στόχος είναι να αναδειχθεί ο υπάρχων κτιριακός πλούτος: η Βίλα Κούνδουρου, επιφάνειας περίπου 804 τ.μ., που αποτελεί ορόσημο για την περιοχή, θα ανακατασκευαστεί, ενώ ο περιβάλλων χώρος θα ακολουθεί τα αρχιτεκτονικά πρότυπα των κτιρίων και θα χρησιμοποιηθούν υλικά της περιοχής που να εξασφαλίζουν τον ήπιο χαρακτήρα της επέμβασης και την ομοιομορφία του συγκροτήματος. Στο παραλιακό μέτωπο σχεδιάζεται να διαμορφωθεί προβλήτα με τη χρήση νέων τεχνολογικών λύσεων ώστε να υπάρξει η μικρότερη δυνατή παρέμβαση στον υφιστάμενο χαρακτήρα της ακτής. «Το συνολικό αποτέλεσμα θα είναι ενταγμένο στο ιδιαίτερο τοπίο, στο οποίο βρίσκεται το συγκρότημα, και θα ενισχύει τον χαρακτήρα του ως ορόσημου της περιοχής», επισημαίνεται χαρακτηριστικά.

 

«Ακρωτήρι»

Το τέταρτο τμήμα, με το όνομα «Ακρωτήρι», σχεδιάζεται η πλήρης ανακαίνιση του υπάρχοντος κτιρίου δομημένης επιφάνειας περίπου 600 τ.μ. με πισίνα, ενώ στον περιβάλλοντα χώρο θα σχεδιαστούν φυτεύσεις και πλακοστρώσεις. Στόχος είναι, εκτός από την αναβάθμιση του τοπίου, η επίτευξη της μέγιστης ενεργειακής απόδοσης με τη χρήση ΑΠΕ, ενώ στο παραλιακό μέτωπο σχεδιάζεται να διαμορφωθούν μικρές προβλήτες και να αναβαθμιστεί η παραλία που υπάρχει στον κόλπο σε συνδυασμό με τη δημιουργία ενός καφέ-μπαρ.

 

«Μικρό Βαθύ»

Στο πέμπτο τμήμα, το «Μικρό Βαθύ» διατηρούνται οι υφιστάμενες κτιριακές εγκαταστάσεις Seasons Villas και Christina Villas, συνολικής επιφάνειας 1.500 τ.μ., ενώ στο παραλιακό μέτωπο της επένδυσης θα κατασκευαστούν ξύλινα καταστρώματα και υποδομές για να λειτουργήσει στον χώρο καφέ και να μπορούν να διατεθούν ομπρέλες και ξαπλώστρες.
«Βαθύ»

Στην έκτη ενότητα, το «Βαθύ», θα δημιουργηθεί ένα χωριό που θα περιλαμβάνει ξενοδοχειακές μονάδες, τουριστικές κατοικίες και εγκαταστάσεις εστίασης και αναψυχής. Ενδεικτικά σχεδιάζεται η κατασκευή 15 πολυτελών κατοικιών μέσης δομούμενης επιφάνειας 300 τ.μ. έκαστη και μια ξενοδοχειακή μονάδα επιφάνειας 10.500 τ.μ., ενώ στο παραλιακό μέτωπο θα εγκατασταθούν οι απαραίτητες υποδομές, κατ’ αντιστοιχία των υπόλοιπων ενοτήτων, για την εξυπηρέτηση των κατοίκων και των επισκεπτών. Σε κάθε χωρική ενότητα κοινός τόπος αναφοράς αποτελεί το παράκτιο μέτωπο.

