Βρειτε μας στα Social Media
 

ΡΕΘΥΜΝΟ

Το χιόνι έκλεισε σχολεία και δρόμους στο Ρέθυμνο | ΦΩΤΟ

Δημοσιεύτηκε

στιςΤο χιόνι που ξεκίνησε να πέφτει από τα ξημερώματα στο νομό Ρεθύμνου έφερε προβλήματα σε διάφορα σημεία του οδικού δικτύου. Προβλήματα  λόγω της κακοκαιρίας παρουσιάστηκαν σε σημεία του Αγιοβασιλειώτικου δρόμου, όπως στην περιοχή Σπηλίου μέχρι το Γερακάρι που από χθες ο δρόμος είναι κλειστός.

Επίσης προβλήματα παρουσιάστηκαν στους Αρμένους, στην περιοχή της Μονής Αρκαδίου, αλλά και στον Αμαριώτικο δρόμο προς το ΧΥΤΑ. Δυσκολία στην πρόσβαση έχουν και στην περιοχή της Αρχαίας Ελεύθερνας αλλά και στα Μυριοκέφαλα.  Παγετός στο οδόστρωμα του ΒΟΑΚ  υπάρχει στις Σίσες και στο Φόδελε.

Ωστόσο σήμερα λόγω της κακοκαιρίας δεν άνοιξαν το Γυμνάσιο και Λύκειο Ατσιποπούλου το 1ο Γυμνάσιο Ρεθύμνου και τα σχολεία στο Δήμο Αμαρίου

Κλειστά παραμένουν και αρκετά νηπιαγωγεία στο Ρέθυμνο όπως τα νηπιαγωγεία Αργυρούπολης , Αγίου Βασιλείου , Ανωγείων, Βιράν Επισκοπής, Κυριάννας, Γωνιάς.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΙΩΑΝΝΑ ΛΑΓΟΥΔΑΚΗ – ΓΙΑΝΝΗΣ ΤΖΑΝΑΚΗΣ – ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗΣ-

ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΣΤΟ ΡΕΘΥΜΝΟ

Σύμφωνα με την πρόγνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας τις επόμενες ημέρες αναμένονται έντονα καιρικά φαινόμενα στο νομό Ρεθύμνου -χιονόπτωση στα ορεινά και ημιορεινά, βροχοπτώσεις, ισχυροί άνεμοι- σε ετοιμότητα βρίσκεται ο μηχανισμός πολιτικής προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνης που εξέδωσε οδηγίες προστασίας προς τους πολίτες.

Αναλυτικά, σύμφωνα με την ανακοίνωση συνιστάται στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά τις ημέρες εκδήλωσης έντονων καιρικών φαινομένων, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση αυτών.

Ειδικότερα:

– Να ενημερώνονται διαρκώς από τα ΜΜΕ ( ραδιόφωνο τηλεόραση, διαδίκτυο κτλ) για την εξέλιξη των καιρικών φαινομένων και να παρακολουθούν με προσοχή τις επίσημες προειδοποιήσεις. Αν πρόκειται να μετακινηθούν να ενημερωθούν για τον καιρό και για την κατάσταση του οδικού δικτύου

– Να προγραμματίζουν τις μετακινήσεις τους, ώστε να μην συμπέσουν με την αιχμή των καιρικών φαινομένων. Εάν είναι απαραίτητη η μετακίνηση, να ταξιδέψουν κατά την διάρκεια την ημέρας χρησιμοποιώντας κεντρικές οδικές αρτηρίες και όχι δυσπρόσιτους και ερημικούς δρόμους. Σε κάθε περίπτωση να ενημερώνουν τους οικείους τους για την διαδρομή που θα ακολουθήσουν

 • Να εξοπλίσουν το αυτοκίνητό τους με όλα τα απαραίτητα μέσα αντιμετώπισης εκτάκτων καιρικών φαινομένων. Απαραίτητο είναι το αδιάβροχο, κουτί πρώτων βοηθειών, αντιολισθητικές αλυσίδες, αντιψυκτικά υγρά, καθώς και να γνωρίζουν πως χρησιμοποιούνται αυτά.
 • Εάν είναι απαραίτητο να μετακινηθούν πεζή, να φοράνε τα κατάλληλα ρούχα και παπούτσια. Να προτιμάνε τα μέσα μαζικής μεταφοράς για τις μετακινήσεις τους.

