Ρέθυμνο
Το κυκλοφοριακό αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα προβήματα των πολιτών στο Ρέθυμνο
Το κυκλοφοριακό και η έλλειψη χώρων δωρεάν στάθμευσης αυτοκινήτων συνεχίζουν να αποτελούν το κυρίαρχο ζήτημα που θέτουν οι πολίτες του Ρεθύμνου, όταν ερωτώνται για την καθημερινότητα τους και τα προβλήματα που υποβαθμίζουν την ποιότητα της ζωής τους. Μια βόλτα στην πόλη και μια συζήτηση με τους συμπολίτες, είναι αρκετή για να διαμορφώσεις συμπέρασμα, ως προς τα ζητήματα που τους ταλαιπωρούν και αποτελούν για αυτούς προτεραιότητα που πρέπει να τεθεί στις αρμόδιες αρχές προς επίλυση.
Κυκλοφοριακό, δυσοσμία από τις αποχετεύσεις το καλοκαίρι, καθαριότητα των κοινόχρηστων χώρων, ελλιπή οργάνωση ως προς την χρήση μέσων μαζικής μεταφοράς. Είναι τα πρώτα θέματα που ακούς στον δρόμο, όταν θέτεις το ερώτημα «Τι είναι αυτό που σας ενοχλεί στην καθημερινότητα σας; Ποιο είναι το σοβαρότερο πρόβλημα της πόλης;»
Το «εντυπωσιακό» στις απαντήσεις είναι πως αυτά τα προβλήματα δεν είναι καινούργια. Είναι τα κύρια και τα βασικά που ζητούν οι πολίτες εδώ και τουλάχιστον είκοσι χρόνια, τα οποία προφανώς οι αρχές δεν έχουν καταφέρει να επιλύσουν. Στα «νεοφανή» προβλήματα που θέτουν είναι η έλλειψη στέγης προς ενοικίαση ενώ την νεολαία την απασχολεί η ανεργία, που έχει χτυπήσει ανελέητα και το Ρέθυμνο.
Η συζήτηση έγινε με τυχαία πρόσωπα στις κεντρικές οδούς της πόλης. Και μία ακόμα αξιοσημείωτη παρατήρηση είναι ο «φόβος». Πριν μερικά χρόνια, οι πολίτες κατά κύριο λόγο μιλούσαν επώνυμα, έδιναν όνομα και στοιχεία και έθεταν το ζήτημα τους. Σήμερα, κανένας δεν θέλησε να δηλώσει όνομα στην εξόρμηση που κάναμε. Μας μιλούσαν εφόσον δηλώναμε πως δεν θα γράφαμε όνομα και δεν θα φωτογραφίζαμε το πρόσωπο τους. Ο «φόβος» αυτός είναι επίσης ένα «καινούργιο» στοιχείο, κατά τη γνώμη μας αξιοσημείωτο για τους επιστημονικούς ερευνητές. Γιατί πληθαίνει ο αριθμός των ανθρώπων που φοβάται να μιλήσει ελεύθερα και επώνυμα;
Σε κάθε περίπτωση, στην συλλογή των στοιχείων του ρεπορτάζ, αξιοποιήθηκαν δύο φοιτητές του Πανεπιστημίου Κρήτης στο Ρέθυμνο. Το ερώτημα προς τους πολίτες για τα ζητήματα της καθημερινότητας τους έθεσαν οι Κώστας Ζαχαριάδης και Μαρία Δέδε, οι οποίοι δεν είναι Ρεθεμνιώτες και μίλησαν ελεύθερα με τους συμπολίτες μας για τα ζητήματα καθημερινότητας που τους απασχολούν. Απευθύνθηκαν σε διερχόμενους πολίτες στην Λεωφόρο Κουντουριώτη, γύρω από τον Δημοτικό Κήπο και στην παλιά πόλη, κατέγραψαν τις απαντήσεις και μέσα από ένα τυχαίο δείγμα θέσεων και απόψεων των απλών Ρεθεμνιωτών προσδιορίζεται μια δέσμη προβλημάτων, τα οποία χαρακτηρίζουν μια κοινωνία που βιώνει την λειτουργία της πόλης σε καθημερινή βάση.