«Γι’ αυτόν τον λόγο κρίνεται απαραίτητη η αντιμετώπισή του ως μιας ζώνης που ενώνει τις επιμέρους ενότητες, όχι μόνο μεταξύ τους, αλλά και με το υπόλοιπο παραλιακό μέτωπο του δήμου και κατά συνέπεια της ευρύτερης περιοχής. Αυτό σημαίνει ότι δημιουργείται επικοινωνία με τις υποδομές της οικιστικής ενότητας του Αγίου Νικολάου και τις μικρότερες οικιστικές ενότητες της περιοχής. Το επενδυτικό σχέδιο λειτουργεί έτσι αμφίδρομα και δεν απομονώνεται ως μια νησίδα που δρα αυτόβουλα», αναφέρουν οι επενδυτές.

 

Στόχος ο ακριβός τουρισμός

Πέραν του φιλόδοξου σχεδίου της Κρήτης, η Mirum έχει ήδη στο χαρτοφυλάκιό της τρία οικιστικά έργα στον τομέα του real estate στη Ρωσία. «H φερεγγυότητα και η οικονομική επιφάνεια του φορέα της επένδυσης, η εμπειρία του σε ανάλογα σημαντικής έκτασης αναπτυξιακά έργα στο εξωτερικό -όπως το Nikolino, το Deauville και το Trouville- και η πληρότητα του σχεδιασμού της επένδυσης διασφαλίζουν τις προοπτικές κερδοφορίας και τη βιωσιμότητα του εγχειρήματος του Elounda Hills», αναφέρει η εταιρεία στην επενδυτική της πρόταση.

Το Nikolino είναι το πρώτο από τα τρία έργα της Mirum, στην ευρύτερη περιοχή της Μόσχας, με κατοικίες υψηλών προδιαγραφών, ενώ τα δύο άλλα έργα, το Deauville και το Trouville, επίσης λίγο έξω από τη Μόσχα, έχουν οικειοποιηθεί στοιχεία από το γαλλικό Deauville και την αρχιτεκτονική της Noρμανδίας. Για την Ελλάδα, ο βασικός στόχος της Mirum, σύμφωνα πάντα με τους εκπροσώπους της, είναι να προσελκύσει, μέσω του Elounda Hills, τουρισμό πολυτελείας, σε έναν τομέα όπου υφίσταται αυτή τη στιγμή κενό. «Η Ελλάδα, αν και βρίσκεται ανάμεσα στους καλύτερους προορισμούς στην Ευρώπη, είναι στις τελευταίες θέσεις παροχής τουριστικών υποδομών υψηλών ποιότητας. Μέσω του Elounda Hills στόχος είναι η απόκτηση σημαντικού μεριδίου της αγοράς του τουρισμού πολυτελείας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, με δεδομένη και τη θέση του έργου», λένε.

Το έργο του Elounda Hills θα είναι το δεύτερο στην Κρήτη, το οποίο διεκδικεί τον χαρακτήρα της στρατηγικής επένδυσης στον τομέα του τουρισμού πολυτελείας, μετά από την έτερη επένδυση της Μinoan Group για την επένδυση των 267 εκατ. ευρώ στη Σητεία. Για την τελευταία μάλιστα, η οποία «τρέχει» το έργο της Σητείας από το 1999, εκδόθηκε τον περασμένο Μάρτιο και το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα, ολοκληρώνοντας τον μεγάλο κύκλο των αδειοδοτήσεων, ώστε να προχωρήσει η επόμενη, κρίσιμη, φάση της κατασκευής. Μέσω του ίδιου πλαισίου των στρατηγικών επενδύσεων διεκδικούν μερίδιο από τη μεγάλη πίτα του πολλά υποσχόμενου τουρισμού πολυτελείας στην Ελλάδα και άλλοι επενδυτές σε Χαλκιδική, Πόρτο Χέλι, Χίο, Εύβοια, Ιθάκη και Βοιωτία.

Πηγή: mononews

Διαφήμιση
Ακολουθήστε το Daynight.gr σε Google News, Facebook και Instagram.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Daynight.gr
Διαφήμιση Enter ad code here
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση ammos
Διαφήμιση vision

ΔΗΜΟΦΙΛΗ