Βρειτε μας στα Social Media

Ρέθυμνο

Τα Ανώγεια δημιουργούν μικρο-απόθεμα σπάνιου φυτού του Ψηλορείτη!

Δημοσιεύτηκε

στις

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Στη δημιουργία μικρο-Αποθέματος φυτών για το απειλούμενο ενδημικό φυτό Horstrissea dolinicola στα Πετραδολάκια, προχωρά ο Δήμος Ανωγείων.

Η Horstrissea dolinicola φύεται μόνο στις δολίνες του Ψηλορείτη σε περίπου 1.500 μέτρα υψόμετρο και πουθενά αλλού στον κόσμο. Παράλληλα διοργανώνεται ημερίδα για το θέμα, την Παρασκευή 30 Νοεμβρίου.

Ο Δήμος Ανωγείων, το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ανωγείων και η Μονάδα Διατήρησης Μεσογειακών Φυτών ΜΑΙΧ διοργανώνουν ημερίδα με θέμα «Γνωρίζουμε και Διαφυλάσσουμε το Φυσικό μας Περιβάλλον» στην Αίθουσα εκδηλώσεων του Δημοτικού Σχολείου Ανωγείων, Παρασκευή 30 Νοεμβρίου 2018, 11:00 – 14:00.

Η εκδήλωση πραγματοποιείται στα πλαίσια του έργου CARE-MEDIFLORA και τη δημιουργία Μικρο-Αποθέματος Φυτών για το απειλούμενο ενδημικό φυτό Horstrissea dolinicola στα Πετραδολάκια Δήμου Ανωγείων.

Η Horstrissea dolinicola φύεται μόνο στις δολίνες του Ψηλορείτη σε περίπου 1.500 μέτρα υψόμετρο και πουθενά αλλού στον κόσμο. Εξαιτίας της περιορισμένης εξάπλωσης και των απειλών που δέχεται, το είδος έχει χαρακτηριστεί ως CR (Κρισίμως Κινδυνεύον) σύμφωνα με τα κριτήρια της Διεθνούς Ένωσης για την Προστασία της Φύσης (IUCN) και περιλαμβάνεται στο Βιβλίο Ερυθρών Δεδομένων των Σπάνιων και Απειλούμενων Φυτών της Ελλάδας.

Επιπλέον, συμπεριλαμβάνεται στα 50 Κορυφαία (TOP 50) Φυτά των Νησιών της Μεσογείου σύμφωνα με ομάδα ειδικών (IUCN/SCC). Το φυτό περιγράφηκε για πρώτη φορά το 1990 και είναι το μοναδικό είδος του γένους Horstrissea. Αυτό σημαίνει ότι εάν εξαφανιστεί αυτό το είδος, θα εξαφανιστεί ταυτόχρονα και ολόκληρο το γένος.

Το σπάνιο αυτό φυτό όπως και ένας μεγάλος αριθμός ενδημικών ειδών στα βουνά της Κρήτης αναπτύσσονται σε αυτές τις ασβεστολιθικές δολίνες και έχουν αναπτύξει στρατηγικές που τους επιτρέπουν να αντέξουν την πίεση από τη βόσκηση.

Με αυτά τα δεδομένα, ο Δήμος Ανωγείων σε συνεργασία με την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης – Διεύθυνση Δασών Ρεθύμνης και το Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων (ΜΑΙΧ) αποφάσισαν να δημιουργήσουν ένα Μικρο-Απόθεμα για την προστασία της Horstrissea dolinicola στη θέση “Πετραδολάκια” του Δήμου Ανωγείων.

Η περιοχή του Μικρο-Aποθέματος είναι προτεινόμενη για Καταφύγιο Άγριας Ζωής (ΚΑΖ) σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία. Πρόκειται για το 8ο Μικρο-Απόθεμα του Δικτύου Μικρο-Αποθεμάτων σπάνιων και απειλούμενων φυτών της Κρήτης που ξεκίνησε με το έργο ”CRETAPLANT” (cretaplant.biol.uoa.gr) του προγράμματος LIFE.

