Βρειτε μας στα Social Media

ΡΕΘΥΜΝΟ

Το χωριό του Ρεθύμνου όπου η μακροζωία των κατοίκων αφήνει άφωνη την επιστήμη!

Δημοσιεύτηκε

στις

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Αν έχεις επισκεφτεί κάποιο από τα χωριά του Μυλοπόταμου στο Ρέθυμνο της Κρήτης είναι σχεδόν δεδομένο ότι δοκίμασες (ενδεχομένως και υπό τον ήχο μιας μπαλωθιάς) τα ξακουστά εδέσματα της περιοχής.
Για να αρνηθείς στον ουρανίσκο σου τη γευστική εμπειρία του αντικριστού, του σύγκλινου ή του γαμοπίλαφου θα πρέπει είτε να είσαι vegan (που αν είσαι τέτοιος δεν έχεις λόγο να πας στην Κρήτη), είτε να προσέχεις σε εκνευριστικά σχολαστικό βαθμό τη διατροφή σου, απαγορεύοντας στον εαυτό σου έστω μία παρασπονδία (που μεταξύ μας και πάλι δεν έχεις σοβαρό λόγο να επισκεφτείς την Κρήτη…).
Όσοι ανήκουν στη δεύτερη κατηγορία και αποφεύγουν όπως ο διάολος το λιβάνι τα λιπαρά, ναι, πράγματι τέτοιου είδους λιχουδιές είναι taboo για το στομάχι τους. Η διατροφή των Μυλοποταμιτών είναι τίγκα στα ζωικά λιπαρά. Σε βαθμό που ο εξωτερικός παρατηρητής – επισκέπτης θα μπορούσε να αναρωτηθεί πώς γίνεται οι άνθρωποι αυτοί να μακροημερεύουν.

Κι όμως, είναι η μοναδική «ράτσα» στον κόσμο που μπορεί να τρώει όλα αυτά σε τακτική βάση και να μακροημερεύει!
Η κρητική διατροφή έχει αποτελέσει αντικείμενο εκατοντάδων επιστημονικών ερευνών. Τα αποτελέσματα την παρουσιάζουν ως υποδειγματική για την υγεία και τη μακροζωία, χάρη κυρίως στην ποικιλία αντιοξειδωτικών ουσιών που περιέχει το παρθένο ελαιόλαδο. Ως γνωστόν στην Κρήτη καταναλώνεται εν αφθονία ωμό και όσο περισσότερες αντιοξειδωτικές ουσίες λαμβάνει ένας οργανισμός τόσο χαμηλότερα είναι τα επίπεδα LDL χοληστερόλης στο αίμα (κακή χοληστερίνη), που είναι η υπ’ αριθμόν ένα αιτία για καρδιαγγειακά νοσήματα.
Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι ο πληθυσμός της Κρήτης έχει χαμηλότερα επίπεδα θνησιμότητας από την στεφανιαία νόσο σε σχέση με τους υπόλοιπους Ευρωπαίους. Οι άνδρες του νησιού έχουν 3-5 φορές μικρότερη πιθανότητα να αυποστούν έμφραγμα σε σύγκριση με άνδρες της ίδιας ηλικίας στις χώρες της κεντρικής και βόρειας Ευρώπης, αλλά και στις ΗΠΑ.
Όταν λέμε «κρητική διατροφή» όμως επουδενί εννοούμε τη διατροφή των κατοίκων του Μυλοποτάμου, η οποία είναι γεμάτη από λιπαρά ζωϊκών τροφών – μία από τις κλασικές δηλαδή πηγές χοληστερινής.
Κι όμως, στα Ανώγεια, στα Ζωνιανά τα Λιβάδια και τα υπόλοιπα χωριά της περιοχής οι ντόπιοι έχουν επίσης καλή υγεία και είθισται να ζουν πολλα χρόνια. Το φαινόμενο δεν συμβαδίζει με τις επιστημονικές έρευνες που διενεργούνταν επί σειρά ετών, σχετίζοντας την καρδιακή υγεία με τη διατροφή. Έως και το Μάιο του 2017. Τότε μια νέα μελέτη Ελλήνων και Βρετανών επιστημόνων απέδειξε ότι η μακροζωία των κατοίκων της συγκεκριμένης περιοχής οφείλεται σε ένα μοναδικό χάρισμα.

Στην εν λόγω έρευνα αναλύθηκε πλήρως το γονιδίωμα 250 κατοίκων της περιοχής και τα ευρήματα εξέπληξαν ακόμα και τους ίδιους τους μελετητές. Ανακαλύφθηκε μια νέα παραλλαγή γονιδίου (rs145556679), άγνωστη έως τότε, που έχει προστατευτικές ιδιότητες για την καρδιά. Χάρη σε αυτό το γονίδιο, ένας άνθρωπος έχει εκ φύσεως χαμηλότερα επίπεδα κακής χοληστερίνης (LDL) και χαμηλότερα επίπεδα τριγλυκεριδίων. Με αυτόν τον γενετικό τρόπο μειώνεται ο κίνδυνος καρδιαγγειακής νόσου, ακόμη κι αν δεν κάνει ιδιαίτερα υγιεινή διατροφή.
Η εν λόγω παραλλαγή αυτού του γονιδίου πιθανότατα είναι μοναδική στον πληθυσμό του Μυλοπόταμου. Μέχρι σήμερα, οι γενετικές αναλύσεις σε χιλιάδες Ευρωπαίους έχουν φέρει στο φως ένα μόνο αντίγραφο του συγκεκριμένου γονιδίου σε έναν μοναδικό άνθρωπο, στην Τοσκάνη της Ιταλίας!
Η μελέτη αυτή αποτέλεσε συνέχεια της έρευνας MANOLIS που είχε γίνει στα γονίδια κατοίκων των Ανωγείων και των γύρω ορεινών χωριών του Μυλοποτάμου στην Κρήτη, με δείγμα από 3.200 ανθρώπους. Όπως είχε προκύψει από το πρώτο μέρος της έρευνας, οι κάτοικοι των περιοχών αυτών έχουν πολύ συχνή μια καλή μετάλλαξη στα γονίδιά τους (40 φορές πιο συχνή από ό,τι σε άλλους Ευρωπαίους) η οποία μειώνει τα τριγλυκερίδια και αυξάνει την καλή χοληστερίνη στο αίμα.
Αν βρεθείς στους πρόποδες του Ψηλορείτη, δεν χρειάζεται να έχεις τύψεις σε περίπτωση που πληρώσεις σε χοληστερίνη το τίμημα της νοστιμιάς των τοπικών εδεσμάτων. Θα είναι για μία, δύο, άντε το πολύ τρεις φορές. Θα είσαι όμως απολύτως δικαιολογημένος αν… ζηλέψεις γνωρίζοντας ότι αυτοί, εκεί γύρω σου, τα καταναλώνουν συνέχεια χωρίς να τους καίγεται καρφί!
Ή εν προκειμένω χωρίς να τους φράζει η αρτηρία…
Πηγή: menshouse

