Βρειτε μας στα Social Media

Ρέθυμνο

SOS για κρούσματα ιού δυτικού Νείλου και στο Ρέθυμνο

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Δημοσιεύτηκε

στις

Κρούσματα ιού δυτικού Νείλου από τσιμπήματα κουνουπιών και στο Ρέθυμνο   

Οδηγίες για τους πολίτες

 

                Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται και στους συμπολίτες μας στο Ρέθυμνο την τρέχουσα περίοδο όσον αφορά την προστασία από τα κουνούπια, καθώς σύμφωνα την εβδομαδιαία έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης της λοίμωξης από ιό του Δυτικού Νείλου σε ανθρώπους, στην Ελλάδα, 09 Αυγούστου 2018,[1] για φέτος έχουν καταγραφεί ήδη 60 κρούσματα ιού του δυτικού Νείλου, εργαστηριακά επιβεβαιωμένα. Από αυτά, μάλιστα, τα 3 ήταν θανατηφόρα. Στην Κρήτη εμφανίστηκε αυτές τις ημέρες ένα περιστατικό, στο Δήμο Μυλοποτάμου, αφορά μια ηλικιωμένη ασθενή, που νοσηλεύθηκε μεταξύ 31/7 και 6/8 και έχει πάρει πλέον εξιτήριο. Έτσι, η επιτροπή για την πρόληψη και αντιμετώπιση τροπικών νοσημάτων του υπουργείου υγείας, ανήρτησε πίνακα με τις επηρεαζόμενες από τον ιό του δυτικού Νείλου περιοχές της χώρας , μεταξύ των οποίων είναι και ο

Δ. Μυλοποτάμου Π.Ε. Ρεθύμνου.[2]

 

Το σύνολο των επηρεαζόμενων περιοχών στην επικράτεια είναι :

  1. Από την Περιφερειακή Ενότητα Δυτικής Αττικής: Δ.Μεγαρέων· Δ. Ελευσίνας·   Δ.Ασπροπύργου· II. Από την Περιφερειακή Ενότητα Κεντρικού Τομέα Αθηνών:   Δ. Ηλιουπόλεως· III. Από την Περιφερειακή Ενότητα Πειραιώς & Νήσων:  Δ.Σαλαμίνας·  Δ. Κορυδαλλού·  Δ. Νίκαιας – Αγίου Ιωάννη Ρέντη·   Δ. Τροιζηνίας – Μεθάνων· IV. Από την Περιφερειακή Ενότητα Βορείου Τομέα Αθηνών:  Δ. Ηρακλείου· V. Από την Περιφερειακή Ενότητα Κορινθίας:   Δ.Λουτρακίου – Περαχώρας – Αγίων Θεοδώρων· VI. Από την Περιφερειακή Ενότητα Εύβοιας:   Δ.Χαλκιδέων· 1 VII. Από την Περιφερειακή Ενότητα Βοιωτίας:  Δ. Τανάγρας·  Δ. Αλιάρτου – Θεσπιέων·   Δ. Θηβαίων· VIII. Από τη Μητροπολιτική Ενότητα Θεσσαλονίκης:  Δ. Χαλκηδόνος·  Δ. Ωραιοκάστρου·   Δ.Κορδελιού-Ευόσμου·  Δ. Βόλβης·   Δ. Θεσσαλονίκης·  Δ. Δέλτα· IX. Από την Περιφερειακή Ενότητα Ημαθίας:  Δ.Αλεξάνδρειας·   Δ.Βέροιας· ΙΧ. Από την Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας:   Δ.Πέλλας· X. Από την Περιφερειακή Ενότητα Κιλκίς:  Δ. Παιονίας· XI. Από την Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου:   Δ.Μυλοποτάμου

 

  • Τι είναι ο ιός του Δυτικού Νείλου ;

Ονομάσθηκε έτσι, γιατί αναγνωρίστηκε για πρώτη φορά στην επαρχία του Δυτικού Νείλου στην Ουγκάντα, το 1937. Στο 80% των ατόμων που θα μολυνθούν, δεν θα εμφανιστεί κανένα σύμπτωμα. Το 20% θα εμφανίσουν πυρετό, κόπωση, πονοκέφαλο, μυαλγίες, αρθραλγίες, εμετούς, εξάνθημα, διόγκωση λεμφαδένων και η νόσος θα περάσει μόνη της σε 3-10 ημέρες. Όμως, το 1% των ατόμων που θα μολυνθούν,  μπορεί να εμφανίσουν τη σοβαρή μορφή της νόσου (εγκεφαλίτιδα, μηνιγγίτιδα, μηνιγγοεγκεφαλίτιδα ή χαλαρή παράλυση), με υψηλό πυρετό, πονοκέφαλο, δυσκαμψία αυχένα, αποπροσανατολισμό, τρόμο, κώμα, μυϊκή παράλυση.

