Βρειτε μας στα Social Media

Ρέθυμνο

Το «Μικιό» του Ρεθύμνου: Ένα σπίτι στην παλιά πόλη που θα ήθελες στο Ε9 σου!

Δημοσιεύτηκε

στις

Μικιό Ρέθυμνο
Διαφήμιση
Διαφήμιση
270 Shares

To σπίτι αυτό αποτελεί τμήμα ενός κτιριακού όγκου του 19ου αιώνα, τοποθετημένου στην παλιά πόλη του Ρεθύμνου. Λόγω των σταδιακών κατατμήσεων που υπέστη το αρχικό κτίριο μέσα στα χρόνια, κατέληξε στις υπάρχουσες -ιδιαίτερα μακρόστενες σε κάτοψη- αναλογίες του.

«Με πρόσοψη στον δρόμο πλάτους μόλις 3,5 μέτρων, η κατοικία αναπτύσσεται σε τρεις ορόφους δημιουργώντας ισάριθμους ενιαίους εσωτερικούς χώρους διαβίωσης συνολικής έκτασης μόλις 53 τετραγωνικών μέτρων.

Εξού και του δώσαμε το όνομα “Μικιό”, το οποίο στην κρητική διάλεκτο σημαίνει “μικροσκοπικό”.

Για τη διαχείριση ενός τόσο στενού και με βάθος οικοπέδου, που βρίσκεται μέσα σε μια πυκνή αστική περιοχή, ο σχεδιασμός επιδιώκει να εξισορροπήσει το φυσικό φως, τη λειτουργικότητα, την ευρυχωρία και την ιδιωτικότητα για να δημιουργήσει ένα σύγχρονο σπίτι που δεν αισθάνεται πνιγμένο από τις επιμήκεις αναλογίες του». 

Η πρότερη κακή κατάσταση του κτιρίου σε συνδυασμό με το φτωχό φυσικό φωτισμό στο εσωτερικό του οδήγησε τους Cluster Architects στην απόφαση για την πλήρη κατεδάφιση και ανακατασκευή της εσωτερικής διάταξης του σπιτιού. Η πρόσοψη είναι το μόνο σωζόμενο τμήμα που έχει αποκατασταθεί πλήρως στην προηγούμενη μορφή του.

width=747
width=960
width=960
width=890
width=960

Το ισόγειο χρησιμοποιείται ως κοινόχρηστο σαλόνι μαζί με την κουζίνα που εκτείνεται σε όλο το βάθος του κτιρίου. Ο πρώτος όροφος αποτελείται από ένα ιδιωτικό δωμάτιο με λουτρό, ενώ στον δεύτερο όροφο, στο πιο στενό μέρος του σπιτιού, βρίσκεται ένα καθιστικό/δωμάτιο που συνεχίζε σε μια βεράντα. Mια μεταλλική σκάλα οδηγεί στην ταράτσα που προσφέρει απέραντη θέα στην πόλη και τα γύρω βουνά.

«Η ζωτικής σημασίας ανάγκη για φυσικό φωτισμό, ειδικά στο επίπεδο του ισογείου, οδήγησε στη μετατόπιση της ανοιχτόχρωμης λευκής σκάλας στο βαθύτερο τμήμα του σπιτιού η οποία φωτιζόμενη καθ’ όλη τη διάρκεια της μέρας -μέσα από ένα παράθυρο της πίσω όψης του τρίτου επιπέδου- κατευθύνει και αντανακλά το φως από τον πάνω όροφο μέχρι το ισόγειο. Παράλληλα, εγκαταστάθηκε ένας ηλιακός φωτοσωλήνας που διοχετεύει το φως της ημέρας απευθείας από τη βεράντα στην κουζίνα, αυξάνοντας περαιτέρω τα επίπεδα του φυσικού φωτισμού στο εσωτερικό», όπως περιγράφουν οι Cluster Architects.

width=960
width=960
width=960
width=960

Αυτές οι δύο τολμηρές χειρονομίες, σε συνδυασμό με το λευκό χρώμα των τοίχων, της οροφής και των επίπλων, επιτρέπουν στο φυσικό φως να διεισδύσει σε κάθε όροφο, «δίνοντας ροή και κίνηση στους χώρους διαβίωσης», όπως λέει η ομάδα του Cluster architects αναδεικνύοντας την αξία που έχει το φυσικό φως στην κατοίκιση, εξηγώντας πώς η ανάγκη για πρόσβαση σε αυτό μπορεί να αλλάξει την αρχική διαρρύθμιση και την αίσθηση ενός σπιτιού.

width=960
width=960
width=960
width=960
Πηγή: popaganda | Περισσότερες πληροφορίες για το αρχιτεκτονικό γραφείο θα βρείτε εδώ.

Μικιό Ρέθυμνο
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση cretan
Ακολουθήστε το Daynight.gr σε Google News, Facebook και Instagram.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Daynight.gr
Διαφήμιση cretan
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση
Διαφήμιση

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Copy link
Powered by Social Snap