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση SYNKA
Διαφήμιση Cretanphysis Face Cream
Σχολίασε το άρθρο
Ακολουθήστε το Daynight.gr σε Facebook και Instagram
Διαφήμιση SYNKA
Διαφήμιση Cretanphysis Face Cream

ΣΧΟΛΙΑ:

Το Daynight.gr σέβεται απόλυτα το δικαίωμα σας στην ελεύθερη γνώμη στο πλαίσιο πάντα ενός κόσμιου διαλόγου. Τα σχόλια που ακολουθούν εκφράζουν και απηχούν αποκλειστικά τον αναγνώστη/ρια και το Daynight.gr διατητηρεί το δικαίωμα να μην αναρτά ή/και να διαγράφει απρεπή, υβριστικά και διαφημιστικά σχόλια.

ΡΕΘΥΜΝΟ

7 κεντρικοί δρόμοι του Ρεθύμνου αναβαθμίζονται ριζικά

Δημοσιεύτηκε

στις

παρκινγκ
2 Shares

Το έργο της ανάπλασης επτά κεντρικών δρόμων στην πόλη του Ρεθύμνου υπέγραψε ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, o προϋπολογισμός του οποίου ανέρχεται σε 1.793.000,00 €.

Το έργο έχει τον τίτλο «Βιοκλιματική Ανάπλαση  κεντρικών συνδετήριων οδών  πόλης Ρεθύμνου» και εντάσσεται στον Άξονα Προτεραιότητας «Βιώσιμη Ανάπτυξη με αναβάθμιση του περιβάλλοντος και αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στην Κρήτη» του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Κρήτη 2014-2020». Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ).

Αντικείμενο της πρότασης είναι η ανάπλαση επτά οδών στο κέντρο της πόλης του Ρεθύμνου. Οι έξι από αυτές συνδέουν κάθετα τις ήδη αναπλασμένες κεντρικές αρτηρίες της πόλης Λ. Κουντουριώτη και οδού Μοάτσου. Ο έβδομος  δρόμος είναι παράλληλος των κεντρικών αρτηριών. Το σύνολο μήκος ανάπλασης και των επτά δρόμων είναι περίπου  800 μέτρα.

bioclimatic

Η συνολική επιφάνεια ανάπλασης και των 7 δρόμων είναι περίπου 9.000 τετραγωνικά μέτρα. Κατασκευάζονται νέα πεζοδρόμια με ελάχιστο πλάτος σε κάποια σημεία το 1 μέτρο και 60 εκατοστά.Στη μια πλευρά, ανάλογα με το εκάστοτε πλάτος τοποθετείται λωρίδα όδευσης τυφλών με ειδικές πλάκες.

Τα υλικά τα οποία χρησιμοποιούνται είναι κατά κύριο λόγο όμοια με αυτά των αναπλάσεων της Λεωφόρου Κουντουριώτη  και οδού Μοάτσου. Όλες οι διαβάσεις πεζών και οι διασταυρώσεις οδών είναι υπερυψωμένες και με επίστρωση από τσιμεντοκυβόλιθο δύο αποχρώσεων.

Σε όλο το μήκος των δρόμων χρησιμοποιείται άσφαλτος με εξαίρεση την οδό Παρεν Σιγανού που επιλέχτηκε ως δρόμος γειτονιάς, να επιστρωθεί σε όλο το μήκος με τσιμεντοκυβόλιθο.

Ο τσιμεντοκυβόλιθος χρησιμοποιείται ως υλικό για την επίστρωση όλων των εσοχών που που δημιουργούνται για θέσεις στάθμευσης.

Στο τμήμα του ανατολικού πεζοδρομίου της οδού Πρεβελάκη με αρχή από Λεωφόρο Κουντουριώτη και για 35 περίπου μέτρα προτείνεται η ανακατασκευή του υφιστάμενου διαχωριστικού τοίχου του εκεί δημοτικού σχολείου με στόχο τη μεγαλύτερη διαπλάτυνση  του πεζοδρομίου. Το ελάχιστο πλάτος διέλευσης οχημάτων είναι τα 3.20 μέτρα. Το μέγιστο είναι τα 3.50 μέτρα.

Με την ολοκλήρωση του έργου θα έχει γίνει Ανάπλαση των οδών Πρεβελάκη, Καστρινάκη, Παρέν Σιγανού, Δασκαλάκη, Χατζηδάκη, Καζαντζάκη, Ασκούτση. Συνολικής έκτασης περίπου 9.000 τετραγωνικά μέτρα και μήκος δρόμου περίπου 800 μέτρα.

 

παρκινγκ
συνεχεια αναγνωσης

ΡΕΘΥΜΝΟ

Ρέθυμνο: Έκαναν καισαρική σε 39χρονη με κορονοϊό

Δημοσιεύτηκε

στις

εγκυμοσυνη
15 Shares

Είναι η πρώτη επείγουσα καισαρική τομή σε μητέρα ασυμπτωματική που γίνεται στο ρεθυμνιώτικο νοσηλευτικό ίδρυμα.

Με επιτυχία και τηρώντας όλα τα διεθνή υγειονομικά πρωτόκολλα, καθώς και με ενισχυμένο εξοπλισμό που περιελάμβανε από ειδικές στολές και μάσκες έως και ειδικά γάντια έγινε χθες λίγο πριν τα μεσάνυχτα στο νοσοκομείο Ρεθύμνου -και σε απόλυτα ασφαλές περιβάλλον- μια γέννα με καισαρική τομή σε 39χρονη αλλοδαπή γυναίκα που ήταν θετική στον κορονοιό.