 

  • Πως μεταδίδεται η λοίμωξη από ιό δυτικού Νείλου ;

Η μετάδοση γίνεται συνήθως από τσίμπημα μολυσμένου κουνουπιού. Τα κουνούπια με τη σειρά τους, μολύνονται από άρρωστα πτηνά. Ο ιός δεν μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο με τη συνήθη κοινωνική επαφή. Μπορεί όμως να μεταδοθεί με μετάγγιση αίματος και σε εγκυμονούσες  από τη μητέρα στο έμβρυο. Μετά το τσίμπημα του κουνουπιού, και μέχρι να επωαστεί ο ιός και να εμφανιστούν τα συμπτώματα, μπορεί να περάσουν 2 έως 14 ημέρες.

 

  • Πώς θεραπεύεται η λοίµωξη από τον ιό του ∆υτικού Νείλου;

∆εν υπάρχει ειδική θεραπεία για τη λοίµωξη από τον ιό του ∆υτικού Νείλου. Στις ηπιότερες περιπτώσεις ο πυρετός και τα άλλα συμπτώματα περνούν µόνα τους, ενώ στα πιο σοβαρά περιστατικά που χρειάζεται να νοσηλευτούν χορηγείται υποστηρικτική θεραπεία (χορήγηση ενδοφλέβιων υγρών, πιθανή εισαγωγή σε µονάδα εντατικής θεραπείας για µηχανική αναπνευστική υποστήριξη κλπ).

∆εν υπάρχει προς το παρόν διαθέσιµο εµβόλιο έναντι του ιού.

 

  • Πως μπορούμε να προστατευτούμε από τα κουνούπια ;

Αν βρισκόμαστε σε περιοχή με έντονη εμφάνιση κουνουπιών, πρέπει να φροντίσουμε να λάβουμε τα κατάλληλα μέτρα οικιακής προστασίας : Σίτες , κουνουπιέρες εμποτισμένες με αντικουνουπικό για βρέφη κάτω των δυο ετών, απομάκρυνση στάσιμου νερού και λιμναζόντων υδάτων, πότισμα μόνο το πρωί και όχι το βράδυ κλπ.

Σε ατομικό επίπεδο μπορούμε να προφυλαχθούμε με τη χρήση του κατάλληλου εντομοαπωθητικού στις ακάλυπτες περιοχές του σώματος και πάνω από τα ρούχα.

Προσοχή! Οι εγκεκριμένες από το ΚΕΕΛΠΝΟ ουσίες που είναι ασφαλείς και αποτελεσματικές ως εντομοαπωθητικά είναι οι εξής :

DEET (N.N διέθυλο τολουαμίδη
Ικαριδίνη ή Πικαριδίνη
IR 3535
Lemon Eucalyptus oil (Corymbia Citriodora)

Ο φαρμακοποιός σας μπορεί να σας βοηθήσει να επιλέξετε  ένα αξιόπιστο και αποτελεσματικό εντομοαπωθητικό, σύμφωνο με τις απαιτούμενες προδιαγραφές.

 

 

 Ο Πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ρεθύμνου

 

Βαρδιάμπασης Κωνσταντίνος

 

 

[1] http://www.keelpno.gr/Portals/0/%CE%91%CF%81%CF%87%CE%B5%CE%AF%CE%B1/%CE%99%CF%8C%CF%82%20%CE%94%CF%85%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CF%8D%20%CE%9D%CE%B5%CE%AF%CE%BB%CE%BF%CF%85/2018/WNV_weekly_report_09_08_2018_GR_revised.pdf

 

[2] http://www.keelpno.gr/Portals/0/%CE%91%CF%81%CF%87%CE%B5%CE%AF%CE%B1/%CE%99%CF%8C%CF%82%20%CE%94%CF%85%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CF%8D%20%CE%9D%CE%B5%CE%AF%CE%BB%CE%BF%CF%85/2018/%CE%95%CF%80%CE%B7%CF%81%CE%B5%CE%B1%CE%B6%CF%8C%CE%BC%CE%B5%CE%BD%CE%B5%CF%82%20%CF%80%CE%B5%CF%81%CE%B9%CE%BF%CF%87%CE%AD%CF%82%20WNV_09_08_18.pdf

Διαφήμιση
Ακολουθήστε το Daynight.gr σε Google News, Facebook και Instagram.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Κρήτη, την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Daynight.gr
Διαφήμιση Enter ad code here
Διαφήμιση CRETANPHYSIS
Διαφήμιση ammos
Διαφήμιση vision

ΔΗΜΟΦΙΛΗ