Βρειτε μας στα Social Media

Ρέθυμνο

Χάρι Μαρκ Πετράκης: Ένας από τους μεγαλύτερος Αμερικανούς συγγραφείς είναι Ρεθυμνιώτης | ΦΩΤΟ

Δημοσιεύτηκε

στις

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Δυστυχώς ζούμε σε μια χώρα που συνήθως τρώει τα παιδιά της. Ή μάλλον όταν δεν τα τρώει μόνη της, φροντίζουν εκείνα να τρώγονται μεταξύ τους, μιας και για πολλά μπορούμε να είμαστε περήφανοι ως Έλληνες αλλά σίγουρα όχι για την τάση μας για εμφύλιο σπαραγμό. Αυτά στα γράφουμε στην πρόσπαθειά μας να εξηγήσουμε πώς ένας από τους πιο σημαντικούς Αμερικάνους συγγραφείς του 20ου, με καταγωγή από το Ρέθυμνο, ο Χάρι Μαρκ Πετράκης είναι πρακτικά άγνωστος στο ελληνικό -και πιο συγκεκριμένα- στο κρητικό κοινό.

Γεννημένος το 1923, ο χαλκέντερος και αειθαλής Χάρι Μαρκ Πετράκης διανύει σήμερα το 95 έτος της ζωής του. Γόνος του παπά Μάρκου και της Στέλλας, οι οποίοι μετανάστευσαν το 1916 από τον Νομό Ρεθύμνου στις Η.Π.Α διέγραψε μια λαμπρή πορεία στα αμερικανικά γράμματα με ιστορίες που πολύ συχνά είχαν να κάνουν με τη ζωή των Ελλήνων ομογενών στην γη της επαγγελίας.

Το μεγάλο του έργο όμως , magnus opus όπως το λένε οι ξένοι στα Λατινικά, παραμένει το A Dream of Kings (1966), μια αφήγηση που διαδραματίζεται στην εποχή του Αμερικανικού Εμφυλίου. Αυτό, βέβαια, δεν στέρησε ποτέ από τον Πετράκη κομμάτι της ελληνικότητάς του, αφού πολλά άλλα από τα κείμενά του μιλάνε για τους πόθους, τα λάθη και τα πάθη της ελληνικής κοινότητας.  Η δύναμη της γραφής του παραμένει εντυπωσιακή, κι άλλωστε δεν είναι τυχαία τα λόγια του βραβευμένου Νομπέλ Isaac Bashevis Singer, ο οποίος είχε πει χαρακτηριστικά: «Ο Πετράκης είναι καλά νέα για την αμερικανική λογοτεχνία».

Όπως καταλαβαίνεις παραμένεια απορίας άξιο γιατί τα κείμενα ή η περιπετειώδης ζωή του συγγραφέα -γεμάτη με τζόγο, μεγάλες χαρές και τεράστιες λύπες- δεν είναι γνωστή στο νησί μας. Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να σε παραπέμψουμε εδώ, για να μπορέσεις να μάθεις περισσότερα για αυτόν τον μεγάλο Αμερικανό συγγραφέα με καταγωγή από το Ρέθυμνο.

Χάρι Μαρκ Πετράκης, ο μεγάλος Αμερικανός συγγραφέας από το Ρέθυμνο

 

 

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση louvro
Ακολουθήστε το Daynight.gr σε Google News, Facebook και Instagram.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Daynight.gr
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση cretan
Διαφήμιση vision
Διαφήμιση louvro
Διαφήμιση
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση vision
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Copy link
Powered by Social Snap