Πρόκειται για την πρώτη επείγουσα καισαρική τομή σε «θετική» μητέρα που έγινε στο ρεθυμνιώτικο νοσοκομείο, καθώς η γυναίκα διαγνώστηκε θετική στον ιό δυο ημέρες πριν τη γέννα, την ίδια στιγμή που κανένα άλλο μέλος της οικογένειας της δεν νοσεί.

Οι γιατροί της μαιευτικής κλινικής του νοσοκομείου αρχικά έκριναν πως η γυναίκα θα έπρεπε να μεταφερθεί σε νοσοκομείο αναφοράς (Χανιά ή Ηράκλειο) για να γεννήσει, όμως αυτό δεν έγινε, αφού η νεαρή μητέρα έπρεπε να εισαχθεί επειγόντος χθες το βράδυ στο χειρουργείο.

Το αποτέλεσμα ήταν όλη διαδικασία να εξελιχθεί ικανοποιητικά και χωρίς απρόοπτα, με συνέπεια να γεννηθεί από την ασυμπτωματική μητέρα ένα κοριτσάκι βάρους 3 κιλών και 700 γραμμαρίων, το οποίο χαίρει άκρας υγείας όπως η μαμά του. Μάλιστα μητέρα και βρέφος νοσηλεύονται σε απομονωμένο δωμάτιο της μαιευτικής κλινικής, ενώ σήμερα αναμένονται και τα εργαστηριακά αποτελέσματα για να διαπιστωθεί εάν το βρέφος είναι θετικό στον ιό ή όχι.

Πάντως, αμέσως μετά την διαδικασία έγινε απολύμανση στους χώρους του χειρουργείου και της μαιευτικής κλινικής του νοσοκομείου Ρεθύμνου.

Πηγή: neakriti.gr

εγκυμοσυνη
συνεχεια αναγνωσης

ΡΕΘΥΜΝΟ

Θα χορτάσουμε Ρέθυμνο αυτό το Σαββατοκύριακο! Πάρτε μια γεύση από την εκπομπή της Δέσποινας Βανδή | ΒΙΝΤΕΟ

Δημοσιεύτηκε

στις

Ρέθυμνο Βανδή
253 Shares

Αυτό το Σαββατοκύριακο το «My Greece» και η Δέσποινα Βανδή επισκέπτεται την Κρήτη και ο λαουτιέρης τραγουδιστής της Κρήτης, Μανώλης Κονταρός μας ξεναγεί από την πόλη του Ρεθύμνου μέχρι τα μαγευτικά νότια παράλια και μας γνωρίζει τη μοναδική κρητική φιλοξενία.

Το Σάββατο 8 Μαΐου η βόλτα αρχίζει από το Ενετικό λιμάνι του Ρεθύμνου και την εμβληματική Φορτέτζα. Η Δέσποινα Βανδή χάνεται στα πανέμορφα στενά της Παλιάς Πόλης ακολουθώντας τα ίχνη της πολυτάραχης ιστορίας της. Συναντά τον τελευταίο μάστορα παραδοσιακού φύλλου κρούστας και κανταϊφιού, τον 80χρονο Γιώργο Χατζηπαράσχο.

Ο περίπατος στην ενδοχώρα του Ρεθύμνου είναι γεμάτος μυστικά και γεύσεις. Η Δέσποινα μαζεύει άγρια σπαράγγια στους Αρμένους. Και μαζί με μια γνήσια κρητικιά μαγείρισσα τα μαγειρεύουν με αρνάκι και αγκινάρες. Από τη βόλτα στα χωριά του Ρεθύμνου δεν λείπουν οι ήχοι και τα τραγούδια της κρητικής μουσικής. Στο χωριό Σπήλι, τόπο καταγωγής δύο εμβληματικών μορφών της κρητικής μουσικής, του Θανάση Σκορδαλού και του Γιάννη Μαρκογιάννη, ανακαλύπτει την περίφημη και σπάνια κόκκινη τουλίπα της Κρήτης.

Με ήχους και βήματα από τον πεντοζάλη, που έλκει την καταγωγή του από τους μυθικούς Κουρήτες, η Δέσποινα Βανδή ανεβαίνει ως τα Ζωνιανά Μυλοποτάμου για να συναντήσει τον Μανώλη Κονταρό σ’ ένα παραδοσιακό μητάτο στα 1.100 μέτρα. Εκεί, με φόντο τον χιονισμένο Ψηλορείτη, το «My Greece» μας οδηγεί σ΄ ένα ταξίδι στην παραδοσιακή κρητική τυροκομία, τα μυστικά του περιβόητου «αντικριστού» και τη βαθιά συγκίνηση του ριζίτικου τραγουδιού.

Η Δέσποινα Βανδή την Κυριακή 9/5 μαθαίνει να φτιάχνει σφακιανή πίτα

Το ταξίδι του «My Greece» στο Ρέθυμνο συνεχίζεται την Κυριακή 9 Μαΐου με τον πιο εντυπωσιακό τρόπο και μαγευτικές εικόνες από το Βορρά μέχρι το Νότο, που είναι δύσκολο να περιγραφούν. Σκαρφαλωμένο στα βράχια είναι το πιο νόστιμο σταμναγκάθι. Και η Δέσποινα Βανδή είναι αποφασισμένη να κάνει τα πάντα για να το βρει. Από τις πλαγιές, στα βράχια της θάλασσας για να συλλέξει πεταλίδες που θα μαγειρευτούν με μακαρόνια για ένα πιάτο γεμάτο γεύση.

Ακολουθούμε το «My Greece» στην πορεία του μέσα από άγρια και εντυπωσιακά φαράγγια. Προορισμός μας τα νερά του Νότιου Κρητικού Πελάγους και οις εντυπωσιακές νότιες παραλίες του Ρεθύμνου. Στον Πλακιά, η τεράστια αμμώδης παραλία κλείνει ερμητικά με ένα κάθετο βράχο που αποτελεί ιδανικό σημείο αναρρίχησης.