Το έργο CARE-MEDIFLORA, “Δράσεις Διατήρησης Απειλούμενων Φυτικών Ειδών των Νησιών της Μεσογείου: κοινές δράσεις για «εντός τόπου» και «εκτός τόπου» διατήρηση”, στοχεύει στη βελτίωση της κατάστασης διατήρησης απειλούμενων φυτών της Μεσογείου (www.care-mediflora.eu).

Χρηματοδοτείται κατά 80 % από το MAVA Foundation και υλοποιείται από 7 φορείς σε 6 νησιά της Μεσογείου (Βαλεαρίδες Νήσοι, Κορσική, Σαρδηνία, Σικελία, Κρήτη και Κύπρος) και από την Ομάδα Ειδικών για τα Φυτά των Νησιών της Μεσογείου της Διεθνούς Ένωσης για την Προστασία της Φύσης (IUCN). Στην Κρήτη υλοποιείται από τη Μονάδα Διατήρησης Μεσογειακών Φυτών ΜΑΙΧ.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

  • 11:00 – 11:30 Έναρξη – Χαιρετισμοί
  • 11:30 – 11:45 Φασουλάς Χαράλαμπος, Δρ. Γεωλογίας Παν/μίου Κρήτης, Επιστημονικός Υπεύθυνος του Γεωπάρκου του Ψηλορείτη, στέλεχος του Μ. Φ. Ι. Κ. και Αναπληρωτής Συντονιστής του Ευρωπαϊκού Δικτύου των Παγκόσμιων Γεωπάρκων UNESCO: Τα γεωλογικά χαρακτηριστικά του Ψηλορείτη και ιδιαίτερα στην περιοχή “Πετραδολάκια“
  • 11:45 – 12:00 Κεφαλογιάννη Ζαχαρένια, Υπεύθυνη ΚΠΕ Ανωγείων: Στης Αμάλθειας τη γη, χρώμα, άρωμα, ζωή: το περιβαλλοντικό πρόγραμμα του ΚΠΕ Ανωγείων για την βιοποικιλότητα και τον ενδημισμό στον Ψηλορείτη
  • 12:00 – 12:15 Φουρναράκη Χριστίνη, Δρ. Βιολόγος – Μονάδα Διατήρησης Μεσογειακών Φυτών του ΜΑΙΧ: To φυτό Horstrissea dolinicola και δράσεις για τη διατήρησή του
  • 12:15 – 12:30 Θάνος Κώστας, Καθηγητής, Τμήμα Βιολογίας, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών: Μικρο-Αποθέματα Φυτών της Κρήτης – σημαντική καινοτομία για την Ελλάδα
  • 12:30 – 13:00 Διάλειμμα – Κέρασμα
  • 13:00 – 13:15 Μαριά Αίθρα, Αν. Καθηγήτρια Δικαίου Περιβάλλοντος – Δικηγόρος, Σχολή Μηχανικών Περιβάλλοντος, Πολυτεχνείο Κρήτης: Το θεσμικό πλαίσιο για την προστασία των Μικρο-Αποθεμάτων Φυτών στην Ελλάδα
  • 13:15 – 13:30 Γώτσιου Παναγιώτα, Βιολόγος (MSc) – Μονάδα Διατήρησης Μεσογειακών Φυτών του ΜΑΙΧ: Το έργο CARE-MEDIFLORA “Δράσεις Διατήρησης Απειλούμενων Φυτικών Ειδών των Νησιών της Μεσογείου: κοινές δράσεις για «εντός τόπου» και «εκτός τόπου» διατήρηση”.

Πηγή: efsyn.gr

Διαφήμιση
Ακολουθήστε το Daynight.gr σε Google News, Facebook και Instagram.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Daynight.gr
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση ammos
Διαφήμιση vision

ΔΗΜΟΦΙΛΗ