ΤΟ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΟ
Από τη πλειοψηφία των απαντήσεων διαπιστώσαμε πως το σοβαρότερο πρόβλημά των πολιτών του Ρεθύμνου είναι το κυκλοφοριακό. Μεγάλη πίεση και φόρτος στους δρόμους, έλλειψη χώρων στάθμευσης και βέβαια πανάκριβο αντίτιμο στα οργανωμένα παρκινγκ αλλά και στην περιοχή ελεγχόμενης στάθμευσης. Οι πεζοί δυσκολεύονται και φοβούνται να διασχίσουν τους δρόμους καθώς, όπως μας ανέφεραν, οποιαδήποτε στιγμή μπορεί να εμφανιστεί κάποιο αυτοκίνητο μπροστά τους.
Ειδικότερα, κατά τις βραδινές ώρες οι ο οδηγοί γίνονται πιο ασυνεπείς ως προς τη τήρηση του ορίου ταχύτητας. Οι κάτοικοι της πόλης έντονα ενοχλημένοι διαμαρτύρονται για το ζήτημα αυτό. Ακόμα, σημαντικό πρόβλημα αποτελούν τα αυτοκίνητα που περνούν μέσα από τη Παλιά Πόλη, αψηφώντας τους κανονισμούς, ιδιαίτερα κατά τις μεσημβρινές ώρες. Η παρουσία τους στα στενά δρομάκια δυσχεραίνει το πέρασμα του αυξημένου αριθμού πεζών κατά τη τουριστική περίοδο.
Όσον αφορά τις μετακινήσεις σημαντικό πρόβλημα κατά τους θερινούς μήνες αντιμετωπίζουν στους χώρους στάθμευσης. Όλοι οι δρόμοι της πόλης μετατρέπονται σε ένα ατελείωτο παρκινγκ, δημιουργώντας πολλές φορές εμπόδια στη κυκλοφορία των οχημάτων. Μας επεσήμαναν πως οι χώροι στάθμευσης που υπάρχουν μέσα στη πόλη κάποιες φορές δεν επαρκούν για την εξυπηρέτηση των πολιτών.
ΥΠΟΔΟΜΕΣ ΚΑΙ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ
Ένα επιπλέον πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι Ρεθυμνιώτες είναι η λειτουργία του αποχετευτικού δικτύου με την έντονη δυσοσμία τους καλοκαιρινούς μήνες. Πιο έντονο παρατηρείται το πρόβλημα στη Παλιά Πόλη και επισημαίνεται από τους περαστικούς αλλά και από τους κατοίκους της περιοχής. Αναφέρονται ακόμα τα σμήνη των κουνουπιών, των τρωκτικών και βέβαια… τα εκατομμύρια των κατσαρίδων! Αλήθεια γίνεται ποτέ απεντόμωση στους δημόσιους χώρους του Ρεθύμνου;
Εκτός από τα παραπάνω, του πολίτες τους απασχολεί το θέμα της καθαριότητας. Τα καλάθια απορριμμάτων που υπάρχουν σε διάφορα σημεία της πόλης για την διευκόλυνση των περαστικών θα πρέπει να αδειάζονται πιο συχνά, επισημαίνουν, ούτως ώστε να μην προκαλείται υπερχείλισή τους, κάτι που είναι αντιαισθητικό τόσο για τους τουρίστες όσο και για τους ίδιους τους ντόπιους. Κάποιοι άλλοι πάλι επικέντρωσαν τη προσοχή τους στη συχνή διακοπή του νερού που αντιμετωπίζουν αλλά και στην ποιότητα του νερού που φτάνει στις βρύσες τους.