Μια ανάσα πιο δίπλα, μέσω μιας διαδρομής μεταξύ βουνού και θάλασσας, μας περιμένουν τα περήφανα Σφακιά και το θρυλικό Φραγκοκάστελο. Η Δέσποινα Βανδή συναντά τον τελευταίο εν ζωή κάτοικο του χωριού που είδε τους περίφημους Δροσουλίτες. Και μαθαίνει να φτιάχνει τη νόστιμη σφακιανή πίτα. Αυτή τη φορά, το ραντεβού με τον Μανώλη Κονταρό έχει δοθεί στο Ατσιπόπουλο. Ένα χωριό που συνδυάζει τον βενετσιάνικο χαρακτήρα και την κρητική αρχιτεκτονική. Κάτω από ένα όμορφο δεντρόσπιτο το τραπέζι έχει στρωθεί, τα τσουκάλια βράζουν και ο Μανώλης Κονταρός υποδέχεται τη Δέσποινα Βανδή για μια βραδιά γνήσιας κρητικής φιλοξενίας.

Αυτό το Σαββατοκύριακο, το «My Greece» μας προσκαλεί σε ένα ταξίδι στην κρητική γη και την κρητική ψυχή, με τη συνοδεία λύρας, λαούτου και φυσικά νοστιμιές της εύφορης γης. Ένα πανόραμα του Ρεθύμνου και της Κρήτης που θα μας κλέψει την καρδιά.

Ελάτε να ταξιδέψουμε στην Ελλάδα, μαζί!

Δείτε το τρέιλερ:

Ρέθυμνο Βανδή
συνεχεια αναγνωσης

ΡΕΘΥΜΝΟ

Συμμετέχουμε όλοι! Μεγάλη εθελοντική αιμοδοσία στη Μαρίνα Ρεθύμνου

Δημοσιεύτηκε

στις

αιμοδοσία Ρέθυμνο
54 Shares

Την Παρασκευή 14 Μαΐου (ώρες 09:30 π.μ. – 14:00 μ.μ.) και το Σάββατο 15 Μαΐου (ώρες 09:00 π.μ. – 13:00 μ.μ.), θα πραγματοποιηθεί στο Ρέθυμνο (Μαρίνα Ρεθύμνου), δράση εθελοντικής αιμοδοσίας, για την ενίσχυση των μειωμένων αποθεμάτων αίματος λόγω της πανδημίας Covid-19.

Η δράση διοργανώνεται από «Το Χαμόγελο του Παιδιού» σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας και την πολύτιμη υποστήριξη της Teleperformance  Greece, στο πλαίσιο της δράσης “Weekends of Life”, σε συνεργασία με την 7η ΥΠΕ Κρήτης και το Γενικό Νοσοκομείο Ρεθύμνης, υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Κρήτης, του Δήμου Ρεθύμνης και με την υποστήριξη του Λιμενικού Ταμείου και των Μινωικών Γραμμών.

Το Ρέθυμνο αποτελεί έναν από τους συνολικά τρεις σταθμούς που θα έχει στην Κρήτη ο κύκλος δράσεων εθελοντικής αιμοδοσίας με τίτλο “Weekends of Life” που διοργανώνει ο Οργανισμός «Το Χαμόγελο του Παιδιού» σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας, με την πολύτιμη υποστήριξη και συνεργασία της Teleperformance Greece, την κορυφαία εταιρεία τηλεφωνικής και διαδικτυακής υποστήριξης και εξυπηρέτησης πελατών στην Ελλάδα, με στόχο την άμεση ενίσχυση των παιδιών και των ενηλίκων που έχουν ανάγκη για αίμα. Της δράσης στο Ρέθυμνο προηγούνται ανάλογες δράσεις στο Ηράκλειο (8 & 9 Μαΐου) και στα Χανιά (12 & 13 Μαΐου).

Λαμβάνοντας υπόψη τις πρωτοφανείς ελλείψεις που έχουν προκύψει στα αποθέματα αίματος του Εθνικού Συστήματος Υγείας λόγω της πανδημίας Covid-19, «Το Χαμόγελο του Παιδιού» εντείνει τις ήδη υφιστάμενες δράσεις του σχετικά με την εθελοντική αιμοδοσία. Σύμφωνα με στοιχεία του ΕΚΕΑ, από 1.500 αιμοληψίες/ημέρα, πλέον υλοποιούνται μόλις 800/ημέρα. Με δεδομένη, λοιπόν, την κάθετη πτώση των αιμοληψιών  και αναγνωρίζοντας την άμεση και επείγουσα ενίσχυσή τους, ο Οργανισμός ενώνει τις δυνάμεις του με την εταιρεία Teleperformance Greece, η οποία, συνεπής στην κοινωνική προσφορά της, στηρίζει ενεργά «Το Χαμόγελο του Παιδιού» και εν προκειμένω τις δράσεις εθελοντικής αιμοδοσίας.

Στο πλαίσιο αυτό, το διάστημα Απριλίου – Ιουνίου 2021 θα πραγματοποιηθούν 9 διήμερες δράσεις εθελοντικής αιμοδοσίας σε Δήμους των Περιφερειακών Ενοτήτων του Νοτίου Τομέα Αθηνών & Πειραιώς, καθώς επίσης στη Θεσσαλονίκη και στην Κρήτη.

Όπως σε όλες τις δράσεις “Weekends of Life”, έτσι και στο Ρέθυμνο, η συγκέντρωση μονάδων αίματος θα πραγματοποιηθεί με τήρηση αυστηρών κανόνων ασφαλείας και υγιεινής στην Κινητή Μονάδα «ΟΔΥΣΣΕΑΣ» του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού, η οποία θα βρίσκεται σταθμευμένη στη Μαρίνα Ρεθύμνου.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της δράσης θα τηρηθούν όλοι οι προβλεπόμενοι κανόνες για τη διασφάλιση της ομαλής και ασφαλούς διεξαγωγής τους, όπως αυτοί ορίζονται από το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας – Ε.ΚΕ.Α., συγκεκριμένα:

  • Ραντεβού προκειμένου να αποφευχθούν φαινόμενα συνωστισμού. Τα ραντεβού ορίζονται από τους εθελοντές αιμοδότες μέσω τηλεφωνικής επικοινωνίας στα τηλέφωνα 11040 (αστική χρέωση από σταθερό και κινητό) ή με τη συμπλήρωση ηλεκτρονικής φόρμας (βρείτε τη φόρμα εδώ)
  • Θερμομέτρηση κατά την είσοδο των αιμοδοτών και αντισηψία στα χέρια
  • Χορήγηση του προβλεπόμενου από τον ΕΟΔΥ εξοπλισμού ατομικής προστασίας (μάσκες, γάντια, αντισηπτικό) για το προσωπικό και τους εθελοντές αιμοδότες που θα συμμετάσχουν
  • Απολύμανση στις καρέκλες αιμοδοσίας σε κάθε αιμοδότη
  • Τήρηση των αποστάσεων μεταξύ των καρεκλών αιμοληψίας, αλλά και σε όλη την οργάνωση του χώρου

Όσοι ενδιαφέρονται και επιθυμούν να συνδράμουν ως εθελοντές αιμοδότες, παρακαλούμε να συμπληρώσουν την ηλεκτρονική φόρμα που θα βρουν εδώ ή να καλέσουν στα τηλέφωνα 11040 (αστική χρέωση από σταθερό και κινητό) για να προγραμματίσουν το ραντεβού τους, προκειμένου να αποφευχθεί ο συγχρωτισμός.

Σύμφωνα με ανάρτηση του gov.gr είναι πλέον επίσημο ότι από το Σάββατο 14 Νοεμβρίου, οι Εθελοντές Αιμοδότες μπορούν να μετακινούνται για Αιμοδοσία είτε με την Βεβαίωση κατ’ Εξαίρεση Μετακίνησης Πολιτών επιλέγοντας τον κωδικό Β1 είτε με την αποστολή SMS με τον κωδικό 1 στο 13033. Επιπλέον, με το πέρας της αιμοληψίας θα δοθούν βεβαιώσεις μετακίνησης σε κάθε εθελοντή αιμοδότη.

Παρακαλούνται οι εθελοντές αιμοδότες να έχουν μαζί τους την ταυτότητά τους, καθώς και τον ΑΜΚΑ τους.

Εδώ μπορείτε να ενημερωθείτε για τους επόμενους Σταθμούς της  δράσης “Weekends of Life”

Περισσότερες πληροφορίες:
«Το Χαμόγελο του Παιδιού»
Τηλ. 210-3306140
press@hamogelo.gr

αιμοδοσία Ρέθυμνο
συνεχεια αναγνωσης

ΡΕΘΥΜΝΟ

Συγκίνηση στην κηδεία του Δημήτρη Αρχοντάκη στο Ρέθυμνο | ΦΩΤΟ

Δημοσιεύτηκε

στις

δημητρης αρχοντακης κηδεια τελετη
53 Shares

Σε συγκινησιακά φορτισμένο κλίμα πραγματοποιήθηκε η εξόδιος ακολουθία για τον επί 27 έτη πρώην Δήμαρχο Ρεθύμνου Δημήτρη Αρχοντάκη, που έφυγε από την ζωή την Δευτέρα του Πάσχα.

Της εξοδίου ακολουθίας προέστη ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Ευγένιος με την συμμετοχή κληρικών της τοπικής εκκλησίας ενώ τον Μητροπολίτη Λάμπης, Συβρίτου και Σφακίων κ. Ειρηναίο εκπροσώπησε ο Πρωτοσύγγελος της Μητροπόλεως π. Αθανάσιος Καραχάλιος. Παρέστησαν ο Δήμαρχος Ρεθύμνου κ. Γιώργος Μαρινάκης, η Αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου κ. Μαρία Λιονή, ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Κρήτης κ. Γιάννης Κουράκης, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης κ. Γιώργος Κοντάκης, δήμαρχοι από όλο το νομό, ο πρώην υπουργός Άμυνας κ. Αποστολάκης, εκπρόσωποι φορέων και σωματείων καθώς και η οικογένεια του εκλιπόντος.

Φίλοι, παλιοί συνεργάτες και πολίτες είχαν την ευκαιρία να αποχαιρετήσουν τον πρώην Δήμαρχο και καθηγητή κατά τη διάρκεια λαϊκού προσκυνήματος που διήρκεσε από τη 1μμ έως τις 4μμ οπότε και ξεκίνησε η τελετή του ύστατου αποχαιρετισμού.

Επικήδειους λόγους εκφώνησαν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Ευγένιος, ο Δήμαρχος Ρεθύμνου κ. Γ. Μαρινάκης και ο Πρύτανης του Π.Κ. καθηγητής κ. Γ. Κοντάκης.

Επίσης διαβάστηκαν ψηφίσματα από θεσμικούς φορείς και σωματεία της πόλης. Τιμές απέδωσε η Δημοτική Φιλαρμονική Ρεθύμνου.

Η ταφή του αείμνηστου Δημήτρη Αρχοντάκη, ο οποίος έχασε την ζωή του μετά από ατύχημα που είχε στην εξοχική του κατοικία στο Μοναστηράκι Αμαρίου το Μεγάλο Σάββατο, πραγματοποιήθηκε στο Δημοτικό Νεκροταφείο Τριών Μοναστηριών Ρεθύμνου.

Με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ρεθύμνου τα έξοδα της κηδείας έγιναν με δημοτική δαπάνη ενώ παραχωρήθηκε δωρεάν τάφος για το επί 27 έτη πρώτο πολίτη της πόλης. (1967-1974 / 1978 – 1982 / 1990 – 2006).

ΕΠΙΚΗΔΕΙΟΣ  ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΡΕΘΥΜΝΗΣ ΓΙΩΡΓΗ Χ. ΜΑΡΙΝΑΚΗ

Ποιος να το φανταζόταν αγαπητέ μου Δάσκαλε, ότι κατά τις πρόσφατες συναντήσεις μας, όπου μεταξύ των άλλων θεμάτων, συζητούσαμε για την προετοιμασία της αποφασισθείσας από το Δήμο μας, τιμητικής στο πρόσωπό σας εκδήλωσης τη 2α Ιουνίου, την ημέρα των γενεθλίων σας, ότι θα σμίγαμε ξανά σήμερα για να σας αποχαιρετήσω, θεσμικά ως Δήμαρχος, αλλά και προσωπικά ως μαθητής σας, που η εξέλιξή του οφείλει πολλά σε σας.

