Βρειτε μας στα Social Media
 

ΡΕΘΥΜΝΟ

Το Ρέθυμνο διαχρονικό και αναλλοίωτο όπως το αγαπήσαμε! | ΦΩΤΟ

Δημοσιεύτηκε

στις*Γράφει η Ιωάννα Καψάλη για το daynight.com.gr

Συγκρίνοντας το σημερινό Ρέθυμνο με εκείνο του 1904, όλοι καταλαβαίνουν πως έχουν υπάρξει σημαντικές αλλαγές, οι οποίες ωστόσο δεν έχουν αλλάξει τη γοητευτική φυσιογνωμία της παλιάς πόλης, ιδιαίτερα αν λάβουμε υπ’ όψιν ότι εκείνη την εποχή οι Κρητικοί αγωνίζονταν για την ένωση με την Ελλάδα.  Για το λόγο αυτό έλαβαν και πολλοί δρόμοι του Ρεθύμνου ονόματα αγωνιστών που πολέμησαν για την απελευθέρωση από τους Οθωμανούς κατακτητές!

Μια ακόμη αρκετά ενδιαφέρουσα πληροφορία για τη συγκεκριμένη περίοδο, είναι ότι το 1900 ξεκίνησε στην Κρήτη απογραφή πληθυσμού. Διήρκησε 4 χρόνια και δημοσιεύτηκε επίσημα σε εφημερίδα το 1904 με τον τότε συνολικό πληθυσμό για ολόκληρη την Κρήτη να ανέρχεται στις 303.543…

Το συγκεκριμένο στενό της παλιάς πόλης, η οδός Χαριλάου Τρικούπη, είναι το πιο ιδιαίτερο! Από το 1904 έως και σήμερα είναι το μοναδικό στενό που στο τέλος του φαίνεται ξεκάθαρα και αρκετά ευθυγραμμισμένα ο μιναρές του Νερατζέ Τζαμί ή του Ωδείου του Ρεθύμνου σήμερα…

Το μικρό Ενετικό λιμάνι του Ρεθύμνου το 1947, δύο χρόνια μετά την αποχώρηση των Γερμανικών δυνάμεων κατοχής από την πόλη. Παράλληλα, φαίνεται καθαρά πως εκείνα τα χρόνια ήταν ενεργό ως το βασικό λιμάνι της πόλης.

Η εικόνα του Ενετικού λιμανιού από το ίδιο σημείο το 1970, η οποία δείχνει να μην απέχει καθόλου από τη σημερινή όψη του τουριστικού πλέον λιμανιού που παραμένει διαχρονικά γραφικό!

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Ακολουθήστε το Daynight.gr σε Facebook και Instagram
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση
Διαφήμιση

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Copy link
Powered by Social Snap