ΜΕΣΑ ΜΑΖΙΚΗΣ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ
Είναι γεγονός, πως το Ρέθυμνο ποτέ δεν είχε οργανωμένο σύστημα λειτουργίας των μέσω μαζικής μεταφοράς. Τα δρομολόγια των λεωφορείων είναι ίδια εδώ και τριάντα χρόνια και καλύπτουν την κεντρική διαδρομή από τα ανατολικά προς τα δυτικά προάστια με προσθήκες δρομολογίων προς το Πανεπιστήμιο και προς κάποια χωριά. Αποτέλεσμα όλοι οι κάτοικοι των νοτίων προαστίων από τον Μασταμπά έως τα Τρία Μοναστήρια αλλά και τα περισσότερα χωριά του Βρύσινα να πρέπει να χρησιμοποιούν το αυτοκίνητο τους για να κατέβουν στην πόλη με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Έτσι, ένα εξίσου σημαντικό πρόβλημα που συνδέεται με τα παραπάνω είναι οι μεταφορές με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Ωστόσο, για τους φοιτητές – και όχι μόνο – τίθενται ζητήματα και για τα δρομολόγια από και προς το Πανεπιστήμιο. Το πρόβλημα εντείνεται κατά τους χειμερινούς μήνες. Τα μη συχνά δρομολόγια έχουν ως αποτέλεσμα το συνωστισμό των ατόμων στα λεωφορεία και την αργοπορία τους. Ακόμα, μέσα σε αυτό το κλίμα καθίσταται δύσκολη και η μετακίνηση των ηλικιωμένων προς το χωριό του Γάλλου.
Η ΚΡΙΣΗ
Η οικονομική κρίση έχει κάνει προβληματική την διαβίωση των πολιτών. Οι περισσότεροι έχουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα και διακατέχονται από άγχος και ένταση για το πώς θα ανταποκριθούν στις καθημερινές ανάγκες τους. Οι περισσότερες οικογένειες έχουν τουλάχιστον ένα άνεργο άτομο στο σπίτι τους και η αγορά εργασίας ολοένα και περιορίζεται με τους νέους να σκέφτονται να εγκαταλείψουν οριστικά το Ρέθυμνο και να φύγουν για μεγαλύτερες πόλεις ή το εξωτερικό. Αξιοσημείωτο είναι, ότι οι άρρενες αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο πρόβλημα επειδή η αγορά εργασίας της πόλης είναι με τέτοιο τρόπο διαμορφωμένη που απορροφά περισσότερες γυναίκες.
Τέλος, ένα πρόβλημα που εμφανίστηκε το τελευταίο καιρό και φαίνεται να επηρεάζει άμεσα τους φοιτητές αλλά και γενικότερα τους νεότερους σε ηλικία είναι η αναντιστοιχία που υπάρχει ανάμεσα στους ενδιαφερόμενους μισθωτές και τα διαθέσιμα ακίνητα. Οι περισσότεροι Ρεθεμνιώτες, φαίνεται, να έχουν στραφεί στην τουριστική αξιοποίηση των σπιτιών τους καθώς αποδίδουν οικονομικά, με αποτέλεσμα να έχει περιοριστεί δραματικά ο αριθμός των διαθέσιμων κατοικιών. Ωστόσο, από τα λίγα ενοικιαζόμενα διαμερίσματα που προσφέρονται σήμερα, πολλά βρίσκονται σε άθλια κατάσταση και άλλα διατίθενται σε εξωπραγματικές τιμές.
Πηγή: rethemnosnews.gr
-
Ρέθυμνο2 ημέρες πριν
«Μαζί με τα σουβλάκια, μου ζήτησαν να τους πάω… ζάρια στις 4 τα ξημερώματα» – Ιστορίες ενός ντελιβερά στο Ρέθυμνο
-
LIFESTYLE3 ημέρες πριν
Στην εντατική η Μαρία Μπακοδήμου
-
XANIA2 ημέρες πριν
Κρήτη: Στο πένθος Δημοτικό Σχολείο – Έφυγε νωρίς από τη ζωή αγαπητή εκπαιδευτικός
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ3 ημέρες πριν
Ενδοσχολική βία: Δύο 5χρονα χτύπησαν και έσπασαν τα δόντια 4χρονου με αυτισμό