Ρέθυμνο
Αρνί, κοκορέτσι, σεφταλιά… Το Ρέθυμνο «ακονίζει» μαχαίρια για το τραπέζι του Πάσχα!

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Κρεοπωλών Ρεθύμνου, σκιαγραφεί στο Daynight.gr την κατάσταση που επικρατεί στην αγορά της πόλης
Οι τιμές για το αρνί και το κατσίκι κυμαίνονται από 14 έως 16 ευρώ το κιλό. Ωστόσο, στην Κρήτη υπάρχει μια ιδιαιτερότητα που διασφαλίζει καλύτερη τιμή στα ντόπια κρεοπωλεία, συγκριτικά με την υπόλοιπη Ελλάδα.
Ο Μιχάλης Κυριακόπουλος, πρόεδρος του Συλλόγου Κρεοπωλών Ρεθύμνου, επισημαίνει στο Daynight.gr την κατάσταση που επικρατεί στην αγορά του Ρεθύμνου:
“Οι τιμές είναι υψηλές φέτος. Παρατηρείται ίσως η πιο ακριβή τιμή που έχει καταγραφεί ποτέ στην αγορά. Σε αυτό έχουν συντελέσει πολλοί παράγοντες. Όσον αφορά την επάρκεια αμνοεριφίων στην Κρήτη, δεν υπάρχει πρόβλημα διαθεσιμότητας. Θεωρητικά όμως, λόγω του ότι σφάζουμε στους παραγωγούς και δεν έχουμε μεσάζοντες, έχουμε πιο λογική τιμή στα δικά μας κρεοπωλεία σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα. Ο κόσμος είναι λίγο επιφυλακτικός στην αρχή, αλλά ειδικά το Πάσχα θέλει το αρνί του. Θα φάει, θα σουβλίσει. Είναι οικογενειακό έθιμο, συνδέει την οικογένεια: παππούδες, γιαγιάδες, εγγόνια, παιδιά.”
Ο κόσμος έχει ήδη αρχίσει να ρωτάει και αρκετοί είναι αυτοί που παραγγέλνουν τα πασχαλινά τους κρέατα από νωρίς. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο Μιχάλης Κυριακόπουλος:
“Aυτό το διάστημα ήδη σφάζονται πάρα πολλά αρνιά, που θα διοχετευθούν και στην υπόλοιπη Ελλάδα. Οπότε, και τα κρητικά κρεοπωλεία θα είναι εφοδιασμένα με κρητικό ντόπιο αρνί. Ο κόσμος ζητάει σεφταλιές, κοκορέτσια, γαρδουμάκια, αντεράκια. Έρχονται, τα ψάχνουν και τα παίρνουν σπίτι για να κάνουν τη μαγειρίτσα τους. Προνοούν από τώρα για να τα καθαρίσουν και να τα έχουν έτοιμα.”
Στο ερώτημα τι πρέπει να προσέχουν ιδιαίτερα οι καταναλωτές όταν αγοράζουν τον πασχαλινό οβελία, ο πρόεδρος του Συλλόγου Κρεοπωλών Ρεθύμνου τονίζει:
“Αυτό που πρέπει να παρατηρεί ο καταναλωτής είναι η προέλευση. Τα αρνιά πλέον φεύγουν από το σφαγείο με καρτελάκι που γράφει πάνω τον κωδικό του παραγωγού, οπότε μπορούμε να εντοπίσουμε από ποιον παραγωγό το πήραμε, ποια μέρα σφάχτηκε και πού σφάχτηκε. Πρέπει γενικά να προσέξει να είναι φρέσκο, νωπό.”
Ο Μιχάλης Κυριακόπουλος, τέλος, επισημαίνει ποια είναι τα ειδικά και συγκεκριμένα είδη κρέατος που έχουν τη μεγαλύτερη ζήτηση:
“Αρνί μπορεί να μην πάρουν πολλοί, αλλά το κοκορέτσι θα το φάνε όλοι. Το κυνηγάνε όλοι. Μπορούν να πάρουν πολλά παρασκευάσματα κρέατος: κοντοσούβλια, σουβλάκια μαριναρισμένα, σεφταλιές, σπλινογάρδουμα, γαρδουμάκια. Υπάρχει μεγάλη γκάμα προϊόντων, η οποία μπορεί να κάνει το τραπέζι των Ρεθυμνιώτικων οικογενειών πολύ πλούσιο!”

-
ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ1 ημέρα πριν
Τα 10 πιάτα της Κρήτης που ΔΕΝ γίνεται να μην έχεις δοκιμάσει!
-
Ρέθυμνο1 ημέρα πριν
5 αποδράσεις κοντά στο Ρέθυμνο για να ξεφύγεις την Πρωτομαγιά!
-
ΚΡΉΤΗ2 ημέρες πριν
Θρήνος στο Καστέλλι και στα Ανώγεια: Έφυγε ο γνωστός μαντιναδολόγος Μπάμπης Χαιρέτης (Βούργιας)
-
Ρέθυμνο3 ημέρες πριν
Ρέθυμνο: Δελφίνι μετά από χρόνια έκανε την εμφάνισή του στην παραλία | ΒΙΝΤΕΟ