Στην περίπτωση πλημμύρας:

 • Να αποφεύγουν να διασχίζουν χείμαρρους και ρέματα πεζοί ή με το αυτοκίνητο κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων, καθώς επίσης και για αρκετές ώρες μετά το τέλος εκδήλωσής τους. Να εγκαταλείψουν το αυτοκίνητό τους αν έχει ακινητοποιηθεί, καθώς ενδέχεται να παρασυρθεί ή να πλημμυρίσει. Να σέβονται τη σήμανση – πινακίδες που ενημερώνει σχετικά με την επικινδυνότητα διάβασης από ρέματα σε συγκεκριμένα σημεία.
 • Να αποφεύγουν περιοχές όπου έχουν εκδηλωθεί ή είναι επικίνδυνο να εκδηλωθούν κατολισθήσεις.
 • Να αποφεύγουν περιοχές με λιμνάζοντα νερά ,καθώς είναι πιθανόν τα νερά να έχουν αλλάξει τα χαρακτηριστικά γνώριμων περιοχών και να έχουν παρασύρει μέρη του δρόμου, των πεζοδρομίων κτλ. τα οποία να μην είναι ορατά από τους πεζούς και οδηγούς.
 • Να μην ξεχνάνε ότι οι κίνδυνοι από την πλημμύρα δεν υποχωρούν αμέσως μόλις αρχίσει η απόσυρση των υδάτων και η παύση της βροχόπτωσης.

Στην περίπτωση θυελλωδών ανέμων:

 • Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία μπορεί να παρασυρθούν από τον άνεμο και ενδέχεται να προκαλέσουν τραυματισμούς ή ζημιές.
 • Να αποφεύγουν την διέλευση κάτω από μεγάλα δένδρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές όπου ελαφρά αντικείμενα ( πχ γλάστρες σπασμένα τζάμια κλπ) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος ( πχ κάτω από μπαλκόνια)
 • Να αποφεύγουν δραστηριότητες σε θαλάσσιες περιοχές.

Στην περίπτωση χιονόπτωσης – παγετού:

 • Να προσέχουν τις μετακινήσεις τους σε περιοχές όπου προβλέπονται χιονοπτώσεις.
 • Να ντύνονται με πολλά στρώματα από ελαφρά και ζεστά ρούχα, με το εξωτερικό ρούχο να είναι αδιάβροχο. Επίσης να χρησιμοποιούν κατάλληλα υποδήματα.
 • Να χρησιμοποιούν αντιολισθητικές αλυσίδες.
 • Να αποφεύγουν την οδήγηση σε δύσβατες περιοχές.
 • Σε περίπτωση αποκλεισμού μέσα στο αυτοκίνητο, να παραμένουν μέσα σε αυτό. Να τοποθετήσουν στην κεραία του ραδιοφώνου ένα ύφασμα με έντονο χρώμα ώστε να τους εντοπίσουν οι ομάδες διάσωσης, Να ανάβουν την μηχανή για 10 λεπτά ανά ώρα και να διατηρούν την εξάτμιση καθαρή από το χιόνι.
 • Σε περίπτωση παγετού, να προσέχουν ιδιαίτερα όταν οδηγούν.
 • Να ενημερώνονται εκ των προτέρων για την κατάσταση του οδικού δικτύου και να φροντίζουν ώστε να διαθέτουν αντιολισθητικές αλυσίδες.
 • Να αποφεύγουν την κίνηση σε δρόμους όπου έχει δημιουργηθεί παγετός, εάν αυτό δεν είναι αναγκαίο.

Πηγή: rethemnosnews.gr

 

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Ακολουθήστε το Daynight.gr σε Facebook και Instagram
Διαφήμιση etem
Διαφήμιση
etem
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Copy link
Powered by Social Snap