Ρέθυμνο
Το αντιπλημμυρικό «Βατερλώ» του Ρεθύμνου και ολόκληρης της Κρήτης
Ζητούν τα αντιπλημμυρικά έργα από την Τοπική Αυτοδιοίκηση χωρίς να δώσουν χρήματα
Οι απανωτές συσκέψεις που έχουν ξεκινήσει από την Παρασκευή με αποκορύφωμα την τελευταία που έγινε χθες, Τετάρτη 27 Νοεμβρίου στο Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου, σήμαναν και επίσημα το αντιπλημμυρικό Βατερλώ Ρεθύμνου και Κρήτης, καθώς το κόστος κατασκευής Αντιπλημμυρικών Έργων ανατέθηκε στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Ο Σταύρος Αρναουτάκης επεσήμανε σχετικά: «Δεν είναι δυνατόν να ζητείται πάντα να έχουμε εμείς την ευθύνη, να μεταφέρονται οι αρμοδιότητες από το κεντρικό κράτος, χωρίς όμως να μεταφέρονται οι πόροι» και τόνισε την επείγουσα ανάγκη να ενισχυθεί χρηματοδοτικά η Κρήτη για την αντιπλημμυρική θωράκιση του νησιού.
Η αρχή έγινε την Παρασκευή δίχως να φαίνεται φως στο τούνελ…
Η Αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνης, κυρία Μαρία Λιονή, συμμετείχε το απόγευμα της Παρασκευής στην τηλεδιάσκεψη που έγινε υπό τον Υφυπουργό στον Πρωθυπουργό Θανάση Κοντογεώργη. Στη παρέμβαση της, η κυρία Λιονή αναφέρθηκε στο κρίσιμο ζήτημα της υλοποίησης έργων διευθέτησης για την αντιπλημμυρική θωράκιση του Νομού. Η ΠΕΡ, άλλωστε, έχει ώριμες μελέτες οριοθέτησης με έργα διευθέτησης.
Ιδιαίτερη συζήτηση έγινε για τα φαράγγια του Κοτσιφού και το Κουρταλιώτικο, Υπογραμμίστηκε ότι πρέπει να ξεκινήσει η μελέτη για τη σήραγγα, έχοντας ήδη περατωθεί η αναγνωριστική μελέτη, ενώ παράλληλα επισημάνθηκε η αναγκαιότητα να χρηματοδοτηθούν και τα υπόλοιπα έργα που προβλέπονται στις μελέτες αντιμετώπισης των καταπτώσεων για αυτά τα δύο φαράγγια.
Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε παρουσία του Υφυπουργού Κλιματικής Κρίσης Ευάγγελου Τουρνά, αιρετών της Αυτοδιοίκησης και με τη συμμετοχή στελεχών της Πυροσβεστικής, της Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κρήτης και εμπλεκόμενων υπηρεσιών.
Όμως ο Σταύρος Αρναουτάκης άνοιξε όλα τα χαρτιά: Για την αντιπλημμυρική θωράκιση της Κρήτης χρειάζονται χρήματα. Και δεν υπάρχουν. Για το σκοπό αυτό προανήγγειλε συνάντηση με τον Αναπληρωτή Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Νίκο Παπαθανάση για να διεκδικηθεί η συγκεκριμένη χρηματοδότηση.
«Είναι θετική η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για να χρηματοδοτήσει αυτά τα έργα. Περιμένουμε όμως την υπογραφή από τον τον αρμόδιο υπουργό Βασίλη Κικίλια», τόνισε χαρακτηριστικά ο Περιφερειάρχης Κρήτης.
Ακόμα όλα είναι υπό συζήτηση και η διαβούλευση οφείλει να επισπευσθεί, προκειμένου να καταλήξουμε στο απαιτούμενο, που δεν είναι άλλο από τα έργα και τηντελική θωράκιση.
Υπενθυμίζουμε ότι ο Νομός Ρεθύμνου έχει βιώσει τρεις πρόσφατες πλημμυρικές συγκυρίες:
ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2019: με την υπερχείλιση του Λιμανιού, που μπήκε μέσα η θάλασσα
ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2019: με την νυχτερινή εκκένωση των σπιτιών γύρω από τον Πλατανιανό ποταμό και
ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2020: με την πλημμυρική συγκοπή Σταυρωμένου, Πηγής & Άδελε, με την καταστροφή γεφυρών, δρόμων και αγροτικών εκτάσεων
-
Ρέθυμνο1 ημέρα πριν
Το Ρέθυμνο γιορτάζει την πολιούχο του Αγία Βαρβάρα
-
LIFESTYLE1 ημέρα πριν
Γιώργος Δασκαλάκης: Πέθανε ο δημοφιλής τραγουδιστής
-
Ρέθυμνο1 ημέρα πριν
«Με έσωσε η Παναγιά η Χαρακιανή» – Τι λέει ο Ρεθυμνιώτης τραγουδιστής που πήρε φωτιά το ΙΧ του
-
Ρέθυμνο2 ημέρες πριν
Συναγερμός στο κέντρο του Ρεθύμνου – Άρπαξε φωτιά γνωστό ψητοπωλείο | ΒΙΝΤΕΟ