Σας απευθύνουμε λοιπόν σήμερα το ύστατο χαίρε, με βαθιά συγκίνηση και με τη θλίψη που προκαλεί η αιφνιδιαστική σας αναχώρηση, η οποία μας στερεί τη δυνατότητα να σας καταθέσουμε επίσημα, εν ζωή, το σεβασμό και την αναγνώριση της σπουδαίας, πολύχρονης και πολυεπίπεδης προσφοράς σας στο Ρέθυμνο ωσάν «Εκκλησία του Δήμου» που αποδίδει την προσήκουσα τιμή στον «Επώνυμο Άρχοντα» της Πόλης.

Όμως, αυτή η εκδήλωση θα γίνει Δήμαρχε και είμαι βέβαιος ότι θα ακουστούν πολλά και αντάξια της μεγάλης σας προσφοράς στο Ρέθυμνο, από ανθρώπους που έχουν συνειδητοποιήσει το εύρος και την επίδραση  της,  στη γενικότερη εξέλιξη του Ρεθύμνου.

Γι’ αυτό το λόγο,  δεν θα αποτολμήσω στο πλαίσιο τούτης της συγκινησιακά φορτισμένης τελετής, να περιγράψω το πολυσχιδές έργο που αφήσατε στο Ρέθυμνο ως Δήμαρχος του Καποδιστριακού Δήμου. Αφενός διότι μέρος του έργου σας ήδη αναφέρθηκε αδρά στα αναγνωσθέντα ψηφίσματα και, αφετέρου, διότι φοβάμαι μήπως σας αδικήσω.

Άλλωστε, το αποτύπωμά σας είναι τόσο ισχυρό και ευδιάκριτο σε κάθε γωνιά της πόλης και των οικισμών του Βρύσινα, που δεν χρειάζεται ιδιαίτερες αναφορές, αφού είναι πια αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορίας του Ρεθύμνου και ζωντανό μέρος της καθημερινότητας των πολιτών του.

Εκείνο όμως, που θα ήθελα στο σημείο αυτό να επισημάνω είναι πως  αξία δεν έχουν μόνον τα έργα που είναι ορατά και ενταγμένα στην εξελικτική διαδρομή ενός Δήμου.  Εξίσου σημαντικά είναι και όσα αποτρέπει ένας  Δήμαρχος να συμβούν σε βάρος του  τόπου, επιστρατεύοντας κάθε φορά όλες τις δυνάμεις και τις ικανότητες του.

Σεβασμιώτατε, Σεβαστοί Πατέρες,

Κυρίες και Κύριοι,

Είναι αξιοσημείωτο ότι ακόμη και μετά την αποχώρηση του εκλιπόντος από το δημαρχιακό θώκο,  παρακολουθούσε όλα αυτά τα χρόνια με προσήλωση, αγωνία και αμείωτο ενδιαφέρον την εξέλιξη του Δήμου μας. Παρενέβαινε  στο δημόσιο διάλογο  με άρθρα του, μέσω των οποίων  μοιραζόταν μαζί μας τις σκέψεις του, κάτω από δύσκολες για τον ίδιο συνθήκες, λόγω των σοβαρών περιπετειών της υγείας του. Ήταν όμως τόσο αδιαπραγμάτευτη η αγάπη του για το Ρέθυμνο και τόσο ισχυρή και καθάρια η διανοητική του δύναμη, που με αυτήν τροφοδοτούσε την κατά καιρούς βιολογική του αδυναμία.

Ακόμη και μόλις πριν από λίγες ημέρες, τοποθετήθηκε για το Πανεπιστήμιο και τα σχεδιαζόμενα αναπτυξιακά του έργα,  μ‘ ένα κείμενο που συνιστά αποτύπωση της συστηματικότητας, της επιμέλειας, της πνευματικής και πολιτικής συγκρότησής του Ένα κείμενο του οποίου η πληρότητα δεν καταλείπει στον καλόπιστο αναγνώστη περιθώρια για αντίλογο και διαφωνίες.

Το ίδιο ζωντανό παρέμεινε μέχρι την ύστατη του ώρα,  το ενδιαφέρον του για την Παλιά Πόλη, την οποία διέσωσε και  ανέδειξε ως το σημαντικότερο σημείο αναφοράς του τουριστικού Ρεθύμνου.

Σήμερα, θεωρούμε  όλοι, σχεδόν αυτονόητες, τις λειτουργίες και την εν γένει εικόνα του αναπλασμένου Ιστορικού Κέντρου. Για να αντιληφθούμε τις προκλήσεις, που χρειάστηκε να διαχειριστεί, θα πρέπει να κάνουμε ένα χωροχρονικό ταξίδι  σε κείνη την εποχή  όπου, με ακλόνητα επιχειρήματα,  στρατηγικές κινήσεις και την υποστήριξη φωτισμένων  Ρεθυμνιωτών μεταξύ των οποίων ο επίσης Δάσκαλος μου αείμνηστος Χρήστος Μακρής, κατάφερε να  κάμψει τις πεισματικές αντιδράσεις ιδιοκτητών που έκριναν ως αντιαναπτυξιακό, οπισθοδρομικό και οικονομικά ασύμφορο το όραμα του και να σώσει από την κατεδάφιση τον πολύτιμο μνημειακό πλούτο της παλιάς πόλης.

Για τον εκλιπόντα, το τρίπτυχο Τουρισμός- Πανεπιστήμιο- Πολιτισμός ήταν οι τρεις βασικοί πυλώνες ανάπτυξης του Ρεθύμνου. Και είχε δίκιο.

Αποχαιρετούμε λοιπόν, έναν Ρεθυμνιώτη που σφράγισε με την πολιτική του παρουσία, την  ευρυμάθεια, το πολυσχιδές όραμα,  τη διορατικότητα, την ευγένεια, την ακάματη δουλειά, την αδιαμφισβήτητη ευφυΐα και τη μακρόπνοη στρατηγική του,  την εξέλιξη του Ρεθύμνου στο χρόνο και τη μεταμόρφωσή του σε μια σύγχρονη πόλη, με αξιώσεις.

