Βρειτε μας στα Social Media

Ρέθυμνο

Τι κρέατα θα βάλουν οι Ρεθυμνιώτες στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι και πόσο κοστίζουν;

Διαφήμιση
Διαφήμιση
.
Author Avatar

Δημοσιεύτηκε

στις

«Για το τραπέζι του ρεβεγιόν παίρνουν πάρα πολύ αρνί και μωρογούρουνο θέλοντας και κάτι πιο ξεχωριστό. Μεγάλη κατανάλωση έχουν επίσης και τα ντόπια λουκάνικα και απάκια.»

Η αντίστροφη μέτρηση για τις χριστουγεννιάτικες αγορές έχει ήδη ξεκινήσει. Πολλοί καταναλωτές έχουν ξεκινήσει έρευνα αγοράς πριν στηθεί το χριστουγεννιάτικο τραπέζι. Φέτος το κόστος του εορταστικού τραπεζιού για μία τετραμελή οικογένεια υπολογίζεται στα 180 ευρώ, ενώ πέρυσι ήταν κοντά στα 150, δηλαδή σημειώνεται αύξηση 22%.

Ο Σήφης Κουτσαλεδάκης μαζί με τον πατέρα του, Νίκο, οι οποίοι διατηρούν κρεοπωλείο στην Πηγή Ρεθύμνου, σκιαγραφούν στο Daynight.gr την μέχρι στιγμής εικόνα που καταγράφεται από την ζήτηση των ντόπιων καταναλωτών.

-Έχουν αρχίσει να έρχονται οι οικογενειάρχες να ρωτάνε τιμές για να αποφασίσουν τι θα πάρουν για το τραπέζι τους;

Βεβαίως, εχουν αρχίσει να κοιτάζουν κυρίως για το αρνί και για τα γουρουνόπουλα.

-Εσείς τι προετοιμασία κάνετε για τις μεγαλύτερες ποσότητες που χρειάζονται από εδώ και πέρα;

Επειδή είναι κρέας, κάνουμε προετοιμασία κυρίως τις τελευταίες ημέρες. Δεν είναι σαν τα άλλα τρόφιμα που μπορείς να τα επεξεργαστείς και να τα διατηρήσεις.

-Θα μας «συστήσετε» τις τιμές για τα κρέατα που θα καταναλωθούν στα εορταστικά τραπέζια

Οι τιμές σε αυτή την φάση διαμορφώνονται ως εξής:

Αρνί: 13 – 14€/κιλό
Γαλοπούλα: 11-12€/κιλό
Χοιρινό: 6,5 – 7€ /κιλό
Μοσχάρι: 11- 14€/κιλό

-Βασικά, τα Χριστούγεννα τι σας φεύγει περισσότερο;

Τα κρεάτα που φεύγουν πιο πολύ είναι το αρνί, το γουρουνόπουλο και τα κοτόπουλα.

-Αυτό που θεωρείται λόγω ακρίβειας, το πιο προσιτό και οικονομικό που το επιλέγουν πάντα, ποιο είναι;

Το κοτόπουλο. Αλλά ειδικά για το τραπέζι του ρεβεγιόν, παίρνουν ρολό κοτόπουλο ή χοιρινό θέλοντας και κάτι πιο ξεχωριστό. Αυτό που έχει μεγάλη κατανάλωση αυτή την περίοδο είναι τα ντόπια λουκάνικα και τα απάκια, μας τα ζητάνε πάρα πολύ.

-Και η εορταστική κίνηση με την γαλοπούλα, τι δείχνει;

Με τις υψηλές τιμές και πέρυσι αλλά και φέτος, δεν έχει τόσο μεγάλη ζήτηση η γαλοπούλα. Υπάρχουν πολλοί που παίρνουν πλέον μεγάλα κοτόπουλα, ολόκληρα κι άκοπα για να τα κάνουν γεμιστά.

-Την Πρωτοχρονιά τι σας παραγγέλνουν κατά κύριο λόγο;

Δεν αλλάζουν προτιμήσεις. Θέλουν και πάλι πάρα πολύ αρνί και μωρογούρουνο. Αλλά και τα ρολά φεύγουν περισσότερο.

-Εσείς έχετε και δικά σας ζώα ντόπια;

Εμείς έχουμε κατσίκια και πρόβατα σε μικρή ποσότητα, που καλύπτει ωστόσο τις ανάγκες μας.

-Άρα αγοράζουν και κατσικάκια για αυτές τις χρονιάρες ημέρες;

Ναι το κατσίκι το παίρνουν πάρα πολύ. Αρνί και κατσίκι είναι τα πρώτα δυο είδη κρέατος που ζητάνε για τις γιορτές στο σπίτι.

-Δηλαδή η κατανάλωση κυμαίνεται σε διπλά ή τριπλά επίπεδα την τωρινή περίοδο των γιορτών; Αν κάποιος σε μια κανονική περίοδο αγοράζει για παράδειγμα 50 ευρώ ποσότητα, τώρα σε τι επίπεδα ανεβαίνει;

Ορισμένες οικογένειες πάνε και σε τριπλά επίπεδα, ναι. Αλλά θα δείξει τώρα και με τις τιμές. Γιατί μπορεί να εισπράττεις περισσότερα χρήματα αλλά να δίνεις και λιγότερα κρέατα.

-Τι πρέπει να προσέξουν όσοι πρέπει να επιλέξουν τα χριστουγεννιάτικα κρεατικά τους;

Να κοιτάνε καλά να είναι ντόπια, καθαρά και να ξέρουν τι τρώνε. Γιατί προτιμότερο είναι να στηρίζεις τον τόπο σου, παρά να μην ξέρεις την ποιότητα του κρέατος που τρως.

Διαφήμιση
Ακολουθήστε το Daynight.gr σε Google News, Facebook και Instagram.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Daynight.gr
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση vision

ΔΗΜΟΦΙΛΗ