Έναν πολίτη, με την αρχαιοελληνική έννοια, άξιο, ικανό, δυναμικό, που προπορεύονταν της εποχής του, υπερβατικό στο σχεδιασμό, επίμονο στις διεκδικήσεις, τολμηρό στη δράση,  αφοσιωμένο στους στόχους του, μα πάνω απ’ όλα ένα πολίτη που αγάπησε με πάθος το Ρέθυμνο και τους ανθρώπους του και αγωνίστηκε με πείσμα, θέτοντας τα βιολογικά του αποθέματα και τον πλούσιο διανοητικό του εξοπλισμό, στην πνευματική, οικονομική και κοινωνική ανάταση του τόπου μας.

Ήταν τύχη αγαθή για τον τόπο, να ηγηθεί ο Δημήτρης Αρχοντάκης της αναπτυξιακής του διαδρομής και είναι βέβαιον ότι θα παραμείνει ένα ορόσημο στην ιστορία του Ρεθύμνου, γιατί συνέγραψε με τη δυναμική του προσωπικότητα ένα σημαντικό μέρος της ανάπτυξης και της αέναης προοπτικής του.

Σε μια εποχή που το Ρέθυμνο ήταν ασήμαντο στον εθνικό χάρτη και άγνωστο στο διεθνή, ήταν εκείνος που με μεθοδικότητα, αποφασιστικότητα,  ρητορική δεινότητα, διπλωματία και πείσμα, ενέπνευσε  και συστράτευσε τους Ρεθυμνιώτες σε κοινές στοχεύσεις, εκμεταλλεύτηκε τις εκάστοτε πολιτικές συνθήκες, κέρδισε την εκτίμηση και την εμπιστοσύνη των θεσμικών συνομιλητών  του, άνοιξε κλειστές πόρτες και χάραξε πορεία ευοίωνη για το Ρέθυμνο στο μέλλον.

Με σεβασμό, εκτίμηση και πίστη στην αρχή της γόνιμης συνέχειας, της απρόσκοπτης εξέλιξης και της δικαιοσύνης, συνεχίσαμε το έργο του, πέρα από άγονες αντιπαραθέσεις και μικροψυχίες,  έχοντας τον, πρόθυμο συμπαραστάτη, οπότε χρειαστήκαμε τη συνδρομή του.

Προσπαθούμε να  εμπλουτίζουμε το όραμά του και να το προωθούμε με τη δική μας προσπάθεια και εύχομαι και όλοι οι διάδοχοί του να αφήσουν, όπως ο εκλιπών,  ορατό το δικό τους  αποτύπωμα στην εξέλιξη του Ρεθύμνου.

Παρότι βίωσε την πίκρα της αμφισβήτησης και της αδικίας, όπως συνήθως συμβαίνει με όσους διαθέτουν ηγετικές ικανότητες και  διαχειρίζονται δημόσιες υποθέσεις, στο τέλος ένοιωσε τη χαρά της δικαίωσης, μετά όμως από μακρόχρονους, ψυχοφθόρους και πολυδάπανους αγώνες.

Πέραν όμως των θεσμικών, πολιτικών, νομικών ή προσωπικών αντιπαραθέσεων και περιπετειών,  που ταλάνισαν την αυτοδιοικητική του διαδρομή και την προσωπική του υπόσταση,  ουδείς αμφισβήτησε τις ικανότητες του και το πνευματικό του ανάστημα.

Ο εκλιπών δεν ήταν μόνον ένα διαπρεπής πολιτικός, ήταν κι ένας εξαιρετικός δάσκαλος που πολλοί νέοι Ρεθυμνιώτες εμπιστεύτηκαν σ΄ αυτόν την εκπαίδευσή τους και σήμερα διαπρέπουν στις θεωρητικές επιστήμες.

Ακόμα είναι στο μυαλό μου, ο τρόπος που δίδασκε.  Τα θεωρούσε όλα ζητούμενα. Και όλα αποδείξιμα. Έλεγε χαρακτηριστικά : «Όλα τα «ι» είναι «Γιώτα» και όλα τα «Ο» «Όμικρον» μέχρι να αποδείξεις γιατί γράφονται διαφορετικά».

Έχω την εντύπωση ότι  αντιλαμβανόταν τη Γραμματική και το Συντακτικό ως ένα ιδιόρρυθμο παιχνίδι Sudoku όπου η σωστή λύση είναι πάντα μία. Θεωρώ ότι αυτή την εξαιρετική παιδαγωγική μεθοδολογία την μετέφερε και στον τρόπο που ανέλυε τις όποιες καταστάσεις συναντούσε ως Δήμαρχος.

Πεποίθησή μου είναι ότι ο Δημήτρης Αρχοντάκης ήτανε μόνος του μια Σχολή.

Και ότι όλοι εμείς, οι μαθητές του, ήμασταν οι τυχεροί αποδέκτες της παιδαγωγικής του δεινότητας. Δεν μας έδωσε μόνο γνώσεις. Κυρίως, μας έμαθε να σκεφτόμαστε. Και αυτή είναι η σοβαρότερη παρακαταθήκη που μπορεί ν’ αφήσει ένας δάσκαλος στους μαθητές του. Γιατί, όπως όλοι ξέρουμε, οι γνώσεις χάνονται, αλλά η μέθοδος είναι το μυστικό κλειδί που τις ανασύρει στην επιφάνεια.

Τελειώνοντας αυτόν τον αποχαιρετισμό θα ήταν σοβαρή παράλειψή μου να μην αναφερθώ στην εξαίρετη οικογένεια που δημιούργησε με την αφοσιωμένη σύντροφό του Άργη, με την οποία απέκτησε  δύο εξαιρετικά  παιδιά, τον Ζαχαρία και την Ίλια  που κοσμούν με το ήθος, τις αρετές  και τις γνώσεις τους την κοινωνία μας. Ήταν πολύ υπερήφανος για τα παιδιά του και  συνήθιζε να λέει με το γνωστό νηφάλιο χαμόγελό του, ότι : «Ό,τι κι αν κάνουμε στη ζωή μας, τα παιδιά μας είναι τα μεγαλύτερα επιτεύγματα μας».

Δήμαρχε..

Το Ρέθυμνο σε αποχαιρετά με την υπόσχεση να σε θυμάται πάντα με σεβασμό και ευγνωμοσύνη. Θα τιμούμε πάντα τη μνήμη σου και η πλούσια παρακαταθήκη σου θα εμπνέει τη συλλογική μας προσπάθεια και τον προσωπικό αγώνα ενός εκάστου από μας,  για να συνεχίσει  ο τόπος μας και οι άνθρωποι του, που αγάπησες και υπηρέτησες με τόσο πάθος και αφοσίωση, να εξελίσσονται  και να ευημερούν.

Καλό σου ταξίδι Δήμαρχε…

ΕΠΙΚΗΔΕΙΟΣ ΛΟΓΟΣ ΠΡΥΤΑΝΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΚΟΝΤΑΚΗ

Το Πανεπιστήμιο Κρήτης σήμερα αποχαιρετά με συγκίνηση τον Δημήτρη Αρχοντάκη, αποτίοντας τον φόρο τιμής που αρμόζει στο σημαντικό αυτόν Ρεθυμνιώτη.

Ήταν άνθρωπος με αγάπη στα γράμματα, με αγάπη στον τόπο όπου μεγάλωσε και έζησε σχεδόν όλη του τη ζωή, με αγάπη στην οικογένεια και στον συνάνθρωπο.

Είχε όραμα. Εργάστηκε για να το πραγματώσει. Συνέδεσε το όνομά του με την παλιά πόλη του Ρεθύμνου, την οποία διέσωσε από την τσιμεντοποίηση. Συνέδεσε το όνομά του και με την Ίδρυση της Παν/πολης του Γάλλου, όπου ο ρόλος του υπήρξε αποφασιστικός. Υπήρξε σύνδεσμος της τοπικής κοινωνίας με το Πανεπιστήμιο, συνεργαζόμενος στενά με τους πρώτους σκαπανείς του. Έτυχε της ευρύτερης αποδοχής των συντοπιτών του αλλά και ανθρώπων πέραν της πόλης του.

Ήταν δάσκαλος. Το καταλαβαίνεις από τα λόγια των μαθητών του στις δημοσιεύσεις τους, απ’ όταν ακούστηκε το θλιβερό άγγελμα του θανάτου του. Ήταν ευγενής και δοτικός, όπως βεβαιώνουν όσοι τον γνώρισαν από κοντά.

Ως Πανεπιστήμιο Κρήτης αναλογιζόμαστε την προσφορά του και τιμούμε το έργο του.

Εκτός από την προώθηση της αξιοποίησης του αρχείου που διέθεσε στη Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου θα εισηγηθώ στα Συλλογικά Όργανα Διοίκησης του Ιδρύματος να δοθεί το όνομα του στο νέο κτήριο Διοίκησης στην Πανεπιστημιούπολη του Γάλλου που αυτές τις μέρες αδειοδοτείται και το οποίο ευελπιστούμε να αρχίσει να υλοποιείται σύντομα.

Πηγή: rethemnosnews.gr

δημητρης αρχοντακης κηδεια τελετη
συνεχεια αναγνωσης

ΡΕΘΥΜΝΟ

Κάτι όμορφο «γεννιέται» στα σχολεία του Ρεθύμνου… | ΦΩΤΟ

Δημοσιεύτηκε

στις

Ρέθυμνο
107 Shares

‘Οταν τα μουσεία είναι κλειστά, η τέχνη μπορεί να πάει στο σχολείο! Την περίοδο της καραντίνας, η αντιδήμαρχος Ρεθύμνου, κ. Άννα Ελευθεριάδου – Γκίκα, αποφάσισε, σε συνεργασία με την εικαστικό, κ. Κατερίνα Γιαβρίδη, να προχωρήσουν σε εικαστικές παρεμβάσεις σε παγκάκια που βρίσκονται στις σχολικές αυλές.

Η αρχή έγινε από το 2ο Δημοτικό σχολείο Ρεθύμνου, που βρίσκεται στο κέντρο της πόλης. Εκεί, όταν από την ερχόμενη Δευτέρα 10 Μάϊου επιστρέψουν οι μαθητές στις τάξεις, θα βρουν δύο έργα τέχνης να τους περιμένουν, ένα του Van Gogh και ένα του Mondrian, επιδραστικοί ζωγράφοι του 19ου και 20ου αιώνα, αντίστοιχα.

παγκάκια Ρέθυμνο 1

«Ομορφύναμε τις αυλές των σχολείων, κάτι που θα αποτελέσει ατραξιόν για τον δημότη αλλά και τον τουρίστα», αναφέρει η κ. Ελευθεριάδου – Γκίκα στο Cretalive.

Η συνέχεια θα γίνει στο 3ο Λύκειο Ρεθύμνου, το 1ο Δημοτικό Ρεθύμνου και θα ακολουθήσουν και άλλα σχολικά κτήρια.

«Θέλουμε, με έναν απλό τρόπο, να κάνουμε τα σχολεία φυτώρια τέχνης και να ομορφύνουμε και την πόλη μας», αναφέρει. Προτρέπει και άλλους καλλιτέχνες να στηρίξουν αυτή την ιδέα και να προτείνουν και άλλους τρόπους για να έρθουν οι μαθητές σε επαφή με την τέχνη.

Η αντιδήμαρχος Ρεθύμνου θεωρεί πως έτσι τα παιδιά, εκτός από το ότι σέβονται περισσότερο τον χώρο του σχολείου, αποκτούν και μία καλλιέργεια. Όταν επισκεφτούν μία γκαλερί, ένα μουσείο, θα έχουν άλλες προσλαμβάνουσες, οι κεραίες τους θα είναι ανοιχτές.

παγκάκια Ρέθυμνο 2

«Η τέχνη δεν ομορφαίνει μόνο τη ζωή, οδηγεί σε πρόοδο, διαμορφώνει προσωπικότητες. Η παρέμβασή μας είναι εικαστική και εκπαιδευτική ταυτόχρονα», τονίζει.

Θεωρεί πως τα παιδιά με αυτό τον τρόπο έρχονται σε καθημερινή επαφή με την τέχνη και πιστεύει πως θα έπρεπε να αποτελεί κανόνα, οι σχολικές αίθουσες να είναι γεμάτες με έργα τέχνης. Έτσι, οι μαθητές θα ζουν μαζί της και θα την αναζητούν.

Πηγή: cretalive

Ρέθυμνο
συνεχεια αναγνωσης
Διαφήμιση
Διαφήμιση SYNKA

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Copy link
Powered by Social Snap